icon

Stráženie detí 15-ročnou švagrinou: Ako to riešiť?

18. júl 2024

Krásne ránko Maminky, idem sem s témou ktorá má poslednú dobu dosť trápi.
Mam 4 malé deti, stavame dom, otvarame obchod. Áno už som 100x oľutovala túto situáciu. Všetko je v podstate akoby na mne. Manžel chodí do práce, ja riešim domácnosť, teraz cez prázdniny deti, všetky papiere ohľadom domu a taktiež aj všetko ohľadom obchodu. Manžel mi len pomôže vybrať tovar inak znova všetko robím ja. Na obed musím mať navarené lebo sa chodí najesť domov. Moji rodičia stále tiež v práci čiže oni mi ani deti nezoberú ani nič. Svokrovci tiež podobne. No ale mam 15 ročnú svagrinu ktorá zozaciatku prázdnin mi chodila po strážiť deti kým som šla niečo vybaviť alebo tak. Dostala najesť, niekedy sme jej kúpili pizzu alebo burger lebo si prosila za to, nemali sme s tým problém. Na brigádu ísť nechce lebo sa jej nič nechce robiť. Povedala aby som išla ja na brigádu a ona mi bude pri deťoch a budem jej platiť. Akože, aj by som súhlasila keby som vedela že deti pri nej nezomru hladom. Teraz keď jej zavolám ci príde, v momente otázka ze co za to dostane. Už mi je to trápne ju aj volať lebo deti ma úplne na háku a zakaždým žiada peniaze. Vraj keď mi baví deti nemôže ísť na brigádu. Pritom kľudne nech ide. Ide ale o to ze ja som už úplne vyčerpaná, schudla som 10kg a nemám čas ani jesť. Večer som už povedala manželovi ze nech objedná pizzu lebo už nevládzem robiť večeru. Tak on si dal polovicu a deti polovicu samozrejme im bolo malo ( mne sa neušlo) tak som deťom robila ešte palacinky. Z ktorých sa mi tiež neušlo. Nahnevala som sa a odišla som si ľahnúť do spálne. Tak vyhnal deti ku mne že on si chce v kľude pozrieť telku. Potom si prišiel ľahnúť a ze deti treba ešte aj prebalit. Išla som spať do inej izby. Vždy mi pomáhal s deťmi aspoň nejako alebo robil večeru, teraz už nič. Stále vravím ze okolo obchodu už neurobím nič že nie som otrok. Ale žiaľ, stále je všetko na mne. Keby nie mňa, tak ani dom sa nebude stavať ani za 10rokov.

A k tým deťom, opatrovateľku nechcem nakoľko fakt je to raz za čas na hodinu niekedy dve. Ale príde mi hlúpe ze švagriná vie koľko extrémne veľa mame výdavkov a ešte žiada peniaze.

maciatkoe
18. júl 2024

Som dospela, ale 4 deti by som naraz nestrazila nikomu 😃. Este mozno na 2 by som sa dala nahovorit, ze postrazim. A je jedno, ze to je len hodina.

ki__
18. júl 2024

Hm. Problém nie je švagriná. Kriste pane, veď má 15. Je to dieťa. To, že sa jej nechce chodiť na brigády, je úplne v poriadku. Neviem, prečo sa ľudia tvária, že to je povinné. Keď som niekde spomenula ja, že som nikdy na žiadnej brigáde nebola, oči namňa vyvalovali. Ľahko zarobené peniaze sú super, ale očividne nemá núdzu, nepotrebuje to.

