Strach o svojich blízkych
Ani neviem ako zacat. Neviem, ci na tomto fore najdem utechu, ale potrebujem to zo seba dostat von. Pred par tyzdnami mi umrela stara mama. Neboli sme si nejako extra blizke, ale o to viac ma prekvapilo ako ma to zobralo. Nemozem spavat, stale sa bojim, mam zaznute svetla a zaspim, az ked som maximalne unavena, stale sa budim. Okrem toho je to vsak este horsie, stale rozmyslam nad smrtou a nad tym, co sa stane, ked tu nebudu moji najblizsi. Mam velmi dobry vztah s rodicmi aj rodinou, neviem ako to prezijem, ked raz budu musiet odist. Strasne sa toho bojim, az sa mi zle dycha. O manzela a deti rovnako, hoci s rodicmi to je horsie, lebo si uvedomujem, ze uz su starsi a moze to prist za par rokov. Cele dni som nestastna, v noci placem. Neviem, co mam urobit. Chcela som ist k psychiatrovi alebo psychologovi, ale vsetci maju dovolenku. Ani vlastne neviem, kto mi moze pomoct. Zazivali ste niekto nieco podobne? Bali ste sa okamihu, kedy tu vasi blizki nebudu? Az tak, ze vam bolo do placu? Nikdy som nejake depresivne stavy nemala, ale teraz je to dost silne.
@sunny8 My už v pekle sme, smrť je vlastne vykúpenie. Myslím, že Sybila predpovedala, že príde doba, keď živí budú závidieť mrtvým
Neviem, ci chcem zacat brat hned nejake antidepresiva. Robi sa to tak? Ked sa niekto po smrti blizkeho trapi, tiez dostane hned lieky? Myslela som, ze by mohla pomoct nejaka psychoterapia. Ale ked nebude ina moznost... Len viem, ze antidepresiva maju aj svoje vedlajsie ucinky. Poznam ludi, ktori ich beru, sice su utlmeni, ale maju zase obcas stavy apatie, niekedy az agresivity.
Urcite sa snaz aby si nebola sama.A k dr urcite alebo na urgent ked ti aj povedia ze to prejde napr. manzel aj tak chod aby sa ti to nerozvinulo este viac a aj na ine veci.Mam taku skusenost.Lieky ti pomozu,neviem ci hned ale pomoc potrebujes. A SNAZ SA NEBIT TERAZ SAMA.
@kukulienka1981 Ach Boze ja zažívam to iste už pol rok😥Zomrela mi mamka je to niečo hrozné posledné mesiace som ju opatrovala a všetko mam pred očami od diagnostiky až po to ako posledný krát vydýchla v mojom náručí 😪 Prvýkrát som videla umierať človeka a to práve mamku...beriem len voľno predajne lieky ale kojila som po sviatkoch sa tiež chystám ku psych. Je to zle každý tvrdí že čas to zahojí ale u mna je to horšie a horšie ... bojím sa o každého z rodiny, kontrolujem sa atd..:: nespoznávam sa vždy som bola silná ale toto má položilo 😭
@slivkovajanuska To mi je luto. A ako je maminke, vyliecila sa ci nie?
Drzim palce celej rodine. Je to tazke zit takto v strachu. ☹
@lily14 Tak to ma velmi mrzi, si statocna, ked si sa o nu postarala v najtazsich chvilach. Urcite ti je vdacna. Ked si pol roka prezila, uz to zvladnes. Len to asi bude chciet podporu. Ja myslim, ze v takychto stavoch sa da pomoct aj psychoterapiou, nielen hned liekmi. Ved uvidime, co povedia. Ale moc ti drzim palce.
A manzel o tom vie? Snazi sa ti pomoct? Podrzi ta?
@kukulienka1981 moja mama sa stále lieči, v podstate uz 4 roky berie chemoterapie a stále to nie je dobre. Potrebujes sa z toho vyrozprávať, skús toho psychológa alebo nejakú dobrú kamarátku, ktorá ta pochopí a uvidíš ako sa ti ulavi. Ja som o tom rozpravala stále a tak bola tá bolesť trochu menšia. Ale ten strach uz zostane stale. Skús vyskúšať aj ten PERSEN, je volnopredajny a je prirodny, bylinny. A nie je to žiadny oblbovak len ta to trochu upokojí.
