icon

Sused si urobil z domu hotel

10. mar 2023

Dobrý deň,
chcem sa poradiť, či ste riešili niekto podobnú situáciu. Náš sused v rodinnom dome začal prenajímať izbu ako ubytovanie. Nás sa nik nič nepýtal, ani nám neprišlo žiadne oficiálne oznámenie. Po pár rokoch dom nadstavil, opäť bez povolenia, ani sa neunúval nás informovať. Až sme len jedného dňa videli, že dáva dole strechu a stavba neuveriteľne narástla. Momentálne poskytuje ubytovanie v niekoľkých izbách, pričom zo všetkých nám vidieť priamo do obývačky. Je to krátkodobé ubytovanie, takže sa tam neustále striedajú cudzí ľudia, v lete posedávajú na záhrade a grilujú, všetko hneď vedľa nášho plota, keďže má malinký pozemok. Dosť nám to narúša súkromie. Úrady ohľadom stavebného povolenia nám poslali len nič nehovoriacu odpoveď o tom, že neevidujú žiadosť o stavebné povolenie od suseda, ale zdá sa, že to ďalej neriešia. Hľadala som aj jeho údaje ako IČO, DIČ a podobne, no zdá sa, že to je celé načierno.
Máte niekto skúsenosť? Keby sme ho udali, tak sa bojim, či by mu aj nehrozilo väzenie, či len pokutu by dostal? Uškodiť mu nechcem, ale nerada by som, aby to časom zas zväčšil alebo tam urobil niečo iné. A tiež sa mi nepáči, že ani len nemal tú slušnosť nám to oznámiť a tiež že sa tam strieda toľko cudzích ľudí, ktorí k nám vidia, je to nepríjemné.

kukulienka999
10. mar 2023

Na obecny úrad chod nahlásiť ciernu stavbu, a tam sa dozvieš viac. A ak rušia nočný klud tak policia.

eva8
10. mar 2023

Ako prvu pomoc požiadať suseda o výstavbu nepriehľadného plotu, do obývačky zaluzie.

tosomja
10. mar 2023

A ten dom vlastníte? Určite musí mať stavebné povolenie na nadstavbu a aj odvádzať daň z prenájmu. Stačí poslať anonymny podnet na daňový úrad. A tak isto na obec. A viac by som neriešila. Len by som mu povedala, že ti vadí, ak vám jeho biznis narúša súkromie, nech si zabezpečí neprehliadny plot.

mistymay33
10. mar 2023

Ženy a vam by nevadilo, keby ste si postavili dom vedla suseda, ktorý mal tiež dom, ktorý bol určený na bývanie rodiny a podla uzemného plánu by ste vedeli, že postavíte dom na pozemkoch, ktoré su určené na bývanie... máte jedného suseda s rodinou, druhého suseda s rodinou a takto si žijete niekolko rokov a zrazu vám vedla domu nadstavujú dom, bez toho aby ste vedeli, ako to bude vo finálnej verzii vyzerať, čo tam bude, či splnajú svetlenotechnické normy atď... a zrazu na pozemku vedla vás nebýva sused s rodinkou ale striedajú sa tam cudzí ludia v počte 20 ks? Zrazu máte z kludného bývania hlučné, kde počujete v lete každý hlas? Prečo by ona ako suseda mala toto trpieť? Vám by nevadilo, keby niekto hned vedla vác z prízemného domu urobil poschodový bez toho, aby vás upozornil?

hope87
10. mar 2023

Tak toto by mi vadilo tiez a ja by som to na tvojom mieste riesila...ale urcite skor ako az teraz, ked je to uz postavene. Pochybujem, ze by mu prikazali stavbu zburat, max.by zaplatil pokutu...Ale poviem ti, pri tej predstave, ze by sa toto dialo mne, ide ma roztrhnut. Mne by bolo uplne fuk, kolko penazi si na tom zarobi ale to, ze mi to narusa kludne fungovanie na vlastnom pozemku a vlastnom dome, by mi strasne vadilo.

