Sú starí rodičia lakomí ?
Ahojte ...chcela by som vedieť váš názor . Píšem anonymne, pretože moja mamina je takisto na koníku. Máme s manželom dve malé deti , z mužovej strany s rodinou nie sme v kontakte , ale z mojej strany áno . Mám rodičov, ktorí naše deti zbožňujú , potešia sa keď prídeme. Aj napriek tomu, že viem sko ich ľúbia, neviem sa zbaviť zvláštneho pocitu , prečo im nedoprajú troška viac. Ja som aktuálne na materskej, spoločný rodinný príjemné máme podľa mňa taký priemerný, doprajeme si občas dovolenku, na výlety chodíme pravidelne , nič nám dá sa povedať nechýba. Moji rodičia majú nadštandardné príjmy , mama zarobí 900€ v čistom , otec je na dôchodku a popritom normálne pracuje , spolu s dôchodkom má okolo 3200€ . Sú bez hypotéky , bez pôžičiek, majú dve autá a bývajú v novostavbe. Otec rád rozpráva o tom, koľko peňazí majú , keď je u nás na návšteve, doprajem mu to , ale začína mi to dosť vadiť , pretože svojim vnúčatám nedávajú absolútne nič okrem narodenín a Vianoc. Viem že sú to jeho peniaze, ale na to ako ľúbi svoje vnúčatka, nenapadne mu niekedy aspoň staršej vnučke dať 2€ na zmrzlinu alebo tak... minule vzal staršiu dcéru plávať a čakal kým mu dám 6€ na vstup. To sú veci ktoré ma zarážajú... alebo sme ho poprosili aby nám zaslal keď išiel na poštu balík a tiež povedal že to bude stáť 2€ .Keď tu boli kolotoče dopriali sme dcére pár jázd a prišla nadšená k babke a dedkovi a povedala že ešte išla či by nešli s ňou , čakal som že aspoň tam jej urobia radosť ale povedali že to je škoda peňazí a že už bola dosť s nami .Takýchto príkladov bolo veľmi veľa ... Chcem len vedieť váš názor .vďaka
@mircalla
Ale tak sama autorka v uvode tvrdi "Chcem len vedieť váš názor .vďaka"
Tak som sa k veci vyjadrila, lebo ma zaujala. Neviem aky mas so mnou problem. Nejde tu ani o mna ani o teba. Mas na jej situaciu iny nazor ako ja.
Mne nic nevadi a autorka mi je s jej zivotom ukradnuta, len sa podla jej popisu vyjadrujem k jej situacii. Chcela vediet nas nazor nie?
@number19 Akoze nehnevaj sa, tvoje argumenty su ozaj smiesne. Vadi ti, ze odisla z domu v 17, vadi ti, ze bola v 22 tehotna, vadi ti, ze vobec otvorila temu. Za kazdu cenu sa tu snazis autorku pospinit a urobit ju zodpovednu za spravanie rodicov. Potom sama povies, ze vsak su taki 30 rokov...Nie, je to proste ludska vlastnost.
Poznam takeho cloveka, je to docela peklo. Poviem priklad, radsej mu mechur praskne, akoby mal dat 50 centov za platene wecko. Lebo ved 50 centov. Pritom penazi ma az az. Dalej nekomentujem.
Vsak ano, si sa vyjadrila. Vkuse rozoberas jej zivot a hladas kauzalitu medzi nou a lakomostou rodicov, pricom s tym nema nic spolocne.
Jednoducho taki ludia su.
@mircalla V tomto bode to uz s tebou nema vyznam. Vsetko som spomenula v komentaroch vyssie.
Autorka mi s jej zivotom nevadi, je mi lahostajna ani neviem kto je. Preco by mi asi mala vadit? 🙂 Vyjadrujem sa len k nou spomenutym suvislotiam, k jej rodinnej situacii na ktoru si vyziadala sama nazory. Dala som jej moj nazor. Aky mas problem?
Ak tebe niekto v rodine nedal 5eur je mi to luto.
@mircalla mozno je to prave ta jej mama co vnucatam na navsteve ani tycinku ci babovku neponukne 😂
@mamina7070 Z vekoveho hladiska tazko...ale som si ista ze autorka asi aj dufa, ze si to jej mama tu asi precita...super forma riesenia rodinnych problemov (taka vyzreta), co tiez vypoveda o autorke, ze?
