Odchod od muža bez deti

30. nov 2021

Skusim co najstrucnejsie. S muzom sme vyse 20 rokov. Posledne roky nefungujeme spolu, jeho rola otca nebavi, zije si svoj zivot. Praca, konicky, kamarati. Domov chodi iba spat. Ziadala som ho davno o rozvod, ale nesuhlasil, preco, som sa nedozvedela. Vyzera to tak, ze sa nechce delit o dom, v ktorom zijeme a ktory je vyhradne jeho a ja inak s detmi nemam kam ist. Tak som to akceptovala, naucila som sa tam fungovat s detmi sama. Ja mam garsonku, ktoru prenajimam.
Dnes su deti tinedzeri a ja uz viac nevydrzim, potrebujem uz odist. Chcem ist do tej garzonky, ale tam nemam pre tak velke deti, ktore uz potrebuju sukromie, priestor. Trha mi z toho srdce, ze by som ich mala opustit. Musim povedat, ze decka nemaju nejaky uzasny vztah s otcom, je to ich otec, akcetptuju ho, ale aky vztah, ked on sa venoval roky vyhradne sebe. Decka su uz sebestacne do velkej miery, ale ten pocit... ked ja uz tam dlhsie nevladzem zit. Neviem, co mam robit.
Este par rokov a deti zrejme odidu z toho domu tiez, zit si svoj zivot. Lenze ak by sa im v zivote stal nejaky pruser, rada by som im poskytla oporu. Taku ktoru som ja vlastne nikdy nemala, ani od muza, ani od rodicov. Chcela by som aby kedykolvek mohli prist ku mne domov, ak by potrebovali aj na dlhsie.
Kam pojdu v tej garzonke? Uz mam vyse 50 rokov, neviem si predstavit ze by mi dali hypo a ani sa mi velmi do toho nechce, aj kvoli sucasnym cenam realit, ale ani kvoli tomu ze nechcem dalsich 15 rokov zivorit. V tomto veku uz to nie je s pracou jednoduche a ja som naozaj doteraz trpela v tom vztahu, bolo to velmi narocne, lebo nebolo to bez hadok, lebo kazdy sme mali vlastnu predstavu o tom, ako to ma fungovat.
Mam este par rokov vydrzat? Ako?

majah212
30. nov 2021

Poraď sa s právnikom ohľadom majetkov pri rozvode, budeš vedieť na čom si a podľa toho ďalej konať.

stanulienkat
30. nov 2021

Zacni uz pozerat na seba. Najvyssi cas.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
whatever1
30. nov 2021

Nemozes ist do podnajmu spolu s detmi? Cast z neho ti vykryje prenajom z gazonky, cast alimenty na deti plus vyplata...

danielahamar
30. nov 2021

asi je čas porozprávať sa s deťmi, momentálne sú asi v najhorsom veku na takéto zmeny, takže hlavne ich nestavaj pred hotovú vec a opýtaj sa na ich názor a riešenia, tiež by som volila podnájom s deťmi

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
30. nov 2021

deti sú v akom veku? to je dosť podstatné a môžu ti pomôcť rozhodnúť sa. Ak majú vek cca 18-20, tak by som to s nimi prekonzultovala.

autor
30. nov 2021

@whatever1 takto som neuvazovala, kedze som mala garzonku, ze do cudzieho, musim to spocitat. lebo ja mam teraz pocit, ze to financne neutiahnem, ved aj kvoli peniazom sme sa hadali, akoby to neboli ani jeho deti. tinedzeri su nakladni.

krisbar
30. nov 2021

Asi by som sa porozpravala uprimne a otvorene s detmi. Ze to uz nedavas a chces odist. A mozno ta prekvapi ich reakcia a mnohe veci sa same poriesia.