@kukulienka1981 skús nejaké voľnopredajné lieky - napr. persen, benosen, prip. ukludňovacie čaje
Ano, zazivam to kazdy den uz 14rokov pomaly.. Zacalo to po smrti mojej mamy, su obdobia lepsie a obdobia horsie.. Psycholog pomoze, mam diagnostikovanu ocd a velmi sa snazim nedavat na sebe strach znat, lebo to otravuje blizkych.. Ale je potrebne, aby o tom vedeli a pochopili, ze potrebujes podporu a uistenie.. ,(ja napr. Sa kazdy den velmi bojim, ze muz sa zabije cestou do\z prace, ked mi zavola ze uz je na mieste tak som kludna) september, oktober a november bol pemna extra tazky, lebo najstarsi syn zacal chodit do skolky (decrmber bol chory) a tak si musim zvykat na to, ze na neho davaju pozor ini.. Ale myslim, ze mi to celkom ide, zle myslienky musim zahanat.. Horsie je, ked sa mi katastrofy premienaju do snov.. Inak je tu taka skupina, liga za dusevne zdravie, mohli by mat kontakty na dobrych psychologov, psychiatrov..
@slivkovajanuska Velmi drzim mamine palce, nech jej liecba pomoze. A aj tebe, nech si silna, kvoli nej.
Persen skusim, ten snad mozu aj kojace zeny. Akurat neviem, je to na psychologa ci psychiatra? Koho vyhladat?
@kukulienka1981 ja si myslim, ze by si mala ísť najprv psychológovi, psychiater hneď predpisuje lieky, ale ty sa potrebujes hlavne vyrozprávať. Môže ti to len pomôcť.
@slivkovajanuska Myslela som si, skusim najprv psychoterapiu a uvidime. Snad to pomoze.
Teraz uz chapem ludi, co musia zit s depresiou. Je to mucenie za ziva...
@kukulienka1981 určite to zvládnes. Si len veľmi citliva a miluješ svoju rodinu a bojis sa o nich. Je to normálne. Aj pre mna je rodina všetkým a veľmi, veľmi ťažko budem prežívať niekoho smrť. Neviem si to ani predstaviť. Ale bohužiaľ taky je život. Držím palce.
Najlepsie riesenie v tomto pripade je zbavit sa svojich blizkych. Je mi z tvojho prispevku nad mieru jasne ze ti skodia. Zakladom kazdeho vyrovnaneho zivota je zbavit sa negativizmu a vsetkeho co ta zatazuje. 😇
@tortickalulu To o com prosim hovoris? Mas nejaku frustraciu a preto si si sem prisla kopnut?
@sardinka336 okrem tej vychovy sa fakt stretame... Ja som sa uz dokonca prepracovala tam, ze co ked toto co "zijeme" je smrt. Co ked cakame na "narodenie"?
@slivkovajanuska Je to tak, velmi si vazim svoju rodinu a urobila by som pre nich cokolvek. Preto to asi tak tazko prezivam. Len neviem, ci sa da nieco spravit s citlivostou, od malicka som bola taka. Mozno ma psychoterapeut nauci zvladat tazke situacie, neviem. Ale mna asi nezmeni.
@kukulienka1981 presne ako prídeš, nezmení ta, len ta naučí sa s tým strachom vyrovnať. My ženy sme síce citlivé ale aj veľmi silné. Aj ty si silnejšia ako si myslíš, zase bude dobre.
@kukulienka1981 jasne že vie,to sa nedá prehliadnuť.snazi sa mi pomôcť ,ale niekedy už má aj nervy že nech prestanem že ľudia umierajú,sú chorí atd.... ja to všetko viem ale neviem tie pocity a strach ovládať
@lily14 Ved to, ze clovek to nevie ovladnut. Rozumom vie, ze by nemal takto zmyslat, ale tie pocity su silnejsie. ☹
Obdivujem ludi, ktoru to beru v pohode, ze ved to je kolobeh zivota.
