icon

Súrodenecké konflikty: Ako riešiť nevychovaného brata?

22. aug 2026

Zdravim. Už som zúfalá a neviem čo robiť . Bývam ešte stále s rodičmi mám 22 a bohužiaľ momentálne si neviem dovoliť sa odsťahovať. No strašne by som to potrebovala. Bývam totiž ešte s bratom ktorý má teraz 18 a sestrou ktorá má 25. So sestrou každý deň upratujeme dom, vysavame, umyvame zem, umývame riady, utierame prach a podobne. Brat však nerobí dokopy nič. Pár krát ho otec zavolá nech mu s niečím pomôže okolo domu ale to je tak všetko. A aj okolo toho má neskutočne veľa rečí a kým to naozaj ide urobiť trvá mu to tak 2, 3 hodiny. Je neuveriteľné drzý a správa sa naozaj nepekné. Keby niečo takéto čo on hovorí rodičom alebo aj nám, povieme my so sestrou tak letíme z domu. Dokáže kľudne povedať mame že drž hubu, choď preč, neser ma a podobne. Ja to nechápem oni s tým nič nerobia a ja ho vychovať sama neviem a ani to robiť nebudem, navyše v takomto veku sa to ani nedá. Mne nemá problém hovoriť veci ako nech zdochnem, nech sa podrezem, že chudák môj budúci muž, alebo že mám určité autizmus nádor na mozgu a podobne. Ako naozaj hnusne veci ktoré ma neraz aj zabolia. Je neskutočný bordelar a myslí len na seba. Napríklad, keď rodia kúpia zmrzlinu pre celú rodinu on ju sám zje. Po novom ma brigádu kde si celkom slušne zarába a tak mu mama povedala že už mu nebude kupovať blbosti nech si na ne našetri sám. Ale nič z toho aj tak mu kupuje veci. Mám so sestrou spoločne auto a striedame si ho, raz na ňom idem ja niekde potom zasa ona do práce a tak. S tankovanim sa vždy striedame. Lenže po novom ho začal bravat aj on a to dosť často a na tankovanie neprispel ani raz. Už som z toho unavená rodičia s tým nič nerobia a ja neviem ako čo s tým. Nemám sa mu s čím vyhrážať ani nič. Ale už som z toho unavená a frustrovaná. Navyše nedokáže spraviť ani len základné veci ako umyť si po sebe záchod alebo zatvárať dvere, spratat veci keď niekde urobí neporiadok. Všetko to musíme po ňom urobiť my so sestrou. Keď som sa ohľadom toho sťažovala rodičom povedali mi len že : aha takže teraz tu všetci budeme nechávať špinavý záchod nie? Bože tak keď vidíš že je špinavý umy ho. Lenže tu ide o princíp, ja odmietam po ňom umývať a upratovať keď to robí neustále. Veľa krát som ho na to upozorňovala aj so sestrou a nič robí to stále. Ja som dosť výbušná povaha hlavne pri ňom . V spoločnosti sa viem ovládať ale pri ňom to nejde. Ešte ma vie úplne vytocit keď si zavolá ku nám jeho frajerku a tvári sa pred nou zrazu aký je on dokonalý a milý brat a syn. Je mi z toho až zle. Chuďa jeho frajerka nemám absolútne poňatia s kým to chodí.

Strana
z3
crazy_cat_lady
22. aug 2026

No, je to tazka situacia.., s rodicmi si sa o tom bavila? Asi nepomoze nic ine, len to nejak este vydrzat a potom sa odstahovat .

martinmmartin
22. aug 2026

@anonym_autor mozno vidi live ze ako dokaze posadnutost upratovanim znicit ludom uplne zivoty a rebeluje....
Nikto nespomina na smrtelnej posteli ako mal perfektne cely zivot vyglancenu kupelku

anonym_fc9f42
22. aug 2026

Mas 22, keby si mala 18-19 a chodila este na strednu ok, nevies velmi so situaciou pohnut. Teraz si mala cele leto volne aj ak chodis na VS mohla si byt na nejakej brigade, kde by si si zarobila na intrak alebo zielany byt, samozrejme trebalo by mat brigadu aj pocas skoly aby si to splatila ale predsa teraz si mala prilezitost byt aj 5 dni v tyzdni, co cez skolu pravdepodobne mat nebudes minimalne nie pocas semestra. Alebo na leto od zimy davali rozne cestovne kancelarie na animatorov ponuky tak by si bola cele leto pri mori, ubytovana v hoteli a oddychla by si si od brata a po 2-3mesiacoch by si sa vratila domov s kopou zazitkov a nasporenymi € na karte. Navyse o tyzfen zacina skola tak brat nebude cele dni doma a coskoro ani ty tak ten tyzden este nejak vydrzis. Jednoducho uz si dospela zena, ktora ma viac moznosti ako sa zariadit a nie byvat u rodicov ak je situacia az tak neznesitelna. To, ze byvas u rodicov a, ze si cele leto bola s bratom bolo tvoje dobrovolne rozhodnutie v tvojom veku. Keby si bola mladsia naozaj sa vieme bavit o tom, ze nemas na vyber vela moznosti ale ty ich mas ale nevyuzivas.

