Sú starí rodičia lakomí ?
Ahojte ...chcela by som vedieť váš názor . Píšem anonymne, pretože moja mamina je takisto na koníku. Máme s manželom dve malé deti , z mužovej strany s rodinou nie sme v kontakte , ale z mojej strany áno . Mám rodičov, ktorí naše deti zbožňujú , potešia sa keď prídeme. Aj napriek tomu, že viem sko ich ľúbia, neviem sa zbaviť zvláštneho pocitu , prečo im nedoprajú troška viac. Ja som aktuálne na materskej, spoločný rodinný príjemné máme podľa mňa taký priemerný, doprajeme si občas dovolenku, na výlety chodíme pravidelne , nič nám dá sa povedať nechýba. Moji rodičia majú nadštandardné príjmy , mama zarobí 900€ v čistom , otec je na dôchodku a popritom normálne pracuje , spolu s dôchodkom má okolo 3200€ . Sú bez hypotéky , bez pôžičiek, majú dve autá a bývajú v novostavbe. Otec rád rozpráva o tom, koľko peňazí majú , keď je u nás na návšteve, doprajem mu to , ale začína mi to dosť vadiť , pretože svojim vnúčatám nedávajú absolútne nič okrem narodenín a Vianoc. Viem že sú to jeho peniaze, ale na to ako ľúbi svoje vnúčatka, nenapadne mu niekedy aspoň staršej vnučke dať 2€ na zmrzlinu alebo tak... minule vzal staršiu dcéru plávať a čakal kým mu dám 6€ na vstup. To sú veci ktoré ma zarážajú... alebo sme ho poprosili aby nám zaslal keď išiel na poštu balík a tiež povedal že to bude stáť 2€ .Keď tu boli kolotoče dopriali sme dcére pár jázd a prišla nadšená k babke a dedkovi a povedala že ešte išla či by nešli s ňou , čakal som že aspoň tam jej urobia radosť ale povedali že to je škoda peňazí a že už bola dosť s nami .Takýchto príkladov bolo veľmi veľa ... Chcem len vedieť váš názor .vďaka
@liljana aj moji rodicia boli vychovani za socializmu a boli setrni, hlavne oco bol velmi setrny, ale ked trebalo, mali sme a aj sme niekde sli a svojim vnucatam a detom nemali problem davat nieco an prilepsenie a take nieco ako smiesne euro-dva na zmrzlinu sme nemuseli vobec riesit. A ked porovnam dochodky, tak autorkiny rodicia maju minimalne 4x viac na mesiac ako moji, ti moji ani auto nikdy nemali. Je to normalne, ze rodicia chcu dat neico svojim detom, vnucatam a tiez je normalne, ze ta druha strana to nebude chciet zneuzivat. V pripade autorky o ziadnom zneuzivani nie je rec, apropo vela deti je takych, ze ziju s rodicmi dlho do 25, 30, 40, jej rodicia mozu byt radi, ze sa tak rychlo osamostatnila. A ano su to lakomci, ale oni su taki uz od prirody a podla mna oni to beru ako nieco normalne a ani ich nenapadne, ze by to mal byt problem. A ano velke plus je to, ze starki sa radi venuju detom a mozno aj tak treba tym detom rozpravat, ze ich maju babka a dedko radi a ze to dokazuju tym, ze ich radi vidia a chcu byt s nimi. Ale rodicom by som zakazdym naznacovala, ze s tym nie som spokojna. Mozno im to raz dojde 🙂)
🙆 mne sa to až zle číta toto. Tiež máme vnúča, toto si neviem ani predstaviť.
@liljana 🙆🙆 čo má s týmto socislizmus? Takýto lakomci boli vždy, je jedno aký je režim. Tiež sme babka s dedom vychovani za socializmu. Mladí k nám chodia na obed takmer každú nedeľu, to kura ma ináč dostalo 😔 Môj chlap by sa pre vnučku rozdal a to ani nie je biologicky dedo (dcéru mám z prvého manželstva). Ja som normálne znechutená , rozčúlená z toho . Je to hnusné a pre mňa neospravedlnitelné.
@mateson
@ukulela Najlepsie by bolo, keby si to rodicia precitali, autorku vydedili, dali vsetko niekomu z rodiny a to by tu len potom boli ine nareky. Zmrzlina pre deti by bol najmensi problem. 🙂
Pre man je dolezite, ze sa detom venuju. Nech sa im teda venuju tak, kde netreba platit vstupne do aquaparkov a pod. Mne babka nikdy nic nekupila, lebo nas bolo 60 bratrancov a sesternic, dochodok mala minimalny a nenechalo to na mne ziadnu traumu. 🙂
Od rana do vecera sa tu riesia iba prachy. Frajer, priatel nezaplatil, nedal, nepozval, muz neprepisal byt, dom. Rodicia mi nekupili byt, dom, neberu mi deti na dovolenky, do aquaparkov,... Stat mi neposlal dalsie davky,... 🙂 Ludom uz sibe z penazi za nic.
