Sú školské známky naozaj také dôležité?
So švagrinou máme rovnako staré deti,chodia do 4tej triedy.Ona bola vždy ten typ človeka čo sa predbieha čo vie lepšie ako ostatné a chváli sa s tým kade chodí.Ma dcéru ja mám syna,často som vypočula jej "blbé reči" čo jej dcéra už ovláda a môj syn ešte nevie,vždy porovnávala od narodenia deti.Moj syn sa učí do školy sám,nechám ho aby sa naučil sám ja len kontrolujem alebo vyskúšam ho keď treba.Svagrina s dcérou sa učí doteraz,každý deň aj 2-3 hodiny.Jej dieta doniesol domov trojku z matiky a švagriná vystrájala ako besna.Nadavala na ňu že je blbá že nevie sa ani naučiť,že na čo s ňou trávi čas a učí sa keď jej len hanbu robí.Mala sa rozplakala,toto nečakal nikto z rodiny.Dobre že ju nezbila,už začala a ňou triasť a ťahať ju za vlasy.
Podľa mňa známky nie sú také dôležité,deti by sa mali učiť sami pre seba a nie preto aby spravili rodičom radosť a mali samé jednotky.Moj tiež pár krát dostal dvojku občas aj trojku,no s tým sa svet nezrúti.Nabuduce sa naučí lepšie a môže tu známku opraviť.Lenze švagriná skáče do mňa že ja som divná ako sa k tomu staviam,že jej dieťa bude mať samé jednotky aj keby sa na hlavu postavila.Vraj ako sa dieťa učí je vizitka rodičov a ona sa nebude hanbiť za svoje dieťa.
Čo si o tomto myslíte, sú známky až také dôležité?
osobne pre mna nie su dolezite, pre mna je dolezita snaha. a aby neprepadol.
Sa jej dieta v 16tich postavi na zadne a to moze zle dopadnut
Tejto posadnutosti jednotkami nerozumiem, naco je to dobre. Zbytočne vyvíja na dcérku tlak, pritom dievčatko môže vynikať v úplne iných veciach. Ale takymto premotivovanym matkám to nevysvetlíš
Dcéra mala celu ZŠ 1 aj 2 ky, dostala sa na gymnázium, ale LTT , skúšky spravila dobre len ju predbehli čistý jednotkari … Rovnaké známky ma aj teraz na gympli, aj sa učí ale nijako extra, ma čas aj von ist, aj na krúžky … No hovorí ze ma zopar spolužiakov ktorý sa vylozene trápia, poobede hneď domov bežia a hodiny strávia učením a aj tak zle známky. To sú podľa mňa presne tie typy ktoré doma rodičia celu ZŠ cepovali aby boli čistý jednotkari.
Učím už niekoľko rokov, a známky naozaj nie sú všetko. Často sa mi stáva, že jednotkár je nabifľovaný vedomosťami, ale vie ich použiť len na písomke, lebo tak sa to naučil. Kým dvojkár, trojkár vie reagovať aj bez poučky. Samozrejme, že to nefunguje vždy. A hlavne ja už niekoľko rokov používam bodový systém a percentá, čo je určite väčšia výpovedná hodnota ako známka. Táto tvoja švagriná má evidentne problém sama so sebou. Za pár rokov bude z malej jedno klbko nervov, ktoré neunesie neúspech.
Potom prečo tínedžeri spáchajú samovraždu, keď majú doma takýto psychicky teror. Dieťa sa nesmie báť rodičov. Toto nikdy nebudem robit za známky 🫣 nehovorím, že mi na známkach nezáleží ale tým , že donesie horšiu známku - tým myslím 4 alebo 5 znamená že sa to potrebuje doucit a niečomu nerozumie. Tak sa mu budem s ním snažiť pomôcť aby to pochopil a nie mu zarábať na traumu. So švagrinou by som prerušila kontakt, nie je to zdravý jedinec a toto je na nahlásenie na sociálku. Je to týranie
Prečo ti záleží, alebo ťa trápi názor tvojej švagrinej na známky tvojho dieťaťa? Mne by to bolo úplne jedno ...
su a nie su....
bohuzial system funguje takto. A otazka je co je dobra znamka a co nie? Pretoze 3ka pre dieta co sa heclo a makalo a urobilo ako najlepsie vedelo je super znamka a 1ka pre niekoho, kto sa ucit nemusi je "samozrejmost" ale urcite nejde o zasluhu.
