Súrodenecké konflikty: Ako riešiť nevychovaného brata?
Zdravim. Už som zúfalá a neviem čo robiť . Bývam ešte stále s rodičmi mám 22 a bohužiaľ momentálne si neviem dovoliť sa odsťahovať. No strašne by som to potrebovala. Bývam totiž ešte s bratom ktorý má teraz 18 a sestrou ktorá má 25. So sestrou každý deň upratujeme dom, vysavame, umyvame zem, umývame riady, utierame prach a podobne. Brat však nerobí dokopy nič. Pár krát ho otec zavolá nech mu s niečím pomôže okolo domu ale to je tak všetko. A aj okolo toho má neskutočne veľa rečí a kým to naozaj ide urobiť trvá mu to tak 2, 3 hodiny. Je neuveriteľné drzý a správa sa naozaj nepekné. Keby niečo takéto čo on hovorí rodičom alebo aj nám, povieme my so sestrou tak letíme z domu. Dokáže kľudne povedať mame že drž hubu, choď preč, neser ma a podobne. Ja to nechápem oni s tým nič nerobia a ja ho vychovať sama neviem a ani to robiť nebudem, navyše v takomto veku sa to ani nedá. Mne nemá problém hovoriť veci ako nech zdochnem, nech sa podrezem, že chudák môj budúci muž, alebo že mám určité autizmus nádor na mozgu a podobne. Ako naozaj hnusne veci ktoré ma neraz aj zabolia. Je neskutočný bordelar a myslí len na seba. Napríklad, keď rodia kúpia zmrzlinu pre celú rodinu on ju sám zje. Po novom ma brigádu kde si celkom slušne zarába a tak mu mama povedala že už mu nebude kupovať blbosti nech si na ne našetri sám. Ale nič z toho aj tak mu kupuje veci. Mám so sestrou spoločne auto a striedame si ho, raz na ňom idem ja niekde potom zasa ona do práce a tak. S tankovanim sa vždy striedame. Lenže po novom ho začal bravat aj on a to dosť často a na tankovanie neprispel ani raz. Už som z toho unavená rodičia s tým nič nerobia a ja neviem ako čo s tým. Nemám sa mu s čím vyhrážať ani nič. Ale už som z toho unavená a frustrovaná. Navyše nedokáže spraviť ani len základné veci ako umyť si po sebe záchod alebo zatvárať dvere, spratat veci keď niekde urobí neporiadok. Všetko to musíme po ňom urobiť my so sestrou. Keď som sa ohľadom toho sťažovala rodičom povedali mi len že : aha takže teraz tu všetci budeme nechávať špinavý záchod nie? Bože tak keď vidíš že je špinavý umy ho. Lenže tu ide o princíp, ja odmietam po ňom umývať a upratovať keď to robí neustále. Veľa krát som ho na to upozorňovala aj so sestrou a nič robí to stále. Ja som dosť výbušná povaha hlavne pri ňom . V spoločnosti sa viem ovládať ale pri ňom to nejde. Ešte ma vie úplne vytocit keď si zavolá ku nám jeho frajerku a tvári sa pred nou zrazu aký je on dokonalý a milý brat a syn. Je mi z toho až zle. Chuďa jeho frajerka nemám absolútne poňatia s kým to chodí.
@anonym_d437e3 on nikdy nečíta s porozumením, len zapára a mudruje.. všade nejaká “vtipná” múdrosť, ktorá nemá hlavu ani pätu a ešte je aj drzá a nepríjemná.
@mauduska ...ona či on?
@anonym_autor Tak natankovať len na svoje vlastné použitie, ak s ním bude chce ísť aj on, nech si natankuje sám. Alebo so sestrou auto nevyužívať, nech si ho nechá, ak do neho bude musieť investovať, potreba ho prejde. Nemáš nejakú kamarátku, s ktorou by si mohla ísť bývať? Skús si nájsť brigádu, v ktorej budeš mať príjem vyšší. A zamykaj si izbu. Na domácnosť rodičom prispievate?
