Sú školské známky naozaj také dôležité?
So švagrinou máme rovnako staré deti,chodia do 4tej triedy.Ona bola vždy ten typ človeka čo sa predbieha čo vie lepšie ako ostatné a chváli sa s tým kade chodí.Ma dcéru ja mám syna,často som vypočula jej "blbé reči" čo jej dcéra už ovláda a môj syn ešte nevie,vždy porovnávala od narodenia deti.Moj syn sa učí do školy sám,nechám ho aby sa naučil sám ja len kontrolujem alebo vyskúšam ho keď treba.Svagrina s dcérou sa učí doteraz,každý deň aj 2-3 hodiny.Jej dieta doniesol domov trojku z matiky a švagriná vystrájala ako besna.Nadavala na ňu že je blbá že nevie sa ani naučiť,že na čo s ňou trávi čas a učí sa keď jej len hanbu robí.Mala sa rozplakala,toto nečakal nikto z rodiny.Dobre že ju nezbila,už začala a ňou triasť a ťahať ju za vlasy.
Podľa mňa známky nie sú také dôležité,deti by sa mali učiť sami pre seba a nie preto aby spravili rodičom radosť a mali samé jednotky.Moj tiež pár krát dostal dvojku občas aj trojku,no s tým sa svet nezrúti.Nabuduce sa naučí lepšie a môže tu známku opraviť.Lenze švagriná skáče do mňa že ja som divná ako sa k tomu staviam,že jej dieťa bude mať samé jednotky aj keby sa na hlavu postavila.Vraj ako sa dieťa učí je vizitka rodičov a ona sa nebude hanbiť za svoje dieťa.
Čo si o tomto myslíte, sú známky až také dôležité?
@natalienka12 VŠ
@sima234 aku?
No tak ti poviem, ako pre koho 🤷😉.
@sickynickyobsadene co je na tom nechat dieta sa ucit same? Mam deti v druhom a tretom rocniku. Ano, mam prehlad denne, co sa ucia, co robili, skontrolujem zosity, domace ulohy, to si prejdem sama, ked pridu domov...ale ucia sa same, poviem im, nech si najdu, co maju spravit, nachystaju si, sadnu sami a robia, ked niecomu nerozumeju, pridu sa spytat, vysvetlim, ale su samostatne, precitaju si, co a ako, aj vlastiveda, prirodoveda, pri druhakovi prvouka...tu mas poznamky, ucebnicu, nauc sa, prid, ked si budes mysliet, ze si pripraveny, preskusam si ta, potom zistim, co treba dopilovat, alebo ci sa naucili ok. Nesedim nad nimi, nepozeram na kazdu ciarku, cislo, ja usetrim cas a oni su samostatni a vedia si poradit aj bezomna, pridu, ked si ozaj nevedia rady. A nie, nie je to o lenivosti rodica. So mnou sa nik neucil od prvej triedy, pokym mama videla, ze to zvladam sama a vediem k tomu aj moje deti a vidim, ze to funguje.
odpoved k teme, ano, znamky su do urcitej miery dolezite, ale niektori to beru az sialene....
ja svojim detom hovorim, ze nezalezi na znamkach, ked vidim, ze sa snazia, ked viem, ze sa ucili a aj napriek snahe je horsia znamka, nic sa nedeje preboha, prejdeme si to znova, ked nieco nepochopili. Ale ked viem, ze ta zla znamka je preto, ze to odflakli, tak potom uz moze byt zle a zacnem na nich viac dohliadat. Funguje to... Je to v prvom rade ich zodpovednost, cim viac som nad nimi stala, tym to bolo horsie, odkedy nad nimi nestojim a neucim sa s nimi, je to super.
@sickynickyobsadene samostani stvrtaci sa dokazu pripravit bez rodica, tak pozor aby si mu v konecnom dosledku neurobila medvediu sluzbu. V tomto veku sa uz musi vediet ucit aj sam a ty len skontrolujes 😉 A nie je na skodu obcas nechat aj aby si dieta nieslo nasledky toho ze sa napriklad zle pripravilo, viest k samostatnosti je urcite lepsie ako urobit vsetko za neho/s nim, tak pozor na to aby sa to nevypomstilo v buducnosti…
@sickynickyobsadene so stvrtakom sa ucit??? S nami sa ucili po 1. Mozno 2.triedu. stvrtak by mal byt samostatny
@natalienka12 ale ved to bol priklad! Je vsak vseobecne zname, ze decka s horšími znamkami to casto dotiahnu dalej.
@zorkahorka Kam dalej? Decka s horsimi znamkami to dotiahnu dalej???? Vaaazne? Zo stvorkara bude isto kardiochirurg.
Známky v živote nie sú dôležité. Ale zas tiež nemôžeš dieťaťu povedať, že to dôležité nie je. Lebo motivácia by bola na nule. Pre nich sú aktuálne tie vedomosti veľmi dôležité aj v dosahovaní ďalšieho vzdelania.Ale robiť scény kvôli občasnej zlej známke ...