A niektorým tu šibe z toho, že pravdu majú iba oni, oni, oni 🤣🤣 K tomu nevedia ani čítať s porozumením a myslia si akí sú super 😄
@liljana Ty si nejaka husta v kazdej teme. V jednej teme si posielala zenu, ktora 11 rokov nesoferovala (odkedy si urobila vodicak) ist autom z Holandska 12 hodin s detmi z dovodu financii a setrenia na ukor bezpecnosti (manzel si zlomil kotnik). Tak teraz neviem, kto riesi prachy, ale nasla som ta prave v kazdej teme, ktora je o peniazoch.
Ale tato tema ale podla mna o peniazoch nie je. Nie je o 6 eur za kupko, ale ako tu niekto trefne podotkol o patologickom vztahu jej rodicov k peniazom
Ale kazdy tam vidi, co chce, ty tam vidis opat peniaze.
@mircalla Co treba na soferovanie po dialnici, co zvladne aj cvicena opica pod dozorom manzela? Ona mala vodicak, len jej chybal cvik. Autorka aj napisala, ze dosli v poriadku. Kde sa tam riesili peniaze, ked sa tam riesila cesta, ci ju zvladne, alebo nie. Len aj potom ste to nevedeli prezit, lebo len vy ste tam mali pravdu. Uz ste jej nadali do vrahov, manzelovi do lakomcov, lebo mali vsetci letiet domov a auto mala previezt asi nemecka odtahovka na Slovensko. Malickost, vsetko dokopy 2-3-4 tisic eur mazelova kreditka zvladne. Ale v dalsej teme sa ochka, ze olej a plienky zdrazeli.
autorka, skus zajst do myslienkami do svojho detstva ako sa vtedy spravali, aky mali postoj vtedy ku peniazom, zacala by som asi tak
@liljana Myslim, ze ti to tam vysvetlovali. Tvrdila si, ved treba mysliet na peniaze, riesit to inak bude drahe. Ja som nikomu nenadavala mimochodom, ani nikto iny, opat dramatizujes. Riesenie 2-3 tis eur je hovadina ako mraky. Boli ine alernativy
A nenarazam len na tuto temu, ale na kazdu dalsiu, kde je podla teba kazdy luzer, nanazranec hlupak, lenivec a chce vsetko zadarmo. Dokonca aj tuto temu si tak ponala.
Takze podla mojho nazoru, kto je priam posadnuty peniazmi si prave ty.
Jasne strucne vystizne: ano, su lakomi!
Nezobrat vnuca na kolotoce, na plavanie?? Doniest si pomaly este veci na obed? Pre mna nepochopitelne ked na to maju
@liljana Mozno nie priamo, ale rada ludi zhadzujes. Zvysok si pouzila. A nie raz. A rada sa hadas vsade a s kazdym. Tym by som skoncila. Tesim sa novu esej na temu peniaze v dalsej teme. Podla mna si jedna z tych mala, co temu nepochopila, ako by si aj mohla. Dalej sa nebudem snazit, je to zbytocne, kedze si zrejme rovnaka katagoria ako jej rodicia, nikdy sa nepochopime
@mircalla Lebo neriesim cisto temy menzes, dve ciarky, kako, pms, depresie,... ? a iba obcas som v temach, ktore mi pridu zaujimave? Nikoho nezhadzujem, kym si nezacnu. Viem potom rovnakym stylom odpovedat. Zaujimave, ako ludia vedia radi zhodit druhych, ale velmi zle znasaju rovnaku odpoved naspat.
Kto do teba kamenom,... hod ho naspat, chlebom sa zle triafa.
@mircalla Este nikdy som nereagovala na teba, ty na mna uz niekolkokrat a nie prilis v dobrom. Priznam sa, tak zvedavost ma dostala, ze prejdem par komentov, aky si clovek, ake mas prispevky a o com. A toto ma pobavilo hned v druhom. Ze si nepytas od niekoho nevyziadane rady, .... ale sama ich rozdavas priehrstim na kazdu stranu. 🙂 Co tak sa drzat vlastnych zasad? 🙂 Pekny den.
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/zdrazovanie-potravin/?page=2
mircalla 6. mar 2022
@nikyball Pytala som si nevyziadanu radu z Modreho konika? Nemam ten pocit.
Autorka pre pokoj teba, vymaž diskusiu. Už tu bolo tolko rád, nič nove sa nedozvieš. Začalo dúchanie do pahreby.
Nestíham už čítať všetky komentáre . Každopádne ďakujem všetkých Vám žienky , ktoré ste sa vyjadrili k veci , asi tu už nie je čo ďalej riešiť ❤️ diskusiu zmažem
@mamina7070 ja som velice aktivna 🙂
Musís poprosit administratora
@hedviga2 ďakujem , vieš mi poradiť ako ?
Neviem naisto, ale zroluj vpravo hore uplne dolu najdes kontakt … podpora @ modry atd. Tam napíš

Tato diskusia uz podla mna nabrala uplne iny smer. To co autorka pisala sa zvrtlo na to, ze je vlastne leniva, potrebuje pomoc rodicov, moze byt rada ze pridu. Pricom povodne riesila len to, ze ci su fakt rodicia lakomi alebo len ona ma taky pocit. Nema, su lakomci a nezmenia sa.