Striedavá výchova a fatálne následky na dieťa
Ahojte mamičky.
Chcela by som rozprúdiť diskusiu,kde ma zaujímajú názory mamičiek,avšak názory mamičiek,ktore majú deti v striedavej výchove.
Moja dcéra v striedavej výchove žila 5.5 roka a teraz ked sa na to pozriem,vidím ze na nu mala fatálne nasledky. Chcela by som napisat knihu. Na tu knihu sa chystám uz par rokov,preto chcem viac príbehov. Len ten moj jeden,nema pri rozhodovaní az taky velky význam.
Mamičky,ktore si nieco o výchove myslia... to je fajn. Ale tieto názory v mojej knihe nie su relevantne.
Dakujem každej,ktorá sa chce mojej knihy so svojim príbehom zúčastniť.
Dakujem
@jankalukasova určite by som bola za to, aby sa sťahovali rodičia a ďalšie rodiny nech si zakladajú, keď sa postarajú o deti, ktoré už majú. Tak by to bolo, keby to bolo naozaj v záujme detí.
@elly2009 mame dieta v takmer striedavke od jej cca 2 rokov, teraz ma 9. Takmer pisem preto, lebo je to v pomere cca 60% u mna a 40 % u otca. Pol na pol som nikdy nechcela, uz len z toho dovodu aby to jedno miesto mohla povazovat za "domov", miesto kde ma trvaly pobyt, skolu, proste taku zakladnu. Samozrejme ze takyto zivot svojim sposobom formuje dieta, ale urcite nie ziadne fatalne nasledky. Pytala som sa aj psychologicky (absolvovala niekolko sedeni u nej lebo sla do skoly o rok skor) aj jej triednej ucitelky ci si nieco na nej vsimly, ci je ina vdaka takejto starostlivosti. Obidve mi potvrdili ze je to absolutne stastne, spokojne a vyrovnane dieta. Sama psychologicka mi povedala ze zle rodinne prostredie sa okamzite odrazi na dietati, ci uz su to porozvodove hadky alebo dusno a hadky doma aj ked su rodicia spolu.
Osobne si myslim ze fatalne nasledky striedavky su hlavne preto, lebo nikto nepracuje s rodicmi, maloktory rozvedeny par vyhlada pomoc mediatora, sud castokrat nieco direktivne nariadi bez toho aby sa vobec zaujmal o rodinne prostredie a to ako spolu rodicia vychadzaju. Proste odklepnu tyzden tam, tyzden tam a nezaujem. Lenze toto proste nefunguje ked su dvaja rozhadani, jesitni, urazeni a pomstychtivi voci sebe. Byvali partneri sa nemusia mat radi po rozchode ale minimalne par sedeni u mediatora by im otvorilo oci a dokazali by sa aspon ako tak dohodnut spolu ohladom starostlivosti. Naucit ich ako respektovat vychovne metody druheho rodica, nemusia s tym suhlasit ale musia to respektovat (napriklad kupovanie darcekov, stravovanie, sposob travenia volneho casu) Vysvetlit im aspon niekolko veci co sa naozaj budu diat s dietatom, co mozu ocakavat a ako reagovat. Uistit ich ze urcite spravanie je pri tychto detoch normalne a docasne (napriklad typicke klamanie u tatina mozem toto a hento, mama mi dovoly ale ty nie - toto robia aj deti rodicov co su spolu, v striedavke to dieta zneuziva vo velkom, ale napriklad ja aj ked je moj ex vseliaky viem ze je dobry otec a viem ze ked sa mi nieco nezda mozem mu zavolat a vysvetli mi to. Takze aj ked dcera skusala "u tatina mozem ist spat kedy chcem aj o polnoci" tak som jej rovno povedala ze je to blbost, hned som mu pred nou volala a samozrejme hned sa prislo na to ze to bol jej vymysel) Ked su rodicia pohadany a nerozpravaju sa spolu mohla by si napriklad matka v takomto pripade mysliet ze otec je idiot, ze dieta necha ponocovat, ze striedavka je zla, ze dieta musi ist spat normalne a treba celu striedavku zrusit atd... A toto som popisal jednu situaciu ale takych je proste milion
Za tych 7 rokov striedavky sme vela veci menili, ked bola uplne malicka striedali sme castejsie, lebo reagovala zle na dlhsie intervaly. Ked nastupila do skoly tiez sa vsetko zmenilo kedze jej otec byva 13 km od nas a od jej skoly takze aj koli tomu vozeniu, dochadzaniu, takze cez skolsky rok je viac u mna, cez prazdniny u otca a dokopy to rocne naozaj robi ten pomer 60/40
Prepacte, trochu od zakladnej temy, ale znamy si tym teraz prechadzaju. Teda zvazuju nad striedavou starostlivostou. A mna by zaujimalo, ako to v praxi funguje.
