icon

Sused si nárokuje na spoločný balkón. Ako reagovať?

3. dec 2024

Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂

ivec16
4. dec 2024

mne prekaza fajcenie na akomkolvek balkone aj sukromnom, pretoze to taha do bytov…. sused pod nami fajci na balkone a ja musim zatvarat vsetky okna, nemozem nechat maleho v kocari spat ma balkone lebo sused fajci… nemozem vyvetrat lebo sused fajci…

ale k teme balkon je spolocny takze mozete uzivat spolocne ale bolo by na mieste zvolat schodzu a dohodnut si pravidla uzivania (mozno ak su vsetci fajciari a nevadi to ziadnemu susedovi tak ok moze sa)

darmasiswa
4. dec 2024

autorka, zda sa, ze ty nehladas riesenie, vonkoncom nie si pristupna dohode, ty len trvas, ze chces, a drzis sa svojho, lebo ty chces

darmasiswa
4. dec 2024

@ivec16 vsetko je o Dohode vsetkych, my tu nepozname postoj ostatnych vsetkych susedov, citame len postoj autorky, vobec nepozname, akym sposobom navrhuje sused bez balkona uzivanie predmetneho balkona, vobec nepozname postoj, ako k navrhu takejto alebo inej dohody pristupuju ostatni vlastnici bytov, a vyjadrenia autorky vobec nemusia korespondovat s postojmi ostatnych, je to len jej vyjadrenie a mozno vyjadrenia ostatnych mozu byt uplne ine

h2
4. dec 2024

@darmasiswa Toto nie je o tom, čo autorka chce. Ona nechce nič, na čo by nemala nárok. Prečo sa má vzdať niečoho, na čo má nárok, len preto, že ona niečo má, čo ten sused nemá? Pripomína mi to všetky tie diskusie, kedy sa jeden súrodenec cíti (právom!) ukrátený, keď rodičia darujú rodičovský dom jednému z detí, s tým, že druhému netreba, lebo on už svoje má. Zatiaľ čo ten druhý, chudáčik, nemá, preto má dostať. Nie je to spravodlivé, presne tak isto, ako nie je spravodlivé, aby jeden užíval to, na čo majú nárok aj ostatní.

autor
4. dec 2024

Myslim, ze som sa vyjadrila uz viackrat a dost jasne. Vo vchode uzivaju balkony vsetci na svojom poschodi, nie len prave ten, ktory nedisponuje balkonom. Bytovka ma 5 vchodov po 8 poschodi. Vsetci takto funguju, len tento novy sused tomu nerozumie. Balkony sa vzdy riesia na domovych schodzach, ak pride nejaky novy majitel. Neviem, kto sa len tak vzda niecoho spolocneho pre prospech cudzej osoby. Zaroven s tym ani sused z 2izboveho bytu nesuhlasi a svoj kluc mu nedal rovnako ako ja. A kedze v bytovke byvaju povacsine ludia odkedy stoji, nemaju zaujem menit nieco, co je zauzivane roky.

darmasiswa
4. dec 2024

@h2 pointa je, ze autorka odmieta dohody, a silno sa bucha do hrude, lebo ma pravo, lebo v aktualnom stave ma spoluvlastnicky podiel, a vobec ju nezaujima, ze su moznosti, dohod, kedy by z toho kazdy nieco mal, a autorka by urcite nebola ukratena, naopak, aj ona by ziskala, ak by kazdy bol ako ona, tak neexistovali by v branach prerobene zo starych kocikarrni rozne obchodiky, kadernictva, vyrobne, neexistovali by spajania bytov, rozne vstavby, vystavby podkrovi a pod. , nastastie nie kazdy je ako autorka, ktora tak preurkutne potrebuje vyuzivat vsetky balkony, pricom svoj vlastny ma

darmasiswa
4. dec 2024

autorka, tvojjim slovam sa neda verit, trebalo by pocut vyjadrenie kazdeho suseda, najlepsie je zvolat schodzu a najst dohody

autor
4. dec 2024

@darmasiswa Toto uz bude diagnoza. 😂

livuska124
4. dec 2024

Takže logika niektorých:
Kúpim si byt bez garáže, ale ostatní susedia budú mať garáž, lebo za ňu zaplatili v cene bytu. K môjmu bytu garáž nebola, pri kúpe som si toho bola vedomá. Každé poschodie by malo ešte osobitnú, nejakú príručnú garáž pre všetky byty na danom poschodí, kde by mali odložené veci a pod. a mohla by som ju využívať rovnako ako zvyšní 3 susedia z poschodia, ale ja by som sa začala domáhať, aby mi tú garáž všetci z poschodia uvoľnili, lebo k môjmu bytu garáž nebola (teda som si žiadnu ani nezaplatila) a oni majú predsa každý svoju ku svojmu bytu. A na základe toho by mi ju akože mali všetci uvoľniť, lebo "chudák" môj byt je bez garáže? No já ti nevím, Karle..... 😀

h2
4. dec 2024

@darmasiswa Dohoda je niečo, čo stojí a padá na dobrovoľnosti. Pokiaľ autorka má na balkón právo a nechce sa ho vzdať, asi nepovažuje dohodu za výhodnú pre ňu. To, že z tvojho pohľadu by ona z toho niečo mala a nebola by ukrátená, je bezpredmetné, keď ona ten názor nemá.

