Sused si nárokuje na spoločný balkón. Ako reagovať?
Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂
@darmasiswa ze nedopraje inym 😂 chudak sused kupil byt bez balkonu tak teraz nikto nepojde na spolocny aby ho mohol on vyuzivat 🙈 ak sused chcel balkon tak mal kupit byt s balkonom. Balkon na chodbe je SPOLOCNY a sused si ho nemoze narokovat. Moze ho vyuzivat spolu s autorkou a dalsim susedom. Tak to proste je a moze sa aj na hlavu postavit, ten balkon nepatri len jemu.
@maciatkolulu vobec nejde pre mna o dokazovanie si.. my sme mali susiaren v bytovke, nikto neriesil kto tam co a kedy susi, aj ked sme mali kopu balkonov.
Tu sa podla mna akurat tak taha sused, kam nema.. vsak nech si poziada o odkupenie/prenajatie a nech sa s tym zaoberauj. Ale inak pre mna = kupil byt bez balkonu. Vybavena vec. AK mam vela pradla budem susit aj na balkonoch ak treba :DD ja som mala balkony napr a este aj susiak som na jedne musela postavit :DD kym nespojazdnila sa susiaren a potom som si kupila susicku :D
A hlavne, sused ten balkon pouzivat moze a aj ho pouziva.. ale on ho chce vylucne pre seba a na to naozaj nema ziadne pravo. KEd sa dohodnut vsetci, tak to bude o inom.
@maciatkolulu Aha, takze, ked som na materskej nemozem mat vlastny nazor a zavzdusnujem sa? Riesim totalne blbosti? Kebyze chodim do prace, tak uz sa mozem vyjadrit? Neprivlastnujem si nic, co mi nepatri. Nic si nedokazujem a hlavne nikde nepisem, ze balkon vyuzivam kazdy den. My sme tiez kupili byt so spolocnym balkonom, rovnako ako on.
@simca06022011 jasné,kľudne aj celý dom nech suši,ale stačí sa dohodnúť kto a kedy. A je vybavené,sused môže ísť na balkón,ako iný sused a vybavené,viac sa nebavím a hotovo. Mne toto celé príde trošku iné.... Roky bola autorka zvyknutá,že je to ich balkón a je tu zrazu votrelec. Čo asi chce na to Tom balkóne robiť. Asi tu marisku pestovať🤣. Mne toto celé príde extrémne smiešne. Ja osobne susim vonku iba v lete. To teraz nie je,kvety tam mám iba od jari do jesene,to teraz nie je. Mám tam občas hrnce,čo sa mi nechce pchať do chladničky v zime. A chlapa čo tam fajčí😆,vlastného. Ja si úprimne neviem predstaviť v tomto období bitku o balkón. Kľúče všetci a bodka. Viac sa s nikým nebavím. No a na jar by som vycapila harmonogram sušenia. Predpokladám,že sa nejedná o terasu,kde sa dajú robiť letné párty 🤣🤣🤣
Aký postoj má k tomu sused? Je to len moje, lebo mi to niekto povedal, alebo je ochoný sa nejak ROZUMNE dohodnúť? Je to aj o jeho prístupe... Mne je to jedna päť, nešla by som na ten balkón, ak mám "vlastný", ale na druhej strane ak by niekto robil lakte, že má ho mať on a len on, lebo mu to bývalý sused Feri tak nabulíkal a on si to vyložil po svojom, tak možno by som sa aj nasrala tak kus. A čo ak niekto z vlastníkov raz prenajme byt a ten nájomca si povie, že keď už teda platí ten nájom, tak by si niekedy užil západy slnka na tom spoločnom balkóne... môžem mu vysvetliť, že toto sme akože v rámci slušných medziľudských vzťahov ústne zanechali susedovi, ktorý balkón nemá (podotýkam, taká srandička robila pred pár rokmi aj 10 - 20 000 eurový rozdiel v cene bytov) a on mi na to môže povedať fuck, prosím si kľúče. No a tam ho máš, dohodu.
Tak dofrasa máj kľúč a je to vybavené,čo chces akože ešte čítať? e môžeš podať TO,že čo???? Máš kľúč? Máš. Idprac si kvety,lebo ti zmrznu,balkón má byť prázdny a možnosť ho využívať majú všetci. Bodka. Čo viac akože? Sused si môže tvrdiť,či chce. Keď tam niekto fajčí,tak fajčí,keď suši,tak suši. Bodka. Ešte nejaký problém? A ani,kebyže si v práci,predpokladám,že ta takéto fakt nejako nerozčuli. A odporúčam tu sušičku.
@oblecenie99 on si nas zavolal na chodbu aj so susedom z 2izbaku, ze od nas ziada kluce od balkonu. Obaja sme mu slusne povedali, ze balkon je spolocny, ze sused ho velmi nevyuziva, len obcasne ale nesuhlasi s tym aby mal kluce vyhradne len on. Zavolal aj domovu dovernicku, ta mu povedala to co my. Ze balkony su spolocne, spolocne ich mozeme uzivat. On si ide svoje a chce vymenit zamky a podobne srandy.
