Švagrina povedala, že mám zaostalé dieťa
Vcera som sa tak povadila s mojom svagrinou, ona je "supermatka". Mam syna,ma 2 roky 4 mesiace a povedala mi na neho, ze je zaostaly. Pretoze este nerozprava, rozprava takou svojou hatlaninkou, ale vie povedat nejakych 15 slov. Aj ked nerozprava vsetko, rozumie vsetkemu. Potom este ma plienky, oducam ho, ale nedari sa. Su chvile kedy vie, ze sa mu da cikat,ale neskoro mi to naznaci. A tretia vec,co jej vadi, ze nevie este sam jest poriadne. A to podotykam, ze je sam, len niekedy lyzickou a niekedy ked mu to nejde rukou. Pre tieto tri dovody mi povedala, ze ci nevidim, ze je zaostaly, ze to mam riesit.
Zienky mate pocit, ze by bol na tom tak zle?
Nechcem byt zlá , ale zaostalý tu je niekto iný asi... Ako toto môže povedať ? Vôbec nejaví známky žiadneho zaostávania . Je uplne v poriadku . Všetko ma svoj čas . Veď je este maličký . A kazdopadne , co ju do toho ...bože take ženy by som bila😄
Asi teraz budem za zlú.... Ale prečo to vôbec riešiš ak si myslíš, že je tvoje dieťa v poriadku?
Ja som nečítala všetky komentáre.. Tak neviem ci si písala či dieťa má alebo nie.. Ale možno len vyjadrila svoj názor.. Ty si teraz uviedla svoj postoj k veci ako rozhorčená matka.. Ale my nevieme ako a s akým úmyslom ti to povedala.
A nerobte tu zo slova ' zaostalý' zas ako nejakú urážku.. Slovo zaostalý nie je mentálny hendikep.. Znamená to len,že asi podľa nej je vo vývine "Pozadu... To znamená, že napr.od mojich detí je tvoje dieťa po zadu.. Napríklad v chodeni, rozprávaní..
Ja osobne nezvyknem porovnávať a nejako zvlášť sa nad cudzími pozastavovat, ale tiež poznám pár takých čo vnímam že 'zaostàvajú' ale to ešte neznamená, že ich hádžem do nejakého vreca označenie ' mentál'.kazde dieťa je iné a deti zo dňa na deň, z týždňa na týždeň, z mesiaca na mesiac robia veľké pokroky.
Vyzerá to tak, že asi ty sama nejaké pochybnosti máš, ak áno tak to rieš a ak nie tak mávni rukou a'život de dál' ✌
Môj sa oducil od plienok keď mal 2 roky 9 mesiacov do 3 rokov hovoril len mama tata baba dedo áno nie a kŕmila som ho dosť dlho jesť sa naučil až v škôlke kde šiel ako trojročný dnes má 12 rokov v živote sa mi nepocikal ani keď bol chorý dnes krásne čisto rozpráva musím ho zastavovať a jesť vie super už v škôlke pekné s príborom jedol takže nič sa neboj každý má iný čas
Mojho priatela ujo ma dceru podotykam 6 rocnu nevie rozpravat len hatlaninou,navstevuje stale skolku,musi s nou chodit na wc,nosi ju na rukach atd.. Pochybujem ze ju vezmu do normal skoly.A chudak jej tato si nechce priznat ze je asi INA.Tak neries svagrinu ona asi o zaostalosti v zivote nepocula 🙂 aj moja svagrina je mudra jak Salamun lebo mam 10 mesacneho syna ktory sice nestvornozkuje ostosest ale plazi sa a to jej vadi.Zato vie kopec inych veci.No niektore svagriny su take no.Len oni maju perfis deti 😀
Ja by som sa jej zasmiala do ksichtu a s úsmevom na tvári povedala, či nevie, že dnes je to IN, keď je dieťa zaostalé. Asi by bola šokovaná tvojou reakciou. Môj sa odučil v 4 rokoch od plienky, mali sme ju od dvoch rokov len na noc. V škôlke sa raz pocikal, museli mu tam niečo spraviť, pretože odvtedy nechcel v škôlke vôbec spať, tak sa bál. Čo sa týka reči nezúfaj, môj začal hovoriť ako štvorročný. Dnes ma šesť nie je to najlepšie, ale perieme sa s tým. Mentálne je v poriadku, len sa mu nechce hovoriť. Dala som ho do školy a pomaly sa rozbieha a zlepšuje aj reč, je nútený tam veľa hovoriť, chodí do logopedickej triedy. Ked sa do mna v škôlke učiteľky navážali, že nerozpráva, a mala by som ho dať vyšetriť atd. , tak som im povedal, že do škôlky som ho dala preto, aby bol v kolektíve a bol nútený hovoriť a keby bol geniálny, tak ho dám na Vš a tri cudzie jazyky a nie k nim, ta na mna kukali. Jednoducho človek v istých situáciách musí byť rovnako sprostý.