@anonym_8c70b7 nie neprispievame ale kupujeme si vlastné veci občas aj potraviny
@anonym_d437e3 ten martinko
@mauduska Lebo sa mi zdalo, že o ňom hovoríš ako o žene a začala som v tom mať chaos 😀
@anonym_8c70b7 nie neprispievame ale kupujeme si vlastné veci občas aj potraviny
@anonym_autor tak ak je to reálny život, to zahraničie neexistuje, žeby si nenašla prácu. hoci aj upratovačku. stále lepšie v zahraničí za prachy ako doma po humusákovi zadarmo.
Dobrovoľná upratovačka...
Tolerovať aroganciu...
Vychovávať namiesto rodičov...
Hľadať niečo niekde...
Nájsť...
Osamostatniť sa...
Zmeniť bydlisko...
Internát...
Holandsko, Island...
A nestačilo by ho spolu so sestrou jednoducho trochu prefackať, nech sa spamätá?!
Niekde sa stala chyba vo výchove,lebo mám jedináčika, ktorého väčšinu života vychovavam sama a aj keď nie je žiadna žienka domáca, ale nejaké základné veci dodržuje a hlavne, nikdy by si na mňa neotváral ústa takým spôsobom, ako brat autorky.
Dobrovoľná upratovačka...
Tolerovať aroganciu...
Vychovávať namiesto rodičov...
Hľadať niečo niekde...
Nájsť...
Osamostatniť sa...
Zmeniť bydlisko...
Internát...
Holandsko, Island...
A nestačilo by ho spolu so sestrou jednoducho trochu prefackať, nech sa spamätá?!
@orisker to by nepomohlo, navyše on je od nás oboch tak o hlavu vyšší a cvičí cize by nás akurát tak dokopal naspat dvakrat viac
Niekde sa stala chyba vo výchove,lebo mám jedináčika, ktorého väčšinu života vychovavam sama a aj keď nie je žiadna žienka domáca, ale nejaké základné veci dodržuje a hlavne, nikdy by si na mňa neotváral ústa takým spôsobom, ako brat autorky.
@anonym_d437e3 no veď jasné, ja si to uvedomujem a viem o Tom horšie je že rodičia si to nechcú priznať
@anonym_d437e3 ten martinko
@mauduska Aha takze
pohlad druhej strany je uplne zbytocny? Co ak autorka robi svojmu okoliu peklo zo zivota nejakym sposobom tiez? Nic nieje ciernobiele
@anonym_d437e3 no veď jasné, ja si to uvedomujem a viem o Tom horšie je že rodičia si to nechcú priznať
@anonym_autor Ty to zmeniť nevieš, ale pracuj na tom/využi možnosti, ktoré ti radili dievčatá/,aby si už toho nemusela byť súčastou.Drzim palce!
@anonym_autor Ty to zmeniť nevieš, ale pracuj na tom/využi možnosti, ktoré ti radili dievčatá/,aby si už toho nemusela byť súčastou.Drzim palce!
@anonym_d437e3 dakujeem
@mauduska Aha takze
pohlad druhej strany je uplne zbytocny? Co ak autorka robi svojmu okoliu peklo zo zivota nejakym sposobom tiez? Nic nieje ciernobiele
@martinmmartin Síce nič nie je čiernobiele, ale okrem otázok hygieny tu autorka písala aj iné veci, napr.neuctu jej brata k členom domácnosti/dokonca sa neštíti byť drzim aj k matke/.
Za mňa to bude ešte horšie keď už teraz v 18tich sa takto správa. Podľa mňa rodičia skončia takže ich oberie o všetko a stále im bude skákať po hlave. Bohužiaľ nič s tým neurobíte pokiaľ rodičia sa nezobudia… len vy dve musíte odísť inak sa to podľa mňa riešiť nedá… možno odstrihnúť brata úplne od vás ? Je to ťažké ale za to môžu rodičia nie vy. Majú rozmaznaneho fagana.
@anonym_autor takto je vychovávaných straaaaašne veľa mužov. A prenesú si to do svojich rodina a tak ďalej a tak ďalej. A potom máme štatistiky každý druhý pár sa rozvedie a každá 4 žena je týraná. Áno, presne pre toto, rozdielny meter na dievčatá a na chlapcov. Plus vzor v rodine, aký otec, taký syn. Keď chlap zrúkne na ženu, že je sprostá, alebo nevie variť a podobne, tak prečo by to nemohol aj syn na matku ? A keďže matka drží, jak hluchý dvere, tak nech sa nediví celá rodina, že vychovali zmätka. Bohužiaľ typické Slovensko. Ženy slúžky a muži ako polobohovia. Už len tá veta, že otcovi pomôže vonku. A čo? Otec dnu nerobí? Nemýva záchody? Ta kdeže, to je ženská robota. Tak sa nediv, že brat nechce nič robiť. Ty sa hlavne snaž, až si podobné hovado nevezmeš za muža, lebo je to vysoko pravdepodobné, s takýmito rodinnými vzormi.
