Sused si urobil z domu hotel
Dobrý deň,
chcem sa poradiť, či ste riešili niekto podobnú situáciu. Náš sused v rodinnom dome začal prenajímať izbu ako ubytovanie. Nás sa nik nič nepýtal, ani nám neprišlo žiadne oficiálne oznámenie. Po pár rokoch dom nadstavil, opäť bez povolenia, ani sa neunúval nás informovať. Až sme len jedného dňa videli, že dáva dole strechu a stavba neuveriteľne narástla. Momentálne poskytuje ubytovanie v niekoľkých izbách, pričom zo všetkých nám vidieť priamo do obývačky. Je to krátkodobé ubytovanie, takže sa tam neustále striedajú cudzí ľudia, v lete posedávajú na záhrade a grilujú, všetko hneď vedľa nášho plota, keďže má malinký pozemok. Dosť nám to narúša súkromie. Úrady ohľadom stavebného povolenia nám poslali len nič nehovoriacu odpoveď o tom, že neevidujú žiadosť o stavebné povolenie od suseda, ale zdá sa, že to ďalej neriešia. Hľadala som aj jeho údaje ako IČO, DIČ a podobne, no zdá sa, že to je celé načierno.
Máte niekto skúsenosť? Keby sme ho udali, tak sa bojim, či by mu aj nehrozilo väzenie, či len pokutu by dostal? Uškodiť mu nechcem, ale nerada by som, aby to časom zas zväčšil alebo tam urobil niečo iné. A tiež sa mi nepáči, že ani len nemal tú slušnosť nám to oznámiť a tiež že sa tam strieda toľko cudzích ľudí, ktorí k nám vidia, je to nepríjemné.
@katuskamala1 a na to si ako prišla ked nastavoval že netreba stavebné povolenie, treba a projekt, a revízie a všetko okolo toho, ked meníš strechu a meníš sklon strechy alebo ju podmurovávaš, tak potrebuješ stavebné povolenie. Ak do strechy robíš vikier tak potrebuješ stavebné povolenie, nie že môžem na svojom robiť čo chcem.
!!!!!
!!!!
!!!!
A inak neviem kedy to bolo u vas,ale asi nevies,ze sa teraz vyrazne menil stavebny zakon. Po novom projektant ak vyhodnoti ze susedovi na pravo netreba dat vediet o stavebnom konani a susedovi na lavo ano,tak sa tak udeje. No a projektant sa samozrejme rozhodne jak majitel chce... Toto je sokujuce ale je to tak,kukni si to v zakone. My to prave riesime (idu stavat vedla nas a rovno nam starosta vravel,ze ani sa nemusime dozvediet...).
@zalka hm tak mam nespravne info,beriem spat. Ale ten druhy koment tam sa nemylim
@katuskamala1 hm... a ak má malý dvor to mu nebráni ísť do výšky .. ked to tak vezmeš ..
@zalka a ze ako som na to prisla?lebo o par domov dalej sa stary zbural,ostali len zaklady ozaj len v zemi zakopane,naliala sa nova zakladova doska a vyrastol dom a to BEZ STAVEBNEHO POVOLENIA ale len s OHLASOVACOU CINNOSTOU a odovodnenim bolo to,ze zaklady ostali. Pritom dom diamentralne odlisny.
@katuskamala1 tak to bola čierna stavba ..
@zalka no podla nasej obce a mali to oficialne na papieri slo o ohlasenu stavbu = schvalenu ohlasovacou cinnostou. Pre zaujimavost som to zistovala,lebo my sme jak idioti cez plateneho ing riesili 1.5r stavebne povolenie na zelenej luke a oni ako dostali dom (po zomrelom)behom velmi kratkej doby zacali burat a stavat ale ze rychlostou blesku to zburali a postavili.. v nasej dedine je vsetko mozne..kebyze mam ich priezvisko,toez vyriesim povolenie asi za tyzden...
@katuskamala1 rovný a rovnejší.. s tým mi obyčajný a bežný ludia nespravíme nič
@lenkadenisa ty si ako vasilisa mudra. Keby sa ta to týkalo by si inak očervenela. 23 rokov sme mali u susedov stavbarov zamilovane pariky, ukrajinca čo patril na psychiatriu, alkoholikov, čurajúcich chlapov len tak na záhrade kde ich to chytilo. Oheň každý víkend. Aj vyhrážky so zbraňov. Hlasna hudba. Majitel len zarabal. Ani raz nezazvonil a nespytal sa čo sa tam deje. Koho sa to netýka nepochopí
@katuskamala1 no tak to je tym priezviskom, kto ma znamosti, moze vsetko..
@katuskamala1 Tak presne urobil Harabin, bolo to mediálizované.
