icon

Švagrina dala dvojročnú dcéru do ústavnej starostlivosti

nicole333
25. apr 2017

Babule prosim pomozte svagrina dala svoju 2 rocnu dceru do ustavnej starostlivosti,vraj tam je uz mesiac dozvedeli sme sa to vcera,chcem sa opytat ci bol od socialky normalny pristup ze dieta odobrali na ziadost matky ked este zije otec dietata a babka (svokra) ktora bola zahlasene este k tomu na socialke ze keby sa stalo nieco malej tak jej musia dat vediet nakolko svagrina mala pred priatelovim bratom 4nemanzelske deti ktore su tiez v ustave. Tak ze ci mali pravo ju odobrat bez suhlasu otca a babky. A jedna sa aj o to ze otec malej je psychicky chory nema zazemie a vela toho.. Proste ani on by sa o malu nevedel postarat. Tak ze ci mame narok (ja,svokra,priatel) si ju vziat do osobnej starostlivosti,zijeme spolu v dome a je nam luto malinkej. Ze za kolko dni by sme ju dostali. A tiez by som bola rada aby ste poradili ci mame sancu ju ziskat aj ked ma otca. Dakujem velmi pekne za kazdy nazor

pribinak
25. apr 2017

@mata2 ano mas pravdu, ze pri neodkladným opatrení sa šetrenie nevyžaduje. Ale pochybujem, ze toto sa bude riesit ako neodkladne opatrenie

pehavcek
25. apr 2017

@pribinak to je urcite lepsie. Ale aj tak

mata2
25. apr 2017

@pribinak profi a pestún je veľký rozdiel 🙂
A že sa nesmú umiestňovať....tomu never....
Ak má decak akurát voľnú profi,tak tam dieťa ide,ale ak nemá,tak je v ded...

pribinak
25. apr 2017

@pehavcek lepsie ako byt s "mamou" ktora dieta neľúbia, nestará sa on, zanedbáva ho, týra, alebo sa z nejakej príčiny on nedokaze riadne starať

pribinak
25. apr 2017

@mata2 hm, to je porušenie zákona, rozhodne by to tak nemalo byt
Dúfam, ze je takých prípadov co najmenej. Viem, ze je problem najst rodinu pre nejakým spôsobom postihnuté dieta ci dieta, ktore vyžaduje nejaku extra starostlivosť
Ale pre "obycajne" dieta by to snad nemal byt priblem
Teda chcem tomu veriť

mata2
25. apr 2017

@pribinak toto by sa malo v prvom rade riešiť neodkladnom opatrením...
Pre 2r dieťa,ktoré vyrastá v rodine,je príchod do ded obrovská psychická trauma.
A práve preto,aby nebol ohrozený zdravý psychicky vývin dieťaťa, je potrebné ho čo najrýchlejšie umiestniť do stabilného rodinného prostredia..
Súd by to mal podľa zákona zohľadniť,keďže náhradná rodina má prednosť pred ústavkou..

mata2
25. apr 2017

@pribinak veď to by zas nebol slovenský zákon,keby nemal dierku..
Dieťa mladšie ako 6r môže byť umiestnené v ded na čas nevyhnutný pre diagnostiku...a ta diagnostika môže trvať...

pribinak
25. apr 2017

@mata2 nie som si ista, ale aj ta diagnostika musi byt urobená v nejakom časovom limite, nie?

nicole333
autor
25. apr 2017

Tie ktore tu pisete zienky ze mam hned konat.. Ehm prepacte ale hned som zacala konat dokonca viac ako moj priatel co on je jej stryko ja som tiez teta da sa povedat aj ked nejsme s priatelom zobraty,no malu lubim a dam za nu vsetko,to ze pisete ze ako ma to nemohlo napadnut vsak ze uz 4deti ma v ustave ... Vsade hladate negativa ved predsa ja nevidim do buducnosti ako som uz pisala mali nas upozornit na socialke! To ze som sa o nu nezaujimala nieje pravda robila som co sa dalo a ja negativne nerozmyslam ani svokru to nenapadlo a to jej babicka kazdemu sa to lahko pise,ze preco sme neuvazovali ci je v ustave.. to ze mala 4deti v ustave bol pre nas sok ked nam to pred rokom oznamila no hovorila ze jej ich odobrali lebo nemala kde byvat nie ze ich tam dala,samozrejme ze hned sme isli na socialku presne kvoli tomuto a dali na nas kontakt,a keby sme mali rozmyslat neustale ci ju tam dala tak by sme boli sedivy.. Mysleli sme si ze nas upozornia a ze malinka je v poriadku a je s nou v cechach.. A predsa aj my mame niaky ten zivot a robotu do ktorej chodime 6dni v tyzdni.. (nemyslim to tak ze nam je ukradnuta) tak laskavo vas prosim ked neviete vsetko ako je .. Tak nekomentujte ze sa o nu nezaujimame robime pre nu vsetko co mozme,vcera vecer sme sa to dozvedeli,dnes rano volali hned do ustavu,a zajtra hned na urad. Trosku sa vcitte a nepiste co by ste robily vy. A nemam za potrebu sa tu lutovat ,prispevok co som uverejnila bola otazka ci socialny pracovnici urobili spravny pristup,a ze ci mame sancu ju ziskat. Nie ze vypisujem na modrom konovi a neriesim. Dakujem . A pre tie ktore ma chapu dakujem a drzte palce,dieta si to nezasluzi-ziadne.