@juhseverzapad to xo pride po smrti ak sme neprijali spasenie je este horsie ako zivot tu na zemi ... Tu je bolest strach svet je poruseny zlom ma to velmi daleko od toho co mal Boh povodne v plane ... Mali sme byt v raji kde by sme mohli mat vsetko tak ako adam a eva ... Mali by sme vzdy jedlo najvhodnejsie podmienky pre zivot schopnost otehotniet by bola samozrejmost Boh chcel dat svojmu stvorenstvu vsetko to najlepsie ... Lenze prisiel hriech a clovek sa tuzil podobat Bohu vsetko smiet vsetko vidiet ... Mali sme vecny zivot ale zo stromu poznania dobreho a zleho sa nesmelo jest ovocie ... Prisiel had a to ovocie udajne jablko ponukol eve bol to satn ktory sa odjakziva pokusal stiahnut ludstvo ku dnu a bohuzial vtedu sa mu to podarilo ... Raz prisiel Boh a adama a evu v raji nevidel boli skryti za listim fika pytal sa ich preco sa skryli pritom vedel ze preco a oni odpovedali ze sa hanbia ze su nahi... Boh vedel co urobili a nahneval sa a vyhodil ich z raja ktory existuje a je strazeny anjellmi... Cize nikto kto neprijme spasenie tam nevojde... A tak Boh dal trest platiaci dodnes zeny budu rodit v bolesti co je pravda a muzi budu v pote driet na poli dnes to znamena ze budu zivitelmi rodin ... Takto to ide po cele dejiny odkedy svet existuje .... A je to dodnes ... Ale Boh nam dal svojho jedineho jednorodeneho Syna Jezisa Krista ... Nikto by neurobil to co Boh nas Otec pre nas ... Ja by som osobne svoje dieta nedala pre zivot druhych ... Boh to urobil raz takuto skusku dostal aj abraham a on naozaj isiel s tym ze svojho syna obetuje a ked Boh videl ze to mysli vazne tak povedal ze to bola skuska... Ale Boh to urobil naozaj ... Jeziis za nas umrel v strasnych mukach je to nepredstavitelna bolest to nie je to co my zazivame pri porode ci pri operacii ... Boli to muky s bicom na rany mu liali ocot mal.trnovu korunu vzal na seba tazoby hriechy stal sa hriesnym pre nas aby my sme mohli zit .... Ludia Ho videli a neuverili poculi Ho kazat a nemali k Nemu uctu brali to tak ze sa rovna k Bohu ze sa ruha prenasledovali HO .... Mohol sa zachranit ale urobil to pre nas pre mna pre tEBA ... AJ ZA teba trpel a tY dnes nemusis zit v chorobe a v hriechu ... Mozes povedt nie hriechu mozes prijat uzdravenie ... Vsetko je v tom ze mame slobodn volu ... No aj tak ... V NOM JE ZIVOT ... Kto uveri a necha sa pokrstit ten ma vecny zivot ... Po poradi (nie nakvapkat na male decko svetenu vodu a uz je krestan) nie !!! Uverit cize male dieta neuveri ktore je v perinke bo tomu nerozumie ... Musi prijat to spasonosne dielo a AZ TAK sa dat pokrstit .... Vodnym krstom ako krstil Jan Krstitel. A potom aj krst Duchom Svatym. To ze si uz pokrstena ma.viacero aprievodnych javov rec jazykmi proroctva a pod ... A moc uzdravenia ... Len cez Jezisa mozeme prist k Bohu ked neprijmeme Syna tak neprijimame Otca lebo Syn a Otec su jedno. Na pociatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Boh. To vecne Slovo zivota to je prave Pan Jezis. Nik neprejde do vecneho zivota ak len skrzne Mna(hovori Jezis). Aky zivot zijeme tu na zemi za to si mozme sami s nasou nekonecne slobodnou volou. Je na nas co si vyberieme ale ak to neprijmeme tk vtedy nastane to prave peklo a to nebude o utrpeni ako tu na zemi. Bude