Ako riešiť napäté súrodenecké vzťahy v dospelosti?

13. mar 2025

Ako to riešite v dospelosti? S bratom to bolo medzi nami zlé aj detstve, dospievaní. Teraz po 40-tke ho len "strpím", kvôli mame možno. Mňa to mrzí, ale nedá sa..... 😔Naše povahy, uvažovanie, proste všetko je nekompatibilné. Mamu to mrzí, tak sa premáham. Má obavu, že ak zomrie, bude medzi nami koniec.Ale dokáže mi "ublížiť" aj teraz, keď mám svoju rodinu, muža, ktorý stojí pri mne. Nemusím s ním prichádzať do kontaktu často, ale toto som nikdy nečakala. Myslela som, že súrodenci by mali držať spolu. Najmä ak už nebude rodičov. Žiaľ som viac emocion.založená,tak sa nad tým zamýšľam čím som staršia, tým viac. A mám z toho velmi smutné pocity.

autor
13. mar 2025

V podstate mám dokonca "traumu" z neho z puberty. A čakala by som, že človek z veľa vecí akoby vyrastie. Asi márne.

colsami
13. mar 2025

Nepises nic konkretne napriek tomu ze si anonym, tak co na to povedat ci poradit? Co si akoze nikdy necakala?

Mne iba napada, ci su to naozaj take velke "ublizenia" a krivdy, najma ak sama ku koncu pises ze si emocionalna a vsetko hrozne riesis. Ci si Ty nevytvaras zbytocne "traumy" a problemy sama sebe aj z nedolezitych veci? Len otazka, kedze vlastne prispevok je o 'nicom'

januska12323
13. mar 2025

Traumu z puberty? Ublížil ti? Alebo len všetko príliš riešiš? Pozri máš už vlastnú rodinu a brata nemusíš trpieť keď s ním nemáš dobrý vzťah.

daja07
13. mar 2025

Ja nerozumiem, preco by surodenci stale mali drzat spolu a hlavne po smrti rodicov. Ano, spaja ich geneticke puto, ale to neznamena, ze to nie su dve uplne rozdielne osobnosti. Aj ked rodicia vychovavaju svoje deti v jednej domacnosti, kazde z tych deti sa narodi inak, do inych podmienok a teda nikdy ich nevychovaju rovnako.
Je to mozno smutne, ak nemate dobre vztahy, ale nebolo by lepsie keby si ty aj tvoja mama pochopili, ze nutit sa a pretvarovat je horsie ako otvorene si povedat, ze ak to nie je nevyhnutne, nebudete sa ty a brat stretavat, nech nie su zbytocne konflity? Ved mozes mat dobry vztah s mamou a aj tvoj brat moze mat dobry vztah s mamou napriek tomu, ze ty a brat nemate dobre vztahy.
Pripadne chod na terapiu, ak tu pises o traumach z minulosti a mozno sa ti podari s tym vysporiadat jednoduchsie. A ak si emocne zalozena, vztahovacna a stale zijes v minulosti, tak to ozaj ries s odbornikom, alebo sa budes v kuse trapit. Tvoj brat to mozno vidi inak, neviem ci ste si tieto veci z minulosti vydiskutovali a ci to on vidi tiez takto.

minenkaa
13. mar 2025

Ale prosim ta ja neooznamam v okoli moc suridencov co by malli neviem ake dobre vztahy

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
13. mar 2025

Utkveli mi v pamäti nadávky, kopanie nohami na moje zamknuté dvere izby. Celú pubertu smianie sa pre všetko, chudá ako lata, zubatá, hrozný účes, nadávky... Stále. Pritom som škaredá nebola, neskôr som mala "frajerov", ale sebavedomie nula,kvôli tomu. Aj dnes na mňa nahučí ako na dieťa a smeje sa, ak mi niečo nevyjde, napr.práca. V spoločnosti (napr.rodinné udalosti) sa za neho hanbím. Aj mama. Často nevie, čo sa patrí povedať a čo nie. Myslí si že je vtipný, ale často veci vyznejú skôr trápne.

autor
13. mar 2025

@balerina2025 veľmi veľa a myslím, že z tých vecí mám dodnes v sebe, čo ma negat.ovplyvňujú. Proste neviem vymazať z mysle.

autor
13. mar 2025

Aj rodičov veľa potrápil.

