Strávili by ste život s takouto osobou?
Zdravim, na zaciatok poviem, ze ja ano a mam to samozrejme v plane. 🙂 Mam priatelku, sme spolu od 15 uz 9 rokov, mame vlastne byvanie, uzivame si nase zamestnanie, mame krasny a prosperujuci vztah. Priatelka ale ma nejake svoje temne casti by som to nazval.., ked bola dieta necakane jej zomrela mamina , otec ich opustil, neskor stratila aj starku a zila s rodinou alkoholikov, ktora jej zakazovala chodit von, chodit za mnou, zanedbavali ju, musel som jej kupovat stravu a aj jej sestre, pomahal som im vzdy. No ale ako sa od nich konecne oslobodila zistila, ze trpi separacnou uzkostou a do toho ma velmi temne az desive myslienky. Ale je to stastne slniecko, optimista praveze ja som ten pesimista. Problem je ze ale ona sa trapi vraj ma obmedzuje v zivote atd. A skusim priblizit nejake situacie. Napr. do minuleho roka sme pracovali blizko tak vzdy videla moje auto ked sla do prace a vedela ze som dorazil v poho lenze tento rok 1.2 som ju zmenil a ona sa velmi, naozaj hrozne boji o mna ked jej zabudnem dat vediet, ze som prisiel v poriadku, hlavne ked soferujem lebo jej mama a sestra mali tragicku nehodu ked mala okolo 10 rokov. Takze ona mi aj zavola ale ja ked mam tichy a nedvihne tak to jej strach a stres a tie myslienky stupnuje . Ona sa trapi ze nemoze od nikoho chciet aby o sebe daval vediet kazdy krok ale mne to nevadi, aj tak sme v kontakte nonstop ale niekedy zabudnem priznam sa napr. utekam si dat nabit mobil alebo hned chystam firmu a ona sa potom boji a ked mi hovorila ake myslienky a scenare sa jej vynaraju no poviem vam bolo mi hrozne ze sa takto trapi. Ja by som ju kvoli tomuto nikdy neopustil ale ona ma pocit ze ma obmedzuje.. obmedzovalo by vas toto??
Este je jedna vec ktorou sa trapi a to je ta separacna uzkost. Ona ma posiela furt ist za kamaratmi, tesi ju ked sa socializujem ale hned ako pride na lamanie chleba ze mam ist pride na nu uzkost z toho ze ma ostat sama. Vzdy mi povie aby som ju vtedy ignoroval ze ona to zvladne je to len naval emocii (vraj sa jej vynaraju tie pocity odlucenia z detstva aj dospievania) ale ja ju tak neviem nechat sa trapit a ona ma pocit ze ma obmedzuje co ani neni pravda, ked chcem tak idem ale popravde vacsinou sa mi nechce, ja som introvert a ona naopak a vyhovuje to nam obom. ALe poprosila ma nech chodim viac nech si to troksu trenuje to odlucenie a vie lepsie zvladat emocie.
Ja ju chcem toto leto poziadat o ruku takze pre mna neni ziadny dovod na rozchod a po 9 rokoch viem ze, toto je len malickost ale ona ma v hlave ze ludia by s takymto clovekom neboli a berie seba ako chybu..tak ma zaujima ci ma aj niekto iny takyto mindset 🙂 diki za odpovede
Podpor ju v terapii.
Tvoja priateľka potrebuje psychologickú pomoc 😉 pomôž jej s tým
Chodí tvoja priateľka do práce? Lieči sa u odborníkov?
Suhlasim, ze potrebuje na sebe pracovat za pomoci odbornika (psycholog, pripadne mozno psychiater - neviem ci potrebuje aj lieky, co nie je vobec zle) 🤗 sucasne na to vsetko sa k sebe spravate pekne a s respektom. Preto je podla mna dolezite na tom popracovat z jej strany a teraz inak. Drzim vam silno palce♥️
Nie, ak by to malo byť celý život v rovnakej intenzite, čo znamená že s vyšším vekom s najvačšou pravdepodobnosťou horšie. Zostala by som v prípade že podstupuje terapiu a jej stav sa zlepšuje.
Strach o deti može úzkosti výrazne zhoršiť.
Ano priatelka pracuje, nikdy by ste si na nej nevsimli ze ma takyto problem je to clovek co nosi energiu do spolocnosti ale vnutri sa mi takto trapi. Nikdy sa neliecila u odbornikov, mysli si ze to nepotrebuje ale zmenila nazor po tom co ma myslienky o smrti vzdy ked sa o mna boji a ona je velmi emocionalne intelgitennta a preziva kazdy kusok takze tie emocie co ma pocas toho ako sa boji si viem predstavit ze su az moc silne a spojene so stratou v jej detstve. Cize sme sa aspon posunuli na čast kde isla k doktorke po vymenny listok a objednala sa k psychologovi na 19.6 a po tych rokoch to konecne preberie s odbornikom. Vraj doteraz az take hrozne myslienky nemala a pasovala sa s tym. AJ to v poslednej dobe viac riesime preto som sem napisal a dakujem vam za odpovede vazim si to. 🙂 @mamula20 tento nazor mame aj my len ona si zacala predstavovat podrobne ako zomriem, co bude robit, ci potom ukonci zivot aj ona bezomna a omnoho omnoho temnejsie veci, ktore by som tu nerad rozoberal a toto bol pre nas krok k tomu aby sme vyhladali pomoc. Ona miluje zivot, nikdy by si neublizila to viem ale vraj keby strati mna.. no neni dost silna a na tom chcem pracovat @ckocka niekedy je aj terapia neuspesna ale urcite by som ju neopustil kedze jej najvacsi a jediny strach je, ze tu nebudem to nema logiku 🙂))
V prípade duševných chorôb normálna logika nefunguje.
