Stretli ste sa už z niečím podobným?
Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať či nemáte niektorá skúsenost z tým čo robiť v takomto prípade.
Moja svokra (61) si spravila na Facebooku účet, vôbec nevie ako to funguje, pred pár mesiacmi jej písali divné určty ako ju milujú a ako si ju vezmú keď im pošle peniaze jednému poslala . Neskôr sme na to prišli lebo nemala zaco žiť tak sme jej pomohli na políciu nechcela ísť tak sme jej to vysvetlili že si musí dávať pozor na podvody a vsetko okolo toho sme sa jej snažili vysvetliť. Vyzeralo to tak že to pochopila .. no dnes má dostala tým čo mi povedala, vraj jej jedna pani čo má rakovinu pošle 377 000€ lebo nemá komu inému zanechať svoj majetok pod podmienkou že jej ona pošle peniaze. A že hneď zajtra doobeda jej nabehnú na úcet. Bolo to veľmi čudné písané, hneď bolo jasné že prekladač. Lenže ona tomu nerozumie a nechala sa zase oklama peniaze poslala . Neviete mi poradiť prosím čo máme robiť už sme zúfalí .. stále si nedá povedať už neviem ako jej to vysvetliť . Povedala som jej že je to podvod aj som jej ukázala na internete kopu podobných prípadov čo sa nechali takto nachytať ale ona proste stále si myslí že jej zajtra nabehnú. Keď mi to ukázala myslela som že dostanem infarkt. Spravila to zas. Proste nechala sa oklamať a teraz zas nebude mať z čoho žiť smutné je že to boli peniaze z ktorých platí nájom bytu v ktorom žije zo svojim postihnutým synom.
Ak by sa vám podarilo (časom) zbaviť ju svojprávnosti, prišla by o opatrovateľský príspevok, ako nesvojprávna osoba by postihnutého syna nemohla opatrovať. To nie je riešenie, tie peniaze by v rodine chýbali. Jediné reálne riešenie by bolo to, že niekto z príbuzných sa obetuje, spoločne ju presvedčíte o potrebe dohľadu nad financiami (to bude veľmi ľažké, asi najsilnejší argument by bol, že môžu skončiť pod mostom), a nejaká menšia suma sa jej vydelí každý týždeň na kúpu potravín, s zostatkom bude disponovať výhradne dohodnutá osoba.
Zvolat rodinnu radu a spoločne riešiť. Lebo tu sa snúbi naivita, mierna zaostalost, financna negramotnosť, socialna izolácia, ......
Hadam ju nenechaju hladovať, vyhodit z bývania pod most. Aj spolupraca so psychiatrom je cesta, prijem inak spravovat - mozno opatrovnik a pravidelné platby z účtu na účet(trvaly prikaz)
Do ruky iba pridelené drobné, nákupy rodina.
Aj nejako blokovat net, pokazila sa antena...
Nemáš právo zasahovať do jej záležitosti? Nemáš potom ani povinnosť pomáhať... Komu niet rady, tomu niet pomoci
Odpojit babku od internetu lebo ocividne je tak sprosto naivna ze jej neni pomoci uz xy rokov sa toto riesi nonstop televizne noviny, relacie s uplakanymi dochodcami co sa nechali odrbat, ale nie, vzdy sa najde niekto kto sa necha aj 20krat aj ked sa na hlavu postavite
@vtitka18 podla mna sa da na fb nastavit, aby ju nemohol nikto okrem priatelov kontaktovat. Nie? Ci ona si ich najprv da za priatelov? Potom len kazdy jeden den prist, prwlustrovat komunikacie, novych priatelov a povymazavat komunikacie, zablokovat ich... a mozno sa prestanu snazit.
dozaista zrusit internet a takyto kontakt zamedzit, ale nerozumiem, ze sa jej to neda vysvetlit, tam bude asi aj nejaky iny problem, len ono to moze dost este do horsieho stadia, cize cim skor netu sa zbavite tym lepsie

no však ona na to príde aj sama keď jej žiadne peniaze nenabehnú