lucilaines
30. nov 2021

Urcite by som neodchadzala od deti a nenechavala ich v dome s otcom, zvlast ked s nim nemaju vztah. Budu to brat ako zradu. Ale tiez by som urcite neodtavala s muzom. Takze treba najst riesenie cislo tri. A to je bud ist do najmu a platit ho scasti s najmom garsonky alebo podla mna najlepsie riesenie garsonku predat a hladat si s pomocou tej hotovosti nieco ine. Ked aj len dvojizbak, mozno v horsej lokalite a kludne aj za cenu hypo. Ak pracujes a budes mat hotovost z predaja bytu, hypo ti daju a ani nemusi byt velka. Platit budes tak ci tak, ci uz najom alebo hypo. Plus samozrejme zistit na co mas narok po rozvode to moze pomoct tiez, aj ked dom je muzov

mila23
30. nov 2021

a ked on si zije svoj zivot, nepomaha v domacnosti s detmi...predpokladam,ze mu nerobis servis...varenie, pranie, atd...ci ano? ak ano, tak jasne,ze sa nechce rozvadzat..prisiel by o sluzku...
prispieva aspon na domacnost? kez uz z neho nic nemate a on ma hotel....aspon financne prispieva? nuz, asi najlepsie sa poradit s pravnikom ....a ak to financne nevychadza,asi by som pockala kym deti odidu z domu a potom sa rozviedla....dovtedy skusila nasporit nejake peniaze.....

kitycat
30. nov 2021

Ak je dom iba jeho ale ucty za ten dom, hypoteka ak bola, sa platili zo spolocneho tak z polovice by ta mal vyplatit. To je ale vacsinou pae rokou pri vysokej sume. S detmi sa porozpravaj bud ti pomozu odist alebo pomozu ostat a potom odides do svojho. Hadam, ze spalne mate oddelene tak asi to nebude velky sok a uprimne sa mi zda hlupe, stahovat sa do vacsieho bytu a tam vsetko platit, jedine, ze by to bola naozaj vyhodna cena prenajmu.

ukulela
30. nov 2021

On nema s detmi vztah, ak ich tam nechas s nim, bude to zle. A aby od teba este nepytal vyzivne.... porad sa s pravnikom. Ohladom delenia majetku. Rekonstruovali ste? Brali hypo? Dalej vyzivne na deti.... ja by som volila rozvod, vysporiadanie majetku, vyzivne a podnajom nejake 3i byt. Garsonku prenajimat. Pripadne predat garsonk7, vziat hypo a kupit byt. Aj 50r daju hypo. Deti by som tam nenechala. Podla napisanwho maju iba teba. Zacni rozhovorom s nimi.

melonik7
30. nov 2021

Pohladat 2izb.byt na hypo...prijem mas plus prijem z prenajmu (ak splnas podmienky pre tento typ dalsieho prijmu)..riesit pravnika - rozvod, vyzivne..spocitat si to a riesit. Uskromnite sa s detmi aj v malom priestore, kde je laska tam je priestor na vsetko. Drzim moc palce 🌷

naobedbuduspagety
30. nov 2021

Neviem čo si predsatvujes pod pojmom tínedžer, dôležité je ako sú deti staré a sebestacne. Ak ho rodina nebaví, myslíš, že po tvojom odchode ho baviť začne a bude sa mať v tom dome o tie deti kto starať? Navariť, oprať, dohliadať na školu... Ak sú ešte skolopovinní tak si neviem predstaviť ako sa budú starať sami o seba lebo otec bude niekde lietať a doma nehne ani prstom. Moja mama od otca teraz odišla, tiež sú tam ešte 3 deti 17 ročný a dve 15 ky. Chod domácnosti máme na starosť ja so svojou sestrou. Ukážeme sa tam 3 x do týždňa, navarime, hodíme oprať, dohliadneme ako sú na tom so školou. Pokiaľ nestíhame tak jedia polotovary a rožky lebo decká si po škole nenavaria a otcove schopnosti siahajú po vyprážaný syr.. a

anjelicek26
30. nov 2021

@ukulela vyzivne od nej bude pytat urcite (ved ma na to normalne narok) a na velke deti sa neplati malo...aby aj ta kalkulacia s garzonkou potom nebola problem.

tomas115
30. nov 2021

V zavislosti od charakteru a inteligencie Tvojho manzela by som skusil seriozny rozhovor medzi 4 ocami a povedat mu, ze odchadzas a trvat si na svojom ked to tak citis..