anonym_d437e3
22. aug 2026

Pracuj na tom,aby si čo najskôr odišla z rodičovského domu, lebo momentálne rodičia neriešia syna lenocha, však majú dcéry, ktoré pomôžu.Cudujem sa však tomu, že okrem lenivosti bratovi tolerujú správanie voči matke a tebe.Ten chlapec nedopadne dobre...

autor
22. aug 2026
@crazy_cat_lady

No, je to tazka situacia.., s rodicmi si sa o tom bavila? Asi nepomoze nic ine, len to nejak este vydrzat a potom sa odstahovat .

@crazy_cat_lady bavila bohužiaľ niekoľko krát. Nič s tým nerobia

anonym_7db31c
22. aug 2026

So sestrou si neviete spilu prenajať 1 izbový byt? Dve to spolu zvládnete

autor
22. aug 2026
@martinmmartin

@anonym_autor mozno vidi live ze ako dokaze posadnutost upratovanim znicit ludom uplne zivoty a rebeluje....
Nikto nespomina na smrtelnej posteli ako mal perfektne cely zivot vyglancenu kupelku

@martinmmartin ale my ju ani nemáme vyglancovanu. Tu vôbec nejde o to, navyše mi príde nechutné mať doma omočeny záchod. Tu ide o základnú hygienu. A nejde len o ten poriadok tu ide aj o úctu voči sestrám a rodicom

crazy_cat_lady
22. aug 2026
@anonym_autor

@crazy_cat_lady bavila bohužiaľ niekoľko krát. Nič s tým nerobia

@anonym_autor to ma mrzi, a so sestrou este studujete, ci pracujete? Ci by ste sa nevedeli zlozit na nejaky jedno/dvojizbak

autor
22. aug 2026
@anonym_7db31c

So sestrou si neviete spilu prenajať 1 izbový byt? Dve to spolu zvládnete

@anonym_7db31c ona má frajera, a plánujú sa sťahovať spolu niekam. Už sme o Tom uvažovali. Dokonca mi navrhla že by som mohla byť s nimi ale ja zasa im nechcem ničiť súkromie a zavadzat

autor
22. aug 2026
@anonym_fc9f42

Mas 22, keby si mala 18-19 a chodila este na strednu ok, nevies velmi so situaciou pohnut. Teraz si mala cele leto volne aj ak chodis na VS mohla si byt na nejakej brigade, kde by si si zarobila na intrak alebo zielany byt, samozrejme trebalo by mat brigadu aj pocas skoly aby si to splatila ale predsa teraz si mala prilezitost byt aj 5 dni v tyzdni, co cez skolu pravdepodobne mat nebudes minimalne nie pocas semestra. Alebo na leto od zimy davali rozne cestovne kancelarie na animatorov ponuky tak by si bola cele leto pri mori, ubytovana v hoteli a oddychla by si si od brata a po 2-3mesiacoch by si sa vratila domov s kopou zazitkov a nasporenymi € na karte. Navyse o tyzfen zacina skola tak brat nebude cele dni doma a coskoro ani ty tak ten tyzden este nejak vydrzis. Jednoducho uz si dospela zena, ktora ma viac moznosti ako sa zariadit a nie byvat u rodicov ak je situacia az tak neznesitelna. To, ze byvas u rodicov a, ze si cele leto bola s bratom bolo tvoje dobrovolne rozhodnutie v tvojom veku. Keby si bola mladsia naozaj sa vieme bavit o tom, ze nemas na vyber vela moznosti ale ty ich mas ale nevyuzivas.

