Súrodenecké konflikty: Ako riešiť nevychovaného brata?
Zdravim. Už som zúfalá a neviem čo robiť . Bývam ešte stále s rodičmi mám 22 a bohužiaľ momentálne si neviem dovoliť sa odsťahovať. No strašne by som to potrebovala. Bývam totiž ešte s bratom ktorý má teraz 18 a sestrou ktorá má 25. So sestrou každý deň upratujeme dom, vysavame, umyvame zem, umývame riady, utierame prach a podobne. Brat však nerobí dokopy nič. Pár krát ho otec zavolá nech mu s niečím pomôže okolo domu ale to je tak všetko. A aj okolo toho má neskutočne veľa rečí a kým to naozaj ide urobiť trvá mu to tak 2, 3 hodiny. Je neuveriteľné drzý a správa sa naozaj nepekné. Keby niečo takéto čo on hovorí rodičom alebo aj nám, povieme my so sestrou tak letíme z domu. Dokáže kľudne povedať mame že drž hubu, choď preč, neser ma a podobne. Ja to nechápem oni s tým nič nerobia a ja ho vychovať sama neviem a ani to robiť nebudem, navyše v takomto veku sa to ani nedá. Mne nemá problém hovoriť veci ako nech zdochnem, nech sa podrezem, že chudák môj budúci muž, alebo že mám určité autizmus nádor na mozgu a podobne. Ako naozaj hnusne veci ktoré ma neraz aj zabolia. Je neskutočný bordelar a myslí len na seba. Napríklad, keď rodia kúpia zmrzlinu pre celú rodinu on ju sám zje. Po novom ma brigádu kde si celkom slušne zarába a tak mu mama povedala že už mu nebude kupovať blbosti nech si na ne našetri sám. Ale nič z toho aj tak mu kupuje veci. Mám so sestrou spoločne auto a striedame si ho, raz na ňom idem ja niekde potom zasa ona do práce a tak. S tankovanim sa vždy striedame. Lenže po novom ho začal bravat aj on a to dosť často a na tankovanie neprispel ani raz. Už som z toho unavená rodičia s tým nič nerobia a ja neviem ako čo s tým. Nemám sa mu s čím vyhrážať ani nič. Ale už som z toho unavená a frustrovaná. Navyše nedokáže spraviť ani len základné veci ako umyť si po sebe záchod alebo zatvárať dvere, spratat veci keď niekde urobí neporiadok. Všetko to musíme po ňom urobiť my so sestrou. Keď som sa ohľadom toho sťažovala rodičom povedali mi len že : aha takže teraz tu všetci budeme nechávať špinavý záchod nie? Bože tak keď vidíš že je špinavý umy ho. Lenže tu ide o princíp, ja odmietam po ňom umývať a upratovať keď to robí neustále. Veľa krát som ho na to upozorňovala aj so sestrou a nič robí to stále. Ja som dosť výbušná povaha hlavne pri ňom . V spoločnosti sa viem ovládať ale pri ňom to nejde. Ešte ma vie úplne vytocit keď si zavolá ku nám jeho frajerku a tvári sa pred nou zrazu aký je on dokonalý a milý brat a syn. Je mi z toho až zle. Chuďa jeho frajerka nemám absolútne poňatia s kým to chodí.
18 rocny sopliak Vam skace po hlave? Na vine ste vy vsetci na cele s tvojimi rodicmi. Vydiera ta s autom? Taku by este u mna nehrali. Najblizsie ked zoberie auto zavolaj policiu, ze ti ho ukradol brat. Ja by som sa s takymto rozmaznanym sopliakom vobec nesrala.
@rejka7 lebo "to nie je práca pre mužov". 🙃 Na jednej strane to chápem, pretože otec v sobotu zasa robí veci na záhrade a okolo domu ale na druhé mi to príde neskutočne nespravodlivé akoby ja môžem za to že som sa narodila ako žena a nie muž. Len ohľadom tohto sa neoplatí s nimi hádať
@anonym_autor Otec to má trochu pomýlené, lebo aj keby neupravoval,ale umyť si po sebe wc, opláchnuť vanu/umývadlo,aby neostala čiara označujúca, že pokiaľ bola napúšťana voda, špinavé prádlo hodiť do koša určeného naň, odložiť po sebe tanier a príbor do drezu-to je základ, ktorý dodržujú aj tí muži, ktorí inak veľmi neubližia domácim prácam.Robil tak moj otec,robil to tak manžel a robí to aj môj syn...
