icon

Sú starí rodičia lakomí ?

6. máj 2023

Ahojte ...chcela by som vedieť váš názor . Píšem anonymne, pretože moja mamina je takisto na koníku. Máme s manželom dve malé deti , z mužovej strany s rodinou nie sme v kontakte , ale z mojej strany áno . Mám rodičov, ktorí naše deti zbožňujú , potešia sa keď prídeme. Aj napriek tomu, že viem sko ich ľúbia, neviem sa zbaviť zvláštneho pocitu , prečo im nedoprajú troška viac. Ja som aktuálne na materskej, spoločný rodinný príjemné máme podľa mňa taký priemerný, doprajeme si občas dovolenku, na výlety chodíme pravidelne , nič nám dá sa povedať nechýba. Moji rodičia majú nadštandardné príjmy , mama zarobí 900€ v čistom , otec je na dôchodku a popritom normálne pracuje , spolu s dôchodkom má okolo 3200€ . Sú bez hypotéky , bez pôžičiek, majú dve autá a bývajú v novostavbe. Otec rád rozpráva o tom, koľko peňazí majú , keď je u nás na návšteve, doprajem mu to , ale začína mi to dosť vadiť , pretože svojim vnúčatám nedávajú absolútne nič okrem narodenín a Vianoc. Viem že sú to jeho peniaze, ale na to ako ľúbi svoje vnúčatka, nenapadne mu niekedy aspoň staršej vnučke dať 2€ na zmrzlinu alebo tak... minule vzal staršiu dcéru plávať a čakal kým mu dám 6€ na vstup. To sú veci ktoré ma zarážajú... alebo sme ho poprosili aby nám zaslal keď išiel na poštu balík a tiež povedal že to bude stáť 2€ .Keď tu boli kolotoče dopriali sme dcére pár jázd a prišla nadšená k babke a dedkovi a povedala že ešte išla či by nešli s ňou , čakal som že aspoň tam jej urobia radosť ale povedali že to je škoda peňazí a že už bola dosť s nami .Takýchto príkladov bolo veľmi veľa ... Chcem len vedieť váš názor .vďaka

hedviga2
6. máj 2023

Mam kamaratku ktora chovala mamu. Mama jej nechcela dat ani za nakup. Ked jej to vysvetlovala, mama mala iba odpoved,,,ked ja umrem, zdediš. Ona bola nahnevana a ostal a ej po mame trpka spomienka, ze kvoli nej museli sa uskromnovat. Po smrti ani radost z maminych penazi nemala a vnucke tym padom nemohli dopriat podla seba.

liljana
6. máj 2023

Preco to chces mazat? Ved nech si babka precita. Ako nemate kontakt s manzelovou rodinou, nebudete mat o chvilu ani s touto, ked si precitaju, co si o nich myslite. S tou prvou rodinou sa preco nebavite?

zuzi0911
6. máj 2023

Moja mama každý mesiac berie dcéry do iného mesta na nákupy kde si nakúpia co chcú (oblečenie atd)idú na koláčik,obed a proste trávia spolu deň...a to mamina robí v obyčajnej výrobní...
A to nehovorím,že v lete chodí aj s dedkom s nimi po výletoch ,na par dní kde teda plati ubytovanie,atrakcie,veci,jedlo všetko...a ešte im.aj nejake drobné dá keď príde...

Neviem no,či sú lakomi, alebo to cele robia len na oko...

asocial
6. máj 2023

Sú lakomi. Mojím rodičom ani svokrovcom by nenapadlo ani euro chcieť na vstupné ani na nič. Tobôž, pokiaľ ide o vnukov. A to majú polovicu príjmu z toho, čo vaši. Nezmaz to. Nech mama vidí.

autor
6. máj 2023

@liljana tam sú zložité vzťahy z mužovej strany. Nebudem konkretizovať, ale úlohy tam hrá žiaľ aj alkohol.

olimuc
6. máj 2023

Nemusia financovat nic, apropo vlastnych rodicov opises, ze by si bola radsej, keby deti viac dopriali… ale druha babka a dedko nic … nie ste v kontakte, o tych sa nevyjadrujes, tak asi ziadne terno nebudu. Nechaj ich na pokoji a bud rada, ze su aki su a aspon nejakych mas a maju zaujem.

autor
6. máj 2023

@asocial čakala som , že mi tu žienky napíšete , že nie , že to ja som divná že nad takýmto niečím premýšľam a takto keď čítam túto diskusiu tak mám ešte depresívnejšiu náladu z toho , že to žiaľ vidíte rovnako ako ja .

mamina7070
6. máj 2023

Urcite to nemaz aby babka s dedkom volali vnucata s rodicmi na obed ale maju si dobiest jedlo tak to je dost odveci a teda uz strop

oni k vam chodia na obed? keby si im urobila zrkadlo ze ich zavolas na obed ale povies im nech prinesu kura a kilo zemiakov lebo ty mas porcie len pre vas

autor
6. máj 2023

@olimuc som rada , áno , lebo naši majú úprimný záujem tráviť s nami čas , na to nehovorím ani jedno zle slovo . Druhá strana nula bodov, preto ich neriešim.