Takže znova, problém nie je ona. Problém je tvoj muž a ty. Tak vie, že ty nestíhaš, nemáš čas sa ani najesť, a on si žiada ešte teplý obed? Ten teplý obed by som mu akurát tak hodila o hlavu.
Alebo sa tváriš pred ním, že život je gombička a všetko je super a zvládaš všetko ľavou zadnou? Ako klasická trpiteľka.
V prvom rade sa zastav. Daj si kávu, zapál si, najedz sa. A porozmýšľaj, či je ozaj toto čo chceš. Starosti ti prerastaju cez hlavu. Píšeš že deti treba prebaliť, takže sú ešte maličké. Kto je snimi teraz? Kto ich zabáva? Kto im vytvára spomienky? Kto im robí krajšie detstvo?
Očividne nedriete biedu, tak načo si komplikovať život? Keby si musela chodiť do práce, lebo nemáte čo do huby, tak by som tento tvoj výlev úplne chápala. Ešte by som možno aj súhlasila. Ale takto?
A keď sa vám podarí otvoriť obchod? Kto bude vtedy s deťmi?
Užívaj si detstvo snimi, ešte predtým ako ti všetko preletí pomedzi prsty. Raz si to budeš vyčítať.
A s manželom sa porozprávaj otvorene a úprimne. To že stavia dom, neznamená že prestal byť otcom a manželom. Povedz mu, že potrebuješ oddych. Že potrebuješ jeho!! Načo vám bude krásny dom, ak nebudete šťastní? Oddýchnite si obaja. Choďte na večeru, rozprávajte sa, smejte sa, súložte, ale hlavne to rozprávanie. Píšeš, že predtým ti pomáhal, tak sa niečo muselo stať. Opýtaj sa ho, vypočuj si ho. Chlapi sú tajnostkári, nepovedia narovinu že mám toho po krk!! Veď to nie je "mužné". Mužné je zvládnuť všetko, aj keby ma to malo stáť hocičo! Daj mu najavo, že jebať na dom, ty chceš jeho. 🫶🏽
Držím prsty, aby všetko bolo tak ako si želáš. Ale nekomplikuj si život zbytočne.

drahomirrra
18. júl 2024

Este poznamka: si z Oravy, autorka?

tim23
18. júl 2024

Nerozumiem prečo v tejto situácii riešiš švagrinú. Čo má ona s vami? Je jej povinnosťou strážiť vám deti? Navyše má 15 r.! A že,, aj tak nič nerobí, len doma sedí na mobile" a čo? Má prázdniny, nech ich trávi ako chce.. Nehnevaj sa na mňa ale si v sračkách ty s mužom tak to riešte dvaja a nesťažuj sa tu na 15 ročnú švagrinú!

januska12323
18. júl 2024

Toto dúfam nemyslíš vážne. 15 ročné decko ti má strážiť 4 deti zadarmo? Na obchod sa teraz vykašli, na obed a večeru netreba varené. Nájdite si opatrovateľku, ktorá sa aj vyzná a chce a ty si oddýchni.

madla60
18. júl 2024

Autorka, už radšej nepíš nič, lebo z Teba urobia ani si nevieš predstaviť čo. Tu sú samé vzorne a bezchybné mamy.

beronsche
18. júl 2024

Na všetkých naokolo máš ťažké srdce, pretože tí deti nestrazia... Ale to nie je ich povinnosť.
Veľa ste si toho nabrali, jediným riešením je z niečoho popustiť.
A primárne to aj tak vyzerá na problém so sebeckym mužom.. on chce jest doma, žena ty kmitaj. On chce v kľude pozerať tv, deti odchod..
A keby moj muž objedná na večeru jednu (1!) pizzu, dostal by max. jeden kúsok, ak vôbec. To ste tak natesno s peniazmi, či je taký lakomy?

krkavcia_mater
18. júl 2024

Este mi napadlo, ze moze byt problem manazovani casu. Ja vstavam rano o 5, o 7 mam uz uvareny obed, deti vstavaju a mam na ne čas, občas sa hrajú samé...
Motkajú sa pri mne, keď upratujem.
4 deti sa predpokladam vedia spolu vyhrat velmi dobre.
Deti ocenia na večeru aj bublaninu, ta je rychlo a vďačná... pamatam si ako ju moja mama takmer cele leto robila a my nateseni a spokojni
Naozaj, uvedomte si, že stráženie detí je vážna a vyčerpavajúca práca a zadarmo ju budú robiť iba rodičia a starí rodičia detí.
A ozaj, objednať 1 pizzu je strach...

