icon

Svadba manželovej dcéry

woodynka1
22. máj 2015

Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂

lubkavargova1
24. máj 2015

Uz zachadzame do bludov....tu je hlavne to, ze ako dopadne svadba a celkovo co z toho bude ohladom financii.

jhalena
24. máj 2015

Uz sa tu prilis pipleme vo veciach, ktore nesuvisia s temou. @dejnas Mas pravdu, su to nepatricne dohady.
Vseobecne, nemyslim tento pripad:
@lubkavargova1 Zavet nepomoze, deti su neopomenutelny dedic.
@mijo53 Ja tu viac kombinacii, napriklad majetok po starych rodicoch. Ak zomrie otec skor dedia vnucence, ak zomru stari rodicia skor dedi otec a ten moze majetok za zivota darovat/ prepisat komu uzna za vhodne on, ak nie tak pojde majetok do dedicstva a budu dedit napoly manzelka a zvysok rovnym dielom deti.
Ale aj tu mozu byt vynimky.

Prepac @woodynka1 vyssie spominane dohady nesuvisia uz s tebou, uz dalej nebudem rozvijat temu tymto smerom.

oli18
24. máj 2015

@mircalla Nie je prežitkom finančne pomôcť deťom, ako na to mám. Či je to stará, alebo nová škola. 🙂

sardinka333
24. máj 2015

@oli18 myslím si, že každý rodič rád pomože svojim deťom presne ako si napísala - ak na to má!
Pisatelka na to nemá....slušnosťou deti je v pripade že mi rodič pomože mu prejaviť uctu nielen koli tým peniazom, ale koli tomu že ma vychoval, staral sa o mna...a nie vypytať peniaze a šupnuť ho sedeiť do kuta. Rodičia vždy sedia na čestnom mieste vedla mladomanželov a nie že otec pojde sedieť do kuta a ešte dceru ani nemože odviesť k oltaru. Ale to sa tu točí stale dokola....

lubkavargova1
24. máj 2015

@sardinka333 mlada by tiez mala povedat kto ju akoze odvedie pred oltar. Keby ze je to knaz tak chapem, viem ze su svadby kde mladych uvadza a vyprevadza z kostola knaz.. Mladuchu vtom pripade nevie pred oltar otec ked otec zomrel. Vtedy moze tuto ulohu zastupovat mama/brat/stryko/ujo/krstny alebo rodinny priatel alebo osoba ktoru si nevesta vazi...lebo inak neviem. jedine ze matka ma noveho partnera s ktorym vychadza extra dobre. Tiez nie je vhodne ak ju odprevadza k oltaru buduci svokor, ale stavaju sa aj tieto pripady ale fakt ked mladucha je bez muzskej ucasti na tento ucel/obrad.....neviem...

mircalla
24. máj 2015

@oli18 Situacia,ked si zarobim o polovicu viac ako moji rodicia - tak by mi bolo dost blbe (ak keby mi to sami navrhli) z nich vyzmykat vsetky uspory na nieco tak zbytocne, ako je draha svadba....ak tebe nie je, tvoj problem...
Narozdiel od teba si myslim, ze uz do mna za zivota investovali dost a nemam pravo to od nich ocakavat..... Urcite nemam problem pomahat so studiom, kym sa syn na seba nezacne zarabat. Pripadne pomoct v nudzovej situacii.
Tu sa nebavime o babe, ktora ma 18 a nema zamestnanie, ale o 2 dobre zarabajucich mladych ludoch, ktori uz par rokov pracuju.....bavime sa o niekom, kto tie peniaze ma a jej otec napriklad nie....
Uz ma to nebavi tocit dokola o tom istom,niektore baby to tu chapu, ine nie...uz tvoje myslenie je tvoje myslenie, len sa s tym nestotoznujem...