Bohuzial, system je nastaveny tak, ze znamky su dolezite pre pokracovanie na strednej skole a podobne... a kvoli nejakej lenivosti si moze dieta pokazit buducnost, pretoze v takomto ranom veku je este zavcasu vediet co bude chciet robit ... ale ako pises sama neucime sa pre znamky. Paradoxne ja som bola jednotkarka, ale neskor som si uvedomila, ze casto ludia, ktori mali aj "horsie" znamky v zivote dopadli lepsie. Pretoze vedeli co ich bavi a co ich nebavi, co chcu a co nechcu. Ja som mala same jednotky ale na druhej strane nic vyhranene. A vtedy som si slubila, ze nikdy nebudem robit cirkus kvoli znamkam. Svagrina robi, ale tam si bohuzial lieci sama svoje komplexy a vidim, ze synovca to trapi. Aj cez prazdniny musi makat a pod... sam povie, ze rodicia su premotivovani. A je piatak ale mamka uz po nom huci (a tedo ona huci horsie ako sirena) ze v 7.triede musi mat same jednotky....
Povedz svojej pripecenej švagrinej, že taký prípad na Slovensku už bol. Dieťa sa tak bálo svojich rodičov kvôli známkam, že dievča neunieslo ten tlak a po škole v telocvični sa obesilo na rebrinach. Takže svojej švagrinej poriadne vyčisti žalúdok.
@lujza123 To je sice super, ale veru aj mamina ma vazne chyby v slovenskej gramatike. 😂 Za to urcite tiez mozu ti cistY jednotkari.
@natalienka12 Ty si zlá.
@valeria_h Že? 😂 To nie ja, to cistY jednotkari mozu za to.
@natalienka12 Je mi ťa skôr ľúto, si bezcitná.
@valeria_h Chudatenko moje citlive. Neboj, pojdem sa vyspovedat, ze som si dovolila opravit niekoho hrubicu, ktoru dvakrat zopakovala a som si ista, ze o par riadkov nizsie bude prispevok, ze jej mobil “preskocil”.
@natalienka12 Máš správanie malého dieťaťa, ale aj takí sú medzi nami.
Znamky dolezite su, aj nie su... niekedy ma tiez chytaju nervy, ked syn nieco nechape, resp odflakne pisanie, ale viem, ze to vie napisat ovela lepsie. Syn je este len prvak ale uz si davam za ciel nerobit sceny (asi 2x bola taka situacia), hlavne, snazit sa s kludom. Bolo par napätych situacii, ale mam aj 1.5rocneho syna a ked jeden pise ulohy, druhy sa mu tam montuje a este maju akurat napr nejaku ulohu z matiky co sa na to treba trosku aj pozriet (to mali 1x taku tazsiu) tak to vtedy mi vlasy idu dupkom. Inak ma syn jednotky a ucit nejako navyse sa netreba, ale tiez to asi velmi prezivam niekedy. Ale nerobim to naschval a budem na tom pracovat. Tym som chcela povedat, ze su vselijake povahy a matky, ze do toho az tak nevidime asi, ale porovnavat deti je uplna blbost, lebo to nikdy nedopadne dobre.
@natalienka12 panecku maria, ja som nikde nepovedala, ze je to pravidlo. Vela uspesnych ludi nemalo same jednotky. Lebo uspech nerovna sa jednotky na vysvecku. Je to o sikovnosti človeka. Neviem, ako sa ucili na zakladke lekari, ale z matiky im teda svietit jednotka vzdy nemusi
@sickynickyobsadene tak fyzika sa uci na 2. Stupni, to sa snad s detmi uz fakt malokto uci. Kebyze mu mam vysvetlit fyziku, tak... som stratena vuac nez on. Nie kazdy musi ovladat kazdy predmet
@zorkahorka Znamky nie su dokazom geniality, ale snahy ziaka ucit sa, snazit sa, pripravovat sa, byt cielavedomy, a tieto vlastnosti si ziak potom nesie aj na strednu skolu aj na vysoku skolu. Nemusi mat ziak jednotky, ale mat stvorky je uz prejavom hrubeho lajdactva.
Známky nebudú dôležité iba vtedy, keď sa na školy bude brat iba na základe výsledkov prijímaciek.
Dovtedy si tu môžete písať co len chcete, ako samozrejme nie sú dôležité, a podstatne je, že dieta rozumie učivu. Tak sa teda pýtam, keď rozumie ucivu ako môže dostať 3 ci horšiu známku?
Druha vec je, že jednotka niekde v hornej-dolnej zďaleka nie je rovnocenna pomaly ani s 3 na inej škole.
@dskjhfdlkdjhl Nedivali,píšem že rodičia zasiahli.
