Strach z rozchodu a zo samoty
Som bezradná, potrebujem radu nezainteresovanych ľudí. Som mladá, mam 28 rokov, mam stáleho partnera (prvého) uz skoro 10 rokov. Milujem ho, viem ze aj on miluje mna. Podla okolia sme veľmi harmonický pár, rozumieme si, preto ma prekvapilo, ked som pred pár mesiacmi zistila, ze ma podviedol. Dlhšie som mala podozrenie, ktoré sa mi bohužiaľ potvrdilo. Ako a co nechcem rozoberať, rozhodla som sa mu odpustiť. IBAŽE - odvtedy citim stale pocit neistoty, ze ma stale podvádza, klame... Odvtedy sme sa viackrát pohádali, uz uz bolo ze sa rozideme, ale nikdy k tomu neprišlo. Na jednej strane sa bojim ze mi stale ublizuje, aj ked nemôžem povedat, snaží sa, a na strane druhej mam strach, ze ak sa rozideme, jednoducho to bez neho nezvladnem. Sme spolu tak dlho, je odomna o 7 rokov starší, vzdy sa o mna staral, stal pri mne, pomáhal mi. Jednoducho je súčasť môjho života, a ja sa bojim, ze bez neho nezvladnem normálne fungovať. Kedže je to môj prvý partner, neviem posúdiť, ako maju vyzerať normálne zdravo fungujúce partnerstva. Teraz som v takom štádiu, ze ked si spomeniem na to, ze moze byt niekde s inou ženou, dôjde mi zle, mam zavrate, bojim sa, aby mi znovu neublížil.
Su tu zeny, ktoré mali rovnaký problem? Ako ste ho riešili? Este chcem upozorniť ze nie som nejaka ťuťmáčka, mam školu, mala som dobre zamestnanie, ktoré som si sama našla, som v celku sikovna, v praci sa mi vzdy darilo. Prvý partner je v tom zmysle ze "vážny" a aj prvý a jediný sex bol s nim. Ja uz by som sa vydávala a mozno chcela mat deti. Ak by sa nestalo co sa stalo... Prosím len komentáre k veci, najlepšie zo skusenosti, som na tom psychicky dost zle a trápim sa.
Dakujem.
podstatne je, ci dokazes odpustit a zit s nim dalej bez toho, aby si kazdy den zila v pochybnostiach, ci to neurobi znova. byt Tebou, ak by som dlhsie na sebe videla, ze sa cez to neviem preniest a stale ma to mata, radsej ist od seba. si este mlada, bez zavazkov. ten strach, ze bez neho by si nevedela fungovat, len jeho si vies predstavit ako otca svojich deti ma len velke oci. pri predstave rozchodu to tak vzdy je. bojime sa ako to bude dalej. ale zivot sa tym neskonci, pokracuje aj po nom. moze Ta stretnut nieco ovela lepsie. stalo sa mi to.... prajem Ti silu na dobre rozhodnutie ;)
@hipocka nechaj ho,neries ho,zabudni na neho(ver,ze to ide..nie je to jednoduche,ale ide to)
svet sa ti bez neho nezruti,ver,ze nie....viem,co pisem...a je dost mozne( a aj ti to prajem),aby si velmi rychlo nasla niekoho,kto bude stat za to a bude tuzit po spolocnom zivote s tebou a bude tuzit aj po detoch
ono...nic nie je horsie ako namyslat si,ze uz nikoho nenajdes...ze on je ten jediny,ze si uz "stara"...ze uz sa bojis spoznavania ineho,ze co ked ti to ani s inym nevyjde,ze ked aj ten terajsi priatel je aky je,ale uz ho za tie roky poznas...lubis ho a uz nikoho tak lubit nebudes...aaaaaa,tych ze,ze,ze je vela....ale casto su to iba falosne "ze"...
