icon

Sú vaši rodičia lakomí na peniaze pre rodinu?

Dnes o 13:43

Ahojte, ako to mate s rodičmi ohľadom financií? Nam niečo dali rodicia do života, ale teraz aj keď na dôchodku ešte pracujú sa veru nejdu pretrhnut niečo nám rozdávať, jasne nech si užívajú, ale mam kamosku ktorej rodicia kúpili byt a každú chvíľu jej robia nákupy, na vianoce tisícka pre deti a tak. Na sviatky tiež kupujú vnucatam drahe darčeky, alebo dávajú peniaze, berú ich na dovolenky. Niekedy mi je z toho smutno, že moji rodicia nedávajú toľko vnúčatám. Vy to ako mate?

Strana
z4
tiezjednababa
Dnes o 13:47

Moja zlatá, ty buď rada, že aspoň čosi. Niektorí nedostávajú nič a ty si tá, ktorá má dávať deťom. si nevďačné, rozmaznané decko.

anonym_af590e
Dnes o 13:47

to si vyžaduje robis srandu? vychovali ta, pises ze ti dali nieco do zivota, mas vlastnu rodinu, rodicia nie su povinny ta zivit a uz vibec nie kupit ti byt. Dufam vsak ze ti svojim detom kupit byty, dovolenky a na kazdy svuatok darcek v hodnote priemernej vyplaty

anonym_3e6246
Dnes o 13:48

Nie je Ti smutno, len zavidis.
Nedostali sme ani cent na byt a ziadne tisicky ani stovky nam rodicia pre vnucata nedavaju. A nic mi nie je luto, aj ked by mozno na to mali. 🤦

A za dalsie, ak vasi na to maju, mozes sa "tesit" ze budete dedit. Ak ide o toto.... 🙄
Za mna hrozne smutne toto citat.

anonym_be6153
Dnes o 13:49

Nie su povinni vam nic davat, daju kolko chcu a mozu si dovolit. Aj keby nedali nic, tak je to v poriadku. Hodnotit rodicov cez eura ti nepride tak trosku scestne? Nie si ty tak trosku lachvata?

anonym_97f848
Dnes o 13:49

@anonym_autor Neviem si predstaviť, že by mi rodičia robili nákup, to by bolo pod moju úroveň. Aj keď dávno tento pokus bol,som ich zastavila. Som dospelá, viem sa o seba postarať a taktiež o svoje deti.

brrunetkaa
Dnes o 13:51

Tak ja som nedostala nič finančné ale by zbalí ma, financovali VŠ a teraz v dospelosti keď prídem, tak mi navaria alebo urobia raňajky a som zase ako ich dieťa doma. Keď mám penaize nazvyš ja, tak skôr dávam im aby si užili čo najviac sa ešte da. Hanba by ma fackovala, keby si mám pýtať alebo očakávať od nich ďalšie peniaze…

anonym_2f4c73
Dnes o 13:52

Buď rada, že ti rodičia niečo do života dali a že sú na dôchodku zdraví, vitálni a sebestační. To, že pracujú a užívajú si vlastné peniaze, je ich sväté právo po rokoch práce. Očakávať od nich byty, drahé nákupy a tisícky eur je úplne mimo reality väčšiny rodín. Tvoja kamarátka je extrémna výnimka, nie norma. Skús si viac vážiť ich čas a lásku k vnúčatám než peniaze, pretože tie si za žiadnu tisícku pod stromček nekúpiš. Raz, keď tu už nebudú, ti po nich aj tak všetko zostane, ale vtedy by si dala všetky peniaze sveta za to, aby si s nimi mohla stráviť ešte aspoň jednu hodinu.

anonym_37f360
Dnes o 13:54

Nasi-sviatky-20e/osoba. Ale. Darovali nam dom. Zo zaciatku pomahali financne.. ked ideme na vylet, platia obed, kaviaren. Je mi to neprijemne, ale oni si to tak zelaju.. Ked ideme k nim-navaria, napecu. Ked maju nase deti, vezmu ich na obed, objednaju pizzu.. vezmu ich do dracika.. kupia aj hracku za 70eur.. sem tam prispeju na oblecko/skolske potreby.
Svokra pcha do pancuchy a ked tak, laduje svoju dceru a jej rodinu..

