icon

Švagriná chce, aby som im varila

27. jan 2023

Zažila som dnes trošku šok. Žijeme v dome, ktorý sme si postavili u svokrovcov na pozemku, rovnako manželov brat s manželkou. Keďže šlo o naozaj veľkú parcelu (+3500m), máme každý dosť miesta, svokra je mega úžasná žena. Všetko klapalo, až do dnes. Švagriná medzi sviatkami porodila prvé dieťatko, všetci sme sa tešili, aj sa tešíme. Sú mladí, šikovní, darí sa im. Dnes ale volala švagriná, či by sa mohla zastaviť. Ok, prečo nie. Prišla, prebrali sme zbežné omáčky, pozrela som bábätko, krásne rastie. Poznamenala som, že nech kludne sedí a pije kávu a ja idem variť. A bác. Švagrína spustila, že preto vlastne prišla, že pri dieťatku nič nestíha, že si myslela, že by som mohla variť aj im, že to nechce zadarmo a ponúkla mi 100€ na mesiac. No skoro vypadlo kura z rúk. Že ona by si preto cez obed prišla, a keby nestíhala, tak švagor sa môže prísť najesť k nám a zas pôjde do práce a ona si teda príde neskôr, že by chcela aj weekendy, lebo toho má vyše hlavy.
No úprimne, máme s manželom tri deti, stíham aj variť aj prať aj upratať aj deti riešiť, ešte máme vonku zver, aj to riešim ja. Jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, s tretím doma. Potom som si vravela, že hodiť do pekáča o dve kuracie stehná viac fakt nie je problém ale teda 100€ mesačne komplet obedy pre dve osoby mi prídu z lacného kraja. Za ďalšie niekedy varím na dva dni a aj na tri (guláš, perkelt...), tak to si neviem predstaviť a zas nemám v úmysle variť denne. Nepáči sa mi ani to, že by švagor jedol u nás. Mám ho rada, je fajn ale má to svoje hranice. Fakt je švagriná nie je nejaká výrazná "kuchárka" a viem, že švagor si moje jedlo chváli a aj ho rada ponúknem ale nie denne.
Povedala som, že nech sa nehnevá, že asi nie a, že by to bolo teda o dosť viac ako 100€, tak sa zdula, že na nej chcem zarábať a, že mäso a vajcia beriem zadarmo od svojich rodičov, že zelenina sa dopestuje tu, že kupuje sa akurát ryža a cestovina, čo nie je pravda. Kupuje sa všetko... aj mäso, lebo toľko ho moji rodiačia nemajú aby sme z toho žili. No skončilo to tak, že šla preč, že nemá čas a má veľa roboty a musí variť.
Čakám kým príde svokra z práce aby som s ňou dala reč. Ja tu nechcem robiť rozbroje ale toto sa mi zdá cez čiaru.
Máte niekto v rodine takto zdieľanú kuchyňu? Varíte tak? Ako to platíte?

skeblicka77
27. jan 2023

Haha ja by som jej povedala, že menucka stoja od 7e a viac,ona chce domácu kuchyňu každý deň a vlastne film servis, že 10e na osobu, čiže 600e a viac na mesiac a keď pôjdu ceny hore, budeš musieť zdvihnúť na 12, či 13 e🤣🤣 a teraz vážne. Mam svoje 2 deti, muž chodí na turnusy a aktuálne sa starám o dve bábätká a musím to stíhať. Akokoľvek by sme boli dobrá rodina,ja by som toto nerobila ani za tých 600e

kakawah
27. jan 2023

Nikde nepochopim, keď žena na MD a ešte s jedným dieťaťom povie, že nič nestiha. Ja som v tomto období stihala všetko. Čo robí pre Boha? S týmto by som nesúhlasila, či by sa urazila, ofúkla, pohnevala. Tak ty toho maš oveľa viac, a ešte ti chce pridať. 🤦‍♀️

1fifinka1
27. jan 2023

Trocha od veci, ale všetky stíhate všetko. A každý deň tu je 5 tém ako sú ženy unavené a frustrovane lebo nestíhajú nič. A tu na 5 stranách mi ide oči vybiť z toľkej samochvaly. @autorka nevarila by som. Otočí sa to proti tebe.

