Stretli ste niekedy extrémne šetrných ľudí?
Stretla som v meste bývalú spolužiačku. Sme sa zarozprávali kto čo má nové, posťažovali sa na prácu. Ja pracujem v automobilke a teraz tam máme strašne teplo nedá sa to vydržať. Neznášam leto a hlavne to keď sa potim ako prasa. Ja sa sprchujem za deň aj 3 krát, raz ráno keď idem do práce, potom keď dôjdem z práce domov a ešte večer predtým než pôjdem spať. V noci ledva zaspím potim sa všetko sa na mňa lepí, tak musím takto vydržať. Ona mi povedala že určite by neminala toľko vody, že ona má rada teplo a stačí keď raz-dva krát do týždňa sa osprchuje. Ja som sa na ňu pozrela že čo hovorí. A ona že vieš Janka treba šetriť a nie bezhlavo míňať. Začala mi dávať prednášky ako ony doma šetria vodou elektrinou aj plynom. Najbizarnejšie bolo to sprchovanie a že nesplachuju záchod pri každom použití. A potom sa ešte chválila, že každý plače keď dôjde im vyúčtovanie a majú nedoplatky. Že vtedy ona sa smeje lebo ona šetrí a majú zakaždým preplatky a dostávajú naspäť peniaze.
Ako ja nemám slov na ňu. Tiež poznáte až takto extrémne setrnych ľudí?
Tak setrit sa da kade kde - ale nesetrime na hygiene a strave... tym nemyslim plytvanie, ale to, co je skutocne potrebne. A v lete bez kazdodennej sprchy je to katastrofa. Ved tam nemusi byt 20 minut, staci 5... o splachovani sa radsej nevyjadrujem, fuj fuj fuj
Ahoj,ja sa sprchujem v takom intervale ako ty.ked mám menzes aj 5x za deň, keďže vo voľne dní,keď nie som v práci, nosím doma vložky..to je hnus, stále mám pocit ,že som špinavá.ale tampóny celý menzes nechcem používať..no ale k veci
Moja mama tiež šetrí na Tom,že nesplachuje po každej malej potrebe.byva sama.navstevujeme sa veľmi malo.pre mňa nepochopiteľné a v mojej domácnosti tak nerobím.
K tomu sprchovaniu kolegyne..nechápem takých ľudí,že hygiena nulová
Ľudia sa už dočista zblaznili.setria už úplne na všetkom. Tie Eura si chcú asi vziať do hrobu. Žijem jeden život nebudem šetriť ako blázon. Doprajem si a hlavne hygiena je úplný základ. V takom teple sa sprchovat 2 x týždenne to je taký grc. Musí smrdieť ako stoka. A k tomu wc už radšej ani nič nepíšem už som tu bola zvozena za to.
Poznám a neriešim. Ich vec. Trošku sa mi pootočí žalúdok a si pomyslím, že hmm zas všetky podrobnosti úplne nemusím vedieť, ale tak čo už, keď už je to vonku... Dotyčný pán mi však nikdy nesmrdel, napriek svojej prenhnanej šetrnosti vyzerá na prvý pohľad paradoxne normálne, neviem ako kamoška, či z nej nejak razilo... 🤷. Akurát tiež si myslím, že si ten život moc neužíva takýmto prístupom, keď všetko prepočítava na eurá a centy.
S tymto nesplachovanim to ma dost ludi. A sprchovat sa 2x do tyzdna co sme v praveku? Ja sa sprchujem aj viackrat denne. Nepotim sa,nesmrdim,ale mam potrebu sa osprchovat. Je to pekne,ze vie usetrit,no ja preferujem setrenie v inych veciach a nie setrit na hygiene.
Nepoznám takých našťastie osobne, ale je mi jasné že určite existujú. Každá cesta MHD teraz v lete je toho jasným dôkazom 🤢
Nepoznám takých ľudí a tiež je to pre mňa nepochopiteľné. To s tým nesplachovaním som prvý krát "počula" práve tu na MK v diskusii, kde sa tým veľa žien "pochválilo".. čistý humus, nechávať šťanky v záchode lebo šak pôjde aj muž po mne fuj.. radosť otvoriť také wc.🤢
Ja tiez takych poznam co nesplachuju stanky 🙂 …… kvoli setreniu. 🤣
Nepoznam osobne, ale videla som par dielov z relacie o extremnych setricoch v USA. Rozum sa cloveku zastavuje. Je to o nastaveni v hlave. Neboli to rodiny, co by nemali co do ust.
