icon

Strach o svojich blízkych

kukulienka1981
28. dec 2016

Ani neviem ako zacat. Neviem, ci na tomto fore najdem utechu, ale potrebujem to zo seba dostat von. Pred par tyzdnami mi umrela stara mama. Neboli sme si nejako extra blizke, ale o to viac ma prekvapilo ako ma to zobralo. Nemozem spavat, stale sa bojim, mam zaznute svetla a zaspim, az ked som maximalne unavena, stale sa budim. Okrem toho je to vsak este horsie, stale rozmyslam nad smrtou a nad tym, co sa stane, ked tu nebudu moji najblizsi. Mam velmi dobry vztah s rodicmi aj rodinou, neviem ako to prezijem, ked raz budu musiet odist. Strasne sa toho bojim, az sa mi zle dycha. O manzela a deti rovnako, hoci s rodicmi to je horsie, lebo si uvedomujem, ze uz su starsi a moze to prist za par rokov. Cele dni som nestastna, v noci placem. Neviem, co mam urobit. Chcela som ist k psychiatrovi alebo psychologovi, ale vsetci maju dovolenku. Ani vlastne neviem, kto mi moze pomoct. Zazivali ste niekto nieco podobne? Bali ste sa okamihu, kedy tu vasi blizki nebudu? Az tak, ze vam bolo do placu? Nikdy som nejake depresivne stavy nemala, ale teraz je to dost silne.

Strana
z4
cecilia68
30. dec 2016

@kukulienka1981 Možno sú to záchvaty paniky, aj ja to mávam...búšenie srdca, strach, sucho v ústach, trasenie....plač a myslím na smrť tak často, že muž mi vraví, že si ju privolávam.....prejde ma to tak po dvoch dňoch, ale opakuje sa to😢

timea7
30. dec 2016

@sunny8 sorry, ale nechápem, čo si skúsila?

jarka1223
30. dec 2016

@kukulienka1981 tie stavy ako si opisovala som mavala aj ja....smrt svojich bluzkych som si niekedy predstavovala až tak, ze som mala neskutocnu uzkost v sebe a plakala som ako keby to je naozaj...niekedy sa mi o tom aj snivalo...ako raz na zaciatku marca...snivalo sa mi, ze mi zomrel manzel, zobudila som sa s velkym strachom a slzami v ociach, musela som sa k nemu pritulit aby som ho citila, ze je pri mne a kedze som vetiaca potichu som prosila Boha aby sa to nikdy nestalo lebo to by som nezvladla...a 14.3 mi moj milovany, laska mojho zivota, tragicky zahynul...a ja som mala tri tyzdne pred porodom...

sunny8
30. dec 2016

@kukulienka1981 ako to mam vediet nepoznam ich osobne ich sposob zivota oni sami vedia ake maju hriechy s cim bojuju tazko mi posudit cloveka ktoreho nepoznam ... Ja napr viem zo svojho zivota ze ak pride tqzka skuska tak viem presne preco

22beba
30. dec 2016

Ahoj presne toto som prezivala keď mi pred pol rokom umrel otec... Zašlo to az tak ďaleko ze som v práci kolabovala ... Ja som vyhladla odbornu pomoc a je mi lepšie... Je hrozne vedieť ze smrť je súčasť života ale tak to býva .. Drzim palce az ti je čím skôr lepšie <3

kika050
30. dec 2016

@jarka1223 och až ma zamrazilo. Ja mam tiež strach hlavne o deti a manžela je to hrozné ! Raz sa stalo že mala sa mi dusila a ja ani neviem ale mne mozog alebo tak niečo uplne vypol a v hlave sa ozvalo že to sa nedeje no dialo sa chvalabohu manžel bol doma tak mi ju zachranil.. Podľa mna ak takýto šok človek dostane on ani o sebe nevie pol roka...Moja svokra prošla o syna a vraví že ona nevedela čo sa deje dobre roky o sebe proste bola tu ale aj nebola.. Moj mm o tom ani nechce hovorit je to velka tragedia hlavne ked sa to týka deti! Tieto stavy ake maš ty ma každý z nas niekto to citi menej a niekto viac no žial s tym sa treba naučit žit☹Preto nikdy nepochopim ludi čo sa medzi sebou zabýjajú toto ja nechapem načo je to dobre tie vojny veď život je len jeden!