@danyelia hej určite by ťa netrápilo, keby ti napríklad nejaký uchylak.ocumoval dcéru vo svojej izbe napríklad 😉
@jana_eyre_2 Tak by som jej zatiahla žalúzie a namontovala nám vysoký plot 😁 A išla by som toho uchýla suseda poprosiť, aby ju neočumoval...Ale asi by mi to bolo (v tom zmysle) jedno, či je to stály sused alebo nocľažník, furt by som jednala rovnako - plot, žalúzie, konfrontácia úchyla 😁
Autorka, myslím že s tým neurobíte nič. Podľa mňa maximálne pokuta, že nemal stavebné povolenie. My máme tiež prízemie, podlažie a robili sme nadstavbu ešte jedného podlažia a nepotrebovali sme povolenie susedovcov a to mame dom ani nie meter od susedovho pozemku na ktorom má on dom.
@maciatkolulu maciatkolulu
•
Dnes o 12:24
Tak ja neviem, nastavte aj vy a prenajímate.... Aby si človek nemohol s vlastným domom robiť čo chce... Ako stavebné povolenie by mal mať. Ale udať ho, že vo svojom prenajíma, ja neviem, či pochodíte. Grilovať tam môžu aj jazdy deň. Ci priamo majitelia, či hostia. Na záhrade byt môžu, jedine, že by vám klalo oči, že zarába nemalé peniaze.... To je také krásne, slovenské
58
Tebe prajem v susedstve chovateľa tigrov...🦁 Napr.
Alebo plný chliev. 🐖🐖🐖
Vieš, ze obce majú nejaké svoje VZN na takéto prípady.
Inak, ako k tomu prídu poctivci, co obiehajú stavebné povolenie a niekto to dá na drzáka a zadara....???.. Jaj viem, také slovenské a zavist▪️
Tak ho nahlas na danovy urad, na inspektorat prace, na hygienu, na poziarnu ochranu, kontrolu z gdpr (asi spracuva osobne udaje hosti, ak vystavuje uctenky).
Mozno ma vsetko toto poriesene, mozno ma vsetky dokumentacie v poriadku. Mozno ma stavebne povolenia, revizie, kolauaciu, priestory schvalene na podnikanie,… Neviem. Mal by mat, ak oficialne funguje.
A pri kontrole by nemal byt problem to predlozit.
A mozno nema a zacne sa cudovat.
Alebo si aspon (sice za pokuty) da vsetky papiere k tomu povinne doporiadku a bude podnikat uz legalne.
Vam to ale nevyriesi nic. Riesit ste to mali, ked zhodil strechu a zacal tahat mury.
@ahhola nerozumiem, ja niekde niečo závidím? Z čoho to prosím ta usudzujes? Chovať svine a mat prenajaté izby je to iste? Ty mi to praješ? Waaaw, to je tiež také slovenské.... Opakujem, autorka neriešila čiernu stavbu, keď sa stavalo, keď sa dostavalo, keď sa prenajímalo, ale zrazu teraz. Zaujímavé, naozaj. Všetci vieme, že je to reálne na čierno, že neplatí dane, proste sused je hajzel, čo sa mu tam každú jednu noc spiti anglani lúčia so slobodou🤩a číhajú do okien, všetci do jedného úbohéj autorke pritom ako griluju tie svine, čo tam zaručene chová hajzel sused.
Zlata moja, ak si niekto kúpi dom, radovka atď, zial ma smolu. Ak má slabšie nervy a vadí mu pohľad susedov, tak nech zvažuje vopred kúpu takéhoto domu.
Nuž a opakujem, som proti stavbám na čierno, má sa dodržiavať,co je tiež na sk bieda, vsakze... No, ale malo sa to riešiť asi hneď v začiatkoch, či? Hej sused a co to, čo to? Povolenie od nás nepotrebujete? Atď. Teraz si ho vybaví dodatočne, susedské vzťahy budú na bode mrazu, závidím, veľmi. Síce neviem co, ale normálne ma trha🤣🤣🤣
dobre, ale co realne akoze som mala urobit? riesili sme to hned ako sa zacalo stavat, boli sme na urade zistovat, co tam ma byt a kym prisla odpoved, bolo dostavane. Akoze netvarme sa, ze urady na SK odpovedaju na druhy den, popravde nam odpovedali az po zakonom danej lehote. Co konkretne by ste urobili vy? Trhali robotnikom material z ruk? Zavolali policajtov, ked nemate oficialne potvrdenie, ze stavba nie je legalna? neviem si predstavit konkretny a realny sposob ako zabranit niekomu stavat, ked sa tak rozhodne. Jasne, ze si povolenie vybavi aj dodatocne, ak bude treba.
@maciatkolulu ty začiatok🙆♀️, ked niekto zhodí strechu, ty hneď vieš predvídať, koľko poschodí tam prifukne? Ako sa toto stalo, ze si tu každý môže robiť čo chce... A stavebný úrad prizve ku konaniu len tiež koho chce... O tom ze stavebný zákon mame z rokov 60.,tiez o niečom vypovedá. Závisť a slovenské... To som parodovala teba z 1 strany. Lebo čím väčšia chobotina, tym viac lajkov. Vid tvoj prispevok🙆♀️o závisti a Slovenskosti.
urcite si kazdy nemoze robit s vlastnym domom, co chce, musi mat povolenie oficialne a vyjadrenie susedov.