A ked uz ma spominas tak maj guraz ma aj aspon oznacit.
@number19 O akych 5 eur tu tocis? Tema nie je o mne v prvom rade. V druhom rade, vzdy som bola hrda na to, ze som sebestacna a viem si na zivot a zivot mojich deti zarobit a vzdy som vedela. Ty stale tocis len o peniazoch, co je dokaz, ze si doteraz nepochopila, o co tu ide.
Tema je o ludskych vlastnostiach
@number19 podla mna je uplne normalne, ak niekto napise sem, zalozi diskusiu a chce s niekym hovorit o tejto veci, ktora ju trapi uz roky. Ved na to to tu je. Chcela sa len utvrdit v tom, ci je to ich spravanie "normalne", alebo je v poriadku, ak sa jej to nezda ok. 99% ludi tu pise, ze to normalne nie je. A nie, nie je to ok, ak sa raz spolu stretavaju, nemaju pokazene vztahy, tak toto spravanie nie je normalne. Ine by bolo ak by mali pokazene vztahy, v rodine by bol alkoholizmus a podobne - ale toto tu nie je. Autorka ma uz toho dost, pretoze to co zazivala sama, teraz zazivaju s jej rodicmi jej deti a to musi byt obvzlast tazke, lebo na deti sme vzdy citlivejsi, ako na seba. Jej rodicia sa tak spravaju odjakziva a autorka za to nemoze a bohuzial ani to nezmeni.
az mi dvihlo tlak.. ak mam povedat aky typ ludi najviac neznasam tak su to lakomci.. na druhej strane mi je ich luto, co mali z toho zivota ? vobec si ho neuzili, nedopriali, nikam nechodili aj ked mohli.. toto by mala byt normalne diagnoza a riesit to u odbornikov
@teleskop tvoja otázka s touto diskusiou nijak nesúvisí . týka sa vnúčat a starých rodičov .
@ema22270 úplne si to vystihla 🙂
@number19 tvoj názor už si vyjadrila niekoľkokrát ..keď som tak rozmýšľala nad tým čo si tu napísala ( že to nie je ich povinnosť , že nič nemusia ,atď ..) príklad, veď ak máš kamarátov ,ani im nie je povinnosť nejak pomôcť , urobiť radosť , priniesť niečo -keď prídeš na návštevu ...v podstate nie je tvoja povinnosť im ani zavolať ,napísať ako sa majú. Ale kamarátstvo nie je o tom , čo je povinné , nie? taktiež ako vzťah babiek/ dedkov s vnúčatami. Ak si pochopila ako to myslím.
moja odpoved bola odstranena neporusila som jedine pravidlo, osicky nahlasovali nevedia ani co, takze se na verejne forum pisem znovu svoj nazor bez urazky a hany 🙂 nemyslim si, ze ani ty si dieta podla ich predstav a preto sa chovaju ako sa chovaju
@teleskop a ty sa chovas ako pasivny agresor tiez som si len dovolila vyjadrit svoj nazor a slo to aj bez Capslock 😂
@teleskop aha takze takto to je, autorka nie je dieta podla ich predstav a ani jej brat, tak rodicia im nekupili ani jedinu tortu za cely zivot, aj ked na to mali peniaze... toto je podla mna cez ciaru tvrdit.
Lebo kupit odmenu za vysvedcenie v hodnote 1e pre vnucku, tak to je uz strop podla mna. A nieze ona nie je podla predstav. Nech by boli ako ich deti akekolvek ("dobre" ci "zle", na veci by sa nic nezmenilo). Jej rodicia su tak nastaveni. Z nejakeho dovodu sa boja minat peniaze. A nemozu za to oni ako deti. Ani teraz, ako dospeli uz.
@autorka
"príklad, veď ak máš kamarátov ,ani im nie je povinnosť nejak pomôcť , urobiť radosť , priniesť niečo -keď prídeš na návštevu ...v podstate nie je tvoja povinnosť im ani zavolať ,napísať ako sa majú. Ale kamarátstvo nie je o tom , čo je povinné , nie? taktiež ako vzťah babiek/ dedkov s vnúčatami. Ak si pochopila ako to myslím."