anonym_4def07
Dnes o 13:54

Moja mama so 600 eurovym dochodkom by ma mala este dotovat? Tisicku vnucatam?
Ja robim nakupy mame.
Normalne zasnem z niektorych prispevkov a celkovo z rozmyslania niektorych. 😈

anonym_cb7a20
Dnes o 13:55

Nechápem, že čo očakávajú dospelé deti od svojich rodičov?Nestaci, že ich vychovali a platili im všetko a to až dovtedy, kým nezačali zarábať?

anonym_37f360
Dnes o 13:56
@anonym_4def07

Moja mama so 600 eurovym dochodkom by ma mala este dotovat? Tisicku vnucatam?
Ja robim nakupy mame.
Normalne zasnem z niektorych prispevkov a celkovo z rozmyslania niektorych. 😈

@anonym_4def07 tak ked su to napr podnikatelia? Abo popri dochodku pracuju?

anonym_be6153
Dnes o 14:02
@anonym_37f360

@anonym_37f360 ale to su aj tak ich peniaze, oni rozhodnu co s nimi spravia. Vyzivovaciu povinnost uz splnili a vsetko ostatne je uz na baze dobrovolnosti. Ked nedaju, tak nedaju, deti maju dve ruky, nech si na to co potrebuju zarobia. Rodicia si aj tak peniaze do hrobu nezoberu, takze to co neminu ostane tak ci tak detom. A to ako ich minu je iba a len na ich rozhodnuti.

biba_18
Dnes o 14:02

tak my naše dieťa podporujeme - a už mi to tu bolo vyčítané on nejakej stalkerky - ale! je to naše jediné dieťa, žije samo, a nám neubudne - a hlavne sme sa sami rozhodli že ho budeme podporovať… ale ono to neberie ako samozrejmosť, zapája sa do chodu rodiny rovnako ako keď žilo s nami…
ale ak by sme na to nemali, od úst by sme si neodtŕhali…

anonym_eec952
Dnes o 14:03

@anonym_autor v tomto prípade by som odporúčala začať šetriť, aby si svojim deťom mohla rozdávať tisíce a neočakávať to od iných.

anonym_7b4275
Dnes o 14:10

Najviac vzdy skuvinali ti, ktori v zivote najviac dostali. Nepoznam ziadneho "self made man" - ci muza alebo zenu, co by takto uvazovali. Chudaci tvoji rodicia.

anonym_7b4275
Dnes o 14:11
@anonym_37f360

@anonym_37f360 tak maju dotovat svoje dieta v produktivnom veku? pracujuci dochodcovia? 😀 fiha

anonym_c83643
Dnes o 14:17
@biba_18

tak my naše dieťa podporujeme - a už mi to tu bolo vyčítané on nejakej stalkerky - ale! je to naše jediné dieťa, žije samo, a nám neubudne - a hlavne sme sa sami rozhodli že ho budeme podporovať… ale ono to neberie ako samozrejmosť, zapája sa do chodu rodiny rovnako ako keď žilo s nami…
ale ak by sme na to nemali, od úst by sme si neodtŕhali…

@biba_18 zarába a žije sám? Zvláštne

anonym_0d615b
Dnes o 14:18

Naši majú dokopy od nás deti spolu 11 vnúčat.
Takze na Vianoce aby nachystali 11 litrov?
Dobrý vtip 🤣🤣🤣🤣🤣

anonym_c83643
Dnes o 14:19

@anonym_autor tvoji rodičia nie sú lakomí, majú právo si užívať svoje peniaze. A ty si užívaj tie svoje, ktoré si zarobíš

anonym_30d247
Dnes o 14:29

Kým žili rodičia, ja som im robila nákupy, pravidelne, aj na všetky veľké sviatky. Im sme všetci súrodenci vracali to, čo nám v mladosti dali. Rodičia mi dali domov, výchovu, zázemie, vzdelanie, podporovali ma. Nie je ich povinnosťou nič kupovať mne ani našim deťom.

anonym_52f119
Dnes o 14:32

Mne rodičia nekúpili byt, ani dom, na sviatky dávajú vnúčatám po 20 €. Nehnuteľností majú zopár, tak hádam budem aspoň dediť.