kukulienka1981
autor
31. dec 2016

@sunny8 Ake hriechy? Nikoho nezabili, neokradli, neznasilnili. Ze si obcas zanadavaju na zleho sefa alebo nepovedia niekomu pravdu, to su hriechy, ktore si zasluzia smrt ich dietata?

kukulienka1981
autor
31. dec 2016

@jarka1223 To myslis vazne? Ved to je uplne strasne! Ako si to prezila? Obdivujem ta, si asi riadne silna zena.

slimstar
31. dec 2016

Vôbec sa všetci toho neboja, to je nezmysel. Sú krajiny, kde sa z toho tešia a plačú , keď sa narodí. Na druhej strane, je veľmi krásne milujúce prostredie, kde ťa prijmú. Ja sa toho nebojím, nemám prečo, život tu, je za trest a duša je večná, hmota pominuteľná. Prečítajte si niektorú knihu od Edgara Cayce. Zbytočne si ničíte zdravie, tie myšlienky sú pre mna absurdné. Žite tu a teraz, ale poriadne, nesedte doma, začnite spoznávať a učiť sa.

vorkola
31. dec 2016

@kukulienka1981 Ano, ja som toto prezivala roky ,rokuce,Po case mi pomohlo,ze som si hovorila vetu...Neprijimam strach, prijimam to, z coho mam strach.To mam z jednej nabozenskej knihy ,v ktoraj su vselijake odriekavania.Strach je od zlého, tam ti aj tazko pomoze psychiater,alebo psycholog,To su riesenia len docasne,Teraz je vianocny cas,chod k jaslickam a odovzdaj to malému Jeziskovi

kukulienka1981
autor
31. dec 2016

@22beba A kam si sla? Na psychoterapiu ci rovno si dat napisat lieky k psychiatrovi? Je mi jasne, ze bez pomoci to nezvladnem, najma v buducnosti. Ale lieky sa mi zdaju dost krajne riesenie...

22beba
31. dec 2016

@kukulienka1981 mne to zaclo búšením srdca chvenim triaškou a keďže som potrebovala fungovať v robote musela som to riešiť.. Bola som u obvodnej ta mi napisala lístok nechcela ma tam poslať ale ja som vedela ze to nezvládnem proste nie som silný tip človeka... Bola som z toho chorá cele noci som nespala no ako zombee ... Bola som normálne u psychiatria porozpravala som sa snim povedala som mu co ma trapi čoho sa bojím ... Za to sa netreba hanbiť.... Fakt mi to pomohlo dal mi lieky a raz mesačné k nemu chodim.... Je to normálne choroba panická úzkosť... Mne je lepšie a nepremyslam už nad smrťou tak ako vtedy ... Už som sa s tým vyrovnala drzim ti veľmi palce 🙏

jarka1223
31. dec 2016

@kukulienka1981 vobec to nezvladam.. Vobec...staram sa o deti ale co si prajem, to nechci vediet...

sunny8
1. jan 2017

@kukulienka1981 su to hriechy. Boh vie preco a ako to robi

jana_eyre
1. jan 2017

@sunny8 nechces si tie reci nechat radsej pre seba?

kukulienka1981
autor
1. jan 2017

@sunny8 Ty si nikdy nezhresila? Neverim, ze si cista ako lalia.

Minule pri tragickej nehode zomrelo male dievcatko a farar na jej pohrebe povedal, ze jedina (v aute boli aj rodicia a prezili) bola taka cista, ze mohla ist do neba. Dost vela ludi to poburilo. Ale keby povedal, ze zomrela preto, lebo jej rodicia nevychadzaju so susedom alebo sa vecer zabudli pomodlit, tak to by urcite bolo povzbudenie pre vsetkych.