@anonym_autor 18rocny zasran je teraz na vrchole pestovania svojho ega. Rodicov uz nebavi robit medzi dospelymi deckami policajtov a riesit, kto ostal a kto osral hajzel. Ani mna by to po tolkych rokoch nebavilo.
Vy so sestrou dennodenne upratujete, vysavate, umyvate cely dom. Teda tak pises, sa vam cudujem teda, preco ste si nenasli na cele prazdniny brigady, aby ste boli cele dni mimo domu? Rodicia by si uzili svojho synacika plnymi priehrstiami.
A ty nastupujes v septembri-oktobri do skoly? Ak ano, cele leto si mohla brigadovat a nemusela si riesit nevychovanca. S tym autom maju rodicia pravdu, auto je pre vsetkych. Na tvojom mieste chodim radsej busom, nedohadovala by som sa s bratom a nehadala o auto.
@anonym_autor 18rocny zasran je teraz na vrchole pestovania svojho ega. Rodicov uz nebavi robit medzi dospelymi deckami policajtov a riesit, kto ostal a kto osral hajzel. Ani mna by to po tolkych rokoch nebavilo.
Vy so sestrou dennodenne upratujete, vysavate, umyvate cely dom. Teda tak pises, sa vam cudujem teda, preco ste si nenasli na cele prazdniny brigady, aby ste boli cele dni mimo domu? Rodicia by si uzili svojho synacika plnymi priehrstiami.
A ty nastupujes v septembri-oktobri do skoly? Ak ano, cele leto si mohla brigadovat a nemusela si riesit nevychovanca. S tym autom maju rodicia pravdu, auto je pre vsetkych. Na tvojom mieste chodim radsej busom, nedohadovala by som sa s bratom a nehadala o auto.
@anonym_ba88bb nastupujem do školy, len ja viem že toto pre mnohých bude znieť ako výhovorky alebo ako vymyslené ale je to žiaľ krutá realita. Nehovorím že moji rodičia sú zlý alebo čo, ale im sa proste nechce. Nemajú nervy ani už chuť niekoho poučovať s podobne cize oni sú aj občas na našej strane a uznajú že máme pravdu ale nič s tým nerobia. Koľko krát mu mama povedala nech si po sebe záchod umyje ale keď vidí že to nikam nevedie robí to zaňho alebo to kaze nám. My to máme navyše tak "vyriešené" že cez týždeň sa vydáva a tak ale cez sobotu sa upratuje komplet cely dom. A to máme rozdelené že ja jedno poschodie sestra druhé a mama tretie. A už to je tak dlhodobo nastavené že aj keď máme so sestrou brigády tak si soboty neberieme alebo si berie len jedna aby mama nebola na všetko sama. Jednak nám to vie tak nepriamo vyčítať že má dve dcéry a aj tak upratuje sama a na druhú stranu mi je jej zasa ľúto pretože už predsa má nejaký ten svoj vek a upratovať celý dom sama nie je úplne najlahsie
Moj brat bol v puberte a po nej podobny, dokonca mi kradol peniaze a stravne listky. Izbu som si zamykat nemohla, mama mi to zakazala. Bolo to velmi narocne obdobie vtedy, viem, co prezivas. Ale ked si brat nasiel sucasnu manzelku, tak sa znormalizoval, konecne s tym prestal, to som ja uz nebyvala doma. Mala nanho dobry vplyv a teraz zije uplne normalne, aj mi pomoze ked treba, alebo ja jemu. Takze aj u teba je nadej, ze brat z toho este vyrastie a polepsi sa. No teraz to mas tazke, nemas ani velmi kam ist, kedze studujes a nezarabas. Jedine skusat dalej hladat lepsiu brigadu a ked dostatocne zarobis, tak odist aj so sestrou a jej priatelom do podnajmu a kazdy bude mat jednu izbu. Drzim palce.
