Súd nám rozvracia manželstvo
Zienky neviem ako zacat, ale som velmi nestastna. Manzel ma dve deti, z toho jedno z predosleho manzelstva uz vacsie (15r) na ktore plati 100 eur, teraz sa riesili sudne alimenty na druhe-nemanzelske decko rocne. Tam sudkyna odklepla 200. Problem vsak je, ze ja som tehotna, este studium nemam skoncene a som skratka bez roboty. Na matersku narok nemam a som v 7.mesiaci. Moj mesacny prijem je 0. Doslova. Manzel sice plati najom+inkaso, v podstate ma aj zivi lebo aj stravu plati. Obcas mi da nejake peniaze (mozno 20-30e za mesiac) lenze je to malo. Tym, ze som tehotna som potrebovala vymenit aj satnik, uz som sa mesiac dozadu do nicoho s bruchom a naliatymi prsiami nevosla-lenze som zistila, ze tehotenske oblecenie z eshopu ci obchodu stoji dobrych 60-70 eur. Akoze jedny saty. No nemam na to. Tak som to riesila formou bazarov-nakupila som asi 3-4saty, trebalo mi nove pancuchy, a silonky. Aj leginy a tehotenske podprsenky. Iba tento nakup ma vysiel na 94eur. To este nehovorim ze o tri mesiace mam rodit a detska vybava nekupena, lebo nasetrene nic, manzel sa odvolava ze nema, lebo dalsim dvom plati alimenty. No neviem co mam robit, je fer aby nase dieta a ja sme nemali nic a druhej odklepnu 200? Este ci si nebude aj na seba pytat vyzivne a potom na decko furt davat zvysovat. Sudkyna absolutne nebrala do uvahy nase nutne vydavky na najom, stravu, uver, dopravu, dokonca ani len mobil sme si nemohli zaratat. Jednoducho odklepla 200 a ja ako jeho manzelka mam zit podla sudkyne zo vzduchu, lebo vraj decko ma prednost pred vyzivovacou povinnostou na manzelku... to uz naozaj neviem, kde v tomto state je spravodlivost. To naozaj nemam na nic narok? Lebo jedno decko..?! Spomeniem ze pri tych vydavkoch sme uz teraz v minuse okolo 230eur, ktore sa na kreditnej karte zbieraju, ideme doslova do dlhov, nasmu dietatu nemame za co kupit ani len postielku - nehovoriac ze celu vybavu treba a to co som pozerala len veci z bazarov, by vyslo okolo 800 eur minimalne. Sudkyna nam tymto rozvracia aj nase manzelstvo, lebo sa neustale hadame na peniazoch, lebo manzel nemoze tam prestat platit ani na decko, lebo exekutor, ale ani veci stylu byt a dlh na kreditke, lebo pride exekutor tam. Sudkyna sa ohanala tym ze mamzelov prijem s odmenami cini v priemere sumu XY - co taktiez mi znami vraveli, ze sud nemoze ratat do pravidelneho mesacneho prijmu jednorazove odmeny. Neviem, ci je to pravda. A ze teda z toho prijmu ma platit 200, vobec ju nezaujimalo, ze mojmu dietatu nebudeme mat za co kupit ani oblecenie. Je pravda, ze vyzivovacia povinnost nie je kym sa nenarodi, lenze vydavky su uz teraz. Napriklad do porodnice treba nakupit, tam tiez treba kopu veci nakupit, plus detsku vybavu, za sono v 13tom tyzdni lekar pytal 45eur. No neviem, som fakt bezradna. Ak mate nejake napady, budem vam vdacna za rady. Nerozumiem totiz celkom tomu, ako mame my zit ked na nic nemame. A vraj dieta ma narok na rovnaku zivotnu uroven ako rodic, tak jedno decko ma mat rovnaku zivotnu uroven a druhe nema mat? A co rovnaka zivotna uroven medzi manzelmi? Ved o tej tiez zakon hovori rovnako. Vyzivovacia povinnost na dieta ako priorita pred manzelkou znamena, ze ja mam zomret od hladu, lebo druhej je sto malo a chce dvesto?
Tu Ti nikto nepomoze, tu su zle zakerne zeny, ktore sa to tvojej koze nevziju, kazda jedna co tu je je super, asi kazda vysokoskolske vzdelanie a vela penazi.
