Skúsenosti s bývaním u rodičov po narodení dieťaťa

11. jún 2025

O mesiac sa nam narodi prvé bábo. Zatial bývame u rodičov. Na nové bývanie nemáme a zvazujeme podnájom. Alebo - ostat s rodičmi v dome dočasne pokym sa nepostavime na vlastne nohy. Bude to prve vnúča celkovo v rodine. Zazili ste podobnu situaciu?

breznica
11. jún 2025

Navlas rovnaká situácia. Niekedy dobre,niekedy horšie. Po roku sme odišli do podnájmu

zuzkaa1991
11. jún 2025

My sme po svadbe hned zacali riešiť stavbu domu. Takze kym sme nepostavili nezaradili dom byvali sme u svokrovcov takze sme sa stahovali ked dcera mala 8m aj tak.prve mesiace bola velka pomoc hlavne pri kolikoch od svokry...ale vela.zalezi ake vztahy su ;)

lucka_ke
11. jún 2025

jednoznačne podnájom, pokazíte si vzťahy ak ostaneš a svokra sa ti bude do všetkého miešať

zuzubb007
11. jún 2025

Išla by som do podnájmu ešte teraz, to nebude nikdy svoj kľud v spoločnom byvani

lucia13022023
11. jún 2025

Osobne by som si dieťa nikdy nerobila, keby nemám pre neho vytvorené podmienky - vlastne bývanie.
V takomto prípade by som určite išla do podnájmu

sisska96
11. jún 2025

Určite sa odsťahovať

xena0
11. jún 2025

Bývali sme tak chvíľu po svadbe, necelý rok.... Sťahovali sme sa keď dieťa málo cca ani nie 2 mesiace. Nie je to jednoduché, takto fungovať u niekoho, záleží aj aké máte vzťahy zatiaľ a len teda dúfať že sa to spoločným bývaním nepokazí.

mandzula
11. jún 2025

V zaujme zachovania dobrych vztahov by som isla prec. Pravo na sukromie mate vy aj oni.

mdse
11. jún 2025

Po pár mesiacoch sme pre dobro všetkých odišli do podnájmu, neskôr sme si zaobstarali svoje. Za žiadne peniaze to nestálo, bývať s rodičmi.

januska12323
11. jún 2025

To je na vás ale nechápem zakladanie rodiny keď nemáte základné veci vyriešené.

andrea_82
11. jún 2025

My sme sa od rodicov stahovali, ked mal syn 13 rokov. Byvali sme vo velkom dome, mali sme svoju obyvacku. Ano, boli aj nejake hadky, ale inak velka pomoc hlavne cez prazdniny, ked bolo treba byt so synom. Teraz ma syn s dedkom a babinou uzasny vztah, casto tam ide aj sam. Takze ak ste povahy, ze spolu dokazete vychadzat, tak na tom nevidim nic zle.

andrejka1974
11. jún 2025

Dá sa , ale musíš si stanoviť svoje pravidla lebo sk nie tak si poleziete na nervy

dettilv
11. jún 2025

No ja by som ostala ale my máme dobré vzťahy. A inak neviem či by ste vôbec stihli nájsť vhodný podnájom len pre info, je kopa voľných bytov ale diet je veľké minus🤔

bambulka711
11. jún 2025

Poviem to tak, ak nemáte teraz na vlastné bývanie, pri dieťati, na materskej a v podnájme na neho nebudete mať už vôbec. Záleží aj, čo znamená, že bývate u rodičov. Máte vlastné poschodie, kuchyňu... alebo len izbu? Ako tu bolo písané, záleží aj od vzťahov a názorov, či to môže fungovať alebo nie.

timea301196
11. jún 2025

Ano rovnaké… bývali sme u mojich rodičov ale manžel sa stále cítil zle proste nie doma.. tak sme do dvoch rokoch postavili dom a konečne je ok.. 🙂

michaela329
11. jún 2025

Moja vtedy veľmi mladá švagriná tak bývala u nás, jej to vtedy pomohlo, doteraz na to spomína v dobrom- ale naši sú rešpektujúci ľudia. Záleží od toho ako to máte u vás doma. Ja som napríklad po narodení bábätka chcela byť výlučne iba s manželom a bábätkom - lenže my sme už boli zabezpečení, kým prišlo.