@anonym_8c70b7 to sme skúšali, to sa nedá skrátka takto. Raz sme si tak Dupli že nebudeme umyvat po ňom a ani upratovať. Mama bola sklamaná a urazená otco po nás naziapal že sme dobre prasatá a že to je naša vyzitka ako bude dom potom vyzerať že keď sme boli malí mama robila všetko sama. Ja by som do toho aj šla znovu ale sestra má pri tomto nepodrzi. Ona je taká že chce mať od týchto reči pokoj a radšej správy všetko za ostatnych
@anonym_autor hlavne, že tatuško prasiatko nie je. 🥹Apropo, koľkokrát za celý život si ho videla vyčistiť záchod? A bratovo správanie je v prvom rade otcova vizitka a nie tvoja. Keby doma robil čo treba a správal sa ku žene slušne a robil by v domácnosti, a neuprednostňoval syna na úkor dcér, tak by nemusel pozerať na lenivého nevychovaného syna. Tak len sa čo najskôr spakovať z domu preč, nech si rodiča užijú " plody" svojej " ťažkej" práce v rodine.
@anonym_autor hlavne, že tatuško prasiatko nie je. 🥹Apropo, koľkokrát za celý život si ho videla vyčistiť záchod? A bratovo správanie je v prvom rade otcova vizitka a nie tvoja. Keby doma robil čo treba a správal sa ku žene slušne a robil by v domácnosti, a neuprednostňoval syna na úkor dcér, tak by nemusel pozerať na lenivého nevychovaného syna. Tak len sa čo najskôr spakovať z domu preč, nech si rodiča užijú " plody" svojej " ťažkej" práce v rodine.
@anonym_da3d58 👍
Panebože, tvoj brat musí byť ako neandertalec. Len nechápem ako mu takéto správanie môžu tolerovať rodičia. Tu sú jednoznačne na vine oni. Asi je taky mamickin maznáčik. Musíš z domu odísť čím skôr. Aj tvoja sestra. Potom sa možno aj rodičia spamätaju keď zostane len on doma.
@anonym_autor
@bielasovicka iba na pobavenie: akurat vcera som videla film, kde v jednej casovej linii vystupovali neandertalci, a teda vobec sa nespravali ako autorkin brat. Koniec koncov, ked chceli prezit v tych podmienkach, nemohli sa spoliehat na to, ze niekto za nich nieco urobi. Ani v jaskyni nemali ziadny bordel 😃
@anonym_autor to je fakt take tazke zamknut si izby v dome a kluce od auta mat u seba😎?
Pracuj na tom,aby si čo najskôr odišla z rodičovského domu, lebo momentálne rodičia neriešia syna lenocha, však majú dcéry, ktoré pomôžu.Cudujem sa však tomu, že okrem lenivosti bratovi tolerujú správanie voči matke a tebe.Ten chlapec nedopadne dobre...
@anonym_d437e3 na chlapca sa vykašľať, len aby rodičia zle nedopadli pri nom
@anonym_d437e3
@anonym_autor mozno vidi live ze ako dokaze posadnutost upratovanim znicit ludom uplne zivoty a rebeluje....
Nikto nespomina na smrtelnej posteli ako mal perfektne cely zivot vyglancenu kupelku
@martinmmartin duchaplna reakcia hnilych lenivcov, ktorí svoju lenivosť a neschopnosť povýšia na cnosť. Keď budeš po niekom oskrabavat, s prepáčením, osraty hajzel, tak rozmýšľaj, čo bude na smrteľnej posteli.
@anonym_d437e3 na chlapca sa vykašľať, len aby rodičia zle nedopadli pri nom
@anonym_d437e3
@anonym_ab1250 Žiaľ, čo si rodičia vychovali,to majú.Najhorsie by to mohlo byť, keby matka ostala sama so synom.
Odsťahuj sa so sestrou keď ti to ponúkla. Pár mesiacov/rokov to zvládnete spolu a časom si nájdeš niečo vlastné. Rodičov ani brata bohužiaľ nezmeníš. Keď s ním chcú žiť ďalej v bordeli nech sa páči.
@anonym_autor to je fakt take tazke zamknut si izby v dome a kluce od auta mat u seba😎?
@anonym_3d3104 áno keď nemám kľúč od izby
@anonym_3d3104 áno keď nemám kľúč od izby
@anonym_autor tak si kup zamok moja, zas dalsia vyhovorka, vy v skutocnosti chcete aby z toho auta vysiel nohami dopredu, preto mu ho aj nadalej nechavate dostupne, spekulantky...