Vymeniť zámky nemá právo. Ak to urobí, máte právo nechať ich vymeniť späť na jeho náklady. Bolo mu vysvetlené, že balkón je spoločný, keď tomu neverí, lebo mu bolo pred kúpou bytu povedané ináč, nech žiada satisfakciu u toho, kto ho do omylu uviedol.
Autorka čo vlastne riešiš? Prišla si si po potlapanie po pleci? Ak chces riešenie, tak sú len dve varianty prenájom alebo predaj. Sused ti moze zasa urobiť iný priek. Nebuď ako mulica.
Nehovoriac o tom, že fajčenie na verejných priestranstvách je zakázané. Spolocny balkón nie je na fajcenie...ak len preto ho potrebuješ.
Tebe je jedno, že tvoja rodina niekoho obťažuje a zároveň sa sťažujes že sused od teba niečo chce na čo nemá narok. Máš dva metre.
@silvike u nas je to tiez roky tak v bytovke teda maminej. A to iste tvrdi domovnk blakoniky su prioritne na vyuzivanie pre byty ktore balkony nemaju. A akzeptuju to ak novopristahovalci. A klucma len mama. Ved nepovesa si tam spodne pradlo a niekto tam pojde ucumovat alebo nezamkne a zisti ze balkon prazdy. Ako potom zisti kto tam bol kto nezamkol.
@slavomira236 alebo dobre nafajci na prádlo.
Ak chces mať pokoj treba dať susedovi riešenie.. Chces kľúče? Ok, zaplať.
Buď sa ofuci a stiahne alebo zaplatí do fondu opráv...nebude môcť povedať, že niekto profituje.
Traba mu to ocenit ,normalne na m2 a predat :DD a bytovy dom zarobi.. nieco si prerobite :D stale je to tak, co si nekupil = nema.
Autorka, my sme takto mali spolocny kumbal so susedou. Kumbal mal rozlohu asi 2,5 x 2 metre, no v pohode mala izba (neco ako UK Box room). Pouzivali sme ho so susedou. Suseda potom zomrela a novy majitel za nami prisiel, ci mu ten kumbal nedame cely, ze on nam za to da svoju pivnicu. My sme suhlasili, v kumbali sme mali akurat tak bicykle.
On si tento kumbal potom normalne spojil s bytom (toto neviem, ako vybavil so stavebnym uradom, lebo tam bol zasah do statiky, ale tak bolo to najvyssie poschodie). Obidve strany sme boli spokojne. On mal pridanu pracovnu k bytu (v kumbali bolo aj okno) a my sme mali peknu priestrannu murovanu policu.
A teraz naspat k tebe. Uisti sa, ze sused dostal kopiu zapisu z domovej schodze, kde sa rokovalo o tom spolocnom balkone a aj o tom, ze zamok vymenit nemoze. Ak vymeni, tak na jeho naklady sa to bude menit naspat.
Daj si urobit aspon jednu kopiu z kluca (uisti sa, ze je dobre urobena, aby fungovala), lebo sa ti moze stat, ze budes vonku s detmi, sused zazvoni a akoze v strese (lebo on svoj klucik nemoze najst) si od vas pozicia vas klucik (tvoj manzel co ja viem rozospaty po sluzbe mu ten klucik da). A vy tak dojdete o sposob dostat sa do spolocnych priestorov.
Inak sranda debatka. By som ju niekam na sociologické skúmanie odporučila, len nemám kam 😃. Proste koľko môže reči a priam až osočovania okolo niečoho čo je normálne právne ošetrené a dané už veky. Niekedy mám fakt pocit že každá diskusia zákonite naviaže aj ľudí ktorí pôjdu za každú cenu proti autorovi nech je to už buďaká blbosť. Alebo si to ani nečítajú a rovno reagujú podľa vnútorného pocitu. Neviem
Inak autorka ved aj spolocne priestory su predsa uvedene na liste vlastnictva nie? Aj vy aj on tam predsa musi mat spomenuty aj ten balkon. Takze pri najblizsej debate s nim by som len vytiahla LV a viac sa na tu temu ani nebavila.
@michaelam2 balkony sa neuvadzaju na LV
@mantilka autorka si tu potrebuje jednoducho dokazovať svoje "pravo". Balkón mimo svojho bytu potrebuje na to, aby tam manžel chodil fajčiť, lebo nechce rušiť synčeka, odkladali si tam vedrá s bordelom, lebo si nebude predsa zaberať svoj balkón, a raz za uhorský rok potrebuje naraz oprat 10 pracie, lebo jej detičky prišli z tábora a všetko musí naraz prať, asi nejaký time management, ktorým sa ohanaju všetky ženy na rodičovskej ako svojim "bebefitom" pred potenciálnym zamesrnavatelom jej nič nehovorí. No a potom tam musí mať ešte svoje kvety samozrejme. Jednoducho nedokáže pochopiť, že áno, ma síce právo, ale je aj druha možnosť a to sa dohodnúť na zmene týchto pravidiel. Ani by som sa nedivila, keby už okolo toho ako taka správna semetrika urobila vo vchode veľké haló. Eventuálne sa na materskej nudí. Mimo to, absolútne nepoznáme názor druhej strany ale to vlastne vôbec nevadí, ideme hejtovat toho zlého suseda, lebo autorka je predsa svätica👌
Vylucne Susedov ten balkon urcite nie je. Zaroven vyuzivat spolocne priestory na odkladanie bordelu je takisto za hranicio a urcite aj v rozpore s domovym poriadkom.