to hrozne a bolestne. Zivot na zemi skonci a to peklo a utrapy jtore tu prezivame skoncia ale v pekle budeme navecnost ak odmietneme to co pre nas Boh urobil. Je to tak vznesene a krasne ked si mozeme uvedomit aki mozeme byt cisti. Sme Bozie deti a Otec nam chce len to najlepsie aj v dnesnych casoch. Proste a bude vam dane klopte a bude vam otvorene hladajte a najdete. Boh tie veci od nas neskryl su zjavne pre kazdeho. Boh nepozera ci sme inteligentni ci nosimr okuliare ci sme obezni ci zijeme vo vile alebo zijeme bez elektriny. Bohu sme vsetci lubi. Nemali by sme to podcenovat. Boh ma uzdravil z mnohych alergii z mnohych ochoreni pomohol v mnohych skuskach uzdravil mi dcrerku (4mesiace mala problem s hnisavym okom) uzdravil babku po porazke (bola na vysetreniach a tie jej ukazali ze je vsetko tip top bola vyliecena aj z cukrovky umiernil sa jej tlak) proste zazraky. Modlili sme sa za vlastne byvanie sanca na schvalenie hypo bola minimalna a dnes mame byvanie j auto vsetko co nam treba vdaka Bohu. Bohu Slava naveky 🙂
Dlhsi prispevok ale stoji za precitanie... Mam lepsi pocit na ❤ ked mozu druhi ludia byt zachraneni netreba vsetko vidiet tak negativne
@kukulienka1981 ak si s ňou mala pekný vzťah, tvoje pocity sa dajú pochopiť. Snaž sa zamestnať, čímkolvek, robila som to podobne, keď mi navždy zo života odišiel človek, ktorého som milovala. Zahrnula som sa prácou, mala som vyplnenú každú minútu dňa a večer som padla do postele. Ak nepomôže, vyhľadaj odborníka.
@timea7 clovek velmi dlho hlada vniektorych pripadoch kym najde miesto kde ma patrit... Ja som hladala 17rokov ... Od malicka som chodila do kostola mala som prve sv prijimanie ale nikdy som nesla do kostola s tym ze sa tesim dotlacili ma babky a uz ked som tak bola citila som ze je tam nieco viac ale pozriem na ludi chladne tvare nikto sa neprihovori spovedat sa trebalo fararovi z toho ja som mala hruzu... Kamarat mi raz hovoril co.prezil s Bohom volal ma do cirkvi (apostolskej- to nie su jehovisti) nesla som asi 3x potom par dni na to mi z nicoho nic kamaratkina mama zacala hovorit svoj pribeh tak som tam sla pozriet a hned ma tam cosi zaujalo. Pristup ludi. NaraZ som citila ze si ma.niekto vsima podavali mi ruku vitali ma zoznamovali sa co som.v kostole.nikdy nezazila. Pocit naplnenia istoty odvahy zapalenie ako nikdy predtym. Bolo to cca 5 rokov dozadu je to dlho ale spominam si na to cerstvo a som vdacna ze som to mohla zazit.
@sunny8 to je fajn, že si teraz spokojná a našla si sama seba. Ja som tiež vyrastala v rodine veriacich, no postupom času so dospela tam, kde som dnes, je to už vyše osem rokov. Nechávam vieru na pokoji, nepotrebujem ju k svojmu životu, našťastie mám okolo seba v rodine ľudí, ktorí aj keď sú sami veriaci, tak to rešpektujú. Takže spokojnosť.

Uprimne smrti sa podla mna boji kazdy je to to najtazsie a najhnusnejsie v zivote co sa moze stat. V ❤ blizki ostanu stale neboj zial pominie ... Netyraj samu seba a uzivaj si okamihy s nimi. Nemysli na to zle. Hovor im o Bohu pribliz ich k Nim. Kto prijme spasenie nepojde do pekla a ked budes v mienke ze tovji rodicia isli do neba nic nemoze byt krajsie ako ked budu s Bohom tam nie je bolest ani trapenie. Len ich naved na tu cestu a nemusis sa o nich bat🙂