@simema samozrejme, že má matka dať rovnakú čiastku súhlasím. Lenže na rozdiel od otca, tá matka zvyčajne dáva aj viac. Nielen tých 200 eur. Náklady na bývanie, cestovanie, jedlo, krúžky, 15 ročný pomaly aj nejaké stretnutia s kamarátmi...tábory, školy v prírode, poprípade v škole nejaké výlety, divadlá zo školy. A knihy čosi stoja, zošity, pomôcky do školy. Iste 200 eur je lepšia ako 100 eur a mnohí otcovia neprispievajú zďaleka toľko.
to ze si si nechala urobit dieta muzom, kt. uz ma 2 dalsie, to nebudem komentovat - to je vasa vec...to, ze tie deti na jeho peniaze maju narok, to ani nepochybuj. raz mozno budes bojovat o tie peniaze pre tvoje dieta rovnako ako ich mamicky.
nakup vybavicky - manzelovi povedz, ze proste MUSI dat aj tebe, nie 20-30€??? ale aspon na zakladnu vybavu do porodnice - vlozky, plienky, utierky - ostatne urcite doma mas...a na nakup oblecenia pre dieta - nemusi byt nove, su na nete za smiesne ceny pouzite a v bezchybnom stave... a po mesiaci dostanes 800€ - tu ale pozor aby to neskoncilo na alimenty pre surodencov tvojho dietata. kocik, postielka sa daju tiez na bazaroch zohnat za par €, alebo pozicat od rodiny...
@biba12 preto nechcem sudit lebo neviem aky ma plat a ci je to spravodlive, lebo ma manzelku a uz skoro tri deti. Tazko hodnotit, ono je skor, ze musi si ubrat z narokov ake mala a riesit to s manzelom nejako dalej sudnou cestou, ale ak je vysoky prijem a on tvrdi ze pre nu nema, tak peniaze leje niekam inam.
@ema234 Vyzivne sa urcuje podla platu otca, takze plat ma urcite slusny ked plati 300€ vyzivne, urcite sud prihliadal aj nato ze caka tretie dieta, ze manzelka nema ziaden prijem a teda aj tu manzelku rata medzi vyzivovane osoby.
Nemyslim si ze im dvom ostane 400€ na zivot mesacne.
@ema234 nemám vš ale slušne sa uživím a deti som si zodpovedne priviedla na svet v momente keď som sa dokázala o ne aj finančne postarať... Prvé dieťa som mala presne na 30. narodeniny a nikdy som nežiadala rodinu alebo manžela alebo niekoho iného aby sa o mňa alebo deti postaral. O deti sa aj finančne staráme spolu s manželom ale robíme to zodpovedne... Viem že to znie veľmi tvrdo ale autorka príspevku musí niesť sama zodpovednosť nielen za výber partnera ale aj za načasovanie materstva... Je to tvrdé ale je to tak.
ako napísali dievčence vyššie, nie súd ale vy si spôsobujete problémy. No neviem ale keby som vedela, že môj partner už má 2 deti a ja som študentka, sakramentsky by som si dávala pozor aby som nezostala tehotná. Ak sa už stalo, treba znášať dôsledky. Teraz všetko niečo stojí a aj tie jeho predchádzajúce deti musia jesť, obliekať sa a je jeho povinnosťou s tým musíš rátať. Skúste dať žiadosť o zníženie ale musíš chápať aj druhú stranu. Tie deti musia z niečoho žiť. Ak som správne pochopila, tak vlastne musí živiť 3 deti + ty bez príjmu. Nuž držím palce a ako sa hovorí, každý si je strojcom svojho šťastia a budete sa musieť dosť obracať aby ste to zvládli.
@ema234 ved to sme jej tu napisali, a ty sa do nas obuvas ake sme necitlive.
Vies kebyze nemam pracu, nemam odpracovane ani odvedene do soc.poistovne na materske nemam dieta ale pockam tu chvilu. A s rozvedenym s dietatom +nemanzelske dieta ho nemma vobec. netreba zabudnut ze tie deti budu mat narodeniny, Vianoce budu u nich doma na vikend dovolenku.......a aj vtedy ich treba zivit....to estelen pojdu financie "na decka"
@katarinaina je mlada, mozno si najde lepsieho partnera casom.
@ema234 možno.... veľmi jej to želám, ale to nemení nič na jej situácii ale aj na tom že materstvo ju už ovplyvní na ďalší život.
@katarinaina tak ako kazdeho, dieta je najkrajsia vec na svete
mas cudny pohlad na svet v tom co potrebujes pre seba aj pre male .....ja som pribrala 30 kg nosila som leginy za par eur bola zima a nekupila som si kabat za 70€ ale nosila som manzelovu bundu a nebola som jedina co to tak spravila....to ze je to na bazari neznamena ze je to najlacnejsie riesenie 🙂 my sme dali za kociar 400 za postielku 100 a za ostatne max 100 a to bolo vsetko nove...