lucitta9
27. jan 2023

Svagrina asi bude jedna leniva prespekulovana vypocitava zenska. Inak si vobec neviem predstavit ze by prisla s touto poziadavkou 🤦🏻‍♀️ Za 100 eur/mesacne obedy pre dvoch 😳 a este toto chciet od zeny ktora ma 3 deti. A argumentovat tym ze ja s jednym dietatom nestiham 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ asi bude aj trochu jednoduchsia.
Nikdy na taketo nieco nepristupit. Od takej by som casom cakala, ze si bude aj diktovat co im mas kedy varit.
Ak sa bude zduvat, aspon budes mat pokoj od prip.dslsich jej skvelych napadov - ako napr. jej aj prat a zehlit lebo ona nestiha

eeffka
27. jan 2023

Hmm asi volam svagrine 🤣🤣🤣nevyskusam, neviem

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
janetinka27
27. jan 2023

a nestacilo jej povedat, ze s jej navrhom nesuhlasis?
alebo bolo este nutne napisat to na konika, aby si si vychutnala ako ju tu takmer vsetci dodrbu?
zrejme mas s nou problem a velmi ti pohladi dusu, ked si precitas desiatky reakcii proti svagrinej.
a este ides do toho zapojit svokru, aby ta chudera neschopna svagrina bola medzi vami ta najvacsia trapka a ty ta super nevesta.
aj ked, ako bolo uz vyssie spomenute, je to mozno vymyslena tema. nech konik zije, by som sa necudovala. lebo z prispevku zavana vidlacina.
myslim, ze obcas sa kazdeho z nas ludia opytaju nejaku absurditu, ale odpoviem a zivot ide dalej. alebo treba ist naozaj na konika a chrochtat spokojnostou nad horucimi komentarmi? (mozno mas trosku problem s vlastnym sebavedomim)

maminkadeticiek
27. jan 2023

Boze ludia to ode ba tych rodinnych prislusnikov chodite???😳 No jej asi drbe.Kompletne bez stipky sudnosti a sebareflexie.

maryetta
27. jan 2023

@evamarek77 ja som to myslela ze sa ma poradit so svokrou. Ze ci je to ok. Ked maju taky dobry vztah tak jej povie ze ci to je ok alebo nie. Svokre jej svokra varila… alebo ze raz vstane autorka babatko. Raz svokra. Aby mala mlada mamicka cas navarit resp urobit co treba. Neviem ake ma babatko. Moj prvy bol vkuse urevany. Vkuse na rukach. Pol roka alebo aj viac spal 40min denne dokopy! Aj to na rukach.
Absolutne na toto obdobie nespominam v tom najlepsom zmysle.
Ako pre mna je to nonsens. Ked sa ponukla mama alebo svokra ze prisli. Priniesli jedlo. Alebo ze na vikend tak bud vzali babatko a ja som varila. Alebo teda okej navarili resp pomohli mi. Ale ozaj jednorazovo.
Toto si neviem ja ani predstavit aby mi mal denne niekto vyvarat 🙈

konikkon
27. jan 2023

Nad niektorými komentármi fakt žasnem. Ženy, uvedomte si, že nie každá žena sníva materskú prestať v kuchyni pri hrncoch. Žijeme v dobe, kedy si objednať jedlo, či využiť služby pomocnic, upratovačiek a kuchárok je úplne normálne.

Autorka, ak pravidelne varíš, skutočne nie je problém urobiť o 2 porcie navyše. Ale 100eur je skutočne málo, lebo okrem surovín nezabudni rátať aj svoju prácu, čas, ochotu a námahu. Podmienky a cenu si môžeš stanoviť ty, nie švagriná. Ak nechce akceptovať tvoje podmienky, nech nechá tak.

marca12
27. jan 2023

Na toto by som nikdy nepristupila. Ona sa este zdula? Ze ju hanba nefackuje zenu s tromi detmi ziadat,aby jej varila. Neblazni a nenechaj sa k tomu dohnat.

eeffka
27. jan 2023

@konikkon nema jej aj oprat? A prist upratat? Pripadne obsluzit aj svagra? 🤣 ma 1 slovom jedno dieta a nie je ZTP. Mesuge uplne. Ja by om sa tak rozosmiala ,ze by aj bez slova pochopila.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kakawah
27. jan 2023