angeli121212
18. júl 2024

Tvoja švagriná ti nie je povinná strážiť deti ani zadaarmo ani za peniaze.. to za prvé... Ty si urob poriadky s mužom.. kto normálny objedna dvom dospelým a štyrom deťom jednu pizzu a ešte aj polku zožerie? Ty si muža a deti daj do pozoru..
Nerob im slúžku a nie že sa nahneváš a si lahneš inde ale sa nahnevás a im povieš že čo si myslíš...

tamitamitami
18. júl 2024

Tu je problém v tom že ste si naložili na hlavu viac ako viete zvládnuť, švagrina stým nič nemá.
Ak chceš aby strážila deti tak jej za to treba zaplatiť, je úplne normálne že chce za stráženie pár eur ani ja by som to nerobila zadarmo. Ale teda ja by som 15 ročnému dievčaťu nedala na starosť 4 deti (to je dosť aj na dospelého človeka).
Máte toho strašne veľa naraz. Ak sa nechceš z tohto tempa zblázniť budeš si musieť nájsť pomoc. Buď pani k deťom alebo na výpomoc do domácnosti. Prípadne sa rozhodnúť či najprv otvoríte obchod a potom dokončíte dom alebo opačne.
Tvojho muža by si tiež mala vrátiť do reality. Vážne vám objednal 1 pizzu pre 6 ľudí? Ide ťa zobudiť aby si šla prebaliť dieťa....miesto toho aby to za minútu spravil on keď je hore.

beronsche
18. júl 2024

@madla60 práve tu sú normálne komentare, tak nechápem, čo vyprovokovalo ten tvoj..
A keď si toho naberies dobrovoľne priveľa, je to tvoj problém a ešte teda aj tvojho partnera a očakávať, že všetci budú kvôli tomu v pozore, je hlúpe...
Plus chlap, ktorý všetko.necha na pleciach ženy a príde mu to ok, tiež je je žiadnou výhrou.

rivini
18. júl 2024

Problem nie je svagrina, ale muz, s ktorym mas 4 deti a este robis celej rodine sluzku. Neviem, ake mas male deti, ale ja napriklad pocas dni, ked je muz v praci a dieta v skolke, ziadne obedy nevarim. Svagrinu chapem, mne by sa ako 15-rocnej nechcelo strazit 4 male deti za obcasny kusok pizze…

micusa2222
18. júl 2024

vidím, že máš "švagrinky" plné zuby..kašli na ňu...ináč aj keby bola neviem ako milá a dobre som si s ňou rozumela, nikdy by som 15-ročnej žabe nezverila 4 malé deti..musíte sa vy s mužom dohodnúť, ako ďalej...a na deti by som si hľadala nejakú zodpovednú pani..

brrunetkaa
18. júl 2024

Sprav si poriadky s mužom. Nie je jediny co pracuje. Buď nech vecer po praci obhospodari deti alebo nech je vecera na nom. Nech sa stara o to co si narobil a niw len financne… A 15 rocnej svagrinej by som platila ale stanovila si s nou nejake hranice co od nej ocakavam a nie ze jej zaplatim a ona bude nq mobile.

belllinka
18. júl 2024

Treba si spraviť piate dieťatko 😊

rivini
18. júl 2024

2-3x do tyzdna je uz pravidelny servis. Ty ju vlastne vyuzivas, lebo si v situacii, ktoru nezvladas. Ja mam strasne lustig, 16 rocnu babysitterku a teda zaplatim jej este aj 10 minut s mojim dietatom navyse, ak jej trva cesta z detskeho ihriska s mojim dietatom dlhsie, ako bol dohodnuty cas. Len preto, ze ste pribuzne, nemam pravo od svagriny vyzadovat bezplazny servis. Ona deti nema, ty jej to nemas ako oplatit…

domka222
18. júl 2024

4 deti sú zaberák aj pre dospelého, nie pre 15 ročné v podstate tiež ešte dieťa. Sa nebojíš, že sa za ten čas čo ich stráži niečo stane,keď ešte ako píšeš je stále na mobile?