Ale tebe rodicia s detmi pomahaju. Venuju sa im, beru ich vonku (mozno nie na platene aktivity, alebo take ake si ty predstavujes, ale asi sa s nimi hraju karty na zahrade doma "zadarmo") a travia s nimi cas a ty mas veget a cas na seba...neviem na co sa stazujes.
Sposob akym sa tvojim detom tvoji rodicia venuju je ich volba...chapes? Ak s nimi nechcu ist na platene kupko (lebo je to pre nich drahe) a na miesto toho sa s nimi hraju doma na zahrade zatial co ty si mozes vydychnut....tak v tom fakt nevidim problem.
Dalsia moznost je vycitat im to, pohadat sa s nimi a deti nebudu mat ziadnych dedkovcov...co mozes ocakavat aj po tom ak tvoja mamka objavi tuto diskusiu.
(Z rodiny tvojho muza uz evidentne nieco podobne prebehlo, ako si spomenula).
@number19 autorka tu ale predsa nerieši, že jej rodičia nemajú záujem o vnúčatá. Rieši ich patologický vzťah k peniazom. Aj keď v tom žila celý život, možno až teraz pri vlastných deťoch si naplno uvedomila, prečo nechodili s bratom na skolske výlety a spol ..A aj keby jej to bolo úplne jasné už dávno, toto je tak choré, že človek nad tým asi nevie len tak mávnuť rukou, lebo je opakovane svedkom takých situácii, že sa mu rozum zastaví.
By som sa otočila a dieťa zobrala sama na tú plaváreň ... Tak on bude ten naj dedko a ty to máš financovať ? Fuuu to si teda nenechaj
@jaroe Autorke sa snazim naznacit, ake moznosti pohladu na situaciu ma. Chcela nazory, ma ich.
Moj nazor je, ze vedela od jakziva aki jej rodicia su. Vnucatami sa nezmenili (bolo naivne si mysliet ze mozno ano). Maju ale o vnucata zaujem.
Alebo sa tu moze ukajat v tom aki su zgrlosi a este viac sa napenit (za podpory mnohych tu) a nastolit v rodine konflikt. Ak sa v tom chcela utvrdit, nech tym smerom ide. Dosledky som popisala vyssie. Deti nemaju uz jednych dedkovcov z muzovej strany.
Snazim sa jej povedat OK, vies akych mas rodicov, ale su aj horsi, alebo aj ziadni.
@kristinapetronela Ten dedko travi cas s jej dietatom.
Moze si samozrejme zaplatitit aj babysitterku (cca 15eur/hod) pripadne zakazat dedkovi (pokial neplati 🙂)sa stretavat s vnucatami...
@number19 to už píšeš o inom ... On nemá čo od nej ťahať peniaze ,keď niekde chce ísť s vnucatkom.... A nezmením názor
Ludia vychovani za socializmu, su zvyknuti setrit. Preto maju teda dom, zahradu, dve (stare) auta. Nepotrebuju chodit do aquaparkov (za sociku max na priehradu, alebo do bazena), ich relax je pekny dom a zahrada. Dnesna mlada generacia je zvyknuta zit na uver a stare zvyky su pre nich fuj. Stari rodicia su ale stale dobri na odkladanie deti a dedicstvo.
Ked stari rodicia budu zit na uver tiez ako ich deti, tak maju tu smolu, ze ked pride staroba, ze uz pracovat nemozu, uspory vysumeli do prazdna, deti sa budu tvarit, ze sami nemaju, ved ona je manzelka v domacnosti uz xx rokov a nemaju im z coho dat.
Toto sa vzdy riesilo. Len kedysi v ramci dediny, dnes online. Stara generacia hovori, za mladi sme taki (lenivi, skazeni,...) neboli. 🙂 A mladi by najradsej uz videli dedicstvo na svojom ucte, ved stari predsa uz nic nepotrebuju.

@mircalla Tak ked viem o aky princip mojim rodicom ide (a udajne boli voci autorke a jej bratovi takyto 30 rokov) tak asi viac ani neocakavam, ved ich principy poznam nie?
Jej rodicia sa nezmenili, su taki celych jej 30 rokov zivota...
Alebo je tam aj nieco ine, co sme z jej prispevkov nepochopili?