@1fifinka1 no ja si za svojim stojim, pred 20-imi rokmi som ani mobil a internet nemala, ani auto, mm pracoval 12hod.denne okrem víkendov a žila som 12 hod. cesty od rodiny. Všetko bolo na nás, nákupy počas prechádzky, varenie aj s dieťaťom na rukách niekedy, aj upratane, aj som doma cvičila. Pri druhom som odišla do práce, keď malo 9m.doma pubertiaka, ktorý jedol za troch. Práca na zmeny, veď aj muž môže niečo urobiť, že? Keď sa chce, dá sa všetko stihnúť. Lenže dnešné ženy na sociálnych sieťach presedia väčšinu času, na Netflixe, takže to sa potom nič nestiha, že? Nikdy mi nikto s babätkami nepamáhal. Keď ich krstní vzali niekde, zoo, ihrisko... To už mali 3+.

kristinapetronela
27. jan 2023

100 eur je akurát tak obed na 10 dní najviac ...a nie na 30 .... Buď nech pridá alebo smola .ale ja by som pre nikoho takto nevarila

kakawah
27. jan 2023

@konikkon hm, takze mladá švagriná netúži v kuchyni tráviť čas, ale autorka môže, že? A ešte viac ako doteraz. Lebo nebudú jesť stále len kurča, že? Niektoré jedla si vyžadujú viac času v kuchyni. Tak autorka pri 3 deťoch, ma viac varenia, upratovania, prania má prácu okolo domu, ona nemá právo na oddych?, Na seba? To si teda zadrala teraz😬

micicka
27. jan 2023

Tak to je riadna krava 😡 neviem pochopit ako moze toto niekoho vobec napadnut! Ona vam varila, ked nemala dieta a ty si mala 3? Urcitie nie. A ze je domace maso zadarmo?! Co tie kurence / zajace ziju zo vzduchu? Treba sa o ne kazdy jeden den starat, zabezpecit krmivo a pod. Dopestovana zelenina tiez nie je zadarmo. A ked si mysli, ze je to vsetko zdarma, nech sa paci, moze si sama dopestovat, dochovat. A potom ti moze darovat. A este caka ze jej muza pohostis? Pripravis, nalozis na stol, odlozis, umyjes, upraces... krista, nedokazem si predstavit, ze existuje na svete taketo individuum 🙈

autor
27. jan 2023

Nečítam diskusiu, nestíham. Ale teda teraz som sa vrátila od svokry. A snáď je kríza zažehnaná. Svokre som povedala, čo a ako, tak hneď vravela, že som spravila dobre, že to je nonsens ale, že švagriná je mladá a možno nemá predstavu. Povedala, že keby som ja chcela, tak je to moja vec ale určite sa odomňa nič také nečaká. Nakoniec sme zavolali aj švagrinú, najprv nechcela ale potom prišla. Bola veľmi odmeraná ale svokra jej vysvetlila, že za 100€ varí obedy ona pre seba a svokra na TÝŽDEŇ, max na 10 dní a nie na mesiac, že to má dosť skreslenú predstavu. Švagriná bola ešte taká nijaká ale nakoniec z nej vypadlo, že ona je znudená, ubitá, že ju to nebaví, je unavená, že si to predstavovala inak, že jej nikto nepomáha a myslela si, že budeme chodiť my kočikovať a ona bude odpočívať, že musí v noci vstávať. Tak sme sa jej snažili vysvetliť, že teda každá máme tie svoje "galeje". Svokra prácu, pomerne náročnú a hospodárstvo, ja TRI deti a naše malé hospodárstvo a, že tiež sa na tom dosť namakáme. Príležitostne jej vieme pomôcť ale nemžeme jej každé doobedie brať dieťa na prechádzku. Paradoxne tu býva piatym rokom a ona moje dieťa v kočíku nemala nikdy a to jej nevyčítam, ja som si svoje deti riešila s manželom sama, nemala som problém, dokonca ani svokrovci nejak pravidelne nestrážia, sem tam, keď idem k lekárke ale oni obaja žijú dosť akčný život.
Príde mi to, že je frustrovaná, že si materstvo predstavovala inak ale nepovažujem za riešenie, že jej budeme riešiť jej domácnosť a variť jej. Tak nakoniec to nejak uznala, že áno ale stotožnená s tým nie je. Ešte mám v pláne ju zajtra zavolať a skúsiť ju nejak podporiť... ale nie spôsobom, že ja jej budem variť, svokra kočíkovať a ona bude znudená životom sedieť doma.

jaond19
27. jan 2023

Za 100€ mesacne ty aj nakupis, aj navaris, aj energie zaplatis, aj hrnce umyjes, aj vodu mas zadarmo isto :D mozem si aj ja objednat?? :D vychcaná a drzá je.... vsak nech si objedná. Tá stovka jej vydrzí tyzden.