sante81
18. júl 2024

Väčšinou obviňujeme všetkých naokolo, niekedy by sa stacilo pozrieť do zrkadla a začať od seba.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
kvietok1992
18. júl 2024

nuž toto je typický príklad zlatej táckarky: všetko sama, každému vyhoviem, na seba čas nemám ALE vadí mi 15 ročná žaba, ktorá nemusí nič...dobre rady ti tu dali, už je na tebe či si upraceš muža a deti

mamina7070
18. júl 2024

preco ma tvoje problemy riesit 15 rocne dievca? Ty s muzom ste si urobili 4 deti, ty objednas pre 6 ludi jednu pizu a stazujes sa ze sa ti neujde
ty ozavidis 15 rocnejnzabe ze sa o nu rodicia staraju a daju jej peniaze na oblecko ?
ale svokrovci nemaju vyzivovaciu povinnost voci tebe a tvojim detom ale voci nej
urob so sebou nieco a so svojou situaciou ta mlada ti pomahala
doteraz hodne nad ramec a neni otrok aby si jej za to davala burger a tak

mamelka
18. júl 2024

Mne príde,že za vinu davas všetko tej 15 ročnej, pritom mne by nedalo ju mať a nezaplatiť(použijem moje ,,pre pokoj v rodine,,)Nejdem ti písať čo máš a nemáš zvládať, každá si toho dáme na seba toľko koľko unesieme. Ale keďže ti manžel nejak nepomáha tak by som normálne uvažovala o opatrovateľke.

17alexis
18. júl 2024

Na tvojom mieste by som takeho muza hnala...

danica2711
18. júl 2024

nerieš švagrinú, ale manžela, ktorý ti je ako člen domácnosti zjavne na 2 veci. Mimochodom, 4 deti s takým nefunkčným chlapom si si urobila pri zdravom rozume, či sa len tak nejako bez rozmýšľania zadarilo ako ten nákup pizze?

evazhoufova
18. júl 2024

Švagriná je najmenší problem

vilma7
18. júl 2024

Riežš seba a manžela, pubertáčke daj pokoj. Prečo by ti ona mala strážiť 4 deti, ktoré si si ty narobila???

babulkomale
18. júl 2024

Casto si kladiem otazku, ci niektori ludia nevedia, ze si nabrali vela na rohy, ze ci nemaju sedliacky rozum, zdravy odhad, mieru.
Mozes byt aj superwoman, ale den ma len 24 hodin.
Nuz, zda sa ze nielen ste si nabrali privela,este aj muza to uz nebavi a ty sa vyvrsujes na 15 rocnom decku 😃
Zvolni, aby ta neporazilo. Nestoji to za to a obchod vam pravdepodobne nepojde tak aby uzivil aspon teba s detmi. Je vas privela.

ankare
18. júl 2024

Čo furt omielas tú malú? Daj jej pokoj! Ona nemôže za to, aký život ste si zvolili.
Musíš upustiť z nárokov, máš toho strašne veľa na hlave. A ešte, keď sa chlap nezapaja, celé zle.
Prehodnot život, aký žijete, lebo skoncis zle.
Držím palce!

evcagabi
18. júl 2024

4male deti by som nesla strazit ani ja a to uz mam po 30 😅
1pizzu by sme mali malo a to sme zatial dvaja 😅
Casu mam malo aj bez rozbiehania obchodu a 4deti 😅
No co si si na seba uplietla, to si musis vyriesit sama , teda mala by si s chlapom ale ten ma v ... a nie si svoju frustraciu riesit na 15rocnej zabe

aurora33
18. júl 2024

Problem je že máš hrozného muža. Na svagrinu sa nehnevaj