Vies co, ja som myslela, ze ty vies o viere a o Bohu toho vela, ze sa da s tebou diskutovat. Ale ty si ako jehovista. Hlasas na vsetky strany a pritom nemas ano stipku z toho, co maju veriaci - pochopenie, lasku a spolupatricnost. Voci ludskemu utrpeniu sa stavias sposobom - asi mali hriech, tak im to bolo treba.
Mna si teda tymto na vieru nepresvedcila, prave naopak. ☹

sunny8
1. jan 2017

@kukulienka1981 fakt dobru radu ti dam ... Navstip psychologa... Lebo ty si posadnuta umieranim deti ... Pises o tom v uplne kazdom prispevku ... Zaoberaj sa niecim inym a nevyzivaj sa neustale v tom. Pytaj sa priamo Boha preco sa toto deje. Ja nie osm Boh nepoznam Jeho plany s kazdyym clovekom Boh na to ma vyavetlenie... Viem toho vela a nie som jehovistka a pochopenia pre bratov a aestry mam az az ... Hranica tolerancie je tiez dost vysoka ... Ale nemusim nejak specialne prezivat diskusie ktore akokolvek rypu do viery.ja som.nijde nenapisala ze tak im bolo treba zasa tvoja dedukcia. Vies co sa este v Biblii pise dost vzacne.- nehadzat sviniam perly pod nohy-
Mam pochopenia dost ale s takyk clovekom ako ty sa vyjst neda. Nech napisem cokolvek tak vzdy len to obratis na zomieranie deti. Ked zomrie ktokolvek tak je to tazke. A kto sa v tom pitve. Napr ked umrie celebrita tak je z toho velke halo a ked umrie bezdomovec tak nijto po nom ani nestekne. Pekne vazne. Pre Boha je to rovnako cenny clovek.
Deti idu hned do neba. Boh deti miluje. Su vyucovane anjelmi Bozie Slovo. Je to prevelika strata prist o dieta ale mas istotu ze je v dobrych rukach. Boh ich berie do svojho narucia. Ma pre ne svoj plan. Vie preco to urobil. Nasa inteligencia sa rovnat k Nemu nemoze preto NEDOKAZEME VZDY POCHOPIT JEHO UMYSLY. ani ja ti nedokazem vysvetlit ani niKTO iny preco sa to deje. Boh ti to raz vysvetli. Vsetko ma svoj zmysel. A zmysel zivota je inde ako sa hrabat v umierani. Aj privela otazok skodi.

sunny8
1. jan 2017

@jana_eyre konkretne?

kukulienka1981
autor
1. jan 2017

@sunny8 Mas pravdu. My dve si nikdy neporozumieme. Nie som posadnuta umieranim deti, len som dala priklad a asi trikrat chcela od teba odpoved, resp. vysvetlenie. Ale tyka sa to aj inych veci. Napriklad kusok dozadu si mozes precitat ako jednej mamine zomrel manzel pred porodom. Aj ked sa modlila, aby sa to nestalo. A pre mna je nepochopitelne, preco ked niekto nic strasne neurobil a je si vedomy ceny svojich blizkych, takto kruto o nich aj pride. Ale odpoved si mi nedala. Len si povedala, ze Boh sa svoje dovody. A to sa dostavame k tomu, co som sa ta na zaciatku pytala. Keby sa ti nieco taketo stalo, tiez len pragmaticky zhodnotis, ze Boh ma svoje dovody?
Neviem, ale tato diskusia mi nedava zmysel. Je tu kopec mamin, ktore ma povzbudili, dokonca napisali spravu. A to si cenim.