Prezili ste spolu cez 20rokov, snad bude mat aspon urcitu uctu voci Tebe. Financne mas narok na polovicu majetku, ktory ste nadobudli pocas manzelstva ak sa nedohodnete inak. V dohode mozes skusit navrhnut moznost zeby Ti kupil 3izbovy byt a majetkovo budete vysporiadani. Alebo nieco ine na com sa dohodnete.. Ak sa nedohodnete tak bohuzial sudy a natahovacky o majetok.

Mozno Vam oddeleny zivot do urcitej miery prospeje a nieco sa zmeni.

lula313
30. nov 2021

A koľko majú deti rokov? Určite im sud priklepne vyzivne, aby to po finančnej stranke nebolo horsie.. ale chod, nenic si najlepšie roky zivota

aljosa1
30. nov 2021

Ja ti to napíšem zo strany dieťaťa, naša mama odišla keď som mala ja 15 rokov, bratia 13 a najstarší 16 rokov...nerob to, je to najhorší vek a môže to skĺznuť do toho, že dieťa nebude mať empatický základ do budúcna... radšej nejako vyrieš aby išli s tebou

autor
30. nov 2021

@naobedbuduspagety diky za info z prvej ruky
@ukulela hej vidis, ani to ma nenapadlo, ze bude chciet vyzivne...
@aljosa1 vdaka aj tebe

maris5
30. nov 2021

Ten dom kupil pocas manzelstva? Dostal dom darom alebo zdedil? Platili ste hypoteku?
Je vela otazok, mozno na tom nie si tak zle ako sa na prvy pohlad zda.

Ak mas uz teraz problem, ze ti nedava ziadne peniaze na deti a chod domacnosti, mozes poziadat o vyzivne na deti pocas trvania manzelstva. Potom by mozno ani nemal za co riesit konicky a kamaratov.

7lenka11
30. nov 2021

Ja by som deti neopustila, ak sú v období dospievania, môže to byť pre nich veľmi náročné a ťažko sa s tým budú vyrovnávať. Tiež by som zašla za právnikom, rozvodom sa delia veci, určite ako manželka máš na niečo nárok... No a skôr by som sa pohrávala s myšlienkou ísť do podnájmu, hoci len 2-3izbový byt, ale nech si s deťmi spolu. A o pár rokov, keď sa osamostatnia, tak uvidíš, čo bude... Možno budeš mať nového partnera a budete spolu v nejakom dome, väčšom byte. Možno dlhšie potiahneš v podnájme alebo rokmi pôjdu ceny dole a budeš môcť predať garsónku a kúpiť si aspoň nejaký 2izbák..

mirage
30. nov 2021

Nemam radu, ale sucitim s tebou, a drzim ti palce!

negymama
30. nov 2021

presne ako babz pisali, bud predat garsonku a kupit 2 izbovy byt hoci trochu dalej od centra a k tomu by ti stacil mozno aj bezny spotrebak bez nutnosti hypoteky. Daj si zverit deti do svojej starostlivosti ak nie su plnolete a poziadaj vyzivne, Ak bol v manzelstve skupy k vydavkom na deti, vyzivne bude musiet platit a sud na dospievajuce deti ak mal dobry prijem, moze stanovit slusne vyzivne. Na vyzivne mozes mat narok este pred rozvodom , tu je link https://ficek.sk/narok-na-vyzivne-pred-rozvodom...