pehavcek
25. apr 2017

@pribinak jednoznacne s tebou suhlasim

pehavcek
25. apr 2017

Je smutne, ze niekto tu slusnym a inteligentnym sposobom hlada rady v tazkej situacii a dostane sa mu tolko nepochopenia. Sme ludia ale niekedy sme ku sebe bezcitni, bez stipky porozumenia, empatie... Niekedy mam pocit, ze aj obycajne zviera vie viac vycitit kedy niekto potrebuje podporu ... Smutne

mata2
25. apr 2017

@pribinak to som si neni ani ja istá,či majú nejaký limit...

nicole333
autor
25. apr 2017

Jedna zienka mi tu napisala ze mam napisat navrh o NOS. Tiez ma to hned napadlo ze to bude najrychlejsie riesenie ale svokra ma odbila ze v ustavnej starostlivosti nam daju navrh alebo oni sami poziadaju o sud..,bohuzial som v takejto situacii prvy krat ale myslem ze to s NOS osobne je lepsi napad.. Kazdopadne uvidime co povedia zajtra

dominika2221
25. apr 2017

Drzim prsty nech vsetko dobre dopadne

janka743
25. apr 2017

@nicole333 kontaktuj sa s pracovníčkami ÚPSVaR príslušného mesta - kurátorky... oni by vám mali pomôcť aj s papiermi a inými úradmi...prajem vám aby ste dieťatko mali čoskoro u seba.

pribinak
25. apr 2017

@nicole333 iniciatívna musis byt Ty, ak mas teda záujem neterku získať do svojej starostlivosti.
Urcite kontaktuj Urad prace. Bude to najrýchlejší spôsob. Pomozu s papiermi, daju info a poradia co a ako.
Drzim palce

mata2
25. apr 2017

@nicole333 najrýchlejším riešením je požiadať súd o neodkladne opatrenie,a zároveň s týmto návrhom poslať na súd aj navrh na zverenie do NOS...
To že je malá v ded,neznamená že už má nariadenú ustavnu starostlivosť...
To by tety úradníčky inak porušili zákon,keby už požiadali súd o ustavku...najprv musia prešetriť,či neni možné umiestniť dieťa u niekoho v bio rodine.,potom v inej náhradnej rodine,a len vtedy,ak to možné nie je,požiadajú súd o ustavnu starostlivosť...
Predpokladám že mala je teraz zverená do starostlivosti ded len na základe neodkladneho opatrenia.
Máte veľkú šancu ju získať.a nedaj sa oklamať uradnickami,keď budú tvrdiť že to tak rýchlo nejde,....pokiaľ ti odmietnu pomôcť čo najskôr zo spisanim návrhu na súd,obrat sa na ten Návrat...

nicole333
autor
25. apr 2017

@pribinak ano samozrejme,my tam cela rodina zajtra ideme snad nam tam pomozu tak ako pisete,no prvom rade chcem vediet aj to ze preco nam nedali vediet ze je tam umiestnena a vobec ze ci mali nato narok ked ma zijucich pribuznych.. Ale nejsom si ista ci mali narok nic neoznamit..preto som sa aj pytala ci konali spravne

nicole333
autor
25. apr 2017

Zeny vy ste mi dodali strasnu energiu a velkuuu nadej nelutujem ze som napisala prispevok,aspon o nieco lepsie zaspim,lebo vdaka niektorym tu zienkam ktore mi napisali ze mam velku sancu ju ziskat sa citim lepsie. dakujem vam.