cajchana
10. mar 2023

tiez by som veru nebola nadsena z takehoto niecoho. Nie je to nahodou tak, ze ak chce niekto taketo nieco vo svojom dome prevadzkovat a teda, ak je to v takchyto vacsich rozmeroch, tak nemal by mat na nieco take suhlas od susedov?

marianeta
10. mar 2023

Skús si tu nájsť skupinu právne poradenstvo a opýtať sa tam..Tu len utrzis posmešky, aká si zavistliva, a máš sa starať o seba. Tá stavba ok nie je, a ak by bola legálna mali ste byť informovaný o výstavbe, a vaším podpisom dať súhlas, čo sa nestalo. To ako so svojím domom nakladá, s tým nespravíte nič. Toto by ale aj mne veľmi vadilo, keby mi niekto cumel do obývačky..

miskakyska
10. mar 2023

.. nuž to máš takých ľudí.. náš nový sused išiel tiež len strechu novú robiť a vytiahol to "zrejme omylom" kúsok viac.. zaclonili celý dvor + výhľad do našich okien .vôbec ich ani v päte nepicha, že nemali stavebné povolenie..🤷 človek chce byť s každým zadobre a spravia z Teba idiota

marca12
10. mar 2023

Vo vasom pripade pomoze iba oznamit,udat ho. Listom napises,ze bola vykonana rozsiahla rekonstrukcia,nadstavba bez stavebneho povolenia. Vsetci,aki su tu hedinovia. Chcela by som vidiet toho nadsenca,ktory sa tesi,ze ma vedla seba poschodovu budovu,kde sa prenajimaju izby a raduju sa z toho,ze stratili sukromie.

benit
10. mar 2023

Ked podnika na cierno, nahlas ho na danovy urad. Vytlac ponuky z portalov a posli im to.

autor
Autor odpoveď zmazal
jajajaja2
10. mar 2023

@maciatkolulu cuduj sa svete, nie nemozes si robit co sa ti zachce. Vo vnutri ano (tiez nie vsetko), ale menit dispoziciu, velkost, vzhlad urcite nie. Tak sa krotime s vyjadreniami tohto typu. Nakolko ide o prijmovu cinnost, ma byt zaregistrovany. Tiez by mi nebolo jedno, keby mam takehoto suseda. Starat sa o seba to ano, ale pokial si niekto vyklada pravo tak ako ty, tak to neplati. Pekny den.

zalka
10. mar 2023

Autorka to si pekne napísala, sama takto podnikám, povolenia, zmena stavby, úradný šimel, pečiatky od hasičov, RUVZ to všetko chcelo čas a peniaze. Hasiči určili aj počet ludí koľko sme obývať dom, treba mať vytvorené únikové cesty.
Podmienka bola vytvoriť parkovacie miesta vo dvore, hostia nesmú parkovať na ulici aj ked je ulica pre všetkých, také parkovanie by ju zužovalo a bol by problém s prejazdom.
Ano platíme dan obci z ubytovania, tiež aj smeti za hostí, vodné stočné za hostí .. je toho dosť. A tiež si občas poviem, že čert to vzal, mali sme to riešiť načierno. Ale riešili sme všetko ofiko . Susedia o všetkom vedeli, mali možnosť sa vyjadriť k stavebnému povoleniu, akurát my sme dostavovali len altánok.
A hygiena chodí na kontroly, námatkové. A tiež povedia, že kopec podniká na čierno v tejto oblasti a oni nemajú na to páky, aby skontrolovali či sú priestory v poriadku. Lebo sa tam oficiálne nepodniká.

btus
10. mar 2023

@svetlonos ja to dom po jej rodičoch, takže nekupovala ani nestavala. Je to stará zástavba

jana_eyre_2
10. mar 2023

Moja suseda si pristavila k domu pristavbu, mali sme byť ucastnici konania a nikto nič.. ani tuk z úradu.. moj sused si išiel postaviť dom za našim pozemkom a nikto nič, ani tuk že by nás dali do konania.. dozvedeli sme sa to až od neho.. tiež sme sa dozvedeli až od neho, že "malé okno" bude smerovať na našu záhradu.. ukazoval nám plán.. fakt tam bolo malé okno.. povolila som, bol slušný tak prečo nie.. a bum, potom stavali a nezdalo sa mi to, namiesto "malého okna" obrovský balkón.. sťažovala som sa jemu.. on ma presvedčal že nám o balkóne dával vedieť.. sťažovali sme sa na úrade.. oni prišli pozreli a tým to haslo, nic sa nevyriešilo, nič sa nekonalo.. mohli sme to dať na súd a čo by nám to pomohlo? Nič, len nervy..