@sickynickyobsadene Čítaj s porozumením,môj je štvrtak a áno učí sa sám,ja ho učím zodpovednosti a aby bol samostatný.Ked sa naučil vyskúšam ho a skontrolujem.Podla mňa takto stačí.Ci podľa teba mám mu sedieť za chrbtom a dirigovať?Asi ty to tak robíš doma keď si na mňa tak vyštekla.
Prosim Ta, ani tu neobranuj ze stvrtaka len vyskusas. Naco ?
Stvrtak je dost velky na to aby sa ucil sam . Ja mam sice len druhaka, tretiak s nim potiahnem ale vo stvrtaku bude mlady ficat sam, ja ho budem len skusat.
To uz kde sme, kks zadok mu utriet netreba ?
Uplne bezne ucit sa s malym dietatom prve roky a pekne nech sa uci samostatnosti aj co sa ucenia tyka.
Nam sa rodicia venovali rovnako len prve rocniky
@maciatkolulu prečo externe? Pretože ma nemal kto živiť na dennom štúdiu. Hoci som brigadovala od 14 rokov ( vtedy sa to ešte dalo). A ktoré to sú? Medzinárodné vzťahy a kynológia ( co síce neznie až tak zložito, ale anatómia v latinčine, latinčina, choroby atď nie je zrovna taká úplná sranda). U mňa nešlo o to, že som nevedela. Proste ma to nebavilo. Tak som na to kaslala. Áno, blbý prístup, viem.
Štekáš ty, ci ja som založila diskusiu? Zo švagriny si spravila riadnu mrchu takto pred celým Slovenskom. To nevieš jej povedať , musíš takto? Pri takto napísanom príspevku je jasne , že sa bude na ňu chrlit. Máš čo si chcela,môžeš kľudne spávať.
@natalienka12 mam 2 vysoké školy, muža milionára nie. Zarábam viac než on. A nečakám na rodiča, dokážem sa totižto uživiť sama. Ale nechápem, prečo by mal rodič sikanovat dieťa preto, že prinesie zo školy 2, 3, 4, 5. Svedčí to o tom, že dieťa je sprosté? Nie. Svedčí to o tom, že sa mu ma rodič venovať keď tomu nerozumie. Keď sa dieťa boji prísť domov už s 2, čo bude keď dostane 3? Skočí pod vlak? Takže, nie, v tomto pre mňa známy dôležité nie sú. Akurát, že to treba s tým dieťaťom normálne vyriešiť a nie sikanovanim
Áno, známky sú dôležité. Je rozdiel keď dieťa dostane zlú známku lebo sa fláka a nechce sa učiť, nemá absolútne žiadnu snahu, úplne iné je keď sa dieťa snaží a nejde mu to. Keď sa snaží a nejde mu to, tak treba oceniť tú snahu. Treba popracovať na tom čo mu nejde, dať priestor sa v tom zlepšiť.
Nemôže byť vo všetkom dokonalé, možno nebude dobrý v chémii ale za to bude výborný napr. v informatike a uplatní sa niekde v tomto smere.
Netreba dieťa hneď biť a kričať na neho.
Správanie tej švagrinej je veľmi zlé. Lebo svoju dcéru zhadzuje a ponižuje. Keď ju bude stále len zhadzovať a ponižovať tak to dieťa si nikdy nebude veriť, nebude mať zdravé sebavedomie. Stále bude o sebe pochybovať, pri každom neúspechu si bude myslieť, že nie je dosť dobrá.
@valeria_h ona nie je zlá, ona má strašný komplex, ktorý prenáša aj na deti. Známky a úspechy budú ukazovatele ich vlastnej hodnoty.
Pre mňa známky nie sú dôležité, ale každý má právo vnímať to ako chce.
Musím však povedať, že niekedy mi je ľúto dcériných spolužiakov, s akým strachom chodia domov a aké tresty za známky dostávajú. Neviem, či sa takto rodičom darí vychovávať z nich zodpovedných a úspešných ľudí.
Pre mňa je lepšie mať doma šťastného trojkára, než vystresovaného jednotkára.
@natalienka12 mala som prevažne jednoty , na VŠ Áčka....neviem sa normálne zamestnať, vzťahy s mužmi sú tiež kapitola, robím si ďalšiu VŠ ( mimochodom tiež Áčka) a dúfam že mi to pomôže k zamestnaniu. Hej a mám 2 deti. Jeden všetky poruchy učenia a druhý PAS. Som chodiaci príklad toho že známky vôbec nie sú zárukou šťastia, úspechu ani zdravia

@natalienka12 mňa už skôr obavy o chod nášho sveta začínajú chytať....toť, toto tu vychováva našu budúcnosť...