Nemáš čo urobiť, postavte taký plot, aby vás zo susedovho pozemku nebolo vidno. Neviem ako máte postavený dom, ale my okná napríklad do susedovej strany nemáme, mame okná zo zadu (do dvora) a z predu od cesty. Bohužiaľ neurobíte s tým nič, maximálne môžete zistiť či mali stavebné povolenie aby dostal pokutu alebo zistiť ci prenajíma legálne ale s domom už neurobíte nič a ani s tým že to prenajíma. Verím že je to nepríjemné, ale je to jeho nehnuteľnosť, keď nechceš aby vás bolo cez okno vidieť, musíš si to nejako zariadiť ty.
@lauricka my sme skoro na hranici pozemku a žiadne vyjadrenie susedov stavebný urad nepotreboval.
@ahhola počuj, ked chceš vedieť, ako a co bude stáť u susedov a máš na to právo, tak snáď ideš a opýtaš sa, či?
ahhola
•
Dnes o 10:29
@maciatkolulu ty začiatok🙆♀️, ked niekto zhodí strechu, ty hneď vieš predvídať, koľko poschodí tam prifukne?
Normálne sa človek opýta.... Sused a budeme stavať vyššie, povolenie mameeee? 😉 A nie, že o vyše roka sa zavzdusnuje.
Akú "chobotinu" som napísala....?
Že sa autorka mala informovať o povolenia h na začiatku, ono sa tie povolenia vydávajú pred začatím stavby, či od susedov sa pýtajú po skončení? Aha, no dobre 🤣dievča, čo ťa zere? Nejaké Like, to fakt sleduješ koľko mam a kde🤣to je dobre, ani som si nevšimla, tak vďaka. 😉👍Bozeee môj.
Autorka, ja som riešila, keď zrazu vedľa nás zbúrali starý dom a videla som, že sa niečo chystá. Pani na úrade na mňa vždy pozerala ako na hnusného švába, ktorý chodí otravovať. Ale neodradilo má to. Stavba vedľa sa zastavila až pokým sa všetko nedalo do poriadku. Nový majiteľ zbúral celý dom, ale na úrade tvrdil, že len strechu ide meniť a že obvodové múry zostávajú pôvodné.
Ono nestačí sa prísť na úrad opýtať. Treba podať podnet,vodvolanie....Ja som pre istotu rovno cez právničku riešila. Pritom stačilo, aby nový sused vopred prišiel za nami susedmi a povedal, čo ide robiť. Bohužiaľ,toto vopred neurobil, ani sme netušili, kto je nový majiteľ, čo ide stavať.
Stavba sa neskôr uskutočnila legálne, ale už s našimi pripomienkami, ktoré musel akceptovať. Vzťahy máme teraz korektné?
@maciatkolulu nechapem, ze s takou neochvejnou istotou stale trvas na tom, ze to bolo pred vyse rokom 😅😀 kde si to prosim precitala?
Pockaj, ale ak je to jeho pozemok, je to čisto jeho vec 😀 s tým neurobíš nič. Kopec ľudí prenajíma izby v dome alebo aj cely dom, ak je dom jeho tak ty bohužiaľ s tým neurobíš nič. To že si tam menil strechu? Veď to si môže každý vymeniť na dome. A nechápem moc tomu že čo staval. Akože rozširoval dom? A ty vieš odkial že na to nemá povolenie. Pokial je to v rámci jeho pozemku môžeš volať policajtov aj neviem koho ale neurobíš s tým nič. Takisto ako keď si majiteľ chaty a ty sa ju rozhodneš prenajímať. Veď na to nepotrebuješ povolenie to je tvoja osobná vec … takze tu riešiš hluk alebo to že ti niekto pozerá do okna? Bohužiaľ neriešiteľná situácia
@gabika0825 ved ale na úrade nevedeli o tom, tak povolenie nemal 🙂 a to je v prípade vyvýšenom stavby dosť problém, od susedov na to.ppvolenie treba. Detto ak podnika s prenájmom nehnuteľností, tak musí zmeniť účel stavby, ide to cez úrad a musí sa držať toho.co je na danom území povolené. Niekde rekreácia nie je, inde je. Nerobí to len tak. Lebo chce a moze

Ked si neriesila, ked zacal prestavovat, yetaz si uz nepomozes nic. On noze dostat pokuty, ale to je tak vsetko. Tvoj problem to vobec nevyriesi.
Stavbu ste mali riesit hned v zaciatku. Neexistuje, ze za mesiac bolo postavene a vy ste doma cakali na papier z uradu.
Teraz mozes susedovi zavarit na uradoch, ale sebe uz nemas ako vyriesit, co vas tazi.
Aj keby musel prenajimat oficialne, asi neprestane.
A uprimne si myslim, ze to uplne naciernp nerobi, led inzeruje vo velkom. A ludia dnes pytaju doklady o platbe, kvoli daniam, do zamestnsnia,....
Cize asi nic.