Súrodenecká nespravodlivosť - rodičia majú obľúbenca
Máte pocit, že niektorý vaš súrodenec bol od detstva ten lepší? Že mu rodičia viac prepáčia, viac pomôžu, viac odpustia. U nás to tak bolo vždy – brat bol „zlatý chlapec“, aj keď narobil kopec problémov. Ja som išla podľa pravidiel, snažila sa, no nikdy som nepočula také uznanie alebo podporu ako on. A pokračuje to aj v dospelosti – rodičia sa bijú zaňho, kryjú ho, vyhovárajú jeho správanie... a moje sa berie ako povinnosť alebo štandard.
Ty tu pises pravidelne ze? Musis sa s rodicmi porozpravat, my ti to tu nevyriesime. Ale plati to, co som pisala minule - rodicia viacej riesia problemove dieta, ako to, co "funguje" tak ako ma... nie je to pekne, ale do zivota je ti samostatnost lepsia, ako stale ocakavat pomoc od inych...
neexistuje surodenec co si nemysly ze ten druhy "dostava viac"
@martinmmartin ale existuje
@martinmmartin ja si nemyslím, že môj brat dostáva viac napríklad a ani nedostával :D
pravdaže môžu. v okolí to vidím. Väčšinou tí rodičia viac obľubujú to správaním horšie dieťa a ktovie, či je to tým, že ho považujú za slabšie alebo práve tým ich protežovaním sa z toho dieťaťa stalo časom to problémové dieťa.
A potom sú ešte rodičia psychicky labilnejší, ktorí ozaj môžu jedno z detí až neznášať ( to tiež poznám z okolia ) a schválne uprednostňovať druhé.
A na margo martina - ja ani brat nemáme pocit, že by sa k nám rodičia správali rôzne. Ani keď sme boli deti, ani teraz. Ale napríklad, moja stará mama (otcova mama) bývala čas u nás a mňa milovala - podobám sa na otca, a môjho brata.. nechcem povedať že neznášala ale rada ho nemala. Uvedomila som si to až ako dospelá, keď som si v duchu vybavila určité situácie. Áno, bola to len stará mama ale človek také správanie od dospelého príbuzného neočakáva..
@martinmmartin ja si nemyslím, že môj brat dostáva viac napríklad a ani nedostával :D
@tina1549 tak on si to mysli o tebe😆
@martinmmartin ja mám dvoch súrodencov a nemyslím si, že niektorý z nás bol obľúbenec. Fakt nás všetkých mali a aj v dospelosti majú rovnako radi.
@tina1549 tak on si to mysli o tebe😆
@hederamonstera nemyslí :D na sto percent, vedela by som o tom
Viem, že každý to má inak a niektorí súrodenci si ten rozdiel možno len namýšľajú – ale v našom prípade je to naozaj dlhodobý a zjavný vzorec správania. Nie je to o tom, že „raz niečo“, ale celé roky... a v dospelosti ešte viac, lebo rozdiely sú viditeľné aj pri praktických veciach – pomoc, starostlivosť, ochota. Nechcem sa sťažovať ani hádzať vinu – skôr ma zaujímalo, či niekto zažil niečo podobné a či sa to dá časom spracovať tak, aby to človeka už nezožieralo. Lebo priznám sa, mňa to občas ešte stále štve.
trva to roky, hej, pride ten deň, keď ťa osvieti a povieš si, tu energiu, čo vkladaš do pocitu krivdy, vieš využit aj užitočnejšie 🍀
Si dospela pomoc starostlivost ochota to by ta uz davno nemalo stvat. Toto je uz tvoja volba samonasierania.
Možno ako dieťa som si myslela, že rodičia majú radšej moju sestru ako mňa,no časom mi došlo,ze odlišný pristup k nám mali len kvôli veku/moja sestra je o 12 r.starsia/
Viem, že každý to má inak a niektorí súrodenci si ten rozdiel možno len namýšľajú – ale v našom prípade je to naozaj dlhodobý a zjavný vzorec správania. Nie je to o tom, že „raz niečo“, ale celé roky... a v dospelosti ešte viac, lebo rozdiely sú viditeľné aj pri praktických veciach – pomoc, starostlivosť, ochota. Nechcem sa sťažovať ani hádzať vinu – skôr ma zaujímalo, či niekto zažil niečo podobné a či sa to dá časom spracovať tak, aby to človeka už nezožieralo. Lebo priznám sa, mňa to občas ešte stále štve.
@anonym_autor u nas bolo to iste. Najstarski surodenec bol vzdy na prvom mieste doma u starych rodicov vsade vychvaleny. My sme boli vzdy ti druhoradi, ktori nic nerobia, nic nevedia , na nic sa nehodiaa nic z nich nebude. Ale najstarsi bol vychvaleni do nebies. Dnes ked uz sme davno dospeli to pokracuje. Rodicia chytia vzdy bratovi stranu nech sa deje cokolvek. Niekedy rozmyslan ze esteze nemame my ostatni deti bo ak by sa tak spravali aj ku vnucatam ze jeho prvorade a ostatne druhorade tak...