sunny8
1. jan 2017

@kukulienka1981 necitala som vsetky prispevky nemam tolko casu aby som vsetko mohla citat tak neviem o tej mamine som.necitala co jej zomrel.manzel ... Pochop jedno Boh nepozera na htiech ako na maly a ako na velky. Urobili sme co sa Bohu nepaci = zhresili sme. Ci lzou ci tym ze sme Ho neprijali. Chodila som kedysi do kostol pocula som o Bohu ano existuje. NIEKDE. som myslela ze musim prejst neviem kolko kilometrov aby som Ho nasla (ako napr chodia do jeruzalema sa modlit) odrecitovala som si pred spanim naucene modlitby z hodiny nabozenstva kde nam hovorili ze to je cesta k Bohu. Ked som ale prisla do nasej cirkvi nikto sa nemodlil.naucene modlitby. Ako mame na srdci tak sa modlime vlastnymi slovami. Boh nas neutvoril ako roboty ze sa musime naucit modlit. Mame dar rozpravania. Skoro kazdy. A mame sa modlit tak ako sa vieme. Naco pretvarka. Su jednoduchi ludia ktori maju len maly rozhlad a mozu byt vypocuti viac ako ti mudri ktori skladaju Bohu basnicky. Boh vie co mame v srdci. Jednou vecou co Boh nenavidi je ked sa clovek modli k Panne Marii. Ano. Bola to Jezisova matka ale pise v prikazaniach NEBUDES MAT INEHO BOHA OKREM MNA. to znamena ziadne modlenie k anjelom k Marii ku neviem akym svatym. Co ked prave aj toto bola chyba ? Navonok to nie je hriech. MoNo podla teba nie. Mozno toto si nevidela. Hm ??? Postaci ti to ako dovod? Lebo Boh toto nelubi. Co ked ti ludia neprijali tak ako mali? Co ked este neboli vo viere vyrovnani? Co ked nemali odpustenie ? Mali s dakym svar? Je xy dovodov. Boh nemysli tak ako my ludia (nepocuvas dostanes trest) Boh nas miluje ale musime mat pred Nim respekt a uctu. Napr aj take ruhanie sa a akekolvek zle slovo proti Sv. Duchu je hriech a ten je dokonca neospustitelny. Niekedy Boh necha aby satan cloveka pripustil ak pomaly k smrti aby prijal. Preco ludia prijmu az na smrtelnej posteli? Velakrat to je tak. Ta zla udalost ma byt niekedy nato aby bol.clovek priputany viac k Bohu. Uz ked toto ti nebude ako.odpoved vyhovovat tak potom neviem uz inu a lepsiu nedostanes. A ziadne take ze ti ludia su dobri ze nezhresili. Neklam samu seba. Niet cloveka v ktorom niet hriechu. ;) neznamena ze ked verim Bohu ze uz nepouzivam ziadny rozum. Tiez su veci ktore sa mi nesu tazko. Nieco Boh poriesi za par.dni nieco za par rokov. Ale co je to tych par rokov ku vecnosti? Ako chvilka. Musi byt nasa viera testovana. Inak budeme sice robit co chce Boh ale uz to nebudeme robit na Jeho slavu ale z rutiny. Ja verim ze uz teraz si tomu lepsie porozumela. Vobec som ti neodopierala odpoved. Len si mi nerozumela a ja som nevedela ako to napisat aby si porozumela. Nic viac na tom nie je . to nie je dovod hned urazat cloveka a sudit ze keby mne sa nieco stalo ako to budem.niest. Svoje bole nesiem po svojom. Hlavne tym nikoho nezatazujem. A dokazem pripustit ze sa aj mylim. Dokazem uznat ze ano mam hriech. Dokazem prijat aj to zle. Ved dobre vedia prijat vsetci. Zivot nie je med lizat. Bohuzial. Ale ak mas vztah s Bohom tak ti pomoze sa cez to preniest. A nedovoli ti spadnut tam kde by Jeho ruka teba neochranovala. Nechapem preco sa ludia tolko brania. O co au oberani ked pojdu napr so.cirkvi si vypocut kazen. Aspon raz vyskusat. Co za to daju? A potom preco je zivot pre nich taky nezneaitelne tazky? Sak.ano problemy pridu kazdy den aj tazky cas musi prist. Su ludia ktori sa utiekaju k.Bohu len ked im je tazko a ked im je dobre zabudnu podakovat. A su taki ktori v dobrom case Boha miluju a ked maju tazkoati tak na Neho nadavaju.

gladys_07
1. jan 2017

@sunny8 robis si srandu, ze? Vazne dufam, ze nas len trollujes.
Boh nema rad sa modlime k Panne Marii?? Ti hlava rastie? Po prve, odkial Ty vies, co sa paci Bohu? Po druhe, v nasej dedine je CELY KOSTOL zasvateny Panne Marii. Mam tam zajtra nabehnut a povedat im zburat a postavit nanovo, toto je cele zle? A po tretie, cize Boh tresta ludi, ktori sa nemodlia k nemu ale k Panne Marii, Bozej Matke??? Mne sa rozum zastavuje...

