Strach založiť si rodinu

15. aug 2022

Ahojte, mozno je to len vykecanie ale mozno sa niektora stotozni a poradi. Situacia je taka , ze mne uz tikaju biologicke hodiny, aj priatel (buduci manzel) by sa chcel zacat snazit o babatko, avsak mam pocit ze z platu by to on chudak len tak tak tahal popri uprave domu na ktorom je nutne este pomerne vela veci financovat. Takto z dvoch platov sa nam zije dobre, vo vseobecnosti fungujeme skromne a zvysok co ostava dame do domu, ale mne je do placu ze citim vnutornu povinnost pracovat este niekolko rokov aby sme sa posunuli do stadia kedy to bude solidne zdnuka aj zvonka. Ste na tom niektora podobne ze zvazujete ako a kedy vlastne byt schopnym rodicom ? kolko usporit vopred atd? Pochadzam z chudobnych pomerov a mam az paranoje ze co ak zlyhame a privedieme a nechame vyrastat dieta v pomeroch ako som zazivala ja. Teraz mam fajn pracu v BA s tym ze 250 km raz tyzdenne dochadzam tam, ale s babatkom si neviem predstavit fungovat na tento styl aj keby sa nastavime ze budem len pol roka doma a potom naspat. Co vam pomohlo utisit taketo strachy a ziadostivost po vlastnej rodine ? Mam 26. Este spomeniem to, že babo chceme aj preto, aby nasi rodicia dozili vnuca v akej takej vitalite kedze su starsi , obe rodiny fungujeme v pomerne uzkom okruhu ludi a ja tuzim aby nasi rodicia mali moznost vidiet a travit cas so svojim vnucatom este kym im ako tak sluzi zdravie. Nemame inu blizsiu rodinu po ruke ako ich a je mi cenne vidiet ich rast spolu s nimi.

heleninamama
15. aug 2022

NIKDY by som vedome neriešila dieťa nezabezpečená, už vôbec nie v 26ke a už 2x vôbec nie kvôli rodičom. Netušíš, do čoho ideš a ako ti to nenávratne zmení život. A nie sú to len pekné zmeny.
A hlavne sa nespoliehaj na to, že Ti budú starí rodičia pomáhať a behať okolo decka - zvyčajne je ich prítomnosť skôr oštara ako pomoc - večné staranie sa do všetkého, dobre mienené rady, ktoré sú úplne mimo dnešnú realitu, hádky kvôli jedlu, obliekaní výchove... A do toho riešiť, že po pol roku od pôrodu sa musíš vrátiť do práce, lebo vám to nebude finančne vychádzať. A čo s tým dieťaťom? Komu ho dáš? To je šialenstvo. A dosť nedomyslené.
Radšej vydrž aspoň do 30ky, obaja pracujte a šetrite a potom buď v kľude doma.

terezka1947
15. aug 2022

Byť zabezpečený,mať toto,tamto,kopu zážitkov,prácu snov,atď, atď....a dieťa,keď sa ja rozhodnem,keď bude správna doba.
Možno príde tá moja vysnívaná správna doba,no nebude dieťa.
Vždy ten strach tam je,no keď ste obaja zdraví,máte prácu,aj bábätko zvládnete. Možno bude život nutné prekopať od začiatku,ale ide o to,či je túžba mať rodinu u oboch partnerov rovnako silná,no a je tam skutočná,obojstranná láska a podpora. Potom zvládnete všetko. Niekedy netreba prekalkulovat život.

petamich
15. aug 2022

mala som to v detstve podobne a prave preto som mala dieta v 35 🤷‍♀️ tych dovodov bolo samozrejme niekolko napr. aj vhodny partner ale primarna motivacia bola aj byt zabezpecena

xromix
15. aug 2022

Zvažovala som 2 roky, až pokým som neprišla na to, že “vhodný” čas nebude nikdy, lebo vždy je niečo… Viete v dome normálne bývať alebo chýbajú nejaké zásadne veci? Vie sa na prácach spomaliť na 1-2 roky? Máte nejakú rezervu? Pracuješ z domu? Čo priateľ? Veľa otázok…ale riešenie je vždy podľa toho aké sú priority a vaše možnosti. Ja som rodila v 34 a keby som vedela…tak by som do toho sla už dávno aj za cenu menšieho príjmu a komfortu.

jakoma
15. aug 2022

Ja mam 30,na dome makame uz 4 roky (novostavba), o dieta sme sa zacali snazit ked bolo v dohladne stahovanie sa, teda pred 2 rokmi. Zatial sa nepodarilo, tak sa zabezpecujeme dalej🙂

autor
15. aug 2022

@heleninamama praveze necakame od nich pomoc, ani financnu ani s opaterou. Len sa snazim rozmyslat tak aby moje deti mohli mat spomienky so starymi rodicmi.

terezka1947
15. aug 2022

Ako dopredu vieš vyriešiť veci?nevieš.
Mne rodičia a svokrovcov sa buď nedozili alebo zomreli tesne po narodení deti. Nemôžeš dopredu všetko prekalkulovat.