Naučiť sa môžu akurát tak prvouku,neskôr dejepis,geografia...ale matematika,aj slovenčina, neskôr fyzika tam akože netreba dovysvetlovat?? To komu chcete nahovoriť?
@sickynickyobsadene staci pochopit ucivo v skole, ked vysvetluje ucitelka? Nikdy mi rodicia nevysvetlovali fyziku a ani nic podobne a asi by to ani nevedeli a ked som nerozumela, sla som za ucitelkou a poprosila, ci by mi to este raz nevysvetlila, alebo nepreslo sa to na hodine. Pripadne sme si to riesili medzi detmi a dovysvetlovali a ucili sa s kamoskami. V tom vyssom veku jednoznacne.
ked treba mladsiemu nieco vysvetlit, ok, ale nie sa s nim ucit a stat nad nim, ani matiku, ani slovencinu, ani nic som nemusela navyse vysvetlovat okrem toho, co im vysvetlila pani ucitelka, maximalne ked neporozumeli zadaniu ulohy, co mali spravit, vysvetlila som a dalej pracovali sami.
Ked treba stvrtakovi dovysvetlovavat kazde ucivo, ktore im vysvetluje ucitelka v skole niekolko dni a precvicuju si tam dokolecka dokola vsetko, tak je potom chyba niekde inde a nie v tom, ze niektori rodicia sa neucia so svojimi detmi a nechavaju to na nich a vedu ich k zodpovednosti.
Problém je v tom, že celý systém je zle nastavený. To co je dôležité je logické myslenie, schopnosť porozumieť suvislostiam, schopnosť kritického myslenia. Memorovanie faktov a hromadenie tzv "vedomostí" je v dnešnej dobe pre človeka absolútne zbytočné, žiaľ to tvorí práve prevažnú väčšinu toho, čo sa znamkuje. Takze z toho pohladu su znamky uplne irelevantné, lenže zle známky zase zatvárajú dvere dostať sa ďalej.
neviem ako to funguje dnes, ale ked som isla na gymnazium, tak body sa dostavali aj za vysvedcenie, takze samozrejme jednotkar dostal viac bodov. ak by toto odpadlo, ze by brali do uvahy nejaky priemer znamok na rozne prijimacky, tak poviem, ze znamky nie su dolezite, naozaj nie su lebo kazdy ma hlavu na nieco ine. paradoxne, deti musia vzdy zamakat na tom, co ich nebavi namiesto, ze by sa zlepsovali v tom, co ich bavi :( je mi uprimne luto toho dievcata. ak svagrina nemala problem sa takto prejavit pred rodinou, ake peklo musi robit doma v sukromi ked ju nikto dalsi nevidi. nie je to ani trochu v poriadku. dceru druhacku uz nechavam sa ucit samu, ulohy porobi sama a niekedy chce, aby som jej skontrolovala. ona sa s nou asi uci, a tym ju ma pekne pod kontrolou a zaroven likviduje dcerke sebavedomie...je mi z takychto rodicov velmi smutno :(
@sickynickyobsadene, to sú čo za koniny? To akože rodičia majú mať pedagogické vzdelania na všetky predmety, aby sa mohli s deťmi učiť? Riadna sprostosť. Nie, netreba deťom dovysvetľovať, na vysvetľovanie chodia do školy, doma sa majú učiť deti samé. To akurát strelené premotivovane matere majú stale tik, že s deťmi sa treba učiť. Netreba. Deti treba viesť k tomu, aby sa učili. Prípadne im pomôcť, ak si pomoc pýtajú. Áno. Ale nie učiť sa s nimi. To je kontraproduktívne a okrem leštenia materského ega to nemá žiadny význam.
@sickynickyobsadene môj je štvrtok,v rakúskej škole,dávno sa učí sám. Ale,že dávno,skontrolujem,polovici veci nerozumiem,taká matematika🤣,musí mi vysvetliť maly,prípadne kamarát na tlf💪a ide o kontrolu,to gro,robí sám. Podľa mňa učivo ma dieta pochopiť v škole,či?
Omg, to mi je neskutočne ľúto toho dievčatka. A známky nie sú dôležité, iba my im pripisujeme dôležitosť. Dôležité je či to v konečnom dôsledku dieťa pochopí. Na vysoké školy na SR a ČR aj tak skoro žiadne neprikladajú na známky a robia si prijímačky, čiže dôležitá je len maturita a aj to len urobená a je úplne jedno aké známky.
Ja moje dieťa ani nebude dávať do "normálnej" školy, lebo čo sa tam učí je všetko alebo ako sa to učí je dosť nezlučiteľné v reálnom živote. My naše dieťa dáme do montessori školy, kde sa na známky až tak neprihliada.