darmasiswa
4. dec 2024

@h2 ano, presne kvoli takymto ludom, co maju iba prava su dodnes na dedinach nevysporiadane pozemky, kde na zaciatku boli dvaja spoluvlastnici, a dnes, po prededeniach je ich tam xy, prikladj 50, ale nevedia sa dohodnut o rozdeleni, a tak, nikto z nich z toho nic nema, a nemoze tam nikto postavit ani budu pre psa, ale maju pravo, maju svoj stotinkovy podiel na celom pozemku, dohodu nechcu, lebo maju pravo, akurat, ze nic z toho nemaju

bosorkabb
4. dec 2024

Raz keď balkón nemám tak nemám. Čo už tu treba riešiť.
Spoločné priestory môžu využívať všetci majitelia v bytovke a majú mať prístup do týchto priestorov.
Úplne logické a jasné.
Fajčenie na balkóne nie je momentálne hlavný problém. Či by fajčil na tomto alebo svojom balkóne vždy ide o fajčenie na balkóne. U nás tiež všetci ktorý fajčia, fajčia na balkóne. A roky. Rieši to niekto? Áno raz sa niekto snažil a nepomohlo, už tu nebýva. Ostatný neriešia a vzťahy máme veľmi dobré.
Máme spoločné časti bytovky a kľúče majú všetci vlastníci bytov.
Takže ak je balkón spoločný majú mať kľúče od neho všetci.

h2
4. dec 2024

@darmasiswa Ako osoba, ktorá do problematiky pozemkov vidí trochu viac, než bežný človek, z titulu mojej profesie, si dovolím nesúhlasiť. Nie je to vôbec kvôli tomu. Ale to je na dlhšiu debatu a nemá to nič spoločné s týmto prípadom.

clementisa
4. dec 2024

To čo je za realitného makléra keď nepozná nehnuteľnosť čo predáva a ponúka vám niečo čo nie je zahrnuté ako osobné vlastníctvo predávajúceho

silvike
4. dec 2024

No, u nas v bytovke su tiez takto balkony a veru presne to takto funguje. Tí ktorí byvajú v bytoch s balkonom absolutne nijakym sposobom nevyuzvaju balkony na medziposchodi, ktore nepisanym pravidlom patria k bytom bez balkona. Je to uplne prirodzene, nikto s tym nikdy nemal problem, kazdemu to prislo logicke a pochopitelne. Tiez nechapem ako ste dosli k tomu ze to maju byt akoze spolocne balkony.

earlgrey
4. dec 2024

@silvike Ono to je o ľuďoch...nič viac a nič menej, môžu sa tu oháňať zákonom, nariadením atď. proste ide o ľudí...kto sa dohodnúť chce, dohodne sa...kto nie, nie...

autor
4. dec 2024

@silvike mozno u vas je to takto, ale v nasom panelaku je to inak. Privlastni si balkon, preda byt o x tisic drahsie, lebo ved balkon mate na poschodi, pritom mu vobec nepatri a spada do spolocnych priestorov.

@darmasiswa Okej, takze ak mam spolocnu pristupovu cestu k pozemku, tiez si ju mozem privlastnit a povedat, ze ju budem vylucne vyuzivat len ja? Pleties tu dve na tri. Co ma spolpcny balkon s pozemkami.

oblecenie99
4. dec 2024

@clementisa Ten istý druh, ktorý započíta do podlahovej plochy bytu v inzeráte aj plochu balkóna. ALebo ten, ktorý začína obhliadku slovami, že sa ospravedlňuje za meškanie, ale hľadal dlho parkovacie miesto a o päť minút v byte bude vychvaľovať dostatok parkovacích miest v blízkosti bytovky :D Ale stretla som s tým aj sama, v jednej tehlovej bytovke v centre boli také balkóny a realiťák s majiteľom tvrdili, že akože je spoločný, ale že využíva len ten majiteľ toho konkrétneho bytu a že akože by bol náš. Hehe.

Sused nech si pozrie, čo podpísal. Ale pochybujem, že v zmluve je chyba, a je tam započítaných pár mertov štvorcových na balkón, ak ju kataster nevrátil.