pribinak
25. apr 2017

@nicole333 myslim, ze konali OK z hľadiska práva, aj ked to morálne hľadisko je dost ine
Dieta je v DeD na základe neodkladneho opatrenie (predbezko). Teraz maju cas riesit ci ma dieta nejakych príbuzných, ktori by mali oň záujem.
Totiz ma neodkladnom opatrení bude este riadny sud a bud sa nariadi ústavná starostlivosť, alebo pojde dueta k niekomu kto ma záujem - príbuzní vo väčšine prípadov
Myslim si

mata2
25. apr 2017

@nicole333 nekonali správne...a zvlášť ak ste ich vopred informovali,že v prípade potreby sa chcete o malú postarať..
Nevieme za akých okolností bola malá umiestnená v ded,ak mali úradníčky dojem že je v tej chvíli nejak ohrozená,tak konali správne ak bez zbytočného vyšetrovania požiadali súd o predbežné opatrenie...
Ale ich ďalším krokom málo byť kontaktovaní príbuzných a podľa možnosti dieťa hneď umiestniť tam...a na toto sa vyprdli a v podstate tým porušili zákon...
Ale oni majú na všetko čas,a záujem dieťaťa je na poslednom mieste...
Preto si myslím že spolupráca zo sociálkou neni ta najrýchlejšia cesta...

nicole333
autor
25. apr 2017

@mata2 ved to ze chcem sa ich tam opytat ze ci bola mala niak ohrozena a preto ju tam umiestnili..to by bolo mozno o.k ale to ze nam nedali ani vediet ze tam je .. To uz sa mi zda cez ciaru

pribinak
25. apr 2017

@nicole333 aby sa to dalo cele dobre posúdiť, chýbajú velmi dôležité info: na základe čoho bolo dieta odobraté matke a za akých podmienok
Toto su fakty, ktore dost podstatne ovplyvňujú vsetko ostatne

javorina25
25. apr 2017

Drzím palce, nech mate malinku co najskor pri sebe...

mata2
25. apr 2017

@nicole333 želám ti aby si takých rozhodnutí sociálky "cez čiaru" zažila čo najmenej...
Ak malú naozaj chcete,trvaj na tom,nech ti návrh na neodkladne spíše už zajtra...
Ak ti bude tvrdiť že sudcovia to nechcú schvaľovať,tak jej never...len nech ti ho pekne spíše...
Asi tá bude nahovárať,aby ste podali návrh len na nos....ale to budete čakať na pojednávanie x mesiacov...
Ja som na pojednávanie ohľadom starších pestunskych dvojčiat čakala 11 mesiacov...tiež má úradníčka presviedčala že predbezko je zbytočné,že mi ho súd neschváli... a schvalili....🙂

nicole333
autor
25. apr 2017

Baby vsak je vylucene ze by mohla byt mala v nahradnej rodine cudziej.. Len teraz svokre volal jej syn (svagor) ze bol v detskom domove a ze je vraj v nahradnej rodine .. Ved to je uplna blbost dnes som tam volala a povedali ze mi nemozu nic viac povedat iba ze mozem prist za malou,a dohodnut sa. My uz sme zufale ten mij svagor je psychicky chory to je pravda.. No my uz sme tak vydesene ze uvazujeme ci to tak je aj ked viem verim ze to nieje pravda

mata2
25. apr 2017

@nicole333 môže byť v profi rodine..
Profi rodič je zamestnanec ded,ktorý sa stará o deti doma..
Pochybujem,že by mala bola v cudzej nah.rodine....
Vy ako biologický príbuzný máte prednostne právo dostať ju do starostlivosti..

fidorka7
25. apr 2017

@mata2 ty si hrozne negatívny človek, na jednej strane nevieš aké boli okolnosti, ako sama uvádzaš, na druhej ale vieš, že "jednoznačne" pochybili, vieš čo, zdrž sa aspoň do zajtra komentov, autorka nám zajtra napíše prečo začo načo a potom to môžeme zhodnotiť. Pri padáš mi ako človek, ktorý vie uvariť polievku len z vody, všade bol a všetko vie, taký chrobák truhlík. Ty sa jednoducho riadiť svojimi dojmami ktoré sú pre teba dogmami. Trošku kľudu a pochopenia by ti neuškodilo.

mima4
25. apr 2017

@nicole333 prepac ale preco by ti mali nieco hovorit, ved ty nie si jej rodina, to nech riesi tvoj priatel a jeho rodicia, oni sa maju zaujimat, pytat sa. Ty si v podstate cudzi clovek v tomto celom

majcika
25. apr 2017

@nicole333 a ten tvoj švagor ju videl či? Neviem presne ale nemala by to riešiť babka malej, keďže nie si manželka ale len partnerka? Ako to, že švagor vedel kam ma ísť a vy až zajtra idete po úradoch?