@ckocka hovorime o mne 🙂 ja dusevnou chorobou netrpim, ona sa boji ze ma strati.. v akom vesmire je riesenie takehoto cloveka opustit ak by terapia nezabrala tak ako by mala??
ved predsa ak by sme nevideli zmeny, tak by ma potrebovala este viac
Potrebuje psychologa, mozno aj psychiatra ako sol! Daj jej prsten aj odporucanie na nejakeho overeneho psychologa, urcite ju daju dokopy, uvidis. Ma v tebe obrovsku podporu, si skvely, ze sa k nej takto spravas a mas ju tak uprimne rad ❤️ ale naozaj potrebuje spracovat vsetky traumy z mladosti, a ze to teda nie su male traumy… a myslim si, ze si vsetko sama uvedomuje, takze ta terapia by mohla byt celkom “rychla”. Drzim palce, nech vam to vyjde.
Áno, ty aplikuješ svoju logiku na budúcnosť s duševne chorým.
Ja som prežila s psychicky chorým človekom 35 rokov. Tvoja láska v tomto prípade nikoho nezachráni ani nevylieči, ale tá nemoc može velmi ľahko zničiť aj teba.
Tak si zapni na mobile tracking, môže sledovat, kde sa nachádzaš😀 muž kamaratky to takto vyriesil.
Zostala by som s takym clovekom v pripade, ze si uvedomuje svoj problem a je ochotny ho riesit s odbornikmi, v tom pripade by mal partner moju plnu podporu. Ale nikto odomna nemoze chciet, aby som sa mu plne prisposobila a zila zivot podla neho. Ved je to v prvom rade pre jej dobro, aby sa z toho dostala. Pokial ju budes podporovat v tom, ze budes robit vsetko tak ako ona pozaduje, tak sa to bude len stupnovat a neskor ani na wc nepojdes bez ohlasenia. Chapem jej traumu a dg, ale da sa s tym nieco robit a pokial chce aj ona zit plnohodnotny zivot, tak to treba riesit co najskor.
Drzim palce.
Wow úžasné akou oporou si jej v živote 😍 Na tú terapiu ale mala ísť už dávno, bez toho to nepôjde. Je veľká šanca, že jej pomôžu spracovať jej traumy a tie má teda obrovské. Fasáda usmiateho slniečka môže byť klamliva a krehká. Predstav si napríklad, že budete mať dieťa a to bude nejaký čas musieť byť bez nej v nemocnici... Zblázni sa od strachu. Teraz to ako tak zvláda, ale aj menší životný vykiv ju môže dostať do ťažkých psychických stavov. Ty si pre ňu urobil veľa ale toto už naozaj patrí do rúk odborníkov. Môže sa aj tebe niečo stať, začneš chodiť na služobky.. Potrebuje sa naučiť fungovať aj osamote, predtým ako sa tak stane..
My máme s manželom nastavené zdieľanie polohy v Google. Síce z iných dôvodov a bežne to až tak nesledujeme... To by jej nepomohlo?
Bezpodmienecne treba liecbu, prichodom pripadnych deti sa mozu uzkosti este vystupnovat. Nech sa da psychicky dokopy.
Ste krasny par a v kazdom vztahu su nejake nedokonslosti a starosti o tom to je aby ich dvaja spolu prekonavali, ziadny vztah nie je taky kde by dvaja nic neriesili, akurat to ze ked ma taky strach si tym skodi, zbytocne sa stresuje, cize len kvoly tomu by som jej odporucila nejake sedenia u psychologa a ak ste veriaci skuste aj biblioterapiu.
Navrhni jej psychoterapiu,uz davno mala navstivit odbornika. A klobúk dolu,ze si taky chapavy,to by malokto zvladal.
odporuješ si. Človek s takými prejavmi ako tvoja priateľka nie je šťastné, optimistické slniečko ani nenosí energiu do spoločnosti. OK, ľúbiš ju, vidíš, čo by si chcel vidieť, ale občas treba tie ružové okuliare dať aj dole. Toto nie je maličkosť, ak ju neprehovoríš na terapiu, budete mať vážny problém. Obidvaja.
Lenze to co opisujes, je mozno aj na vysetrenie psychiatrom.
A ak nebude liecena, rokmi sa to bude len a len zhorsovat.