Ano, u oboch ma dieta svoje izby, povedze. A co je s vecami dietata? To si kazdy tyzden, prip. 2 tyzdne zbali vsetky svoje veci a ide k druhemu? Pri mensich detoch fajn, vezme si nejake oblubene hracky, mozno oblecenie, vankusik, deku, nech ma pri sebe veci, ktore potrebuje mat pri sebe napr. pri zaspavani. Ale co uz skolopovinne dieta? Musis si zbalit vsetko od pomocok, zositov a knih, tiez hier a hraciek? Alebo to maju tie deti vsetko duplicitne?
Nie som v tej situacii, ale ked si predstavim, ze kolko oblubenych veci maju moje deti a bez ktorych nevedia ani len zaspat, tak mi to pride absurdne, aby si to stale tahali so sebou.
A tiez, ako je to s oblecenim? Kupi zimne oblecenie aj mama a aj otec a to nosia u nich? Alebo to ma kupit len jeden a posunie to tomu druhemu, aby on uz nemusel kupovat?
Chcela by som znamim poskytnut par prikladou z realneho zivota, ako by to malo vyzerat, ked uz o niecom takom uvazuju. Dakujem za kazdy postreh
@lenja123 otázku by som položila inak. Koľko rozvodov je reálne nevyhnutných? Možno nejde o to obetovať sa v záujme dieťaťa a vídať ho menej, ale obetovať niečo zo svojho egoizmu, alebo túžbe po novej žene/mužovi a zotrvať v manželstve a pracovať na ňom, aby deti mali stabilný domov a kompletnú rodinu. Z môjho pohľadu je pádny dôvod na rozvod alkoholizmus, drogy, násilie, chronický zahýbač/ka, dlhoročne rozvrátený nefunkčný vzťah, kde nie je už nič, na čom by sa dalo stavať a deti sú dospelé, takže nie je ani dôvod. Všetko ostatné sa dá zvládnuť.
@alaguema ano... to je tiez pravda. Najprv by sa mali rodicia postarat o pohodu deti, ktore uz maju. Lenze ludia si to.pred sebou vzdy nejako odobria a obhajuju svoje rozhodnutie. Na mne sa podpisalo aj tych a par rokov na skole... zit tak bezne, tak ma slak trafi.
@lucka08099 neviem ako je to v iných rodinách, ale moje deti majú na zimu minimálne bundu a oteplovacku dvojmo, už nehovorím o ciapkach a rukaviciach. Chodíme veľa lyžovať a celkovo sme celé vonku, takže nebudem riskovať chodiť narýchlo niečo kupovat. Myslím že základné oblečenie nieje problém kúpiť dvojmo. Veci do školy však nemá význam, najmä ak chodí do tej istej školy, veď snáď jednu tašku si odniesť vie. Hračky a pod sa tiež dajú kúpiť aj tam aj tam, nemusí mať predsa dieťa plnú izbu somariny s ktorými sa ani nehrá. Syn nášho suseda chodí k rodičom iba so školskou taškou.
@pininka a to sa tomu dietatu zmestia vsetky knihy, lebo co si pamatam zo svojich skolskych cias, tak my sme mavali tolko knih, ze by mi to teda do jednej tasky nezmestilo a to nehovorim este o zositoch. Ale je to uz teda peknych par rokov dozadu a ja este skolopovinne deti nemam, tak nemam potuchy o tom ako je to teraz v skolach s knihami
@lucka08099 no môj syn je teraz 5tak a teda majú toho požehnané, ale vojde mu to do jednej tazky, plus nejaká igelitky, minule sme to skúšali, lebo mal ísť na dlhšie k svokre spat.
@wieruska1 o tom vôbec nepochybujem. Reagovala som len na tvoj komentár ohľadom štatistík. To, že u vás to bolo fajn, je super a som za teba rada. Ale poznám, žiaľ, príliš veľa prípadov, kedy to super nie je a tie deti sa trápia. Takže ten celkový obraz asi jeden prípad z mnohých iných, nenapraví a nemá zmysel baviť sa o nejakých štatistikách.
