Sú ženy ženami?
Ako viete mi napisat vaš nazor či je toto normalne? Ked žena obskakuje chlapa ktory nič nerobi ,proste "len" chodi do prace.Mam na mysli žiadne usilie k domacim pracam či pracam na dome a k detom ani ked ma volno či dovolenku? Može si takyto chlap vobec važit ženu ako osobu?Mne to pride skor ako chlap "spolubyvajuci" a nie manžel. A čo ma vždy dorazi je to ked ta žena povie že je to najlepšie čo mohla stretnut.Ako mam dost.Nechapem či tie ženy klame samu seba alebo im taketo spravanie dviha ego,ale chce byt "sliepkou?
@mima4 Dám príklad, ktorý to povie za mňa - jedna EÚ (donedávna veľmi dobre prosperujúca) krajina, ale dnes v ťažkej kríze, chlapi vo všeobecnosti obojručne ľaví, kamarátka a jej domorodý manžel, obaja skvelé platy pred tromi rokmi, súčasná realita - ona pracuje za podstatne menej, on momentálne nezamestnaný, nevie pomaly ani vymeniť žiarovku. Odrazu je všetko inak a zišlo by sa vedieť niečo praktické urobiť. Nevie absolútne nič a ani tie veľké peniaze už nezarába. Ono to stavanie na tom, čo človek dokáže v krízových momentoch pre rodinu urobiť, nie je až také bezpredmetné. Lebo to, čo máme dnes, už zajtra nemusí byť pravda...
@alaguema Preco by mal uhynut? Hovoris o manualnej zrucnosti ako o jadrovej fyzike 😀 . Ked je clovek nuteny, nauci sa. A pomerne velmi rychlo. Preto aj taak vela ludi ovlada tieto veci, ako je stierkovanie, ci malovanie, ci co ja viem co ti este napadne. Ale skus sa rozhodnut zo dna na den, ze budes trebars patolog. Kolko ti to bude trvat, a ci na to vobec budes mat...
Podla mna ta delba prace ma plusy aj minusy. My sme propagandou spracovani brat to vyhradne ako + a nevidiet negativa. Kto ma viac prachov je king, ktory si "vsetko kupi", nehladiac ze by stacil maly vykyv civilizacie a skapal by prvy. Uplne odtrhnuty od reality, povacsine.
Este pred 1-2 generaciami bolo radovo viac ludi vsestrannejsie zamerani, prikladov kopec, vedeli si opravit, vyrovit, poriadit, mat kde vypestovat resp aspon priamo poznat niekoho v priamom okoli kto by dodal - osobne.
Jednak taka prilisna specializacia vedie k tomu ze nielen nemusi si uz nejaky ten co ma "vyhodny dzob" robit nic ine sam, ale vlastne ani nemoze. Musi sa natolko zakusnut do svojej specializacie ze nema cas si sam ukuchtit, sam opravit, sam vypestovat...Je vlastne uplne nesebestacny, nad vodou ho umelo drzi velmi krehka a totalne previazana civilizacia. Je to podla mna hodne nebezpecne.
Zaluby a konicky su neraz tiez uplne fantanozne na to aby clovek aj vo volnych chvilach sice "nemusi" upratovat. Ono je to ako v Malom princovi, kde narazka na pilulky proti snadu, ktore setria cas, ktory clovek moze vyuzit na co chce a nasledna uvaha Maleho princa ze keby mal prave ten usetreny cas pilulkami proti smadu, siel by najradsej peso k studnicke ukazuje nieco dolezite. Ze ludi by v podstate malo naplnat nebyt odthnuti od zivota. A podvedome je vela ludi nespokojnych ze ziju v panelovych klietkach, bohatsi v domoch s dokonalym travnikov a tujami, ktori si musia uplne vsetko kupit v obchode, uplne hotove veci, ktore ich nijak dalej nerozvijaju.
Nechcem pisat prilis obsiahlo, ale podla mna sa to neskor ukaze ako jedna so slepych vetiev civilizacie, az moc sme uhli od celistvosti a prirodzenosti.
