Stretli ste sa už z niečím podobným?
Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať či nemáte niektorá skúsenost z tým čo robiť v takomto prípade.
Moja svokra (61) si spravila na Facebooku účet, vôbec nevie ako to funguje, pred pár mesiacmi jej písali divné určty ako ju milujú a ako si ju vezmú keď im pošle peniaze jednému poslala . Neskôr sme na to prišli lebo nemala zaco žiť tak sme jej pomohli na políciu nechcela ísť tak sme jej to vysvetlili že si musí dávať pozor na podvody a vsetko okolo toho sme sa jej snažili vysvetliť. Vyzeralo to tak že to pochopila .. no dnes má dostala tým čo mi povedala, vraj jej jedna pani čo má rakovinu pošle 377 000€ lebo nemá komu inému zanechať svoj majetok pod podmienkou že jej ona pošle peniaze. A že hneď zajtra doobeda jej nabehnú na úcet. Bolo to veľmi čudné písané, hneď bolo jasné že prekladač. Lenže ona tomu nerozumie a nechala sa zase oklama peniaze poslala . Neviete mi poradiť prosím čo máme robiť už sme zúfalí .. stále si nedá povedať už neviem ako jej to vysvetliť . Povedala som jej že je to podvod aj som jej ukázala na internete kopu podobných prípadov čo sa nechali takto nachytať ale ona proste stále si myslí že jej zajtra nabehnú. Keď mi to ukázala myslela som že dostanem infarkt. Spravila to zas. Proste nechala sa oklamať a teraz zas nebude mať z čoho žiť smutné je že to boli peniaze z ktorých platí nájom bytu v ktorom žije zo svojim postihnutým synom.
Zobrať k psychiatrovi na diagnostiku. Toto ešte nie je stará žena, vek v 61 ešte ľudia bežne pracujú
Toto bude nejaká rozbiehajúca sa diagnoza
Normalne vyhlasit za nesvojpravnu, sorry, 61 rokov nie je vela, nie je este stara, ale dementna
No takych je vela, kt. veria, ze ich miluje niekto z Angoly a neviem odkial este alebo podobne stories... Zrusit FB, zablokovat stranku uplne, skratka znemoznit pristup !!!
oni dobre vedia ako na taketo zeny, takze vobec v tom nemusi byt ziadna rozbiehajuca sa diagnoza, je len skratka asi naivna, lebo ved v casoch jej mladosti take nieco nebolo, takze podla mna by mohlo stacit odstrihnut od netu, zrusit ucet na fb a nedovolit uz ziaden dalsi otvorit, pre istotu zrusit aj email. lebo tam zase chodia emaily typu, zdedili ste, poslete svoje udaje a peniaze na poplatky a my vam potom posleme dedictvo.... pravidelne kazdy druhy - treti den vytvaram filtre aby sa to hned mazalo, ak by posielali znovu z tej istej adresy, nech to aspon trochu pretriedim.
@bosorka2302 tak prvýkrát poslala 300€ a teraz okolo 250€ niesom si istá. Od netu ju nemám ako odstrihnúť žije sama zo synom postihnutým všetko si hradí sama z dôchodku čo má biedny a opatrovateľskeho... od partnera som zistila že také veci robila aj keď bol malý . Stále len niekomu brala pôžičky atď. Teraz sa nevie dostať z dlhov. Ona si vážne myslí že jej tie peniaze prídu a bude môcť všetko zaplatiť....
@vtitka18 fuuu tak asi naivita + financna negramotnost. Zbavit niekoho svojpravnosti nie je len tak ako radia vyssie kvoli tomuto sa to zrejme nepodari
@ivkazba práveže nie, ale podľa mňa by mala. Viete ona celkovo svojim vyjadrovaním a správaním sa chová veľmi zaostalo dokonca moja babka vie ako funguje Facebook a koľko je tam klamárov . Už len to mi príde divné že keď mi posiela správy nedá sa to pomaly prečítať ako keby nevedela písať stále len po slove za tým hneď bodka a kým zistím čo vlastne chce prejde aj deň, tak radšej jej stále volám
@tenerifka ako sa niečo také dá? Je tam ešte problém že ona má v opatere svojho syna .. a tie vzťahy u nich no proste des.. vobec nevie ako sa má správať .všetci naokolo majú z nimi problémy , dokonca ani jej vlastný synovia čo bývajú o pár dedín ďalej k nej prídu na návštevu raz za rok aj to niekedy vôbec . Proste oni sa jej tiež veľa napomáhali a už ich to prestalo baviť.
Mozno jej odkladat cast dochodku a tyzdenne potom davat kvazi "vreckove" ak s tym by suhlasila
@vtitka18 ja tam vidim jednak financnu negramotnost a na druhej strane aj velku socialnu izolaciu. zrejme je to jednoduchsia dedinska zena bez vzdelania ... a z toho vyplyva aj jej zaostale vyjadrovanie a neschopnost poriadne komunikovat s okolim aj s vlastnou rodinou. "obetovala" sa pre postihnuteho syna, zrejme (ano/nie?) ostala bez muza, sama, v zlej financnej situacii .... ostatnym detom sa podariho z toho vyhrabat, ona v tom marazme ostala zit. tam by ale mali zasiahnut izaj ostatne deti. spolocne sa dohodnut a matke navrhnut sposob hospodarenia. k urcitemu terminu vyplatit potrebne a odlozit na stravu, nakupovat jej mozu aj deti - nech im da peniaze a aspon bude mat istotu, ze jej vydrzia. a nechat jej €na nejake vlastne vedlajsie vydavky. skratka na nu takto nejako zatlacit/ovplyvnit ju, ze to bude lepsie.
Tak potom liečba sokom. Keď príde o peniaze, treba ju reálne nechať pár dni hladovať
Týmto štýlom už veľa lidu prišlo o strechu nad hlavou, lebo už sa nenašli ti, ktorí by im požičali a dlhý rástli až sa dostali do rúk exekútorom alebo vymáha akým spoločnostiam. Pokiaľ je svojpravna a nemá obmedzené práva v žiadnom zmysle, tak neurobíte nič.
Jedine riešiť to opačne. Dohodnúť sa, kto bude opatrovať syna ak nie ona a previesť peniaze na iného člena rodiny samozrejme v súčinnosti s úradom práce. Taktiež sa dá poriesit s jej súhlasom, že dôchodok bude chodiť na účet syna/dcery/vnuka a rovnako opatrovatelsky a z toho sa zaplatíš účty. Len by to trebalo nájsť odborníka, ktorý zahrnie dlhý do jedného, ktorý sa bude splácať, aby nedošlo k tomu, že dlhý budú rásť, penále sa na balia a ozvu sa exekútor a vymahacske spoločnosti, pokial vlastní nehnuteľnosť tak je tu riziko, že o ňu príde sk dlhý budú iba rast.
Niektorým stačí, že sa dá na papier suma, ktorú dlzia dokopy, niekomu to nestačí a príde na omyl, až keď je nútený nehnuteľnosť predať, pripadne sa "ocitne" v dražbe a on "na dlažbe".

A kolko poslala penazi.? No jedine ju odstrihnut od netu. Mozno jej dojde ze naletela podvodnikom ked jej nic nenabehne.