alexas56
15. aug 2022

26 rokov a biologické hodiny ? Však si ešte mladá, máš čas. Ja by som určite dieťa nechcela mať a byť neustále v takom strese. Byť zabezpečná, mať niečo našetrené a potom dieťa to áno. V tvojom prípade by som počkala.

luccija
15. aug 2022

Dorobit dom, nasetrit co je casto pri stavbe domu tazke....nemozes mat vsetko🙂s kym by bolo dieta, keby si chcela po pol roku nastupit?
Nie je nic horsie ako si nabrat zavazky a potom od maleho dietata utekat do prace.Ani si ho neuzit...a celkovo musis si dat priority mozno by to muz utiahol aj sam plus rodicovsky...nevies ake bude babo, ci nebudu zdr.problemy, ci nebudes doma roky, platit rehabilitacie je to velka neznama.
Vies co je byt zabezpecena mat 3000 t eur na ucte, 10 t, 30?pre kazdeho nieco ine.V tvojom veku som zacala premyslat o dietati a porodila ho v 30 tke.Ty vies ake mate vydavky a pod...bezhlavo by som do toho nesla, ale ani necakala 5 r, kym nasetrim xy a zistila, ze ich mozem pouzit na IVF, lebo sa nedari.

zmrzlinka2021
15. aug 2022

Neponáhľajte sa, ste ešte dosť mladí. Kúpte si byť, kde budete obaja pracovať a šetrite. 5-6 rokov máš času

ummimaryam
15. aug 2022

Všetci ti hovoria že máš času. Ako vieš že sa hneď zadarí otehotnieť? Niekto sa snaží roky, niekto má kopec potratov. Ja som mala potrat ako 24 rovná po veľa mesiacoch snaženia, bola som mladá baba. Cize mysli aj na toto, že dieťa nepríde vždy na zavolanie ..
Začneš sa snažiť v 30, bohvie koľko to potrvá, a potom zrejme budeš chcieť viac detičiek. A po 35 to už začína byť problém. Takže pozor, nechcem strašiť, ale toto je realita dnešného sveta, plodnosť ľudí ide rapídne dole.
Podľa mňa máš najvyšší čas začať sa snažiť.

hradnapani
15. aug 2022

s tymi starymi rodicmi ti uplne rozumiem a ak mate dobre vztahy a buduci stari rodicia sa na svoju ulohu tesia, tak by som do toho isla. Mas idealny vek na dieta. S peniazmi to moze byt horsie na isty cas, ale pre nas to napriklad bolo obdobie velkej lekcie, ze sme sa naucili vyzit aj z mala, ale zaroven dostojne a hlavne sme vedeli, ze je to docasne. Ale ak je muz pracovity a pripadne aj ty bude ochotna nejako privyrobit, tak to date. Pre mna by z tohoto bolo najcennejsie, ze mozem dat svojim detom starych rodicov, ktori su este vitalni a vnucata si ich uziju. Viem, o com hovorim...

evaachesa
15. aug 2022

Treba sa zamyslieť aj nad tým, či ten dom je to pravé orechové a či ste schopní ho dať do poriadku a ak, tak za akú dlhú dobu. Či vám nakoniec nie je len na príťaž a nad rámec vašich možností a zbytočne ste v strese. Čo tak zvážiť jeho predaj a kúpiť si radšej byt? Ak sa rozhodnete pre dieťa, mali by ste byť finančne zabezpečení a venovať dieťaťu čas a nie ho niekam potom odložiť kvôli tomu že to finančne nedáte a budeš musieť ísť späť do práce. 😒 Alebo ešte počkajte pár rokov, došetrite a dokončte čo treba. Držím palce. 🍀

vlado818
16. aug 2022

@hradnapani Stari rodicia byvaju 250 km. A robit si deti v 26 len kvoli tomu ze aby si ich co najviac uzili je podla mna divne. Oni budu rodicia. A citat rozpravky ako to date finance... Ach jo. Pri malom dietati nebude mat cas,peniaze na dokoncenie najblizsie roky. Vo vysledku sa vam cela stavba predrazi.

evita11223
16. aug 2022

podla mna idealny cas nebude. u nas tiez nebol a teda myslim, ze vsetko sme dobre zvladli a bez nejakeho stresu, ono zakazdym sa najde nieco, co ta tak akoby zneisti, ale ja by som necakala. pretoze ked vidim aj dnes kolko ludi ma problemy otehotniet, tak akoze je toho ozaj vela.

hradnapani
16. aug 2022

@vlado818 kazdy cerpame zo svojich skusenosti ;) a poznam rodiny, kde sa stari rodicia prestahovali k vnucatam aj ovela viac kilometrov, lebo im to stalo za to. Ale to je uz na kazdom, ako si to kto nastavi, ale vzdy to bude o nejakom kompromise - lebo malokomu sa postasti trafit sa presne do toho, ze bude mat deti, dostatok financii, aj rodicov nazive (a idealne zaroven aj zdravych - cas ide v mnohych pripadoch proti nam). Ja moct vratit cas, tak mam deti kludne v tych 26 ;)