mircalla
24. máj 2015

@oli18 Ale ty to stale otacas na to, ze niekto odmieta pomahat financne detom - nie neodmieta - tu sa bavime o jedinej veci - financovani svadby s 90 ludmi bez spoluucasti mladych - sorry s tym sa nestotoznujem, ja na tradicie kaslem, pokial to je proti zdravemu rozumu. ak na to niekto ma, nech si financuje ak svadbu za 100 tisic, ak chce - ale trosku treba aj prihliadat na to, ake maju ludia financne moznosti

mircalla
24. máj 2015

@oli18 Ono kebyze na to zakladatelka temy a jej manzel maju, tak sem nepise. to si len lenka mysli, ze na to maju a mozno sa sa nad tym ani nepozastavuje..tu sa nebavime o pomahani/nepomahani ako takom, ale tejto kontretnej situacii. niekore z vas tu napisali, ze 1700 neni nijaka hrozna suma, nech to zaplati (dokonca ako spravny chlap), pricom ma postavenie druhoradeho hosta...ja si nemyslim,ze princeznicka by si nemala prispiet aj sama, kedze na to podla mna zrejme ma....

woodynka1
autor
24. máj 2015

@tykat
@cecil36 dievčatá, akože sorry, ale dnes ráno čo ste tu popísali... Neviem, či nečítate, alebo či sa nedá porozumieť mojim príspevkom..... ? Jasne viac krát píšem, že úplne chápem, že ex nechce platiť za rodinu mm, dokonca to bol príspevok adresovaný priamo cecil 36. Tak isto som viac krát písala, ako to bolo s pozývaním rodiny môjho manžela. Poriadne čítajte, potom hodnoťte, pls.. Vy si tu niečo posplietate, ďalšie sa toho už chytajú a potom ja vyzerám ako debil 😒

@lubkavargova1 normálne som oči otvárala nad tvojim príspevkom... tým príslovím o hlúposti si predpokladám myslela mňa.... 😕 Keď si to myslíš, nebudem tvoj príspevok radšej ani komentovať.... ale mrzia ma takéto silné slová...

@mircalla 22 ľudí má byť z otcovej strany (vrátane nás)

@jhalena nie som stotožnená so všetkým, čo si napísala, ale dala by som ti cenu za najpozornejšie čítanie tejto diskusie 😉

@me_to_you skvelý príspevok, presne takto isto to vnímam aj ja.... dovolím si skopírovať to sem, lebo mi fakt hovoríš z duše..

ako prepac ale s tym ze to nie je velky peniaz absolutne nesuhlasim. 1700€ pri priemernej aj vyse 800€ mzde, musí čistého cǎsu robiť ten človek dva mesiace, a to nejesť nebývať a nič neplatiť. To je jedna šestina roku. Pre jeden věcer? Jednu věceru? Jedno mecheche? Že to nie je veľký peniaz? Keď ja zarábam viac a pýtam pd niekoho kto má menej? Dcéra vobec nemusí tušiť koľko má otec príjem, ale majú s autorkou malé dieťa, už to evokuje že na rozhadzovanie nemajú..už neviem či autorka má príjem alebo nie, ak nie - o to horšie. Ja nechápem, na jednej strane slováci "nemajúčo žrať" a platy a úroveň biedna a na druhej strane naaaa vyplácnite automaticky 2000€..a to sa človek može akokoľvek snažiť mať rezervu keby sa niečo stalo, choroba, strata zamestnania, pokazené auto, práčka, vykradnutý byt, a to nerátam s tým, že aj na dovču by si človek chcel ísť oddýchnuť a tu sa dočítam že ešte na rozmar na aký nemám mám prispieť lebo s tým niekto ráta....toto odmietam chápať a podporovať

mircalla
25. máj 2015

@woodynka1 dikes, ze si sa vyjadrila, ale nevyjadrila si sa - a to vobec - k tomu uplne najpodstatnejsiemu
s poslednym odsekom, co pises inak absolutne suhlasim.....

budem to citovat, ako to jedna kocka zhrnula:
nech povie lenka aspon to, co ona sama chce. Npr. ze ona tam rodinu otca chce, ale prachy na to dat nechce/nema a mama to financovat odmieta, ak ich tam otec chce tiez tak nech zacvaka lebo ona svoje prachy na to minat nechce alebo ziadne na to nema...

myslim, ze tato vec ti trosku ozaj ukaze jej prabvvy charakter - cas prestat sa hrat na obet a schovavat sa za matku - podla mna je narok jej matky vcelku oopravneny

mircalla
25. máj 2015

@woodynka1 resp. co si skopirovala.....
Myslim, ze si toto musite vyjasnit s lenkou uplne narovinu, ja tiez nechapem prispevky typu - ved nech ako spravny chlap zaplati....z dovodov ako su opisane v tom skopirovanom prispevku.....

