icon

Suseda vrieska po deťoch

6. aug 2021

Ahojte dievčatá, ženy.
Idem sa k vám vyrozprávať, nakoľko mi daná vec už prerastá cez hlavu. Mám susedku, ktorá berie silné antidepresíva. Žije s mamou(tiež je psychiatrický pacient), ďalej s manželom, ktorý pracuje na týždňovky, čiže máločo je doma a majú spolu 3 deti - najstarsie má 13 rokov.
Pointa je, každý boží deň mama tých detí- vrieska, že ich zabije, že ich dobije, že sú sprosté, nevychované, a že už na nich nemá nervy. Keby sa to stalo 10x, tak ok, nestarám sa, ale dievčatá trvá to už veľmi dlho a jednoducho už neviem čo s tým. Manžel mi povedal, že nie je dobré, že toto vystrája ale nechce aby sme to riešili my(ani ja sa akosi s nimi nechcem pustat do reci). Dnes som išla na prechadzku s dcerkou a opäť ich mama na nich vykrikovala, že ich zabije, dcéra sa ma opýtala, prečo je teta taká zlá a prečo chce niekoho zabiť/jednoducho už to vníma aj naša malá a nie je to dobré. Čo by ste robili vy na mojom mieste? Čo by ste mi poradili? Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď/radu....

pribinak
•
6. aug 2021

Kontaktovala socialku. Skôr než sa v tej rodine niečo udeje. Sa dosť čudujem, že otec deti nič nekoná

zanetakovacsova
•
6. aug 2021

Volať sociálku

autor
•
6. aug 2021

@pribinak on je ticho :( ako keby pri nej držal. Dá sa kontaktovať sociálku a tak, aby nevedeli, že som volala ja? Ona by bola schopná ublížiť mne, malej, komukoľvek

pribinak
•
6. aug 2021

Samozrejme, mizes volať anonymne

pribinak
•
6. aug 2021

Alebo volaj sem

autor
•
6. aug 2021

@pribinak dakujem velmi pekne 🙂

benit
•
6. aug 2021

No mne pred par rokmi na socialke povedali, ze anonymne neriesia, ze musim udat vsetky inicialy a ona to spise. Inak to nechcela. A mila pani tam pride a povie xy na vas podala oznamenie. To isto.

pribinak
•
6. aug 2021

@benit to nie je pravda, dá sa aj anonymne

benit
•
6. aug 2021

@pribinak pisem osobnu skusenost

saraxyz
•
6. aug 2021

@pribinak dá sa anonymne, ale dotyčná suseda sa dozvie(keď chce), kto podal sťažnosť

pribinak
•
6. aug 2021

@saraxyz no ale nemala by sa, to že niekto nevie držať zobák zavretý, je už iný problém

saraxyz
•
6. aug 2021

@pribinak ja viem. Tiež si myslím, že ak je to na podnet anonymná, tak to zamestnanec má rešpektovať a má si robiť svoju prácu.

dominikak4
•
6. aug 2021

@benit Dobrý večer, na súde v konaniach, ktoré sa týkajú maloletých detí, musíme preverovať aj anonymné podania a podnety, takže ak by Vás nabudúce sociálna kuratela odmietla (na čo inak nemá právo), tak stačí podnet napísať a zaslať na súd. Ak ide o maloleté deti, tak má súd vyšetrovaciu povinnosť, t.j. koná z vlastnej iniciatívy a okrem iného vyzve sociálnu kuratelu, aby podnet a v ňom uvedené skutočnosti preverila. Vypočujú sa deti (ak sú dosť staré) - vypočúvame od cca 6 rokov veku, vypočujú sa rodičia, učitelia v škole a rozbehne sa kolotoč. Ak tam niečo je, tak na to prídeme. Veľa detí bolo na základe takýchto podnetov odobraných z biologickej rodiny, lebo sa zistilo, že deti sú napr. dlhodobo týrané. Alebo môžete urobiť aj to, že anonym pošlete do školy, škola by mala kontaktovať obratom súd.

dominikak4
•
6. aug 2021

Ak budete nabudúce počuť ako kričí na dieťa, že ho zabije, môžete obratom privolať aj políciu, nakoľko ide o trestný čin. Musia prísť a preveriť to, ak nič nezistia, zase kontaktujú súd, prípadne sociálnu kuratelu. Je veľa možností, hlavne nebuďte ticho. Netvrdím, že dotyčnej deti hneď odoberú, ale bude tam nariadený určite dohľad a niekedy aj to postačí, aby si matka uvedomila, že môže o deti prísť a svoj problém začne riešiť, ak nie ona tak určite otec.

benit
•
6. aug 2021

@dominikak4 ja som ucitelka, matka psychiatricky pacient. Sme male mesto kazdy o kazdom vie aj panie na kuratele a nerobia nic. Bola vtedy prvacka, teraz ide do osmej. Otec ju chcel a stale je u matky. Mne bolo luto dietata ked mi spalo na hodinach na lavici a hladne, smradlave... u otca by malo klud. Uz mal 2 starsie, len tie si vedeli v danom case povedst komu chcu ist. To dieta uz vyzera vysinuto ako mama.

dominikak4
•
6. aug 2021

@benit odkiaľ ste ak sa smiem spýtať? Môžete aj do správy. Celkom by ma zaujímalo kde s toto deje, kde majú tento prístup. Súd ste vtedy kontaktovali?

cacianka
•
7. aug 2021

@dominikak4 ďakujem ze sem v takýchto témach napíšete a poradíte odbornejšie, aby sa ženy vedeli lepšie orientovať a urobit spravne kroky pre dobro detí

zazvorka87
•
Odpoveď bola odstránená
•
zazvorka87
•
Odpoveď bola odstránená
•
jankapepe
•
7. aug 2021

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/suseda-je-zla-na-svoje-deti-mam-kontaktovat-socialku/?page=5#post-83973334

Tu nájdeš čo robiť ako aj to, čo sa deje keď sa všetci tvária že všetko je ok.

kittykat22
•
Autor odpoveď zmazal
•
katkazuz
•
7. aug 2021

@kittykat22
Vďaka za tvoju skúsenosť, kiežby to vo všetkých mestách takto fungovalo.

katkazuz
•
7. aug 2021

@cacianka
Aj ja sa pridám, vďaka za tvoj odborný pohľad
@dominikak4

katka5161
•
8. aug 2021

@benit kazdy jeden podnet sa prešetruje!