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sara07
13. mar 2025

chyba matky je že sa ta vôbec nezastala a jemu neurčila hranice
nie nemusíte mat dobre vztahy , nemusíš sa premáhat pre matku, že ste takto skončili je hlavne jej chyba
ked mu budete stale odpuštat , ustupovat nič sa nevyrieši
nemáte dobre vztahy, sama vidíš že to nemá cenu ani mat ich iné, on sa zrejme nezmení a neuvedomí si aký je a čo robil
netráp sa, prijmi to tak ako to je , venuj sa svojej rodine, svojim detom a ich vztahom a manželovi

denkabemommy
13. mar 2025

Choď na terapiu, ak teba toto trápi, tak to nechci ani vedieť, čo sme si ja a moji súrodenci vyvádzali navzájom (traja pubertiaci) 😂🙈. Ja som tiež citlivejší človek na veľa vecí ale toto musíš vyriešiť len ty v sebe, ak to nedokážeš sama, tak za pomoci terapie, najmä, aby si sa vedela do budúcna ohradiť voči ďalšiemu “vtipnéme” výlevu brata 🙂

minenkaa
13. mar 2025

Ako ja nechapem preco si s nim v kontakde,Fakt naco

sara07
13. mar 2025

@balerina2025 ty sa venuj láske k bližnemu a zvyšku sveta daj pokoj hlavne
má si dalej nechat zo seba robit handru , hlavne vec že su tradičná rodina plná lásky a pochopenia
ubližoval jej, ubližuje jej a všetko ok podla teba

autor
13. mar 2025

@balerina2025 ja mám dieťa, ale som úprimne rada, že len jedno.

balerina2025
13. mar 2025

TO JE TAZKE hodnotit kolko deti mat. a chapem ze vztahy su rozne :( a cim som starsia, tak vidim ako to v reale je.:( inac ako vravia rozpravky

balerina2025
13. mar 2025

@sara07 ver ze zacinam premyslat o com to cele je

sara07
13. mar 2025

@balerina2025 pokial braček nedostane od života poriadne po hube a preplesk a neuvedomí si určite veci, nebude si vážit určite veci, pokoru zrejme nemá žiadnu tak autorka nenarobi nič ,nemá oporu ani v rodičoch ani v matke
toxické neriešitelné vztahy treba obmedzit a je to jedno kto to je , vo vztahu su dvaja predsa , a to že existuju nejaké zvyky tu na sk , je načase ich zmenit a prestat sa pretvarovat

autor
13. mar 2025

@minenkaa typické pre dnešnú dobu. Nepáči sa mi, odhodím. Vsetko ok. Lenže ako vravím, mňa veci trápia, veľa rozmýšľam. Rodičia určite nemali viac ako jedno dieťa preto, aby sa žrali. Ja s ním nemusím byť v kontakte, to však neznamená, že nebudem na to myslieť po zbytok života. To, že preruším vzťah to nevyrieši. Ja znesiem to správanie, ale neznesiem vlastne to, že PREČO???? Čo som spravila zlé?