@viera27 to bolo napísané s nadsázkou preboha 😀 Položila si to do polohy že kto je "viac", ale na to nebudem vôbec reagovať. Je úplne jedno, či patológ, alebo smetiar, vyjadrila som len svoje pozorovanie zo života mimo SR 🙂 Mne sú slovenskí muži v tomto smere sympatickí, sama mám doma taký príjemný hybrid vzdelaného, aj šikovného aj manuálne zručného...veď jedno nevylučuje druhé. Neviem nájsť žiadnu výhodu v tom, keď je chlap ľavý.
@viera27 Ono vediet si nieco sikovne manualne urobit trva roky, nie zo dna na den. Poznam muza co sekol s novinarcinou a odisiel na lazy, s celou pomocou zarobenych prachov a civilizaciou za zadkom (zazemie) mu travlo desatrocie kym nabehol.
A tie profesie co sa neskor vacsina z nich ukaze ako zbytocna (kopec pravnikov, manazerov, bankarov, poistovakov....) a ze stara zlata pravda ze ked x-ty manazerko v hierarchii vypadne firma ide dalej akoby nic, ale uz po dni ked nie je upratovacka zacnu byt problemy, zacne byt aktualny. 😀
@mima4 Chapem, ale aj to co akoze chce, je casto nie to co naozaj chce, ale co mu spolocnost podsunula ze by mal chciet. Napr. volakedy ludia zriedka chodili na dovolenky, ale napr. pracovali na poli "u seba". Minule jedna rozmaznana prazanda pisala blog ako po rokoch vyvalovania v all rezortoch kde si myslela ake je to naplnujuce, skusila jedno leto "iba" pracovat a pomahat na jednej farme, hrabat seno atd. skoda ze uz nemam link, velmi pekne je to napisane, uplne ju to premenilo a zistila ze to co predtym povazovala za super oddych a relax bolo take prazdne a vlastne jej to z dlhodobeho hladiska nic nedavalo. Filozofuje tam nad tym ze cely princip dovoleniek je v podstate o tom ze vascina prac nas vlastne nebavi a aj ti s "vysoko hodnotenou kvalifikaciou" to robia preto ze ich tak nasmerovali rodicia, mali na to, nechali sa vmanipulovat, ale nebolo to v skutocnosti ich. PSychicke problemy vacsina ludi Zapadu hovoria za vsetko, ten zmysel sa vytraca.
@horana ludia zredkakedy chodili na dovolenky prave preto, ze nemali ani kam chodit..cestovat sa nemohlo a dalsia vec, mali statky, zvierata, bolo treba sa starat... vzdy je moznost si vybrat aj takyto sposob zivota a nie je automaticky zly, ak cloveku vyhovuje.
A forma dovolenky je na cloveku, niekto chce sa valat pri plazi, iny ist na hory, dalsi doma okopavat krumple 😉
@mima4 Vies co ja si to nemyslim, manazeri co poznam su vacsinou nie moc dobri osobnostne, system uprednostnuje typy nie uplne koser z hladiska ludskosti. Je to pokrivene, a tou pokrivenostou previazane, cest vynimkam, ale nechcem otvarat celu dalsiu temu.
A to je jasne ze kazdy si moze vybrat (napr. travenie dovce, alebo aj celkovo na co minut zarobene peniaze ako take), dnes si ale malokto vybera podla seba, je mu skor podsunute co by mal a on sa slepo riadi akousi modnostou, ktorou si prepleskne vlastnu autenticitu, vidim to denne, tazko to v kratkosti vysvetlit.
@cailinevelyn No, moja suseda to tak robí....mne je z toho nevoľno, ale jej chlap poslúcha ako pes...ešte na neho nakričí a on chudáčisko, ak to chce mať aspoň raz za mesiac, nič iné mu neostáva....A keď ideme spolu vo výťahu napríklad, tak mi čumí na kozy ako úchyl :( A frajerku s jeho ksichtom by si určite nenašiel a ona je nadmieru spokojná...O takých sviniach som to písala 🙂
@horana
@alaguema
osobne nepoznam takychto ludi ako popisujete...a podla mna ani neexistuju, pisete to akoby sme zili v nejakej totalne pretechnizovanej dobe 🙂 tak my s muzom spadame do kategorie ludi s pracou ktora je podla vas zbytocna😀 fakt je ze u nas vo firme ked vypadne schopni manazer tak si to vsimne kazdy a hladame ako divi nahradu, ked vypadne nejaka zakladna pozicia tak sa to v pohode da vybalansovat... detto dobreho pravnika kazdy zrazu dokaze ocenit ked potrebuje obhajit svoje prava ( ci lepsie by bolo pekne sa pobit a silnejsi vyhra?🙂 ) - podla mna je toto blbost - aj v tej prvotopospolnej spolocnosti bol niekto kto ten kmen viedol - nejaky kvazi manazer, detto tam bol nejaky saman ktory rozhodoval - jednoducho ani tieto jednoduche spolocnosti potrebovali taketo pozicie a kazdy system ktory doteraz existoval ich vzdy mal...