Tak máme z obývačky výhľad na veľký balkón, už niekoľko rokov.. tuje už narástli a tak nám nie je vidno dovnútra.. paradoxne máme s nimi korektne vzťahy, nepotrebujem sa s nikým hádať, hoci naozaj nikomu neprajem mať 6m nad záhradou obrovský balkón.. zvykla som si.. viac ma serie že z druhej strany máme tesco o ktorom sme nevedeli že tam bude keď sme kupovali pozemok.. nevadiii, máme dom, už 13 rokov a žijeme.. raz ho predáme.. 🙂 na Slovensku sa neoplatí riešiť nič..

autor
10. mar 2023

@zalka no ved toto, ze ani ja som to predtym nevnimala tak, ze ked niekto robi nacierno, znizuje tym cenu prace ostatnych. Az ked som sa zacala na materskej venovat rucnym pracam (len ako hoby), tak som citala vela diskusii na tuto temu a fakt vobec to cloveku nedopne. Ze napriklad niekto si pracne vybuduje rodinnu firmu a niekto to robi len tak z domu a jasne, ze zakaznik si kupi podla ceny. Hlavne teraz v poslednych rokoch aj toto je pre co take male firmy krachuju, lebo proste nemozu konkurovat ludom, co z toho zarobku neplatia dane, prenajom dielne, predavaca a podobne. Ci uz ide o ubytovanie, pecenie kolacov ci strihania vlasov. Ste cestni ludia, nikoho neokradate a za odmenu to mate komplikovanejsie a s mensim zarobkom :D Ale hej, viac takych ako vy 🙂

autor
10. mar 2023

@jana_eyre_2 boze pre co toto ludia robia? Ja kebyze idem stavat dom, tak sa snazim mat co najkorektnejsie vztahy so susedmi a nie ze este tam ani nebyva a uz vam klame do oci :o

marianeta
10. mar 2023

Ja som tiež vyfasovala takého kretenika za suseda, ale čo už narobím.Snazime sa udržiavať dobré vzťahy ( nemyslím tým, že sa navštevujeme alebo čo) ,ale tiež mi veľa veci z ich strany vadí. On si dokonca dovolil keď ešte nemal dostavane prejsť ku nám do záhrady a trhal okolo plota trávu🤦.. Neboli sme doma ,ale suseda mi to povedala.. A nedávno som opäť získala pocit že tam bol lebo jedna vec o ktorej viem, že bola inak už tak nieje.

danyelia
10. mar 2023

Ahoj, ja nerozumiem, prečo by sa vás mal sused na niečo pýtať a žiadať od vás povolenie, alebo vás o niečom informovať...Že je tam stále niekto iný...no ak by tam boli na záhrade vždy rovnakí ľudia, tí by vám súkromie nenarušovali? A keby vám do okna ,,nakukovali,, stále tí istí ľudia by Ti nevadilo? Veď si ich nevšímaj, nejako veľmi to prežívaš...

autor
10. mar 2023

@danyelia napriklad pre to, ze to ma dane zo zakona? kazdy kto chce robit nadstavbu, musi mat povolenie a vramci toho sa predsa vyjadruju aj susedia.
A ano, je to pre mna rozdiel, ked mi do obyvacky vidi len sused a ked mi tam vidno z "hotela".