cecil36
25. máj 2015

@woodynka1 citam s porozumenim neboj, je to moja napln prace...preto viem aj medzi riadkami. Citujem ta: "Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)" A opakujem sa vinnik nie je ex, ale Lenka.... A ano, ak si nechavam nieco platit, tak aj s tym minusom, platiaci to bude chciet mat podla svojich predstav. Napriklad mat po svojom boku nie ex, ale svojho zivotneho partnera, ktory sa tiez o Lenku staral.A nie je to o zatrpknutosti ex po 25 rokoch.

woodynka1
autor
25. máj 2015

Pokúsim sa ešte raz zhrnúť, ako to vnímam ja...

Čo sa týka exky môjho manžela.... vadí mi, že po 25 rokoch od rozvodu manželstva, ktoré bolo aké bolo, sa nad to nevie povzniesť a snaží sa manipulovať dcéru, aby bol jej otec na svadbe čo najviac neviditeľný..... Z ničho iného ju neviním, za nič iné je neodsudzujem. Úplne chápem, že odmieta platiť za stranu môjho manžela, nemyslím si, že mala najmenší záujem o to, aby tam strana môjho manžela bola. To je pochopiteľné.
Problém je v tom, že ona považuje (tak ako pár žien tu v diskusii) za samozrejmé a sväté, že zaplatí svadbu svojej dcére. A tým pádom berie ako samozrejmosť, že otec jej dcéry zaplatí hostinu za 22 hostí zo svojej strany (tiež chápem - aj keď nijako nerozhodoval o tom, že tam majú byť pozvaní). Pre nás s mm je úplný prežitok platiť svadbu svojim deťom. Áno, samozrejme chceme prispieť. Ale sumou 1700 € určite nie. Mnohé píšete, že to nie je v dnešnom svete veľa.. ale ako tu už bolo spomínané, treba si uvedomiť, že je vlastne suma za jedného rodiča. Čiže nevesta by dostala od oboch rodičov 3400 €. Som si 100 % istá, že to náš spoločný syn nedostane. Takže prečo by to mala dostávať dcéra? Toto malo byť vydiskutované pred plánovaním svadby, ale nám fakt ani nenapadlo, že v dnešnej dobe deti budú od rodičov pýtať peniaze na svadbu. A Lenka financovanie svadby nikdy nespomínala.
Čo sa týka Lenky.... neviem, aký veľký nátlak na ňu jej matka vyvíja... Veľmi ma mrzí, že si to nedokázala v hlave pospájať, ako to celé bude vnímať jej otec a ja. Viem, že na to mala dosť času, chystala sa k nám minimálne dva týždne. Ak do nej jej matka aj hustila, mala dosť času na to, aby to prehodnotila s triezvou hlavou. Keby prišla len s tým, že mama odkazuje, že máme zaplatiť svadbu za našu stranu, ešte by som to nejako pochopila (to ale neznamená, že aj zaplatila).... ale to, že chcú po nás zaplatiť svadbu a súčasne nás niekam schovať, nech nie sme na očiach, ma dosť uráža a bolí. Áno, som na Lenku nahnevaná, ako to mohla voči svojmu otcovi dopustiť. To ale neznamená, že ju nabudúce až príde, nazvem rozmaznaným, nesvojprávnym deckom a že ju treba prefackať. Ale určite jej v kľude povieme VŠETKO, čo nás trápi a čo sa nám nepáči, budeme sa snažiť zistiť, čo z toho chce Lenka a čo jej matka.