ano, tiez poznam vtipy o chybajucej upratovacke vo velkej firme co si kazdy hned vsimol a manazerov niekolko nikto - lenze toto nie je realita - len vtip...
fakt je ze 99% pravnikov a manazerov dokaze opravit zachod, tecucu vodu, vymalovat steny, pokosit travnik ( poznam vela ktory tuto pracu miluju ), upiect potahovanu tortu ci cokolvek co by prave potrebovali - zial nepoznam ani jedneho maliara, stolara, kucharku etc. ... ktori by dokazali robit ich pracu - vdaka tomu su aj tieto prace hodnotene ako su...
detto ak sa tyto ludia vypracovali sami a nie cez nejaku tlacenku - tak prave oni vdaka schopnostiam ktore ukazali pri vypracovavani sa na poziciu ( vytrvalost, pozitivne myslenie, zanietenost, tah na branku, vzdelanie, ziskanie si autority etc. etc. ) by urcite boli prvi ktory preziju - lebo sa situacii velmi rychlo prisposobia...
@horana blbost. poznam muza (aby som ta parafrazovala, ale je to mm), co je top manazer obrovskej nadnarodnej firmy a tento vikend prerabal na dome rozvody spolu s druhym top manazerom inej nadnarodnej firmy 😀 . Potom sa opili a isli zase robit biznis. Zahradu si kazdy z nich robil sam, lebo ich to bavilo. Pozvarat brany tiez nebol problem. Naucit sa akukolvek pracu okolo domu im trvalo....eee...kratko. A este si pri tom aj zrelaxuju. Bavi ich to. Keby ich to nebavilo, maju na vyber, ako budu travit svoj volny cas 😀 . A to je to co tym chcem povedat. Vobec, ale vobec nezalezi na tom co clovek robi, nerobi, atd. Ale tieto veci sa jednoducho priemerne inteligentny clovek nauci velmi rychlo, nerobme z nich nejaky zivotny talent 1 z 1 000 000.
Prečo by mala klamať samú seba?? nechápem :D :D čo má chlap v domácnosti robiť? Akože áááno, môj vysával, aj upratal "zbežne" kým som mala zdravotné problémy, a musela ležať.. ale teraz sú deti vačšie a ja aj napriek tomu nepracujem... chodila som chvílu do práce, ale kedže deti bývali choré.. a prišli prázdniny....a zasa trebalo niekoho hladať, tak sme sa zhodli na tom, že tých 300 eur, čo zarob ím, nám za to skrátka nestojí, ostala som doma, dopoludnia si upracem, SAMA, poobede som s deťmi a večer plná energie pre manžela :D :D
@horana no stačí to vysvetliť tak, že decká navyknuté každý rok tráviť dovolenku pri mori sa čudujú, keď jeden rok je more vynechané. Počula som reakciu (nie od vlastných detí): čoooo? Tento rok ideme LEN na Slovensko??? Jednoducho nám je médiami, ľuďmi v okolí atď. podsunutý názor, že bez dovolenky pri mori to nie je ten pravý oddych. Lebo v lese sa našlapeš, turistika je námaha, ale ležať pri mori - to je to pravé, čo všetci potrebujú 🙂 🙂
@luciferkax a nemas obavy, ze po takej dlhej dobe doma uz nebudes si moct najst pracu?
@mima4 mám , ale mám iba maturitu... mám "plán" ísť o rok zasa raz na materskú a pomaly začať výšku pedagogickú :D :D aspon na bc...
@dai prečo si mi to adresovala? ja nepovažujem žiadnu prácu za zbytočnú, ani som nikde nič podobné nepísala. Uvádzam jeden príklad, kde peniaze a postavenie bolo zrazu minulosťou a dotyčnému momentálne ostali len depresie. Tam je bežné, že muži nič také robiť nevedia, samozrejme, sú výnimky. Že takí ľudia neexistujú? To vtipkuješ, že? Choď sa pozrieť do západnej európy, do USA, alebo UK.