jednoducho....si dospela,inteligentna zena...mas pravo na pekny vztah,vztah,kt.niekam smeruje.....mas pravo na vernost...atd...atd
a cim skor urobis vo vztahu,v kt.nie si stastna a kt.ti ublizuje koniec,tym lepsie...aj ked bolestive,ale ver,ze ta bolest prejde
trapit sa tak este zopar rokov..hmmmm...iba zostarnes a stratis sebavedomie a aj silu a chut hladat nieco nove...a myslim,ze toto asi nechces
drzim ti place...a ver,ze to zvladnes 😉 ...aj ked je to tazke
presne viem, ako sa cítiš, tiež som si tým prešla a keďže som presne to znova veriť nedokázala, išli sme od seba....a neľutujem...si mladá a život máš pred sebou...hlavne si ver a ani nepripusť myšlienku, že bez neho to nezvládneš...prajem správne rozhodnutia🙂
Ked podviedol musi tam byt dovod, rozpravala sa s nim o Tom? Mna muz tieZ podviedol a odisla som of neho pretoZe to je nieco co by som nedokazala prekusnut, kazdy sme vsak ini. Sama musis vediet co v zivote chces
@ivivaiveta a to kedy boli tie šišky... Som tu dos´t dlho a nič som také nepostrehla. kde by som to našla, o čom to bolo, že sa dotyčná pani tak na tom zlostí.
@hipocka
"stale sa za nim ponahlam, alebo sa ponahlam domov, ked pride aby bolo čisto a navarene, aby mal co jest a nebol hladny... "
som viac ako pat rokov vydata ale uprimne toto sa mi este nestalo..aby som sa kvoli tomuto ponahlala domov 😀 ale chapem ta, ze napodobnujes fungovanie tvojej maminky. No je dobre si fakt vyjst aj bez partnera vonka... s kamoskami... ja takto bezne riesim aj kino.... proste pokecat si aj s inou osobou...porehlit sa 😉 Je to super... a aspon ja to vnimam tak, ze vztahu to dava grady.
Skor ci neskor sa s nim aj tak rozides...ked ta podviedol, nie je co riesit. Nastanu stale vacsie a vacsie hadky, vycitky, nebudes mu verit a nakoniec cela znicena pojdes od neho prec. A budes si trieskat hlavu o stenu, ze preco si od neho neodisla skor. Tak to bude na 100 percent !
tiez by som neveru neodpustila, ale tvoj pripad je iny. citit, ze si nanho velmi silno naviazana, takze radit ti rozchod, to nema vyznam. ale mala by si zvazit dovod nevery, v tomto pripade zvysovanie ega sa mi nezda ospravedlnitelny dovod. je to skor trapna vyhovorka.
@hipocka ja osobne by som neveru nepredýchala, u mňa je to konečná, či už s prvým partnerom, alebo so štvrtým, či slobodná, alebo vydatá. Nikdy by som mu už neverila, takže tvoje pochybnosti úplne chápem. Ale zarazilo ma v tvojich príspevkoch viacero vecí - ty máš nesmierne nízke sebavedomie, na prvé miesto máš dávať VŽDY a za každých okolností seba. V tomto vzťahu si prestala byť sama sebou - ponáhľam sa domov, aby mal upratané, navarené, 10 rokov som nebola na diskotéke, nemám kamarátky.....celé zle. Toto nie je plusom pre vzťah, ale mínusom. Ak si myslíš, že to robíš pre muža a on to ocení, never tomu. Ty musíš ostať sama sebou, mať svoje koníčky, svoj okruh známych, musíš byť schopná fungovať aj bez neho. Potom budeš pripravená na fungovanie vo vzťahu, ktorý poznačila nevera. Je pochopiteľné, že si iného muža nevieš pri sebe predstaviť, keď si iného nemala, bojíš sa samoty a to je zlé. Nikam sa neponáhľaj, si mladá, máš čas, určite neplánuj s ním teraz dieťa, uvidíš, ako sa váš vzťah bude vyvíjať. Našla by som si dobrého psychológa na tvojom mieste, potrebuješ s ním rozobrať viac vecí. Na manželstve nie je absolútne dôležité, aká je svadba, či honosná, ale o dvoch svedkoch, je to zaujímavé pol roka pred ňou a pol roka po nej. Na manželstve je podstatné, akých kvalít je človek, s ktorým ho uzavrieš.
Prestaň sa báť, zrovnaj si v hlave, čo skutočne od života chceš. Máš len jeden život, načo ho premrhať... nech sa rozhodneš akokoľvek, držím ti palce...