felycity
Dnes o 14:34

Mne príde už samotný nadpis o "lakomých rodičoch“ dosť drzý. Rodičia vás vychovali, niečo vám do života dali a teraz ešte aj na dôchodku pracujú a problém je, že sa nejdú pretrhnúť, aby vám rozdávali viac? A prečo by vlastne mali?
Pri takomto postoji by som ako rodič veľmi zvažovala, či vôbec niečo dávať. Človek, ktorý stále dostáva, si veľmi ľahko zvykne brať pomoc ako samozrejmosť a prestane si ju vážiť. A ani do života nie je dobré byť nastavený tak, že očakávam, čo mi kto dá. Dospelý človek by sa mal vedieť postaviť na vlastné nohy.
Spomeňte si na rozprávku o troch grošoch. Dokedy majú rodičia stále dávať? Možno už nastal čas ten groš aj vracať. Raz budete na ich mieste vy a celkom by ma zaujímalo, či aj vy budete mať stále z čoho rozdávať svojim dospelým deťom a vnúčatám.
A jedna dobrá rada do života, neočakávajte, že vám niekto niečo dá. Očakávania sa veľmi ľahko môžu obrátiť proti vám. Radšej si užívajte to, čo ste si sami zarobili a vybudovali, a nepozerajte na to, koľko dostávajú od rodičov druhí, to ti šťastie neprinesie

anonym_47373e
Dnes o 14:37

0,0 nic z oboch stran, ani si nespominam ze by vnucku vzali na zmrzku, skor oni cakaju od nas

anonym_79fd46
Dnes o 14:42

Nič v zlom, ale pokiaľ máš rodičov (čisto finančnú stránku teraz riešim), ktorí sú finančne nezávislí a gramotní, tak si na tom ešte veľmi dobre. Neviem, čo by si robila, keby tvoji rodičia trú biedu, žijú od výplaty k výplate, sú finančne negramotní s dlhmi, za celý produktívny vek si nenasporili takmer žiadne úspory a tým pádom by hrozilo, že ich ešte budeš popri svojej rodine a záväzkoch musieť dotovať, event. splácať ich dlhy. Potom by som úplne chápala tie sťažnosti. Inak buď fakt rada, že si rada.

anonym_4cae4d
Dnes o 14:43

@anonym_autor
Si v poriadku?? Ty zarábať? Myslíš, že rodičia si nezaslúžia užiť peniaze ako chcú? Mne dajú, áno. Ale! Doba sa zmenila, príjmy tiež a už zďaleka to nie je ako kedysi a aj na to musia si odoprieť aby dali. Jeden rodič nedáva vôbec momentálne. Gamba by ma čakala, keby to očakávam. Aj kebyali a nedali. To je o vzťahoch, nie o peniazoch. Poznám takých, kde dávala len zemina či mizivá rodina. Ťa droga za 10 rokov manželstva dala 100€, zaplatili 2*dovolenku dokopy za 800€. Ďalšia rodina dala pár tisíc. Majú byť za ti druhý horší? A to sú pritom podnikatelia. Hold, maju iné výdavky a starosti.

anonym_206bdd
Dnes o 14:45

Moji rodičia mi nedali peniaze "do života". Ale som im vdačná za všetko, s čím mi pomohli. Keď som málo zarábala a bola po rozvode, ponohli mi s nákupmi či s obedmi. Kto si neváži málo, nezaslúži si veľa.

anonym_3b6768
Dnes o 14:45
@anonym_0d615b

Naši majú dokopy od nás deti spolu 11 vnúčat.
Takze na Vianoce aby nachystali 11 litrov?
Dobrý vtip 🤣🤣🤣🤣🤣

@anonym_0d615b Prekristapána, to načo sa tak bezhlavo rozmnožujete? Ako potkany. Antikoncepcia vám nič nehovorí?

strelkyna1
Dnes o 14:47

A co keby si poslala rodicom par stovak kazdy mesiac, aby nemuseli na dochodku pracovat a radsej mohli si oddychnut a trosku pocestovat, kym este si vladzu uzit zivot? Ved by sa Ti patrilo, nie?

anonym_0366c7
Dnes o 14:47
@anonym_3b6768

@anonym_0d615b Prekristapána, to načo sa tak bezhlavo rozmnožujete? Ako potkany. Antikoncepcia vám nič nehovorí?

@anonym_3b6768 to je snad ich vec,bud rada,ze ma kto robit na tvoj dôchodok

catherin4
Dnes o 14:49

Mne mama prispela na byt, na zvysok som si vzala hypoteku. Neskor mi prispela aj na auto. Teraz prispievam ja jej, ona uz je na dochodku, kazdy rok jej kupim dovolenku plus prip. este nieco prispejem.

Strana
z4