Moj nazor je tak, ze manualne prace doma ako opratit kurenie, vymalovat, opravit vodu atd. Sa nenaucis za den. Proste aj na to treba mat hlavu, neni to len monotonna bezducha robota ako co ja viem buchat cely den kladivom klince, co nikto ani nerobi. Kazda praca ma svoj zmysel aj obycajne kydanie hnoja. Ide o to, ze ma clovek k niecomu vztah, ze si to VIEM spravit SAM, nie som odkazany cakat na niekoho kto mi pomoze za peniaze. Je pravda ze clovek nesmie byt lavy lebo v takom pripade by sa musel viac snazit ako clovek co lavy nie je. Napriklad jeden muz z mojej rodiny co je riaditel firmy si neda nieco spravit remeselnikom alebo robotnikom aj ked ma X penazi. Je super vediet nieco vytvorit, nieco ine ako peniaze.
@viera27 manuálna zručnosť nemá nič spoločné s IQ. Intelektom pochopíš technológiu, vieš si prácu naplánovať tak, aby si ju urobila čo najefektívnejšie, ale zručnosť sa získava opakovaným vykonávaním nejakej manuálnej práce. Jednak sa nestráca zručnosť a jednak návyk. A to je presne pointa. Že u nás to ešte robia (teraz je úplne jedno z akých dôvodov) a inde už nie. A niekto to označil za súčasť života v prosperujúcich krajinách. Čo zas mne ako pozitívum nepripadá. No a skončili sme pri tom, že u nás aj top manažeri muklujú na dome 😀 Môj riadi vlastnú firmu a normálne manuálne doma pracuje tiež. Super. Ešte nie sme degenerovaní 😀
@alaguema mne to ako pozitivum pride. V spominanych prosperujucich krajinach maju na vyber, mozu robit, nemusia. U nas je to castokrat o tom, ze chcem, nechcem, musim si to odmakat sam. A potom to typicke slovenske "vsak takto aspon ukazem, aky som zrucny", alebo ako sa pekne po slovensky hovorieva: Z nudze cnost 😀
@viera27 z dlhodobého hľadiska je to z môjho pohľadu pozitívne preto, lebo nám nerastú generácie ľavých ľudí. Vlastne som si to tak uvedomila až keď som videla tých pár doslova nepoužiteľných jedincov, ktorí prišli o svoj lukratívny job a nie je ani príjem, ani schopnosť doma niečo zmysluplné urobiť, konkrétne táto kamoška už má svojho muža za neschopáka a aký to bol top manažer. Počet nehnuteľností sa stenčil, ale nejaké rezervy ešte sú, tak sedí doma a hrá hry, alebo čumí na péčko.
Mimochodom, ukazovať aký som dobrý, zručný, rýchly, bohatý, dravý, dosaď čo chceš, tak na to slováci určite nemajú monopol 😀 Sú národnosti, ktoré hrajú v tomto vyššiu ligu..nad to sa treba povzniesť 😎
@alaguema no a to je presne to, s cim nesuhlasim. Sama si to napisala: Nepouzitelni JEDINCI, ktori prisli o lukrativny dzob. Ja som takeho stretla asi iba jedneho, ked tak rozmyslam. A to veru nebola ziadna ani platova ani IQ slava. U nas z dlhodobeho hladiska mame malo vzdelanych ludi. A to je horsie ako nejake chybajuce manualne zrucnosti, tie clovek dobehne rychlo. KLudne nech si platia instalatera, kym sa vzdelavaju/pracuju v niecom inom. Koniec koncov ten instalater je rad ze zarobi, ten druhy je rad, ze oddychne.

@libka1 v prosperujúcich štátoch je bežné aj to, že chlap nie je schopný urobiť ani najbanálnejšiu "mužskú" vec v domácnosti, doslova nemehlo. Áno, vie za to zaplatiť, ale u mňa je to stále iba zarábajúce nemehlo. A je to samozrejme, následok toho, čo popisuješ ako progres. No, neviem...Čiastočne by sa to dalo skôr pokladať za degeneráciu. Vo voľnej prírode takýto exemplár proste uhynie 😀