sylvester1
13. mar 2025

Ja mam taku presne trafenu segru, ale nemam s nej nic ziadne trajmy, hlupak sa narodil hlupak pojde aj s tohto sveta, stym nic nenarobime, Hluoakov je ako hub po dazdi, vsade, nie len v rodine usmev na tvary a nezaujem ho odradi, nastrbene vztahy nikdy nespravis

daja07
13. mar 2025

@balerina2025 V celej tej vete, co si ju odo mna skopirovala je dolezite slovo STALE. Prosim citat este raz a s porozumenim celeho textu, nie len si vybrat par slov v jednej vete a rozculovat sa.
ako som neskor napisala, aj ked mas surodenca, je to individualna bytost a nevieme pomery v rodine, ako boli vychovavani, ci len rodicmi alebo aj niekymi inym z rodiny, ako im okolie formovalo vztahy a tak. Autorka pise, ze ma z neho traumy z minulosti a potrapil aj rodicov. Teda kdesi asi aj rodicia zlyhali pri vychove, resp. nieco sa im este v detstve a dospievani vymklo spod kontroly. Teraz uz neskoro riesit preco sa tak chova, ked uz zjavne podla autorky bol problem uz davno.
Autorka si moze vyriesit svoje krivdy, jej mama tiez a brata moze nechat zit,ako on uzna za vhodne, ak to nezasahuje do jej zivota.

Vidim to aj u svojich rodicov ake maju vztahy so surodencami, niektore su ok, niektore boli zle a su na v poho urovni teraz. S odstupom casu vnimam, ze stari rodicia ich neviedli k tomu, aby mali dobre vztahy, v podstate riesili len seba a aby vsetci ich mali radi a chodili k nim a pomahali, ked im treba. Na city sa nehladelo, komunikacia tiez nic moc, emocii bolo casto az priliz a kontruktivna kritika sa brala u niektorych ako urazka. Tazko to riesit ked mas 40, 50 ci 60. Spaja ta este rodic, ak zije, potom si uz nemaju co povedat. A este ked byvaju dalej od seba a sa nestretavaju casto, tak to uz max blahozelanie na sviatky.

autor
13. mar 2025

Hľadala som vinu v sebe, to už ma prešlo našťastie. Potom hľadám príčinu v možnej povahe, ktorú zdedil, v partii kde sa nachádzal a vo veľa iných veciach.

minenkaa
13. mar 2025

Mna moja sestra nenavidi za to ze po mne ako po starsej musela nosit oblecenie,nenavidi ma za to ,ze moje dieta od mala spavalo v noci a bolo zdrave a este aj Preto ,ze ma moj muz lubi a Mannheim na haku jej zloba a nenavist nie je moj problem a uz vibec nie preco
A ty preco chces byt v Kontakte s niekym kto sa k tebe mrzko sprava,ja milujem ludi co fnukaju ale nic nechcu riesit,lebo tyoicke pre dnesnu dobu ,nepaci sa mi tak odidem,vsak ked mas rada ,ze ti niekto ublizuje sa teda nestazuj a drz

autor
13. mar 2025

@sara07 tak braček má po 50-tke, pol roka existuje v zahraničí, pol roka u mamy, má priateľku (extra tolerantná osoba). Zmena už nehrozí. Proste, každý je aký je. Pár rokov som sa tým nezaoberala. Ale ako starnem akosi viac uvažujem.

minenkaa
13. mar 2025

Ked ti sused pride kopat do dveri tak tiez budes len ticho drzat a nic nespravis asi nie,v com je teda rozdiel pri bratovi

lukbe
13. mar 2025

@balerina2025 prečo by autorka nemohla mať deti?🙈 a ak sa brat takto hnusne správa stále, pokojne nech ho ignoruje. Robí mu dobre, ak ju ponižuje ešte aj teraz. @autorka nedaj sa, nemusíš sa s ním baviť.

januska12323
13. mar 2025

Mamu mrzí, že nemáte dobré vzťahy a čo pre ne spravila ona? Vychovala hlupáka a ty to máš trpieť aby sa nepovedalo?

autor
13. mar 2025

@minenkaa preboha, vieš sused by mi bol ukradnutý. Ale od vlastnej rodiny v citlivom pubertalnom období je to niečo úplne iné 😞

autor
13. mar 2025

@januska12323 kto ona?

balerina2025
13. mar 2025

@daja07 ja len viem ze vztahy sa zbytocne zamotaju a potom ludia lutuju ze je neskoro. bodka.
kazdy mame rozne vztahy, rozne zivoty.