@anonym_fc9f42 chápem ako to myslíte ale naozaj to nie je také jednoduché. Zháňala som si brigády celý rok a nikde ma nezobrali a to pritom mám skúsenosti z minulých rokov. Bola som na veľa pohovoroch a nič. Mám jednu brigádu ale tam chodím naozaj malinko a nevystaci mi to na byvanie

doux
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_7db31c ona má frajera, a plánujú sa sťahovať spolu niekam. Už sme o Tom uvažovali. Dokonca mi navrhla že by som mohla byť s nimi ale ja zasa im nechcem ničiť súkromie a zavadzat

@anonym_autor no a pracuješ niekde? alebo študuješ? ako je to s tebou? ak študuješ, tak cez rok bude intrák, odpočinieš si od rodiny. ak pracuješ, prenajmite 2-izbový byt a ty budeš v jednej izbe, oni v druhej. aspoň dočasne, kým si vyriešiš situáciu inak.

anonym_d44122
22. aug 2026

No mate to ako sestry tazke… on je najmladsi rozmaznany z. (ale asi vymodleny chlapec ) a vy dve ste pomocny personal a pracovna sila… co s tym? Povedat rodicom, ze vychovali neschpneho trubu a odstahovat sa, nech sa s nim trapia sami … to neporiesis. Kazda generacia ma % neschopnych trulov a vy mate 1 kus doma.chod najskor so sestrou a potom najdi zdielany byt doma budes vzdy za zlu ked otvoris usta… tvoji rodicia zaspali dobu a nepochopia … vyrobna chyba

bielasovicka
22. aug 2026

Panebože, tvoj brat musí byť ako neandertalec. Len nechápem ako mu takéto správanie môžu tolerovať rodičia. Tu sú jednoznačne na vine oni. Asi je taky mamickin maznáčik. Musíš z domu odísť čím skôr. Aj tvoja sestra. Potom sa možno aj rodičia spamätaju keď zostane len on doma.
@anonym_autor

anonym_8c70b7
22. aug 2026

Záchod neumývaj, vrchol hnusu, umývať po 18 ročnom chalanovi osratý záchod. Nech si ho umývajú rodičia, keď mu nevedia nič povedať. Auto je tvoje so sestrou, kľúče schovať. Ak si chce požičať auto, nech vám predom navalí za benzín, inak má smolu.

anonym_d437e3
22. aug 2026
@martinmmartin

@martinmmartin Prepáč, ale sa musím opýtať, že či si čítal celý príspevok autorky?

autor
22. aug 2026
@crazy_cat_lady

@anonym_autor to ma mrzi, a so sestrou este studujete, ci pracujete? Ci by ste sa nevedeli zlozit na nejaky jedno/dvojizbak

@crazy_cat_lady študujeme ale ako som už písala ona sa plánuje presťahovať s frajerom cize no je to trošku zložité.

anonym_8c70b7
22. aug 2026

A normálne by som mu nabudúce pred jeho priateľkou povedala: Mišo, umyješ si po sebe konečne ten ošťatý záchod? Ja to po tebe umývať nebudem.

autor
22. aug 2026
@anonym_8c70b7

Záchod neumývaj, vrchol hnusu, umývať po 18 ročnom chalanovi osratý záchod. Nech si ho umývajú rodičia, keď mu nevedia nič povedať. Auto je tvoje so sestrou, kľúče schovať. Ak si chce požičať auto, nech vám predom navalí za benzín, inak má smolu.

@anonym_8c70b7 kľúče som skúšala schovať ale nedopadlo to dobre. Na ďalší deň som si nevedela nájsť mobil a izbu som mala rozhadzanu. Akurát po mne nakričal a mobil mi nedal pokiaľ ja jemu som nedala kľúče. Chápem že toto je tak trochu aj moja vina že som sa mala postaviť za svoje ale nemám na to nervy sa s ním hádať akurát ma to berie o energiu a nervy

anonym_2101ad
22. aug 2026

Ozaj nechcem rýpať,ale ty si celé leto len umývala a glancovala? Už si mohlaať niečo zarobené Moja má 19 a od mája brigáda.ani teraz nie je doma.
A kto dáva bratovi kľúče od auta? On si ho len tak berie, máte kľúče len tak niekde voľne pohodené?

anonym_8c70b7
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_8c70b7 kľúče som skúšala schovať ale nedopadlo to dobre. Na ďalší deň som si nevedela nájsť mobil a izbu som mala rozhadzanu. Akurát po mne nakričal a mobil mi nedal pokiaľ ja jemu som nedala kľúče. Chápem že toto je tak trochu aj moja vina že som sa mala postaviť za svoje ale nemám na to nervy sa s ním hádať akurát ma to berie o energiu a nervy

@anonym_autor Ako ty mu nepožičiaš tvoje auto, do ktorého nechce natankovať a on ti za trest rozhádže izbu a tvoji rodičia nič? A čo sa ho boja alebo čo?

anonym_7db31c
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_fc9f42 chápem ako to myslíte ale naozaj to nie je také jednoduché. Zháňala som si brigády celý rok a nikde ma nezobrali a to pritom mám skúsenosti z minulých rokov. Bola som na veľa pohovoroch a nič. Mám jednu brigádu ale tam chodím naozaj malinko a nevystaci mi to na byvanie

@anonym_autor prečo nejdes do zahraničia? Čo tá doma drzi?

autor
22. aug 2026
@anonym_7db31c

@anonym_autor prečo nejdes do zahraničia? Čo tá doma drzi?