Moj brat bol v puberte a po nej podobny, dokonca mi kradol peniaze a stravne listky. Izbu som si zamykat nemohla, mama mi to zakazala. Bolo to velmi narocne obdobie vtedy, viem, co prezivas. Ale ked si brat nasiel sucasnu manzelku, tak sa znormalizoval, konecne s tym prestal, to som ja uz nebyvala doma. Mala nanho dobry vplyv a teraz zije uplne normalne, aj mi pomoze ked treba, alebo ja jemu. Takze aj u teba je nadej, ze brat z toho este vyrastie a polepsi sa. No teraz to mas tazke, nemas ani velmi kam ist, kedze studujes a nezarabas. Jedine skusat dalej hladat lepsiu brigadu a ked dostatocne zarobis, tak odist aj so sestrou a jej priatelom do podnajmu a kazdy bude mat jednu izbu. Drzim palce.
@catherin4 ďakujem. Ja dúfam že snáď máte pravdu a polepší sa, ale keď sa takto správa aj napriek tomu že má frajerku, no neviem...
@anonym_ba88bb nastupujem do školy, len ja viem že toto pre mnohých bude znieť ako výhovorky alebo ako vymyslené ale je to žiaľ krutá realita. Nehovorím že moji rodičia sú zlý alebo čo, ale im sa proste nechce. Nemajú nervy ani už chuť niekoho poučovať s podobne cize oni sú aj občas na našej strane a uznajú že máme pravdu ale nič s tým nerobia. Koľko krát mu mama povedala nech si po sebe záchod umyje ale keď vidí že to nikam nevedie robí to zaňho alebo to kaze nám. My to máme navyše tak "vyriešené" že cez týždeň sa vydáva a tak ale cez sobotu sa upratuje komplet cely dom. A to máme rozdelené že ja jedno poschodie sestra druhé a mama tretie. A už to je tak dlhodobo nastavené že aj keď máme so sestrou brigády tak si soboty neberieme alebo si berie len jedna aby mama nebola na všetko sama. Jednak nám to vie tak nepriamo vyčítať že má dve dcéry a aj tak upratuje sama a na druhú stranu mi je jej zasa ľúto pretože už predsa má nejaký ten svoj vek a upratovať celý dom sama nie je úplne najlahsie
@anonym_autor ale jasne, ze sa im nechce dokola riesit kto ma co upratat a radsej to uprace sama. Ved ani teba to nebavi riesit dokola. Chalani sa uclovecia neskor, teraz to s nim vydrzte, poproste otca, nech mu da viac prace okolo domu, aby ste sa so sestrou necitili, ze len vy dve robite. Do zachoda dajte napis, aby si kazdy po sebe umyl zachod a uz sa to nejako utrasie. Ked najdete po nom ostaty zachod, upozornite ho na to.
@catherin4 ďakujem. Ja dúfam že snáď máte pravdu a polepší sa, ale keď sa takto správa aj napriek tomu že má frajerku, no neviem...
@anonym_autor moj brat mal tiez vtedy frajerku ale ta nanho dobry vplyv nemala, aj ked to bolo mile dievca. Neskor sa rozisli a on si nasiel tuto sucasnu a pri nej sa zmenil. Ona je z dobrej krestanskej rodiny, asi tam nechcel vycnievat, tak sa prisposobil.
Dnes spolu maju dve dcery ktore maju uz 12 a 9 rokov a ziju slusne, brat si dokonca nasiel pracu na policii.
zažila som , ale v opačnom garde. ja omnoho mladšia od brata ktorý bol ku mne povýšenecký a dosť hrubý. Otec mu zato vedel poriadne vynadať, matka sa ho skôr bála. Po rokoch to skončilo tak že s ním odmietam komunikovať a som rada že ho nevidím.
@anonym_autor a prečo otec s bratom jedno poschodie neupratuju???
@anonym_autor a prečo otec s bratom jedno poschodie neupratuju???