@lienka.7 tu však nejde o to na čo ten balkón kto užíva. Ale že ho užívajú vlastníci ktorý ho užívať môžu. Evidentne nejde o to či tam niekto fajčí, vešia prádlo alebo má len kvety. Proste kľúče chce mať len jeden sused a ostatný s tým nesúhlasia.
A pokiaľ dobre čítam ani druhý sused nesúhlasí s tým aby prenechali balkón jednému susedovi.
Tiež máme taký priestor v bytovke. Kľúče majú všetci aj keď to nie všetci využívajú.
@bosorkabb odkial vies, aky postoj maju vsetci ostatni susedia? ani jeden zo susedov nam svoj nazor nepovedal. A nezabudni, ze ide o vsetkych susedov v celej brane, mozno aj celom bytovom dome (zalezi ako maju urcene spolocne casti a zariadenia bytoveho domu), my pozname len jeden jediny nazor jednej zo spoluvlastnicok na spolocnych castiach, mozno maju mnohi iny pohlad
@darmasiswa autorka to spomínala. Aj schôdzu s domovnikom ktorý to vysvetľoval danému majiteľovi bytu. Stále sa bavíme o spoločných priestoroch.
@lienka.7 Nechápem tvoje až agresívne komentáre. Áno, autorka BY MOHLA uvoľniť balkón. Keď sme už pri tom, mohla by uvoľniť susedovi aj jednu izbu u seba, keď ona má trojizbák a on, chudáčik, len jednoizbák. Ale prečo by mala, keď nechce a nemusí? Balkón je spoločný. Ona ho nechce pre seba celý. Chce mať možnosť, využívať ho, tak isto, ako využíva ostatné SPOLOČNÉ priestory bytového domu, ktorými je aj tento balkón. Neviem, prečo do nej tak strašne skáčeš. Lebo nemá tú dobrú vôľu susedovi len tak, pre nič za nič prenechať svoj kľúč od balkóna? Ona ju mať nemusí a nie je preto zlá, ani odsúdeniahodná.
@minimie Áno, je to zaujímavé. Ale ja sa s niečim podobným stretávam dosť často (denne), nakoľko riešime spory, len mojou úlohou ich nie je rozhodnúť (vďakabohu) a vždy je to taký malý sociologický prieskum.
Zároveň ale sa málokedy (ak vôbec) stáva, že by sa dalo povedať, kto má vlastne pravdu. Lebo spor je často o tom, že každý má tú svoju. Právo ti tu napr. môže pomôcť, ak na to ideme sucho... na druhej strane, právo rieši aj možnosti dohody, aj v tejto veci. Na konci dňa je to vždy o ľuďoch. Viac ma to ťahá na autorkinu stranu jednak v tom, že ide predsa o spoločný priestor, a jednak aj preto, lebo sused sa dožaduje niečoho, čo mu naozaj nepatrí (a toto už bude iba môj dojem) celkom jednostranne, chce meniť zámok, aby ten priestor mohol využívať iba on, čo zase tak hrrr. Za mňa sa treba zamyslieť, či mi to za to stojí, a možno mu navrhnúť (všetci vlastníci), aby sa to vysporiadalo poriadne (nájom, alebo aj predaj, neviem, či sa dá.) Ak by na to ale išiel štýlom, že chce ten priestor len tak, a vymeniť zámky a je to "moje", lebo si to myslím, tak to by sa aj dalo pochopiť, že niektorí susedia sa už len z princípu postavia na zadné..
@bosorkabb to co autorka pise nemusi byt pravda

a to co tam kto dava = to maju mat upravene ako bytovka, co na spolocnych priestoroch sa moze robit, nemoze, co sa tam moze skladovat/nemoze, co sa moze kratkodobo atd... My sme to tak mali, ani len do pivnicnych priestorov a miestnosti typu susiaren a pod (viac takych tam bolo volnych), nemohol nikto nic znasat a skladovat to tam.... bolo to dohotnute, ako nahle to tam bolo, domovnicka upozornila,na zaciatku bolo aj par upratovani takychto = kto si neodniesol svoje haraburdy, islo to do kontajnera. KEdze nik sa nehlasil k tomu, a vsetci si zvykli. cize ak sa dohodne, ze nebude tam nikto skladovat nic, nebudu tam kvety a nebude tam stavebny material dlhsie ako napr. nevyhnutny cas tyzden dva.. tak to tam nebude