Okrem toho psychológa ,ak sa boji ci si dorazil Ok,na telefone si mozte zapnut zdieľanú polohu a moze pozret ci uz si v praci. ja tak cekujem muža tiez.hlavne ak ide na bicykli do prace co je hodina,tak tiez chcem vedet ci sa stale hybe A zije 🤷🏻♀️
Ona by mala pracovat so psychologom na spracovani traumy - nespracovala ju len potlacila a to c preziva su flashbacky. Ona to nevedome preziva, ten obrozvsky strach zo straty a opustenia, ktory asi nikdy nespracovala. Navonok hej, ale nie vo vnutri. Bude sa jej to vzdy vracat.
Naozaj potrebuje na toto psychologa - napriklad EMDR by jej mohlo pomoct.
Pretoze to nedokaze ovladat, tie strachy jej pridchadzaju z podvedomia, napriklad ides autom, je tam jasny strach z autonehody. To znamena, ze to nikdy nespracovala a treba jej pomoct. Moze jej to pripomenut cokolvek, pocasie v ten den ako sa stala nehoda, vona polievky co jedla, cokolvek... a ona nebude vobec o co ide - a tych traum zazila viac.
Naozaj poprecitujte si o tom - pripadne jej kup knihu Telo scita rany - aj sebe, je presne o tomto, o spracovani traumy. Alebo si vypocujte niektore podcasty Barbory Marekovej o traume, mala velmi pekne rozhovory o tom.... https://podcasty.sme.sk/t/8737/ludskost-tyzdenn...
Áno je pekné že ti to nerobí problém hlásiť sa na každom kroku a tolerovať tieto veci už 9rokov, ale ona sa potrebuje liečiť.. Lebo to ako vníma bežné situácie nieje v poriadku. Nemá v sebe vyriešené absolútne nič, len s tým sama neustále bojuje ale vlastne sa nič nemení, lebo to robí vždy opakovane... Čo bude robiť v prípade že budete mať raz dieťa? Veď týmto bude ničiť dieťaťu život, aj na budúcnosť treba myslieť.. Takže by bolo na mieste, aby chodila na terapie. Dnes to už nieje žiadna hanba... Ale môže to zmeniť život k lepšiemu minimálne vám dvom, nielen jej.
Ja som bola v kozi tvojej priatelky a moj muz mal tiez tolko trpezlivosti a pochopenia ako Ty.
Mne pomohol psychiater.
@podmostom tak asi za 9 rokov vie lepsie o nej, ako vy z jedneho pribehu. V dnesnej dobe trpi dusevnymi chorobami, uzkostami a podobnymi vecami, uz Pomaly kazdy treti clovek a bude toho stale pribudat. Mozno aj vy, ak by ste navstivili nejaleho odbornika, tak vy vam zistil nejaku poruchu. A rada pre @autora.... Nie je nic krajsie, ako podpora a laska. Vdaka tvojej laske sa jej mozno tak dobre dari. Pokial nemate ziadne ine problemy, tak sa nemusis obavat. Su lepsie a horsie dni. Do terapii by som urcite isla. Po nich to bude este lepsie. Popripade aj hypnoza dost vie odburavat traumaticke zazitky. Drzim palce 🙂
@romi0310 no ale to nie je normálne že v dnešnej dobe má tretina ľudí takéto problémy. Preto vravím, kým sa ešte dá zohnať psychológ, ísť čo najskôr do toho. Mne nie dávno dobrovoľne odišiel na druhý svet dobrý kamarát, slniečko, nik by na neho nepovedal že sa tak trápil. Ale on to dusil v sebe, ťažko bolo pomáhať. Lepší prípad je keď o tom človek hovorí a vyhľadá pomoc. Tiež poznám prípady keď sa ľudia obetovali, aby pomohli ľuďom s kompulzivnou chorobou, schizofréniou, gamblerstvom bez patricnej odbornej pomoci a nedopadlo to dobre. Niekedy tá obetavosť a láska proste nestačia.
Preco ta zaujimaju nazory inych?ved ty uz rozhodnuty si,ze s nou ostanes. Niektore ti tu napisu,ze nie,nezostali by s takou osobou. Ale nie kazdy je na takej mentalnej a emocionalnej urovni,ze by to zvladal. Podstatne je,ze ty to chapes a zvladas a podla mna si s nou dost dlho na to,aby si vedel,ako na nu. Mne sa tvoj pristup paci,uz len dodam,ze suhlasim s tymi,ktore pisali,ze potrebuje aj pomoc odbornika. Od kedy mam dieta,taketo emocie strachu mnou lomcuju tiez,cize tu ide o to,aby sa to naucila s pomocou spracovat a narabat s tym,inak ak bude aj dieta,to moze byt ozaj neunosne-pre vas vsetkych. Rozhodnuty si,takze uz len urobit ten posledny krok z jej strany. Drzim vam palce🍀

Jej pocity su pochopitelne, tvoj pristup k nej je tiez velmi pekny a citlivy. Mala by chodit na terapiu a pokusit sa pracovat lepsie so svojimi uzkostami a snazit sa vyrovnat s minulostou.