Ak sud priklepol na rocne dieta 200 eur, tak mal asi dovod. Nevieme, ci dieta nema zdravotne problemy a pod. Urcite by som na mieste matky toho 15 rocneho ziadala o zvysenie. 15 rocny chalan rastie ako z vody a zje ako drevorubac. Mily panko by si mal co najskor hladat dalsou pracu a vytesovat sa, ze necaka s manzelkou dvojicky.
Jasné, všetky ste múdre ako rádio. Nemala to, nemala hento. A čo sa na to pozrieť aj z druhej strany? Moja sestra si vzala rozvedeného muža s dvomi deťmi. Ani jedno z detí nechcel, jeho ex ostala tehotná, musel si ju vziať, potom hneď čakala druhé. Po par rokoch ho začala podvádzať, čakala decko s druhým tak sa rozviedli. Potom sa rozviedla aj s tým druhým chlapom. Aj my ženy sme riadne svine. A osobne si myslím, že platiť 200 eur na ročné dieťa je sakra veľa, hlavne keď na tretie v poradí už neostáva. Hneď po narodení vášho dieťatka nech tvoj muž podá žiadosť o zníženie výživného z dôvodu ďaľšej vyživovacej povinnosti. Je možné, že to system prideli inému sudcovi, ktorý rozhodne správne. Ak potrebuješ pravnicky poradiť, napiš mi správu. A už onedlho pôjdeš na materskú, tak budeš dostavať aspoň tých 200 eur a po narodení dieťatka aj rodinne prídavky. Neboj
@ema234, nikto jej nenaklada. ona si nalozila sama. Svrbela ju vydavacka, hoci este skolu neskoncila a rychlo si vzala tajtrlika, ktory nezvlada to, co nosi v gatiach. A teraz fnuka, ze nemoze oplieskavat jeho peniaze, lebo ich plati cudzim (v skutocnosti jeho) deckam. O nejakej praci zrejme este v zivote neuvazovala, na handry potrebuje hodne penazi a na vine je zla, zla sudkyna. 300€ alimenty neodklepne sud z tristoeuroveho platu, takze pan manzel bude zarabat minomalne trojnasobok. A zaujimalo by ma, kolko zo zien tu na fore si kupilo vybavicku za 800€. Do tej situacie sa dostala sama vlastnou hlavou. Netreba ju lutovat ani obdivovat. Staci vysvetlit, ze pecene holuby do ust nepadaju nikde nikomu a ze vacsina ludi sa skusa zivit vlastnou pracou a nie zavesenim sa na krk manzelovi (a ked uz, tak si treba lepsie vybrat. Nie takeho, co rozosieva semeno, kade chodi a doma obcas necha dvacku)
Stale hovorim slobodna bez zaveskov si ma hladat slobodneho bez zaveskov vzdy tam bude nieco co tej zene bude vadit.vzdy sa da poziadat sud o znizenie alimentov.poziadaj si aj ty o alimenty a hotovo budes od muza dostavat peniaze ked sa male narodi plus aj na manzelku ktora sa o dieta stara.
A mozno je to tak, ze ju pan manzel podviedol, tu druhu nabuchal, tak sa zlakla a rychlo si nechala urobit dieta, aby sa poistila
@extempore ak muž dieťa nechce nech sa tak zariadi. Zdá sa mi to zvláštne že nechce ani jedno dieťa a má s jednou ženou hneď dve deti. Keď už prvé mala proti jeho vôli tak už si dám sakra pozor aby nebola tehotná aj neskôr nie? Veď má vlastný rozum a mal by vedieť čo robiť a čo nie.
Ja nikoho neodcudzujem, ako si to každý zariadi tak má. Aj keď niektorá žena zostane neplánovane tehotná, predsa vedela že pri každom styku sa to môže stať, tak s tým musí rátať. Aj jedna strana aj druhá strana. A musia rátať s tým že keď to nevíde ako chcú tak musia znášať následky a potom sa len rozčulujú ako im je.

@adus120 Odvolajte sa, ale aj tak musi platit vyzivne od rozhodnutia okresneho sudu, je to dost 300 eur, to potom z kolko eur zijete? Viem, ze sud moze vytycit vyzivne vo vyske 30 percent, ale mal by brat do uvahy uz aj dalsie dieta a vydavky. Tazko mi hodnotit ked neviem ako zijete a kolko minate.