@lucka08099 podľa mna preháňaš. Ten môj spomínaný spolužiak mal dve sady knih(doma u oboch rodicov), vlastnú izbu, stol, stoličku. Keď niečo potreboval, tak mu to rodič doniesol, bývali obaja v Ba a mali auta. A podľa mna nie je problem zbaliť jeden kufor s aktuálnym oblečením, to máš ako keď niekto býva na internáte, alebo niekde na priváte. Má veci tam, aj tam. Deti sú veľmi prispôsobivé, naučia sa na takýto režim, berú to prirodzene ako aj okolie týchto deti. Ale mám dojem, že jediný, kto zo striedačky robi katastrofu bývajú nahnevané exmanželky a ľudia, ktorí striedavku nemajú.. ja som mala napr. aj spolužiaka, ktorého vychovávala sama matka(otec sa pobil v bare s niekym a zabil ho, takze chalan vyrastal v podstate od nejakých 4 rokoch bez otca len s mamou. Tá chodila do roboty, aby zarobila, jeho vychovávala ulica. Samozrejme, že sa zle učil, potom siel na učilište, ktoré neskončil, dokonca sa ako 15 ročný chválil, že našej susede ukradol peňaženku z auta, poflakoval sa, určitú dobu sa hral na mafiána, že behal so zbranou, chvalil sa, ako mal doma kukláčov.. proste odpad spoločnosti. Teraz budeme paušalizovať, že sama matka nie je schopná vychovať dieťa a deti by sa mali zveriť len do starostlivosti otcov?? Nie, vzdy je to len o tom ktorom konkrétnom prípade a aký dotyčný rodič je.
@lula313 prepac, ale nemyslim si, ze by som v niecom prehanala. Pytala som sa len zo zvedavosti, pretoze to riesia znami. Nepoznam nikoho v mojom okoli so striedavou starostlivostou. A to na co som sa pytala, boli len take prakticke otazky, ktore mi pri tejto teme napadli. Ja netvrdim, ze striedavka je zla ale ani, ze je dobra. Tato tema mi je cudzia, preto som sa o to zaujimala, ale nikde som nepisala, ale je to zle. Tak neviem cim som podla teba prehanala
@mamickadusicka a ty sa nestrapnuj tiež, všade kde sa bežne hovorí o fatalnych následkoch sa hovorí o smrteľných následkoch pozri si občas správy o 19.00. vôbec takéto slová spojené s deťmi mi prídu dosť cez čiaru.
@mamickadusicka Nechaj tak... Ona kuka spravy o 19.00. Kde psíkom nedali žrádlo a malo to na nich fatalny následok... 🙂
@wieruska1 a co môže byt na tom dobre? 2 výchovy, 2 rôzne domovy, ja by som len chcela vidieť toho blázna co to umožnil, chcela zaviesť niečo moderné alebo nechápem o co mu šlo.... Aj ten rodič, cele detstvo je jeden týždeň s dieťaťom a jeden bez až do dospelosti... Čiže polku detstva ho nevidí... Toto je aj sebecké voči rodičom že niečo také dopustila, dá sa aj inak dohodnúť a nie si dieťa pohadzovat ako hračku na týždeň... Pre mňa total bláznovstvo, v živote by som svojmu dieťaťu toto neurobila
@sisaka fatálne neznamenajúsmrtelne ale doživotne... Čiže trvajú po celý život už...
@elly200neznala a neobjektívna si hlavne ty. Ty chces písať knihu a objektivita písaného slová ti niečo hovorí? Ty máš zlú skúsenosť už zo svojho detstva a prenášať to ďalej. A všetko vidíš ako ty rada píšeš fatálne. Nič sa nedá zovšeobecňovať a tvoje dieťa predpokladám nemá ešte 30 rokov a by si mohla napísať že to naňho malo takéto následky. Objektívny výskum musí trvať aspoň 15 rokov a na veľkej vzorke aby si mohla niečo také tvrdiť. Ako tu napísala pani ktorá je profesionálka, problém sú rodičia , teda ľudia, nie samotna striedavo výchova ako druh starostlivosti.
@ivankomonika určite je to menšie bláznovstvo ako nevidieť svoje dieťa roky rokúce, lebo jeden rodič si zmyslel že ho nebude púšťať. Predstav si že by si bola ti ten druhý rodič a tvoj muž by ti nedovolil vídať deti, aj vtedy by si to tak písala, asi sotva.
@ivankomonika napr aj môj manžel neskutočne miluje svojho syna a už kvôli tomu by toto nikdy nedopustil ak by sa nedajbože niečo stalo, určite by som mu otca nebrala a zároveň mu ho dostatočne dopriala, aby ani jeden necítil núdzu lebo otec je skvelý a vždy bude aj keby sme sa rozišli,
@mamickadusicka výchova matiek ako ste vy dve môže mať fatálne následky, to ozaj verím.

Väčšina vás odsudzuje striedavku. Ak by došlo k situácii, že by ste vy ako rodič mali na výber striedavku,alebo potom zverenie dieťaťa druhému rodičovi ( samozrejme za predpokladu že je normálny), čo by ste si vvybrali ? Boli by ste ochotný v záujme dieťaťa sa "obetovať" a byť s ním napr. len každý druhý víkend?