dagas
11. jún 2025

Vrátili sme sa zo zahraničia a išli sme bývať k rodičom. Kupili sme pozemok,začali stavať. Muž si na dome robí všetko sám be.pomoci takže už staviame 4 rok..naši majú obrovský dom máme všetko svoje akurát vchod je spoločný..Nezhôd bolo dosť ale nič také čo by sa nedalo vykomunikovať....ale na druhej strane aj obrovská pomoc či už s deťmi keďže svokra si ich ani len nevšimne aje aj finančná..tie ktoré tu radíte ísť do podnajmu tak si treba uvedomiť koľko stojí nájom plus hypotéka ak by chceli stavať...to je v tejto dobe nereálne..my už finišujeme a o pár mesiacov sa sťahujeme ale deťom to tu bude veľmi chýbať.

miroslava21
11. jún 2025

Vsetko zalezi ake mate vztahy, ci byvate v dome u rodicov tak ze mate napr poschodie vlastne, alebo ci utiahnete financne podnajoma nasledne hypoteku.To, ze niekto nezvlada byvat s rodicmi neznamena, ze vy tiez budete mat problemy. Co na to tvoj partner?
Vela rodin byva s rodicmi, aj na stalo nielen docasne, nie kazdy ma idealne podmienky ako vacsina zien na MK 😉

ivanaks
11. jún 2025

Áno, poznám to. Na jednej strane bolo super, že nám naši s malým pomohli, keď bolo treba, na druhej strane sme museli prehrýzť mnohé veci, čo sa nám nepáčili (vrátane "kafrania" do výchovy, neakceptovania toho, čo nechceme, aby mu dávali jesť atď.), lebo hneď sme boli nevdačníci, čo si nevážia ich pomoci... Ak si s tým (aj manžel) uzrozumená, ostaňte. V opačnom prípade radšej riešte vlastné bývanie.

sisska96
11. jún 2025

By ma porazilo bývať s mamou a duplom so svokrou. Jedna viac mieša do našich vecí ako druhá.

galadriel90
11. jún 2025

@autorka rozumní ludia si najprv zabezpečia vlastne bývanie, a až potom sa pustia do robenia deti. Ste nezodpovední, nie tak voči sebe ale hlavne voči dietatu, ktoré bude potrebovat kľud, bezpečie zázemia a stabilný domov. Ten tam mat nikdy nebudete, nikdy tam gazdiná nebudeš, vždy bude niekto nad tebou. Ale vzhľadom na vašu nezodpovednosť, nič iné by vám ani osud dat nemohol... Sorry, ald užite si to

dvanastka
Včera o 03:35

My sme bývali u mojich rodičov 13 rokov. Nikdy sa nám do ničoho nemiešali a vždy mi hlavne mama pomáhala.

lienka.7
Včera o 03:46

@autorka nič v zlom, ale na vlastné bývanie nemáte, ale na dieta už áno? Ja fakt nechápem týchto mladých. Keď na to bývanie nemas teraz, už na neho nebudeš mať veľmi dlho. A nezabudnite si usulat ďalšie a potom tu zúfalo vypisovat, ako sa ti, v lepšom prípade matka, v tom horšom svokra do všetkého starajú...

spenat9
Včera o 03:46

Tak ako ti tu pisu zalezi na vztahoch.. my tiez teraz byvame dobrovolne u mojich rodicov (mame aj svoje byvanie ale chceli sme to zatial takto), mame tu vsetko oddelene a je tu super, hlavne velka pomoc od mojej maminy.. ale u svokry ledva vydrzim na navsteve, s tou by som byvat nemohla

paulinkaaaa19
Včera o 07:19

Ahoj, hlavne si necitaj tie neprajne komentare, je super, ze budete mat babo, ja verim, ze spravnou komunikaciou sa da vzdy dosiahnut pekny (alebo aspon korektny) vztah, treba byt otvorena, slusna a priama. 🙂 ved ludia takto zili cele generacie, nehovorim, ze je to idealne, kazdy chce byt sam s rodinkou, ale urcite to ma aj vela vyhod, zalezi, aky vztah mate, no ako som pisala komunikacia je vsetko. 🙂 nasi pred 30 rokmi byvali u mojej babky a mam s nou vztah ako s mamou, ale ona teda je uzasny clovek, prisposobivy a mily... drzim velmi palce!! 🙂

saxana000
Včera o 08:16

A o pol roka pride diskusia nemame ziadne sukromie a rodicia sa mi staraju do vychovy..
Rychlo prec a osamostatnit sa..

dagas
Včera o 10:32

To čo tu píšete za komentáre? Pre boha niekomu trvá aj 10 rokov kým otehotnie. To majú teraz všetci čakať kým postavia domy,vyplatia hypotéky a až potom majú mať deti? Je rozdiel keď sa niekto nasáčkuje rodičom do dvojizbáku a nevie čo ďalej, nemá ani na suchý chleba.Ale prečo by chvíľu nemohli bývať u rodičov a ušetriť tak minimalne 500 euro mesačne za nájom...