Vo vzdialenej rodine sme mali takeho cloveka. Vecko splachovali, aj sa sprchovali, ale napr v zime kurili len na 16 -17 stupnov. Ked som prisla na navstevu, bud som zostala v kabate, alebo sa triasla. Na strave tiez setrili, s dietatom na vylety vobec nechodili, dovolenky uz vobec. A kazdy mesiac odrobenych aspon 40 h nadcasu.
Nasetrene mali, ale neviem si predstavit taky zivot, bez akejkolvek radosti. Casom sa s nimi aj rodina prestala stretavat.
Šetrenie ok, ale neviem si predstaviť v žiadnom ročnom období osprchovať sa 2 krát za týždeň.Fuj.
K tomu splachovaniu.Je iné keď sa tak dohodnú manželia o malej potrebe napríklad z dôvodu, že majú žumpu ktorá sa rýchlo naplní a zase 50€ každý týždeň nie je sranda.
V bytovke mi to zmysel nedáva.
Nie nie sú na to odkázaný len zgrlavy. Peniaze majú dosť. Či smrdí ona bola celá nastriekane parfémov a voňalo to divne taký zmes všetkého.
Ju vraj manžel k tomu priviedol že dá sa takto veľa ušetriť. Deti tiež k tomu vedú. Cez leto dvakrát týždenne sa sprchovať, cez zimu napustia vaňu a okupu sa v tom všetci. Záchod veď na čo splachovat zakaždým.
Tak je to hlavne ich vec ani my tu nebudeme rozoberať prečo sa tak potis že musíš sprchu až 3x skús radšej dr,lebo to potenie nie je úplne ok.
To splachovanie ,ja ako dieta sme to tak mali doma,šetrilo sa vodou,zbytočne sa neplytvali,nie len my ale všetky domácnosti naokolo keďže naozaj všetci sme boli rovnako chudobní.Čiže to mi nepríde také hrozne,ak to nenechajú celý deň kvasit .Stalw lepšie ako keď niekto necháva pri wc alebo v kúpeľni mačacie hovna aj deň,týždeň.
Sme doma 5,a nikdy nesetrime na hygiene,a uz vobec nie pri malych detoch🤦♀️deti kupem kazdy den,ak je horuco tak ich aj pocas dna osviezim rychlou sprchou,my s muzom sa tiez aj viac x do dna sprchujeme.da sa setrit na inych veciach a nie na zako potrebach.
Toto mi oride az chore a hlavne nechutne
Poznam takych a neviem s nimi najst spolocnu rec,pretoze to nie je len o setreni ale o celkovom pristupe k zivotu. Nehovoriac o tom,ze to moze hranicit so psychickou poruchou alebo do nej prerast.
@walentina7 clovek ma potreby biologicke, psychicke,socialne,kulturne,duchovne a i. Nic v zlom, ale chyba ti niektory z tych aspektov . Urcite to nie je nieco s cim by sa clovek mal chvalit,ze nema potrebu skumat, spoznavat nove veci,skor je to velmi smutne,ze ti vyhovuje byt len doma .
Veď môžu splachovať tou vodou z vane 🤭. ( To bol vtip, ale pre takých ľudí možno dobrý nápad 😂).
@renette neuveris, aj taki existuju.
moja mama mala isty cas fazu "setrenia vody" kedy ked oplachovala nieco v dreze, robila tak v lavoriku - aby mala vodu, ktorou bude polievat kvetiny na balkone.... ked som to povedala kamoske - ze ake je to z mojho pohladu vadne, zachytavat takto vodu, ta mi na to - to je este uplne v poriadku. Tvoja mama zachytava cistu vodu, bez saponatu ci mydla... Moja mama setri aj vodu ktorou sa sprchuje - prelieva ju do nadrzky od wecka a splachuje nou.