danyelia
10. mar 2023

Mňa by vôbec netrápili cudzí ľudia a ich dane, či platia alebo neplatia, či na niečo povolenie majú alebo nemajú. Ty normálne vidíš, že Ti pozerajú do obývačky? A aký je v tom rozdiel, keď Ti tam pozerá sused Fero alebo nocľažník Jožo? 😁 Určite nemajú nič iné na práci, len pozerať Ti do obývačky a striehnuť na vás, keď kukáte doma telku...Prepáč, ale ži a nechaj žiť 🙄

maciatkolulu
10. mar 2023

@jajajaja2 kľudne sa môžeš krotiť koľko chceš👍. Ale ja neviem, to už aj ty aaj suseda mate všetko dokonalo zistené, od danovak, proste všetko.. To je super. 🤣. Nuž, grilovať si môže koľko chce, stavebné povolenie sa získa aj spätne. A ubytovavat môže koho chce. Keď ma na to povolenia. A rozhodne nepotrebuje povolenie na prenájom. Dane atď, to je jasne, stavebné, taktiež. Ale teda aj ty a aj autorka vie všetko. Všetko prenurane. Gratulujem.
Mnnalen fascinuje, ta autorka neriešila, keď sa stavba začala, ale dávno až po jej ukonceni, keď sa začalo zarábať na prenajmoch.... Dovtedy nevidela, že sa stavia, nepotrebovala žiadne povolenia? Až teraz, keď už ide druhá sezóna? Ak teda negrilovali hostia v zime😉

maciatkolulu
10. mar 2023

A precontabtonzaclaonzrapit až teraz? Keď to už nejaký mesiac zjavne stojí? Zaujímavé.

miskakyska
10. mar 2023

@danyelia moja milá..to len teraz robíš ramená, keď sa Ťa to netýka ale keby si bola zainteresovaná do podobnej situácie,by Ti to jedno nebolo ..tomu verím..lebo predstava, že blabla ži a nechaj žiť je iná,ako realita, ktorú si nevieš predstaviť, keď si to nezažila...jasnačka... všetci očakávajú od človeka toleranciu,ale tolerantný nebude k nemu nikto..

autor
Autor odpoveď zmazal
danyelia
10. mar 2023

@miskakyska Ja to vidím z môjho pohľadu, mne by to bolo naozaj jedno, ja by som ani nevedela, čo robí sused vedľa v dome, ja sa starám hlavne o seba a o svoju rodinu. Že mi niekto pozerá do obývačky (lebo nemá nič iné na práci, to isto) a že si niekto zarobí...nech. Netrápilo by ma to.

marianeta
10. mar 2023

@danyelia no tak to asi žiješ v paneláku a nie v RD.

marsmykkok
10. mar 2023

Ženy haló, je iné bývať v dome alebo prenajať ho nejakej rodine dlhodobo a iné je, ak z toho má hotel alebo ubytovňu. Na podnikanie v obytnej zóne treba povolenia, nedá sa len tak zmeniť objekt na bývanie na objekt na podnikanie. Ak tam ľudia chodia rekreačne, sú tam celé dni, v noci dlho vonka griluju, keďže ráno do práce nejdú, je to napríklad 5 rodín . Je to úplne iné ako mať 1 susedov čo cez týždeň sú v práci a v noci ponocuju napríklad cez víkend. Určite rieš cez právnika, minimálne nelegálne podniká.

danyelia
10. mar 2023

@marianeta Áno, žijem v paneláku a tiež tu mám rôznych susedov (alkoholika oproti, ktorí si tam nosí kamošov) ale pokiaľ ma vyslovene neobťažuje, vôbec ho neriešim...mladú susedku s 3 psami v byte, no pokiaľ ma neobťažuje, neriešim tiež, či má ,,povolenie,, na ich chov...Ani sused, ktorý by si tam ubytoval hostí, by mi nevadilo, pokiaľ by ma vyslovene neobťažoval, teda okrem toho, že si budem namýšľať, že mi ,,nakúka,, do obývačky...

katuskamala1
10. mar 2023

Stavebne povolenie mu predsa netreba.Lebo iba nadstavoval,nemenil podorys domu myslim zaklady. Takze na to stacila len ohlasovacia cinnost.
Nepredpokladam,ze to zasa nejako zvacsi ved si napisala,ze ma maly dvor,nema uz kam.. uz to nezmenis.. akurat tak mu sposobis problemy s pokutou ak tu ohlasovaciu nema. Bolo by fajn sa stretnut s nim a porozpravat o moznom rieseni.