Strávili by ste život s takouto osobou?
Zdravim, na zaciatok poviem, ze ja ano a mam to samozrejme v plane. 🙂 Mam priatelku, sme spolu od 15 uz 9 rokov, mame vlastne byvanie, uzivame si nase zamestnanie, mame krasny a prosperujuci vztah. Priatelka ale ma nejake svoje temne casti by som to nazval.., ked bola dieta necakane jej zomrela mamina , otec ich opustil, neskor stratila aj starku a zila s rodinou alkoholikov, ktora jej zakazovala chodit von, chodit za mnou, zanedbavali ju, musel som jej kupovat stravu a aj jej sestre, pomahal som im vzdy. No ale ako sa od nich konecne oslobodila zistila, ze trpi separacnou uzkostou a do toho ma velmi temne az desive myslienky. Ale je to stastne slniecko, optimista praveze ja som ten pesimista. Problem je ze ale ona sa trapi vraj ma obmedzuje v zivote atd. A skusim priblizit nejake situacie. Napr. do minuleho roka sme pracovali blizko tak vzdy videla moje auto ked sla do prace a vedela ze som dorazil v poho lenze tento rok 1.2 som ju zmenil a ona sa velmi, naozaj hrozne boji o mna ked jej zabudnem dat vediet, ze som prisiel v poriadku, hlavne ked soferujem lebo jej mama a sestra mali tragicku nehodu ked mala okolo 10 rokov. Takze ona mi aj zavola ale ja ked mam tichy a nedvihne tak to jej strach a stres a tie myslienky stupnuje . Ona sa trapi ze nemoze od nikoho chciet aby o sebe daval vediet kazdy krok ale mne to nevadi, aj tak sme v kontakte nonstop ale niekedy zabudnem priznam sa napr. utekam si dat nabit mobil alebo hned chystam firmu a ona sa potom boji a ked mi hovorila ake myslienky a scenare sa jej vynaraju no poviem vam bolo mi hrozne ze sa takto trapi. Ja by som ju kvoli tomuto nikdy neopustil ale ona ma pocit ze ma obmedzuje.. obmedzovalo by vas toto??
Este je jedna vec ktorou sa trapi a to je ta separacna uzkost. Ona ma posiela furt ist za kamaratmi, tesi ju ked sa socializujem ale hned ako pride na lamanie chleba ze mam ist pride na nu uzkost z toho ze ma ostat sama. Vzdy mi povie aby som ju vtedy ignoroval ze ona to zvladne je to len naval emocii (vraj sa jej vynaraju tie pocity odlucenia z detstva aj dospievania) ale ja ju tak neviem nechat sa trapit a ona ma pocit ze ma obmedzuje co ani neni pravda, ked chcem tak idem ale popravde vacsinou sa mi nechce, ja som introvert a ona naopak a vyhovuje to nam obom. ALe poprosila ma nech chodim viac nech si to troksu trenuje to odlucenie a vie lepsie zvladat emocie.
Ja ju chcem toto leto poziadat o ruku takze pre mna neni ziadny dovod na rozchod a po 9 rokoch viem ze, toto je len malickost ale ona ma v hlave ze ludia by s takymto clovekom neboli a berie seba ako chybu..tak ma zaujima ci ma aj niekto iny takyto mindset 🙂 diki za odpovede
@romi0310 no len to podla mna moze posudit len psycholog ci by sa mal obavat, nie ja alebo ty. ja si myslim, a je to len moj nazor, ze riziko tam je, ze jej stav sa moze zhorsit, ked sa im napriklad zmeni zivotna situacia ako som pisala.. Ona zazila strasne veci, cos i v detstve a pocas dospievania zazije malokto a nemyslim, ze to ma spracovane a nie je sa coho obavat. Podla mna je a potrebuej odbornu pomoc, bodka.
@podmostom ale ved ja nepisem, ze nepotrebuje pomoc. To sa ani neodvazim pisat. Ale tieto zivotne tragedie mozu postihnut kohokolvek a kedykolvek a ano, moze to zanechat obrovske traumy. To by bolo fer, ze s niekym mas krasny vztah, ale poske ta do riti preto, lebo si si prezila tazku vec a boji sa, ze do buducna sa MOZNO nieco zmeni na psychike? Prepac, ale zivot nie je len o peknych veciach....pravze tie tazke ukazu charakter cloveka...a tu vidbo, ze chalan ten charakter ma. Tu sa presne ukazuje jeho sila. Je pekne mat partnera, ale az pri tych tazkych situaciach ss ukaze ta prava laska ;) a v mojom okoli iba tie silne vztahy vydrzali. Tie slaby vztahy sa rozpadli hned pri prvom vacsom probleme. Presne tu sa ukaze, kto sa ako hlboko miluje
Tvoja priatelka naozaj potrebuje terapiu ako sol. Z tvojho celeho prispevku na mna krici, ako sa ona nema rada, ako citi, ze aby si zasluzila lasku, nesmie ludom sposobovat ziadne problemy, nemoze ona nic chciet resp. chciet nieco, co by ti vadilo… To si nesie z detstva, z tej nelasky, podmienencneho prijatia. Musi sa naucit prijat svoje pocity a pracovat s nimi. Potrebuje ubezpecenie, ze ju neopustis len tak pre nejaku hadku alebo konflikt. Bez terapie mozete mat neskor problemy. Ona tu terapiu potrebuje nielen preto, ale aj kvoli normalnej kvalite zivota a prezivania emocii. Bolo by dobre, aby zacala cim skor, lebo teraz ju podla mna nepoznas celu, kedze si nedovoli niektore pocity a preferencie prejavit.
…A paci sa mi, ako ju vies podporit, aky si vnimavy. Si spravny chlap.
Áno bola by som keď miluješ nieje čo riešiť.Určite by mi to nevadilo. No pre jej vlastné dobro by som jej poradila psychológa do budúcna prídu deti a tá úzkosť sa môže zhoršiť chápeš a to že si myslí že je na obtiaž to je tým kde a v akých podmienkach žila. Nebola ľúbená a im bola na obtiaž tak si to myslí aj teraz .
Niee, pekne si spolu vychadzate a sa podporujte. Nic iné.

@podmostom porovnavat tazke psychiatricke diagnozy s nejakou traumou alebo uzkostou je strasne odveci 🙂 poznam minimalne 6 ludi, ktori maju uzkost a len dvaja z nich potrebuju AD. Vela z nich to krasne zvlada. Traumy sa daju pekne odstrániť. Ja ani nikde nepisem, ze nema navstivit odbornika. Ale za 9 rokov vztahu nie je mozne, aby ho nieco prekvapilo. To nie je rok chodenia. Oni uz maju realne za sebou dost odzite. A ano, aj uzkost mava lepsie a horsie obdobia. Niekto je 2-3 roky uplne v pohode a potom pride nieco, co to zas trosku zhorsi. Ale da sa aj s uzkostou krasne fungovat, tesit a mat naplneny zivot. Tu strasne vidno, ako je Slovensko neskutocne pozadu, co sa tyka znalosti o dusevnom zdravi. Akonahle sa spomenie psycholog, psychiater, tak uz hned vas ludia chcu pomaly vyclenit zo spolocnosti a zavriet niekam :D pritom o niektorych ludoch ani neviete, ze nejaku diagnozu vobec maju. Naprijlad ludia s bipolarkou. Mozno aj vas sef ju ma...ked ju mate pod kontrolou, mozete mat dokonca aj rodinu. Ano, su aj tazke stavy, aj tazka schizofrenia, ale to su ojedinele pripady. Toto, co tu popisuje autor absolutne nie je nieco, coho by sa mal obavat