synda11
1. jan 2017

@kukulienka1981 toto je diagnoza zvana uzkost....chod svojej lekarke vseobecnej...da ti nejake lieky na cas cca na mesiac a bude ti lepsie...tiez som to mala ked mi umrela starka...ale ja som s nou byvala....bola mi ako mama...dotoho stres v praci a dorabala som si vysku mala som pred statnicami bolo na mna toho vela...je to ako keby ti niekto sedel na hrudi a nedalo sa ti dychat...neboj vsetko bude dobree

lily14
1. jan 2017

@synda11 a aké lieky ti dal ?pomohli?

eliska13
1. jan 2017

@lily14 väčšinou sa dá Xanax Lexaurin prípadne niečo na spanie....
Áno tie lieky účinkujú hneď ukludnia rozbúsené srdce ukludnia myšlienky nemáš hrču v krku vieš spat.
Žiaľ ľudia a hlavne emotivni nevedia spracovať svoje pocity boja sa neznameho boja sa zmeny....Horšie je, keď sa to nepodchytí a postupne to prejde do depresie.Je to ťažké, ale veľmi pomáha terapia u psychológa ktorý veľmi pomôže vysvetliť nám prečo sa zrútim a čo vlastne v sebe dusime

juhseverzapad
2. jan 2017

@sunny8 Katolíčka nie si, jehovistka tiež nie, že by advetistka 7 dňa?

dharmasanata
2. jan 2017

Ach ženy všetko hneď netreba riešiť tabletkami a pobytom na psychiatrii..
Nečítala som celú diskusiu lebo mám ešte po ránu zalepené oči..
Musíš si len uvedomiť že smrť je súčasť života a nieje to koniec. Možno by si sa mala začať venovať trošku duchovnému rozvoju lebo takéto situácie nás k nemu posúvajú..a milé mamičky a nemamičky najlepší liek na takéto duševné stavy niesu tabletky ale príroda ..v dnešnej dobe všetci si chcú zjednodušiť cestu a hĺadajú útechu v tabletkach a alkohole.
Ja som mávala tiež takéto silné návaly smútku a plakávala som po nociach nenormálne predstavovala som si podobné veci ..ale pozor na myšlienky majú svoju silu. Radšej pošli miesto toho krátku modlitbu vo forme "sme zdraví a šťastní amen"
Skús knihy čítať keď ti je ťažko dajú ti viac ako rozhovor s cudzím človekom s titulom lekára ktorému je v podstate jedno a len ťa vypraví s receptom na ukludňovák...

dharmasanata
2. jan 2017

A toto čo tu zaznieva je už fanatizmus..teraz som čítala prispevok vyššie a nedalo mi ani dočítať..slečna či pani je zaslepená a sama nevie čo koná ale predpokladám že od malička jej rodičia vštepovali veci ktorým uverila..
Je jedno k čomu sa človek modlí či je to Boh,panenka Maria, anjeli,vesmír, univerzum...či iné svetelné bytosti... a také neexistuje že človek zhreší a boh to nemá rád a ti niečo preto vezme..niesme predsa na ihrisku ... viera a hľadanie pravdy je jedno fanatizmus je druhe..

kika050
2. jan 2017

Ejha tak toto je už iná diskusia. Ako môžeš tvrdit že je hriech modlit sa k ježišovej matke? Ako ja napr nechoim do kostola ,lebo podla mna to je tiež taka mala sekta kde beru milodari a kde skončia? Akoto že farar ma napr bmw? Atd. Ja verim že niečo je hore neviem či Boh verim proste že keď raz umrieme stretneme sa s tymi čo tu už nie su napr. ale chvalabohu ja nemam hore nikoho blizkeho(dúfam,že dlhé roky tam nikto ani nepojde) Proste daj si do hlavy ,že tam hore ked raz niekto umrie sa stretnete a to je taka útecha aj pre teba a dušu. A tento fanatizmus či je Boh či nie je neviem,ale ak je tak to čo robi detom a chorym atd tak nie je normálne..

Strana
z4