@rejka7 lebo "to nie je práca pre mužov". 🙃 Na jednej strane to chápem, pretože otec v sobotu zasa robí veci na záhrade a okolo domu ale na druhé mi to príde neskutočne nespravodlivé akoby ja môžem za to že som sa narodila ako žena a nie muž. Len ohľadom tohto sa neoplatí s nimi hádať
Nech to mama nerieši dohovorom, keď ju to nebaví a nemá to žiadny účinok. Nech mu prestane prať a variť, osobne by som sa pri takomto synovi zaťala a nútila ho, aby si všetko zaobstarával sám. Ak si pekne zarobí, nech si kúpi jedlo, hygienické potreby a ďalšie. Alebo nech prispieva rodičom, keď sa chová ako kretén. Naozaj si neviem predstaviť, že by môj syn nadával mojej dcére tak ako ten tvoj a ja by som nad tým mávla rukou, lebo sa mi to nechce riešiť. Chyba sú tvoji rodičia, ktorí ho takto vychovali a nechávajú ho aj naďalej beztrestne sa chovať ako debil. Divím sa tvojmu otcovi, že s tým nič nerobí, keď sa tak vulgárne chová aj k vlastnej mame. Ty s tým nespravíš nič, ak nemáš oporu v rodičoch, čo nemáš. Ale tvojou povinnosťou nie je upratovať hovná po bratovi.
Na tvojom mieste sa dohodnem so sestrou a spolu rodičom povedzte, že odmietate upratovať po bratovi, či už záchod alebo čokoľvek iné. Do domácnosti neprispieva, nepomáha, správa sa k vám otrasne a vy od neho dávate ruky preč. S rodičmi sa nehádajte, proste im to oznámte a dodržte to, aj keď budú naliehať.
Do auta prestaňte tankovať, natankujte len toľko koľko spotrebujete, viac nie.
Zamykaj si izbu, brat nemá ďaleko od toho brať ti veci a robiť naschvály.
Začni sa obracať, nájdi si brigádu, lepšie platenú než tú čo máš. Máš niečo našetrené?
Zvážila by som možnosť ísť bývať k sestre, keď ti to ponúkla.
Rodičia sa hneď zobudia, keď budú musieť všetko riešiť sami.
Vies kedy v zivote cloveka nastava ten okamih zmeny k lepsiemu, ked prestavas riesit vsetkych ostatnych a zacinas skutocne riesit samu seba.
@rejka7 lebo "to nie je práca pre mužov". 🙃 Na jednej strane to chápem, pretože otec v sobotu zasa robí veci na záhrade a okolo domu ale na druhé mi to príde neskutočne nespravodlivé akoby ja môžem za to že som sa narodila ako žena a nie muž. Len ohľadom tohto sa neoplatí s nimi hádať
@anonym_autor 🫤 za stav tvojho brata sú zodpovední rodičia, bohužiaľ. Tieto kecy o " mužskej práci vonku" má fakt zlostia. Záchod sa používa aj v októbri, aj novembri, aj v o februári, v kuse každý deň, ale muž je vonku len za pekného počasia, a to len od mája? do októbra? zhruba, aby som zase nikoho neurazili. Ostatok času čo robia? Nemôžeš zase sa diviť bratovi, keď len opakuje čo vidí u otca.
@anonym_autor 🫤 za stav tvojho brata sú zodpovední rodičia, bohužiaľ. Tieto kecy o " mužskej práci vonku" má fakt zlostia. Záchod sa používa aj v októbri, aj novembri, aj v o februári, v kuse každý deň, ale muž je vonku len za pekného počasia, a to len od mája? do októbra? zhruba, aby som zase nikoho neurazili. Ostatok času čo robia? Nemôžeš zase sa diviť bratovi, keď len opakuje čo vidí u otca.
@rejka7 tak v sobotu väčšinou riešia drevo, treba buď námestí, nastiepat alebo podobne. Lenže to sa nedá porovnať lebo to im zaberie ani nie pol hodinku. Jasné možno je to fyzicky viac náročné ale nedá sa to porovnať s tým čo robíme my

prepáč, ale to už až smrdí vymyslenou témou.
@doux bohužiaľ vymyslené to nie je, my sme tri sestry a najmladší brat, príbeh skoro ako cez kopirák, ale dve sestry už nežijeme doma, posledná už len do septembra. Potom som zvedavá, či sa náš otec zobudí, lebo mamina už zobudená je, ale sama na pubertiaka akoby nemá páku, keď ho otec furt bráni. Autorke príbeh verím, lebo fakt podobného lenivého humusáka mám otca aj brata.