Môj manžel sa mi už pár krát vyjadril, že nemá ani chuť ísť na tú svadbu. Keď som to počula od neho prvý krát, tak som len pokrútila hlavou, že neblázni, to nemôžeš urobiť, Lenka by bola smutná.... Ale čím dlhšie nad tým rozmýšľam, tým viac som aj ja naklonená tej myšlienke.... Išli by sme len do kostola.... aj keď z toho mám tiež hrôzu, ja som na svadbách väčšinou rozcítená.... na promóciách som plakala, neviem, čo urobí so mnou ich svadba. Tak sa trochu obávam, aby som náhodou na niekoho nepôsobila hystericky 😝

Ešte k našim financiám... nie sme na tom až tak zle, ako sa tu popisuje. Písala som v úvodnom príspevku, že 1700 € je pre nás dosť výrazná čiastka. Asi by som to skôr formulovala nezanedbateľná čiastka, ktorú nevytiahnem len tak zo zadného vrecka.... Určite máme náš "rezervný fond", keby sa niečo stalo..... Ten je ale myslený na to, že stratíme prácu, ochorieme, rozbijeme auto... nie na to, že Lenka chce mať na svadbe 7 kg údeného lososa 😎 Preto by som šte rada vedela, čo podľa vás znamená mám / nemám peniaze na svadbu. Alebo možno - akú dlhú dobu by ste boli ochotné šetriť a odkladať peniaze na svadbu svojich detí?

Môj otec má 72 rokov, je veľmi vitálny, žiadne zdravotné problémy, má dosť veľa peňazí. Ale tvrdí, že pokiaľ žije, žiadne peniaze nám rozdeľovať nebude, nevie, ako on sám dopadne, čo keď bude chorý, bude ich potrebovať a my mu nebudeme mať z čoho dať..? A podľa mňa má recht. Kedykoľvek potreboval niekto z nás požičať, rád nám požičal. Nikto z mojich súrodencov nemá hypotéku, nikdy sme nekupovali nič na leasing, na splátky.....Nám to veľmi pomohlo, ale vždy sme mu tie peniaze pomaly splácali, bez úrokov, samozrejme 🙂 Od mojich rodičov sme dostali ako svadobný dar okolo 30000 Sk. A bola som im veľmi vďačná, zdalo sa mi dosť. Aj keď náklady na našu svadbu boli ďaleko, ďaleko vyššie. Mali sme síce len malú svadbu (ca 25 ľudí), ale v luxusnom podniku. Obrúčky a moje šaty boli na tú dobu tiež dosť drahé, ale bol to môj rozmar a platili sme si ho MY, lebo sme to tak chceli.

@cecil36 obávam sa, že to, čo si si prečítala medzi riadkami, si si zle vysvetlila 😉 áno, platiaci to bude chcieť mať podľa svojich predstáv, chápem... ale Lenka prišla s tým, aby sme boli aj my platiaci a súčasne urobili všetko tak, ako to chce tá druhá platiaca časť 😒

woodynka1
autor
25. máj 2015

@mircalla je ešte niečo, k čomu som sa nevyjadrila?

timea7
25. máj 2015

@woodynka1 ja by som sa priklonila k názoru manžela, je to jeho dcéra a úplne chápem jeho pocity, ak on nemá chuť na tú svadbu ísť, bolo by najlepšie, keby nešiel.

dada07
25. máj 2015

@woodynka1, rada by som vedela ako to cele dopadne ... drzim Vam palce. Daj vediet. S Lenkou sa urcite treba v klude porozpravat.

mircalla
25. máj 2015

@woodynka1 Nie, to bolo vycerpavajuce...🙂 si velmi rozvazna a rozumna osoba. tiez by som sa priklonila k nazoru manzela ale najprv snad kludny pohovor s lenkou vsetci traja....podla toho sa rozhodnite.

dejnas
25. máj 2015

@woodynka1 skvelý príspevok, si veľmi rozumná žena, myslím, že tak trochu aj vďaka tejto - hoci neraz poprekrúcanej diskusii - si už získala správny nadhľad, úplne vo všetkom s tebou súhlasím a verím, že sa vám podarí problém vyriešiť k obojstrannej spokojnosti... držím palce!