Ja nechcem malovat certa na stenu, ale zistila som z vlastnej skusenosti, ze ked nieco dolezite zaskripe vo vztahu a rezonuje to dlhsie, uz to nikdy nebude ok. Sama som sa trapila a nechcela si pripustit, zeby po dlhom vztahu mohol prist este niekto, kto by mi tak rozumel vo vsetkych ostatnych oblastiach, ako moj prvy...no nezvladla som stale sa trapit tym, ze nad nasim vztahom visi cierny oblak a po roku trapenia som to skoncila...potom somsa este niekolko rokov trapila, lebo som mala pocit ze som spravila chybu a dnes som rada, ze som sa tak rozhodla a hoci stale citim nostalgiu, viem, ze to tak malo byt a uzivam si vztah a manzelstvo bez "ciernych mrakov".
@hipocka ako prve pories svoj sklon ziarlit.
Zvysok pojde sam od seba spolu s tymto.
Aj odchod zo spolocnej klietky, aj najdenie si kamosov, aj objavenie schopnosti prezit sama o sebe.
Ved vy ste ako z Pygmaliona. To nevidis?
A co sa tyka dovodu na neveru: on to s tebou skusal nejak diskutovat, za ma pocit, ze uz nie je tvoj No.1? Ak nie, potom to nebola tvoja chyba, ze podviedol. To bolo potom cisto jeho rozhodnutie.
Tvoja chyba by bola, keby ti povedal co ho stve u vas a ty by si to hodila za hlavu, ze tara hluposti.
Podiel viny mas na kadecom, hlavne na tom, ako klietkovito vyzera vas vztah, ale nehladaj svoj podiel zasadne na vsetkom len preto, ze ide o neho. Obcas si clovek za niektore kiksy moze sam. Ako on za tu neveru.
@ivavaiveta aha,prepáč🙂som myslela,že ma podpichuješ, s tými šiškami :( lebo každý tu na fore ma s nimi podpichuje a každý v tej téme,to zobral hrozne a začal sa z toho smiať :((( to bolo fakt hrozné,každý sa toho chytil :/ potom prepáč,ak si to tak nemyslela,len juž fakt mam toho celkom dosť,ked každý prebera moje šišky,a pritom to je bohužiaľ pravda :(s tými šiškami ..
No nie si prva ani posledna, ktora sa obava opustit vztah po tolkych rokoch....bohuzial aj mne sa to stalo, podviedol, priznal sa, olutoval, verila som... a dnes? dnes zanechal dobru pracu, chysta sa za tou, s ktorou ma podvadzal a tvrdi, ze u nas to bolo dlho o nicom...dovod nevery je taky nejasny, ze podla mna sam nevie, ale proste chcel nieco ine, keby nie tak nepodvedie...a vidim to u mna, ze naozaj keb miloval, nezrobi to.... preto asi aj uprednostnil milenku... tiez stojim teraz na prahu do noveho zivota a hoci myslienky mi k nemu stale utekaju, uz niet cesty spat, to on sa boji, ze by som neverila a prste chyta sa vsetkeho, co mu zapadne do tych jeho smiesnych vysvetleni.... takze neboj sa, az ked ty sa vyrovnas so samotou a naucis sa mat sa rada ( co teraz podla mna nemas a neuvedomujes si svoju hodnotu) az vtedy budes skustocne ziaduca aj pre ineho, nie len ze sa za tebou chlapi obzeraju, to sa aj za mnou,ale ja som tomu nikdy nedavala prilezitost a zila som zivot pre partnera, z ktoreho mi ostali len oci pre plac.... nemozes predsa zit iba v style ze postarat sa onho, navarit jemu, ostat doma s nim, nemat kamaratky, to nebude dobre a ver, ze po case bude este on ten, co ti mozno bude vycitat, ze si na nom zavisla... vravim z vlastnych skusenosti, drzim ti vsak palce nech uz to dopadne hocijako 🙂

@hipocka vecera hotova 🙂 pocuvaj, ja som si vsimla, tak medzi riadkami, ze si pisala , ze si MALA dobre zamestnaie, ktore si si nasla SAMA...ze sa ti DARILO..preco stale v minulom case?..vies, ked sa necitime byt spokojne same so sebou, vtedy to cele vidíme cernejsie..