@anonym_autor tak si kup zamok moja, zas dalsia vyhovorka, vy v skutocnosti chcete aby z toho auta vysiel nohami dopredu, preto mu ho aj nadalej nechavate dostupne, spekulantky...
@anonym_3d3104 jasné tak to je to je môj plán od začiatku 🙃
s autom uplne jednoduche.
predpokladam, ze brat nie je majiteľ autam tak ako sa dostane ku klucom. proste so setrou odlozite tak kľúče, ze ich nebude mat k dispozicii
ak by ho zobral, tak zavolat policiu, ze Vam niekto ukradol autom. urobi to raz, dva razy, ty dosvedcis, ze auto nie je jeho a ze si mu ho nepozicala, ze ho ukradol.....
len nato treba mat "gule" udat svoju rodinu
ja by som toto netrpela.... ja na tvojom mieste dala by som este poslednundebatu s rodicmi o tom, ze toto dalej tak nepojde a ked nespravia nic tak to budem povazovat za tichy suhlas s tym ako sa chova a co robi ich syn a ja nie som jeho sluzka a upozornila ze poziadam o vyzivne na sude ako student ...nasledne dala nejaku brigadu v zahranici nech nejak prezijem a isla so sestrou sukromie nesukromie aj tak by som sa pokusala dostat na intrak takze len mimo skolskeho roka by ma sestra musela prichylit resp aj tak by som sla do zahranicia pocas prazdnin robit takze ani velmi ne ... ale toto co trpis ty ja by som nedala sak by ma zavreli do tyzdna alebo brata ...chvalabohu ze moj taky nikdy nebol
@anonym_autor Odstahuj sa na chvilu so sestrou. Ked mas 22, tak predpokladam, ze uz nebudes studovat dalsich 5 rokov a nie je daleko doba, ked si najdes robotu. Poznam dva taketo pripady, chalani su uz beznadejni. Mali aj frajerky, ale nedokazali vztah posunut dalej, kedze sa nevedia postarat ani o seba. Su uz v strednom veku a stale doma s rodicmi.
@rejka7 lebo "to nie je práca pre mužov". 🙃 Na jednej strane to chápem, pretože otec v sobotu zasa robí veci na záhrade a okolo domu ale na druhé mi to príde neskutočne nespravodlivé akoby ja môžem za to že som sa narodila ako žena a nie muž. Len ohľadom tohto sa neoplatí s nimi hádať
@anonym_autor tak najvyšší čas urobiť rodičom radosť prezliecť sa za chlapca a povedať ze ty si ID teraz chlap a ženské veci robiť nebudeš... 🤣🤷🫢🫢🫢
Och autorka, toto ako keby som o mojej rodine čítala, ten istý scenár. Otec aj brat leniví nechuťáci, mama zo seba robí slúžku a nedá si povedať. Upratovanie je ženská práca, aj plenie buriny, aj všetko vnútri… ale v zime záhadne aj robota s drevom, na jar zbieranie a nosenie ostrihanýxh konáeov zo stromov, atď. Vonku som pomáhala pri všetkých robotách, dokonca som ručne kálala drevo, ale otec vnútri nerobí nič, niekedy ani špinavé nehodí do koša na prádlo, tanier nechá na stole, sám si nenaberie (radšej neje)… mama je mäkká, nechá to tak, že už to vydrží.. brat sa po otcovi opičí a teraz máme takýchto u našuch dvoch 🤦♀️ našťastie tam už nebývam, ale moja mama je chodiaca smrtka, čakám len, kedy ju z toho naozaj fyzicky porazí, lebo má normálnu robotu a k tomu toto doma.
Och autorka, toto ako keby som o mojej rodine čítala, ten istý scenár. Otec aj brat leniví nechuťáci, mama zo seba robí slúžku a nedá si povedať. Upratovanie je ženská práca, aj plenie buriny, aj všetko vnútri… ale v zime záhadne aj robota s drevom, na jar zbieranie a nosenie ostrihanýxh konáeov zo stromov, atď. Vonku som pomáhala pri všetkých robotách, dokonca som ručne kálala drevo, ale otec vnútri nerobí nič, niekedy ani špinavé nehodí do koša na prádlo, tanier nechá na stole, sám si nenaberie (radšej neje)… mama je mäkká, nechá to tak, že už to vydrží.. brat sa po otcovi opičí a teraz máme takýchto u našuch dvoch 🤦♀️ našťastie tam už nebývam, ale moja mama je chodiaca smrtka, čakám len, kedy ju z toho naozaj fyzicky porazí, lebo má normálnu robotu a k tomu toto doma.