@anonym_7db31c nemám na to peniaze

doux
22. aug 2026

prepáč, ale to už až smrdí vymyslenou témou.

autor
22. aug 2026
@anonym_8c70b7

@anonym_autor Ako ty mu nepožičiaš tvoje auto, do ktorého nechce natankovať a on ti za trest rozhádže izbu a tvoji rodičia nič? A čo sa ho boja alebo čo?

@anonym_8c70b7 bohužiaľ, auto sme dostali od uja a on nám ho dal ako všetkým súrodencom. Cize rodičia to berú tak že auto je spoločné a že nech si to už s tankovanim vyriešime s ním že oni to nebudú za nás riesit

autor
22. aug 2026
@doux

prepáč, ale to už až smrdí vymyslenou témou.

@doux tak to už je až moc smutné potom 🥲. Bohužiaľ to nie je vymyslené, neviem prečo by som si celý tento príbeh vymýšľala

anonym_fc9f42
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor jr to jedndouche zahranicie si skusala? Ved teraz Holandsko, Island tiez daval rozne ponuky na pracu ak by ta animatorstvo nebavilo... Moznosti je vela ja sama som tak chodila na cele leto prec a stale aspon niekde ma zobrali len to naozaj treba riesit uz v zime nie tyzden pred letom. Alebo potom ak studujes VS ist na externe a najst riadnu pracu aj to je riesenie ak je situacia doma s bratom naozaj neznesitelna.

autor
22. aug 2026
@anonym_2101ad

Ozaj nechcem rýpať,ale ty si celé leto len umývala a glancovala? Už si mohlaať niečo zarobené Moja má 19 a od mája brigáda.ani teraz nie je doma.
A kto dáva bratovi kľúče od auta? On si ho len tak berie, máte kľúče len tak niekde voľne pohodené?

@anonym_2101ad mám brigádu ale tam chodím fakt málinko zarobím si sotva 400€ za mesiac. O zahraničí som uvažovala veľa krát a hľadala som rôzne brigády a podobne ale nič sa mi nepodarilo zohnať.

mauduska
22. aug 2026
@anonym_d437e3

@martinmmartin Prepáč, ale sa musím opýtať, že či si čítal celý príspevok autorky?

@anonym_d437e3 on nikdy nečíta s porozumením, len zapára a mudruje.. všade nejaká “vtipná” múdrosť, ktorá nemá hlavu ani pätu a ešte je aj drzá a nepríjemná.

autor
22. aug 2026
@anonym_fc9f42

@anonym_autor jr to jedndouche zahranicie si skusala? Ved teraz Holandsko, Island tiez daval rozne ponuky na pracu ak by ta animatorstvo nebavilo... Moznosti je vela ja sama som tak chodila na cele leto prec a stale aspon niekde ma zobrali len to naozaj treba riesit uz v zime nie tyzden pred letom. Alebo potom ak studujes VS ist na externe a najst riadnu pracu aj to je riesenie ak je situacia doma s bratom naozaj neznesitelna.

@anonym_fc9f42 ďakujem, budem musieť niečo nájsť alebo vymyslieť

anonym_8c70b7
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_8c70b7 bohužiaľ, auto sme dostali od uja a on nám ho dal ako všetkým súrodencom. Cize rodičia to berú tak že auto je spoločné a že nech si to už s tankovanim vyriešime s ním že oni to nebudú za nás riesit

@anonym_autor Tak natankovať len na svoje vlastné použitie, ak s ním bude chce ísť aj on, nech si natankuje sám. Alebo so sestrou auto nevyužívať, nech si ho nechá, ak do neho bude musieť investovať, potreba ho prejde. Nemáš nejakú kamarátku, s ktorou by si mohla ísť bývať? Skús si nájsť brigádu, v ktorej budeš mať príjem vyšší. A zamykaj si izbu. Na domácnosť rodičom prispievate?

Strana
z3