woodynka1
autor
25. máj 2015

@timea7 áno, ak to tak bude mm cítiť, určite ho v tom podporím. Ja si dám pred kostolom nejakú hruškovicu, aby som to zvládla bez rozmazaného make-upu 🙂
@mircalla ďakujem 😉 Áno, samozrejme budeme najskôr s Lenkou o všetkom hovoriť. Svadba je až na jeseň, takže máme dosť času na rozhodnutie ísť / neísť

prasiatko30
25. máj 2015

@woodynka1 uff - zamotana situacia. a dufam ze sa to vsetko vysvetli k obojstrannej spokojnosti. najlepsie by bolo aby otec - tvoj muz - mal jasno v tom co chce a co nechce a aby bol schopny to s dcerou predebatovat. tiez by som bola skor za to aby si to s nou predebatoval on ako otec a ty ako "macocha" aby si sa skor drzala bokom i ked ak by sa ta tvoja nevlastna dcera opytala na nazor tak by si jej ho mala povedat ale vystupovat ako hlavny hrac v tejto hre - to by som bola opatrna lebo nakoniec by si ty bola ta svina co nechce dat prachy a snazi sa o nieco obrat dceru tvojho muza. drzim palce aby ste to s lenkou dokazali vydiskutovat v pokoji a bez prilisnych emocii

timea7
25. máj 2015

@woodynka1 daj si dve 😎 😎 😎 😎 a dáš to v pohode🙂

woodynka1
autor
25. máj 2015

@dejnas áno, určite aj vďaka tejto diskusii som niektoré veci pochopila, ĎAKUJEM vám všetkým 🙂

@prasiatko30 samozrejme, hlavný rozprávač bude mm. Verím, že pri debate bude aj ženích, mám pocit, že on určite vie, kde je sever

@timea7 máš pravdu, dám si radšej dve 😵 A ešte niečo do kabelky, omša bude určite dlhá 😀

mircalla
25. máj 2015

@woodynka1 daj potom vediet ako to dopadlo, teda ak chces...

katrin21
25. máj 2015

@woodynka1 uplne ta chapem a mas normalny postoj k tomu..
Tiez mame s partnerom kazdy " svoje" dieta a vztahy s jeho ex su na bode mrazu..
jeho dcera ma 13r a uz teraz sa pozastavuje nad tym, ako to raz bude, ked sa bude vydavať.. minule sa pytala, ci bude robit2 svadby, pre otca a mamu 😅 😅 ( lebo uz teraz ma stres z predstavy, ze by tí dvaja mali byt spolu niekde dlhsi cas )... Sme jej povedali, ze je to hlupost, preboha naco 2x minať peniaze a ze hadam jej mama bude mat tolko rozumu a hlavne citu, aby nechcela scenami pokazit jej najkrajsi den v zivote..my nemame najmensi problem byt tam a uzit si svadbu s nou ... ze normalne urobi jednu svadbu a budeme tam spolu a hotovo..
ale aka bude realita, ukaze cas...
Ja napr. nemam problem, ked sa bude moja dcera vydavat, tak samozrejme chcem aby tam mala svojho ocina a kedže je znova ženaty, tak logicky pride so ženou... no a? co si kto dokazuje tym, ze neznesie niekoho? to je len jeho problem a jeho trapne EGO, ked niekto ma takyto problem. asi ho nieco strastne stve, nieco, co by chcel a nema, alebo co...
No a co sa tyka platenia.. nuz neviem, ci je platenie prezitok.. Nam rodicia svadbu platili vsetkym 3 dceram... ale keby som sa druhýkrát vydavala, jasne, ze uz nie....
Skor za prežitok považujem velke svadby a peniaze by som radsej vyuzila na start do zivota,alebo zazitky ( svad. cesta)...
Ale v danom pripade , ak platia rodicia, sa mi zda logicke, ze otec si zaplati svoju stranu.... nelogicke je len to, ze sa dcera o zamere aky styl svadby plahuje s otcom vopred neporadila, aby brala do uvahy aj moznosti rodiny....
Ak chce nieco, na co otec dať nemieni a nemože, tak nech sa s tym zmieri a bud si to doplatí sama, alebo jej to zaplatí mama, alebo upusti zo svojich narokov ( co by bolo asi najrozumnejsie)

woodynka1
autor
25. máj 2015

@mircalla určite dám vedieť

nanervy_2
25. máj 2015

@woodynka1 na svadbu chodte ak vas tam lenka chce 🙂 zeny tu su extremistky, bud hlavny stol alebo zapadnuty kut, akoby miestnost ine miesta nemala... 😎 ked budete sediet pri rodine, aj vy sa budete mat s kym bavit, nebude tam take to napatie a lenka bude moznost venovat sa na svadbe aj vam.. 🙂