Dalej nezabudni, ze ak doteraz poberal danovy bonus a pripadne pridavky na deti muz, potom ich mozes ziadat na seba, co je dalsi prijem. Narok ma ten rodic, ktory zije s detmi v spolocnej domacnosti, da sa to zmenit na uctarni a urade prace aj v priebehu roka.

elysiacik
30. nov 2021

Asi by som sa aj s deťmi o tom porozprávala ako to vnímajú, ako proste to chápu, či cítia aj oni, že niečo nie je v poriadku. Myslím, že keď sú už staršie tak skôr ťa budú vedieť pochopiť, čo chceš urobiť a prečo.

staronova
30. nov 2021

Pri rozvode mas narok na polovicu toho co ste spolu za manzelstva investovali

hivanik
30. nov 2021

Deti by som určite nenechala s otcom keď doteraz o ne nejavil záujem....
K bývaniu asi toľko....predat garsónku a zbytok zobrať hypotéku ...aspoň 2 izbový byt ...ak by si išla do podnájmu tak nájom zaplatiť toľko co by si splacala hypotéku a je to už tvoje ....Držím palce

vler
30. nov 2021

@7lenka11 a nemyslis ze je takisto albe este viac narocne dalej trpiet dusnu atmosferu ktora ja zrejme doma uz roky? Tinedzeri urcite o tom ze sa mama a otec nemaju radi vedia uz dlho. Nerypem, len konstatujem

maciatkolulu
30. nov 2021

@ukulela aby nepýtal výživné? Véd to je snáď samozrejmosť, keď odíde, že bude prispievať, rovnako ako otec, ktorý keď odíde, má prispievať. Ja v tom nevidím rozdiel, pokiaľ deti navštevujú školu a bývali by s otcom, tak je výživné samozrejmosť, teda pokiaľ to nie je chlap s vysokým platom a ona na životnom minime

ukulela
1. dec 2021

@maciatkolulu ona s tym zrejme nepocitala. Preto som to nspisala. Ona spomina, ze sa hadaju kvoli €, zrejme jej nechce prispievat... Navyse ja to chapem ako odchod, nie rozvod. Ale ano, suhlasim, ze prispievat maju samozrejme obaja

maciatkolulu
1. dec 2021

@ukulela ono ja nerada takto online vynášam súdy, lebo väčšinou je to tak, že žena obeť a muž sviňa a v praxi to tak na 100%nebyva,netvrdim,ze je to tak v tomto prípade. Ale teda pokiaľ nejde o násilie a neviem co, tak keď sú spolu 20 rokov, majú 3 deti, tak sa zrazu zobrat a ísť bez deti a tvrdiť, že kvôli garzonke sa nedá s deckami... , neuvedomí, že o deti sa treba finančné starať naďalej, je také zvláštne....nie v zlom. Ale sama som mamou troch detí, dvoch veľkých, jeden rozvod za sebou a reálne pokiaľ by nešlo naozaj doslova o život, bez deti by som neodišla. Pokiaľ by to neboli nejaki, ja neviem 17 +, samozrejme po dohode. A keď vyšši vek, tak dohoda koľko budem prispievať priamo deckám. A keď mladšie deti, tak opäť dohoda s otcom, s nimi, kde chcu bývať, či s otcom, s ktorým v tomto prípade vzťah nič moc(opäť nechápem ako by autorka mohla ísť preč bez, lebo ak teda fajn vzťah, domov, tak este "jakztakz"), alebo pôjdu s matkou, nevycitala som, že by musela bezhlavo utekať... Takže ako bolo napísané, garzonka prenajata, výborne, peniaze sú, snáď 50 ročná ma prácu, tak prenajať si väčšie bývanie a bývať v kľude aj s dermi,dostavat výživné, mladych na brigády poslať, keď nie, tak hold bývať sama v garzonke a platiť výživné na tri deti, ako bolo písané, náklady decká majú vyššie, tak prispievať v riadnej výške, tak ako ma muž, tak aj žena.