@anonym_9b0bf7 och tak to ma mrzí. U nás je to tak že mama v tom podľa mňa bola aj vychovávaná cize ona to berie, že tak je to správne. Že to je jej ženské poslanie obskakovať muža. Choré úplne ale to je stará škola jej to už asi nevysvetlim ešte by sa na mňa naštvala že som moderná lenivá že si nikoho nenajdem
Odstahuj sa so sestrou ,kym neskoncis skolu a nezacnes pracovat a oni nech si tam bacuju s lenivym synom ako chcu.
@anonym_9b0bf7 och tak to ma mrzí. U nás je to tak že mama v tom podľa mňa bola aj vychovávaná cize ona to berie, že tak je to správne. Že to je jej ženské poslanie obskakovať muža. Choré úplne ale to je stará škola jej to už asi nevysvetlim ešte by sa na mňa naštvala že som moderná lenivá že si nikoho nenajdem
@anonym_autor koľko ma mama rokov?
@crazy_cat_lady študujeme ale ako som už písala ona sa plánuje presťahovať s frajerom cize no je to trošku zložité.
@anonym_autor Pokiaľ Ti sestra navrhla, že môžeš ísť s nimi, tak to využi.
@bielasovicka 52
@anonym_autor tak to je este mlada a ak ich chce obskakovat nech , ale teba do toho nemusi zatahovat
@bielasovicka 52
@anonym_autor ma 52 tak nechápem ako môže byť "stará škola", ved je ešte mladá.
@anonym_autor ma 52 tak nechápem ako môže byť "stará škola", ved je ešte mladá.
@bielasovicka Taka stara skola akoze myslenim, nie vekom. Chlapom posluhovat ako polobohom, ako to bolo kedysi. Mentalny vidiek.

Nech to mama nerieši dohovorom, keď ju to nebaví a nemá to žiadny účinok. Nech mu prestane prať a variť, osobne by som sa pri takomto synovi zaťala a nútila ho, aby si všetko zaobstarával sám. Ak si pekne zarobí, nech si kúpi jedlo, hygienické potreby a ďalšie. Alebo nech prispieva rodičom, keď sa chová ako kretén. Naozaj si neviem predstaviť, že by môj syn nadával mojej dcére tak ako ten tvoj a ja by som nad tým mávla rukou, lebo sa mi to nechce riešiť. Chyba sú tvoji rodičia, ktorí ho takto vychovali a nechávajú ho aj naďalej beztrestne sa chovať ako debil. Divím sa tvojmu otcovi, že s tým nič nerobí, keď sa tak vulgárne chová aj k vlastnej mame. Ty s tým nespravíš nič, ak nemáš oporu v rodičoch, čo nemáš. Ale tvojou povinnosťou nie je upratovať hovná po bratovi.
Na tvojom mieste sa dohodnem so sestrou a spolu rodičom povedzte, že odmietate upratovať po bratovi, či už záchod alebo čokoľvek iné. Do domácnosti neprispieva, nepomáha, správa sa k vám otrasne a vy od neho dávate ruky preč. S rodičmi sa nehádajte, proste im to oznámte a dodržte to, aj keď budú naliehať.
Do auta prestaňte tankovať, natankujte len toľko koľko spotrebujete, viac nie.
Zamykaj si izbu, brat nemá ďaleko od toho brať ti veci a robiť naschvály.
Začni sa obracať, nájdi si brigádu, lepšie platenú než tú čo máš. Máš niečo našetrené?
Zvážila by som možnosť ísť bývať k sestre, keď ti to ponúkla.
Rodičia sa hneď zobudia, keď budú musieť všetko riešiť sami.
@anonym_8c70b7 to sme skúšali, to sa nedá skrátka takto. Raz sme si tak Dupli že nebudeme umyvat po ňom a ani upratovať. Mama bola sklamaná a urazená otco po nás naziapal že sme dobre prasatá a že to je naša vyzitka ako bude dom potom vyzerať že keď sme boli malí mama robila všetko sama. Ja by som do toho aj šla znovu ale sestra má pri tomto nepodrzi. Ona je taká že chce mať od týchto reči pokoj a radšej správy všetko za ostatnych