mircalla
6. máj 2023

900 eur v cistom je nastandardny prijem? Skoro mi zabehlo
Ale teda k veci. Ano, su lakomi podla mna. Zmrzlina ci kupko su toho dokazom. To su take drobnosti, na ktorych sa nesetri. 2 eura na postovne si pytat, to je az trapne
Proste riesit kazdych 50 centov, to je az diagnoza. A to hovorim ako clovek, co neuznava, ze stari rodicia sponzuruju svoje deti ci vnucata. Ale toto su drobnosti a pytat si par eur, to je podla mna cez ciaru

klarolinne
6. máj 2023

Mne by to boli nesmierne ľúto. Chápem, že ťa to hnevá. Ale nechápem, ako sa niekto môže tvojich rodičov zastať. že vraj chcú naučiť šetrnosti to je iný nonsens naozaj. 🤦🏻‍♀️Áno nemusia kupovať zakaždým kvantum somarín keď prídu, ale to ani neočakávaš podľa mňa. Ale vziať vnúča na zmrzku a vypýtať si peniaze od dcérymi príde cez. Pri ich príjme rozhodne. iné by bolo keby mali každý max 300eur tak podľa mňa to sama dáš peniaze mami, oci prosím ťa vezmite malú na zmrzlinu nech trocha ide von ja nestíham a aspoň strávite pekný čas spolu. Ale takto? Šetriť na tom že kúpim dieťaťu džúsik?
Vieš čo Ja by som to riešila asi tak že ak chcú stráviť čas s dieťaťom nech prídu k vám, nech vezmú dieťa maximálne na prechádzku. Aké si vymyslieť nejaký program typu ZOO, povedz že chcete vziať deti vy lebo nebudeš za to dvakrát platiť. Že vtedy a vtedy idete môžu sa pridať.

autor
6. máj 2023

@mamina7070 ja nechcem nikomu robiť napriek , slušne som vtedy povedala že neprídeme, lebo už máme program .... ja dúfam že sa to raz zmení ale neviem , neverím tomu už .

autor
6. máj 2023

@gabikaa96 presne ako píšeš , záleží to od prístupu a od povahy . Pre našich je všetko " zbytočné " ..čudujú sa aj že chodíme toľko na výlety , vraj načo , veď všetko je drahé. Minule sa ponúkli nech vezmeme len jedno dieťa na výlet a druhé bude u nich , aby sme ušetrili na výlete .

mamina7070
6. máj 2023

nezmeni sa to a to ze zrkadlis ich spravanie nie je robenie napriek len im davas sancu uvedomit si absurdnost takeho pozvania
ale uprimne takyto typ tazkych lakomcov sa nezmeni 😔 casom to zacnu deti vnimat a budu si to vztahovat na seba (ze preto nekupia nezoberu na zmrzku atd) lebo oni su …(zle , nedostatocne dobre nestoja za nic) je to len na vas ako to doriesite
my sme si tym presli (ty mas este ruzove okuliare)

anonymous87
6. máj 2023

Po pravde ja si to neviem ani predstavit. Moji rodicia a taktiez svokra mojim detom daju aj posledne (az mi je niekedy trapne a stale im opakujem, ze nie nemusia. Nech si odlozia, kupia nieco sebe. Ze my im uz mame davat. Nie oni nam 🙃). Ano su to ich peniaze a mozu si robit co chcu. Ale pride mi to zvlastne. Este aj pytat na vstup ked beru deti na plavaren a zmrzlinu. Ja som minule nasich zavolala do ZOO a otec mi nedovolil ani vstupne zaplatit. A to som ich volala ja. A teda maju podstatne menej ako tvoji rodicia. Ale to je asi o povahe a uz to nezmenis…

veroniq85
6. máj 2023

Ja mam sice len mamu ale vzdy ked prideme k nej na obed (styria) tak este berem domov jedlo na "tyzden" co mi nabali. Bohuzial velmi zvlastne spravanie.

autor
6. máj 2023

@mircalla ja som myslela spoločný nadštandardný príjem - rozpočet mesačný .veď žijú spolu ... keď to spocítaš je to dosť. A presne o týchto maličkostiach hovorím, nechcem aby deťom platili školu v prírode alebo krúžky , ale také pár eurové záležitosti , ktoré sú podľa mňa bežné , by ich mohli napadnúť .

autor
6. máj 2023

@veroniq85 tak toto je nepoznám vôbec . počúvam len že všetko je drahé , šetria dosť aj na strave .