Áno moja babička takto šetrila kde sa dalo, vlasy si umývala nad kýblom, s tou vodou ešte podlahy poumyvala a ešte aj spláchla. 🤦♀️. Zachod ak bola sama doma tiez vydržal na 3 cikania kým sa spláchol
Samozrejme tajne lebo sme jej to vsetci vyhovárali ze co je to za hlúposť
Ale sprchovala sa denne, síce 3 sekundy ale každý deň , aj oblečenie si prala, skratka hygienu dodržiavala.
Keby sa každý staral konečne sám o seba a neriešil iných, to by bol pokoj na zemi 🙏
Bleh, najhorší puch je keď sa mega prepoteny človek nastrieka kadejakými parfemami 🤢 mala som kolegu, robili sme spolu v kuchyni a tiež sa sprchoval raz z týždeň 🤢 aj sa s tým chválil že ako dokáže ušetriť. Baby ale ten smrad si neviete predstaviť, ja som normálne musela dať výpoveď lebo to sa nedalo. A sranda bola že som si našla potom robotu v jednej personalke a on tam prišiel že tiež hľadá nový Job. Sme boli v kancliku 7, a teda aj ostatne mali dosť. Hneď ako odišiel všetky otvárali okna a vyťahovali parfumy z suflikov 😂🤦🏼♀️
@walentina7 ja o nich hovorim komplexne. Okrem dovoleniek si nedovolia ani oblecko mimo cinancov, aj to al sa im rozpadnu tenisky do 2 r, tak aj tie reklamuje. A odzrkadlilo sa to aj na charaktere, kazdy kto ma lepsiu poziciu je tam podla nich zo znamosti alebo cez postel, chudobnejsi im zavidia ( zdedeny) velky dom...
No a pokial ide o vylety a dovolenky, my s muzom momentalne tak na 90% prisposobujeme program detom, takze to ani nie je o nas. My si pri 2 krpcoch vobec neoddychneme. Ale chcem, aby mali zazitky. A ja osobne mam najkrajsie zazitky s mojou mamou prave z dovoleniek- ked nebola nervozna z toho, ze po robote vari a este upratuje.
@walentina7 Tak pre teba je to fajn sedieť len doma.
Byť tvojim dieťaťom tak by som sa tešila kedy začnem zarábať a žiť konečne.
Ale keď to tak vyhovuje vám všetkým v domácnosti tak je to ok.
Fuj grc vonku 40 stupňov a ide sa osprchovať raz za 2 týždne bože až ma napína. Ja sa sprchujem aj 4 krát denne v tých horúčavách.
Neviem ci poznam, nikdy som sa s nikym nebavila o tom ako kto doma splachuje wc 😁 a vo vseobecnosti druhych neriesim pokial to nezasahuje priamo do zivota mne a mojej rodine..zi a nechaj zit.
@renette dobrý tip, nie vtip 🙂. My šetríme vodu lebo chceme, nie lebo musíme. Časom možno budeme musieť všetci... Splachujem z vane, ak sa v danej chvíli deti aj kupu, zachytávam vodu aj v domácnosti a polejem predzáhradku. Vnímam to ako zodpovedný prístup pri rozumnom hospodárení s vodou.
Ja som mala kolegynu, ktora ked si davala kupel, tak s tou vodou potom umyla podlahu v celom byte a s tou vodou potom este splachovala zachod, ale to nebola len jedina jej vychytavka, tiez skreckovala kde sa dalo, a pritom zarabala 2tis mesacne, ked sme sa to dovzedeli tak sme s ostatnimi kolegami zacali srandovat, ze uz k nej na navstevu nepojdeme lebo sme sa bali, ze nam z tej vody este urobi aj kavu 😂
Nad nami byvali susedia kt. sa umyvali len vo stvrtok,vtedy otvorili ventil na teplu vodu s patricnym skripavym zvukom, mali 2 male deti do 5r.ak sa niektore dieta pototo,a bolo treba umtt, sup do studenej vody, to bolo kriku...no a jasne ze to bolo aj citit, ked isli okolo...a raz v juli -zaciatkom sa maly 5rocny stazoval, ze ho tlacia sandalky-odpoved mamy bola-ved skrc palceky a musis vydrzat do konca leta...no..

Tak záleží od toho ci je na to šetrenie naozaj odkázaná alebo je len extrémne žgrlava a radšej smrdí... A co potom robí s tým preplatkom sa ti nepochvalila? Predpokladám, že asi si ho moc zneužije, lakomec si neužije nič.