@natalienka12 tak ale nie kazdy chce ist na gympel,nie kazdy potrebuje byt inzinier.Ja tiez celkom cepujem svojich chalanov ale stane sa ze dostanu zlu znamku a co?teraz to.ma sposobovat decku traumu?Ja hovorim ze treba sa snazit ,zodpovedne pristupovat ale nieje to o znamkach.Tiez dieta z jednej triedy co ma same jednotky nemusi mat take vedomosti ako ine z druhej triedy co ma dvojku-nie je ucitelka ako ucitelka.Ale aby niekto bil a tahal dieta za vlasy tak taku matku by som ja za tie vlasy niekam priviazala ,toto je uz chore nie normalne
Švagriná je krava, zbytočne viac o nej písať.
Žiadny extrém nie je dobrý. Ty sa dieťaťu možno nevenuješ dostatočne a švagriná to zbytočne preháňa. Je dôležité venovať sa dieťaťu, ukázať mu, ako sa správne učiť, pomáhať mu pochopiť učivo, nájsť nejaké zlepšováky, vyskúšať ho, no nerobiť cirkus pre zlé známky.
@zorkahorka no presne suhlasim aj ja.Moj manzel tiez nemal same jednotky,pritom.je velmi inteligentny.Ked ho nieco nebavilo tak sa to naucil len tak dostatocne.Na vysokej skole dostaval stipendium a dokoncili studium 10ti ,vacsina to pocas studia ten odbor vzdala.Takze asi tak
@natalienka12 známky vôbec nie su dôležité. Dôležité je ako dieťa rozumie učivu a či je len našprtané alebo ozaj rozumie spojitostiam. Inak nie zas tak dávno sa stala taka vec, že dievča skočilo pod vlak lebo dostalo 4 či 5 na vysvedcení, prezila ale je bez nôh. Radšej rozumieť ako mať samé jednotky. Keď tomu dieťa rozumie napiše aj prijimačky aj monitor aj maturitu nad 90% a kľudne môže byt 3jkar
@ivik4 aj ja som.mala taku spoluziacku.Musela byt dokonala,chodit ma vsetky sutaze olympiady,ci uz umelecke alebo ine.Do zusky na spev,kreslenie a neviem co este.Ale milovala kreslenie,chcela byt navrhara.musela ist na uplne inu skolu lebo mama z nej chcela pravnicku ako bola ona sama
Chudera,len trpela.cely cas.Toto su matky roka vazne
@tinka2233 Nesuhlasim, ale nazor ti neberiem.
@natalienka12 nie, nie sú až tak dôležité. Moja mama síce bordel nerobila kvôli zlým známkam, ale mne dokonca hrozilo prepadnutie ( co som si opravila). Dnes mam 2 vysoké školy, a nie zrovna úplne jednoduché na štúdium. Študovala som externe popri robote a dokonca som mala výborné hodnotenia. Známky, ako také, sú prežitok. Neodrazaju vedomosti človeka, iba to, ako dokáže memorovat a nadrilovat sa. Sú jednotkari, ktori tomu co robia nerozumejú a v bežnom živote sú nepouzitelni. Sú jednotkari, ktorí rozumejú. Sú trojkari, ktorí nerozumejú, aj takí, ktorí rozumejú. Ja som rozumela, nebavilo ma to, učiť sa naspamäť poučky a podobne. Zato som chodila na Hviezdoslavov Kubín, na biologické a chemické olympiády. Tak aký je problém, že som mala z fyziky a matiky 4?
@sickynickyobsadene Neučím sa so synom. Od kedy začal chodiť do školy, som sa ho snažila naučiť jediné: že škola je jeho povinnosť, jeho starosť, jeho zodpovednosť. Nikdy som nad ním nesedela, ani keď bol prvák. Robil sám a ja som len chodila priebežne kontrolovať. Neskôr, keď bol vo vyšších ročníkoch, som už skontrolovala len na záver. Teraz je siedmak a moje učenie s ním spočíva v tom, že sa ho opýtam, či má úlohy a je naučený. Ak má písomku a potrebuje (a sám chce), aby som ho vyskúšala, vyskúšam ho. Ak niekedy niečomu nerozumie a potrebuje vysvetliť, vysvetlím. To je všetko. Je jedným z najlepších žiakov v triede, niekoľkokrát bol na konci školského roka ocenený za výborný prospech.
@sirka9 prepáč neviem si predstaviť niekoho,komu to páli,ale je lenivý sa naučiť poučky,(čomu rozumiem) mať štvorky z matematiky,kde paradoxne nie je veľa poučiek,ale naopak ide logiku a schopnosť porozumieť. Rovnako fyzika. 🤷A žiaľ známky sú dosť dôležité. U nás kvôli pokračovaniu na gymnázium. A primačkám. Prečo si si musela robiť školy externe? A aké to su?
@maciatkolulu Ja sa nikdy tak nenasmejem ako na konikovi. Tu ma kazda bezne 2-3 vysoke skoly, muza co zaraba miliony, ale kazdy mesiac okolo 10-12. dna zazrakom ozije tema, komu uz prisiel rodicak.

@sickynickyobsadene Preco by sa mala ucit so stvrtakom, ak je samostatny a zvlada to sam?