Nepísané pravidlo, že spoločmý balkón, ktorý môžu AJ UŽÍVAŤ všetci spoločne (čiže tie na medziposchodiach) bude užívať len sused, ktorý balkón nemá je síce pekné, ale nedá sa nárokovať. To nie sú "akože" spoločné balkony, to SÚ spoločné balkóny. Dokonca všetky v tom dome ;), len tie, na ktoré sa vychádza priamo z bytu môže užívať len vlastník bytu. Ako kompromis by som brala, že OK, ja ho nepotrebujem, nevyužívam, tu máš. ALE!!! ak ho raz budem potrebovať tiež, tak sa nebudeš tváriť, že je to len tvoje, či mi brániť ho použiť.

darmasiswa
4. dec 2024

autorka, nie je mozne si privlastnit balkon len tak, zalezi od zmluvy, na zaklade akej ten balkon moze vyuzivat alebo vlastnit, takze nemoze predat byt s balkonom, ak ho aj uziva na zaklade dohody, nie je to jeho balkon

autor
4. dec 2024

@darmasiswa ved o tom cely cas hovorim.

darmasiswa
4. dec 2024

@oblecenie99 suhlasim, ja osobne by som suhlasila s dohodou o vylucnom uzivani balkona, alebo prenajmu, oproti zvysenym poplatkom do fondu, alebo inou protihodnotou, napriklad, ze bude cistit v zime chodniky, umyvat chodby, alebo hocico, moznosti je vela

h2
4. dec 2024

@silvike To nie sú "akože" spoločné balkóny, to sú spoločné balkóny. Ak som správne pochopila, sú na kľúč a ten má k dispozícii každý z bytov na tom poschodí. To, ako ste sa dobrovoľne rozhodli vy vo vašej bytovke, s tým nemá nič spoločné.

darmasiswa
4. dec 2024

autorka, preto cely cas zdoraznujem dohody, kde kazdy moze na tom ziskat, avsak ty sa prezentujes, ze chces vyuzivat vsetky spolocne balkony, aj ked mas svoj balkon, a nedoprajes za ziadnej dohody, aby balkon, ktory nepotrebujes, lebo mas balkon, vyuzival niekto, kto ho nema, pretoze mas aj ty malinky podiel na tom spolocnom, a nedoprajes inym

maciatkolulu
4. dec 2024

Inak naozaj nechápem o čo ide,máte všetci kľúče,všetci práca,nech si hovorí,kto chce,čo chce. Akože,to,že ja by som fakt neriešila nejaký spoločný balkón ,keď mám svoj,to je vedľajšie. Kde je vlastne problém? Tvoj muž môže ísť na balkón keď dieťa spí fajčiť. Síce môže aj z okna z inej miestnosti,ale dobre,proste môže a hotovo. Sušiť ,keď fakt potrebuješ na dvoch balkónoch,nemáte asi sušičku,odporúčam inak,najmä pri deťoch super vec,poväčšine ju už má každý🤷,tak sa treba dohodnúť,kto kedy bude sušiť. Hold kvety,ak vadia si daj na svoj balkón a bordel jednoducho nepatrí do spoločných priestorov a máte vybavené. Ja vážne nevidím dôvod na nejaké hádky,predpokladám,že si doma a zavzdusnujes sa pre totálne blbosti. Pán sused pokiaľ nechápe,jeho vec. Kľudne sa tam môže natlačiť naraz celé poschodie a hulit.

maciatkolulu
4. dec 2024

Všetci majú práva

simca06022011
4. dec 2024

@darmasiswa nechapem o akom dopriati rozpravas.. pan ak chcel balkon, mal si KUPIT BYT s balkonom vlastnym. Je to spolocne, ma kazdy pravo to uzivat. AJ keby mala ona 3 balkony.

h2
4. dec 2024

@darmasiswa Ale ona nebráni tomu susedovi, aby ten balkón využíval! Práve naopak, on chce brániť ostatným. Autorka ho nechce celý pre seba. Ale chce mať možnosť, aby ho mohla využívať AJ ona. Okrem ostatných vlastníkov.

darmasiswa
4. dec 2024

pochopite, az raz budete v podobnej situacii, alebo sa podobna situacia stane vasim blizkym, kto co seje, to žne

maciatkolulu
4. dec 2024

@simca06022011 tak to by bolo super,mala by kde sušiť a dávať bordel. Ja absolutne rozumiem,čo chcú poniektorí povedať. Keď mám svoj balkón,tak naozaj nevidím dôvod sa tlačiť na nejaký spoločný a v pohode ho prenechám,tým,čo ho nemajú. 🤷. Nemám potrebu si niečo dokazovať. Ale veď niet nad dobré medziľudské vzťahy a susedské,to je asi podľa niektorých zbytočnosť. Keď by sa jednalo o niečo,čo fakt potrebujem,tak dohoda,toto je také úprimne napísané,totálne smiešne. Jasné,kľud od balkóna by som si nechala a tam by skončil môj Boh o spoločný priestor.

maciatkolulu
4. dec 2024

Boj