simona20201309
6. máj 2023

Áno, sú lakomi. Vziať vnukov na kúpalisko a pýtať na vstupné je totálne trápne....
Nech sa tu spoznajú.
Keď som začala čítať príspevok, povedala som si, úf...ďalšia...
Ale toto co opisujes je naozaj lakomstvo. Ja mojim rodičom už ani nič nedávam kúpiť, lebo nikdy odo mňa za to nechcú peniaze a mne je potom trápne. Viem, že nie sú povinní okrem sviatkov ( pardon, ani na sviatky NIE SU POVINNI) ..nič kupovať, to by ma ani tak nemrzelo, ale pýtať pár eur 😳
Zas na druhej strane, to ze vnúčatá ľúbia a venujú sa im, to prevysi všetky negatíva.
Takže treba si vážiť aspoň to, že majú skvelých starých rodičov. Ostatne je už nepodstatne, ale rozum sa pri tom pozastaví.

keiko33
6. máj 2023

Normálne to samozrejme nieje, zvlášť keď sa otec chváli vysokým príjmom a nehanbí sa vypýtať peniaze na zmrzlinu, na ktorú pozval. Podľa toho čo píšeš, tak je to až chorobná šetrnosť, boli vždy takí? Aj keď si bola malá?

mircalla
6. máj 2023

A teda nezmeni sa to, su take povahy......Presne ako pise
@mamina7070 typ tazky lakomec. Ja to doverne poznam, i ked niet u rodicov. Zrazu ked nahodou bolo treba zaplatit 2 eura vzdy bola daka vyhovorka, nemam penazenku, naco atd. Nic s tym neurobis, pre nich to je v poriadku a vobec si to neuvedomuju. Mozes im to povedat, ale vobec to nepochopia

Chapem, akoze spolu je ten prijem slusny.

sissy27
6. máj 2023

No vies, tvoji rodicia si nedopraju vylety, nekupia zmrzlinu, nezaplatia za detsky kutik… mozno aj preto maju dom bez hypo, auto, nasetrene… mimochodom, 900€ nie je v ziadnom pripade nadstandardny prijem…
Ono kedysi taketo vymozenosti neboli, na vylet sa chodilo akurat tak na rolu zemiaky okopavat alebo na najblizsiu priehradu, jedlo sa nosilo z domu…deti sa hrali cely den na ulici, ziadne detske kutiky… takze chapem, ze im to pride zbytocne a skoda penazi.
Na druhej strane pises, ze mate vsetko, nic vam nechyba, tak strc dedkovi tych 10€ na zmrzku a tes sa, ze ochotne travi cas s vnucatami, lebo ten je nezaplatitelny.

autor
6. máj 2023

@mircalla presne toto si myslím aj ja že oni si to neuvedomujú ... oni takto žijú , im to príde normálne . a to majú len dve vnúčatka . Niekto má 10 vnúčat a dá každému trošku . Nesťažujem sa týmto na svoj život , ako hovorím nič nám nechýba, dokážeme deťom zabezpečiť všetko čo potrebujú , ach , ale naozaj je toto taká jediná vec , ktorá keby sa čo i len troška zmení , by som bola troška šťastnejšia . otcova mamina bola opak ,keď sme k nej prišli každému vždy niečo dala , nech si aj odložíme , veď to videl vždy ...mamina mama ta nielenže vnúčatkam nedala nič ( teda mne so súrodencom ), ale ani za nami vôbec nechodila .

luccija
6. máj 2023

Sú neuveriteľne lakomi:(zobrať jedno dieťa na výlet a druhé nechať doma, aby ste ušetrili...akokoľvek to zaobalis, že sú skromní, naučení blabla výsledok je, že sú lakomi.A tak to bude zmier sa s tým.

autor
6. máj 2023

@sissy27 vieš toto je diskutabilné. Áno majú všetko bez pôžičiek ale za akú cenu ? Že celý život len šetria , neboli sme v živote s rodičmi na dovolenke , v živote na väčšom výlete , školské výlety ? nehrozilo, stále bol dôvod šetriť , aj keď bol dostatok , kedysi rodičia podnikali dosť sa im darilo ale nikdy sme to nepocítili , že sa máme finančne dobre .Preto svojim deťom doprajem krásne detstvo , rada im spravím program, rada ich vezmem kam chcú , nech viidia to, čo ja som nikdy nevidela a nezažila .

autor
6. máj 2023

žienky nečakala som toľkoto komentárov a názorov, už mi je pomaly do plaču , dochádza mi že sa to nezmení a že s tým asi naozaj neurobím nič .

dilino
6. máj 2023

no to už je cez čiaru toto povedať.

autor
6. máj 2023

@dilino čo konkrétne

autor
6. máj 2023

@dilino ??

dilino
6. máj 2023

no že jedno dieťaťa mate na výlet vziať a druhe nechať u tvojich rodičov lebo všetko je drahe.Preboha ved to je padnute na hlavu.Sú lakomi.