zorkahorka
27. jan 2023

No mna by predovsetkym zarazilo,ze mi to vobec navrhla... vacsina zien dokaze popri 1 dietati viest domacnost, hadam nechce byt horsia? Ved nemusi varit kazdy den. Ja by som jej mozno v zaciatkoch trochu s varenim POMOHLA,ale isto by som jej vylucne nesluzila a uz vobec nie dlhodibo

micicka
27. jan 2023

@konikkon ty si to pre niekoho uz robila, ked to nie je problem? 🙈

1fifinka1
27. jan 2023

@kakawah ani mne neboj.

lucimichi
27. jan 2023

Tvoja švagriná asi nie je moc inteligentná, keď sa ťa vôbec na takéto niečo aj pýta a ešte sa aj urazí. Daj jej prečítať túto diskusiu, aby jej vôbec doplo že čo je ona za osobu!

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
zdenkastanka
27. jan 2023

Ved ked ma problem varit, nech si jedlo objednava?mlada sikovna, dari sa jej... a toto jej nenapadlo??

lujza123
27. jan 2023

Je to samozrejme blbosť to co chce...

Ale možno iba potrebuje pomoc, tie prve mesiace s bábätkom sú proste chaos. Ak by ta to neobťažovalo ponukni jej ze ju môžeš naučiť zopár jednoduchých jedál - ako to pečene kura, pripadne take co im vydržia viac dni ako spomínaný guláš. S muzom keď si pomôžu môžu cez víkend niečo väčšie navariť, ostatne nech riešia jednoduchým rýchlym jedlom.
Za par mesiacov ked sa trochu zžije s bábätkom všetko bude jednoduchsie

Píšeš ze sa babo narodilo cez sviatky, to na sotva mesiac.
Ja som v 600 nedeli vôbec nevarila, všetci sa starali o mňa, varil chlap, svokra alebo moja mama. Vôbec pritom nemuseli, proste chceli mi pomoct

autor
27. jan 2023

@evamarek77 ona podľa mnňa má nejakú popôrodnú depresiu žiaľ. Ona bola taká mestská žienka, nechty, vlasy, obečenie, nákupy, wellness. No preste ja neviem, kedy príde nová kolekcia oblečenia a ona, kedy sadíme zemiaky.. a to sa nepovažujem za nejakú "vidláčku" a ani ju za nejakú fiflenu. Žila inde, bola vychovaná inak, toto nepozná ale preto nie je zlá. Bola milá, nebol s ňou problém ale ani veľa spoločných tém. Teraz je ako bez duše.

ešte doplním, že nie. Nemám s ňou problém, vôbec. Dala som jej veci po mojich deťoch, ktoré sa jej páčili, keď sa grilovalo v lete tak prišli aj oni, tiež v pohode. Veď každý sme iný. Podľa mňa proste mala inú predstavu o materstve a možno aj o domácnosti. Uvidím zajtra, chcem ju ešte zavolať a opýtať sa, čo ju reálne trápi, možno jej niečo poradiť a áno... zajtra ju pozvem na obed.

viera77
27. jan 2023

...a upratovať JEJ dom ti ešte princezná nenavrhla? A aj vyprať by bolo treba...a práčku určite máš...možno aj sušičku...okná umývať tiež vieš....stačí ukázať, čo všetko vieš a "výhodný" kšeft máš vo vrecku😂😂😂

mira0611
27. jan 2023

No baby, u nas to bolo tak ked porodila sesternica, tak sme jej pocas sestonedelia pomahali, chodili sme 2-3x do tyzdna upratovat a mama so svokrou jej striedacky varili, ale bolo to sestonedelie a ona mala velmi-velmi tazky porod, dokonca sa aj lekari pohadali, lebo jej ten druhy uz chcel dat cisarsky rez, ona rodila skoro 36 hodin, lebo ten sluzbyveduci v noci to posral a nakonec to primar riesil...
Ona pocas sestonedelia skoro ani chodit nevedela, ale absolutne to necakala a bola velmi vdacna. Potom, ked uz bolo vsetko ok, tak si riesila sama domacnost. Je to ine, nez co ziada autorkina svagrina, ktora by podotykam nebola znudena, keby sa poriadne starala o dieta a o domacnost.
Tak ked je unavena, nech spi vtedy, ked spi aj dietatko...
Vsak nech mu vytvori denny rezim.