maxilou
25. máj 2015

@woodynka1
Ahoj, precitala som si tvoju diskusiu tak zbezne.
Presne ako mnohi pisu, je to zapeklita situacia. Sama teraz organizujem svadbu a viem ako je to narocne, ci uz casovo alebo finance. Bohuzial, pri dnesnych cenach je svadba obrovsky financne narocna.
Lenka podla mna urobila chybu v tom, ze za vami dopredu neprisla a neporozpravala sa. To, ze "lepsie" zaraba neznamena, ze na taku velku svadbu ma. A 22 ludi ti zmeni rozpocet skoro o tretinu! Otazkou zostava kto tam tych ludi z otcovej strany vobec chce. Svadba je rodinna udalost a myslim si, ze rodicia by sa na nej mali podielat v pripade, ak tam chcu svojich hosti ( ako tety, ujov s ktorymi sa casto nestretavaju). Chapem ex tvojho muza, ani ja by som neplatila za rodinu mojho ex, to mi pride pritiahnute za vlasy. Takze budto by to mala zaplatit lenka ak ich tam chce alebo vy. Lenze takuto sumu mala s vami prediskutovat dopredu- mate svoju rodinu a urcite pozna vas zivotny standard. A urcite by som neminula svoje nasporene peniaze ( ktore je vzdy treba mat, pre pripad, ze sa nieco stane) na svadbu svojej dcery. To, kto ju privedie k oltaru, je jej vec. Ona musi vediet, kto je jej blizsi. Toto podla mna riesite zbytocne. Cloveka sice taketo veci zabolia, ale treba sa na to divat, s kym si ma viac povedat, s kym travila viac casu. Biologicki rodicia nie su vzdy ti lepsi. Ved aj ked si niekto adoptuje dieta a k oltaru ju vedie adoptivny rodic, nie je na tom nic k nepochopeniu. Asi pocas zivota jej dal viac lasky, vychovy a su veci, ktore si na nom vazi. A myslim si, ze najviac potrebujete rozhovor s nou, ako to citi ona a ako vy. A tam najdete aj riesenie celej situcie. My do vasich posplietanych vztahov nevidime. Zelam vela stastia! 🙂

oli18
25. máj 2015

Všetko, čo tu všetky riešime, je len pohľad z jednej strany. Bolo by zaujímave počuť aj vyjadrenie Lenky, čo samozrejme, nie je možné. Pravda je, ako to v podobných prípadoch býva, niekde úplne inde. Preto si myslím, že nemá význam ďalej túto tému rozpitvávať. Zakladateľka už po toľkých radách má v tom iste jasno 🙂

cacianka
25. máj 2015

nechápem, prečo by mala byť "macocha" úplne bokom. Lenke otca neukradla, majú normálny priateľský vzťah, nehucká otca proti dcére, je otcovou zákonitou manželkou oveeeľa dlhšie ako boli rodičia nevesty spolu, a k tomu tie peniaze do rodinného rozpočtu v o dosť väčšej miere zarába ona, tak má po tomto všetkom normálne právo rozhodovať a vyjadriť svoj názor. a keď má otec platiť za svoju rodinu na dcérinej svadbe, tak by mal aj rozhodnúť alebo aspoň vydiskutovať, koho pozvať, a koho nie. Napr. by stačili sestry a ich manželia, (tety nevesty) ich deti by už nemuseli, alebo až večer v skupine s kamarátmi, ktorí chodia až neformálne. podľa toho v akom štýle svadbe je.
a čo sa týka peňazí - tých cca 1 700 € je pre niekoho nič, také šušne, ale pre iných niečo vo vesmíre/ nedosiahnuteľné.
kamoška chodila na dovolenky do Egypta, Dubaja, Tunisu, švagor na Seychely, Maledivy a ja ? akurát na chatu za 120 € komplet na týždeň s polpenziou a vreckovým. alebo mame pomôcť v záhrade. ked som si ušetrila 200-300 €, za rok-dva, bolo mi ľúto ich hned oplieskať za 7 dní.
každý sa má prikrývať takou perinou, na akú má.

oli18
25. máj 2015

@mijo53 áno, som