a ešte k tej reči, môžem len odporučiť návštevu logopéda. Dá ti cviky na precvičovanie hovoridiel, pretože sú to svaly a tie musíš posilňovať, aby plnili svoju funkciu. Nám najlepšie poradila klinicka logopedička, ktorá sa zaoberá nehovoriacimi deťmi, dospelými. Chodili sme aj ku školskej logopedičke, ale to bol stratený rok.
svagrinku trepa poslat do r... , je to vase dieta a vy ako matka viete co je prenho to najlepsie a snazite sa vychovavat ako kazda mamicka ... moja dcera ma 2r a 3m rozprava plynule pekne ... vie pekne papat , tiez sa snazim ju ucit na nocnik ale nedarí sa ani ju nenutim pride ten spravny cas ked bude chciet sama ist na nocnik ... moja svagrina tiez je taka mudrucka ze podla jej by som mala vychovavat malu a nic insie necitam od nej ked pise iba ze "odnauc uz malu od plienok" svokre detto ... dam foto na fb a oni ziadny pozitivny koment iba ze "naco jej davas plienky" uz mi ide na nervi ... netreba vsimat . S jednym uchom dnu a s druhym von ... 😉 🙂 svagrinu nepocuvajte ...
Tvoja švagriná je zaostalá keď sa takúto necitlivú debilinu opováži vypustiť z huby...tvoje dieťa je podľa mňa v úplnom poriadku...a tej krave by som jednu vrazila...ty kokso ako ma vedia rozčúliť takéto závistlivé, neprajné ...aaach
@maria584 myslim, ze nemas dovod sa stresovat, podla mna je to v poriadku. Mojho syna sme oducili od plienok az tesne pred nastupom do skolky (mal 2roky aj 10 mesiacov). To jedenie je tiez v pohode, aj moj si pomahal obcas rukami, dokonca aj teraz sa obcas stane. Rozpraval asi viac ako tvoj syn, ale ani to by nemal byt problem, deti su rozne, niektore rozpravaju skor, ine neskor. S lekarmi by som to riesila, keby mal uz povedzme 4 roky.
Pokial ide o svagrinu - kasli na to. Mozno jej deti zacali rozpravat skor, ale to nic neznamena, kludne sa moze stat, ze tvoj syn ich vo vyvoji nakoniec predbehne.
Moj ma 4 roky a jeho rec je tiez hatlanina hlavne tazsie slova si povie po svojom.a dokonca skoro do 2 rokov mi len stvornozky chodil a nechodil sme na ziadne cvicenia proste ked prisiel jeho cas sam sa mi pustil.nic si z toho nerob asi ma nejake komplexy svagrina.
no neviem kedy je normálne chodiť na wc, sám jesť a začať rozprávať, pravdou je, že naša dcéra to robila oveľa skôr.
s týmto neurobíš nič, len trpezlivosť.
Možno je aj dobre, že to povie priamy rodinný príslušník, aj kritika býva fajn. Už keď nič iné, tak si aspoň človek uvedomí, že niečo nie je priemer
@maria584 vôbec si z toho nič nerob...to ona je zaostalaa...ked nevie ze kopec iných deti nevie este poriadne papat samo..aj moja ma dva 5 mes... a veru to jedenie nic moc...aj ked sa snaziim ju to naucit...dalej reč nerieš..ak si vie vypýtat papat... hracku..cikat...neries nic...v skolke je kopec deti co ma viac ako tvoje dieta a nevie vôbec rozpravat tiez len hatlaniny..a stou
plienkou...neboj aj to pride...milujem tieto super matky...vzdy ma vedia dobre pobavit
@maria584 švagriná je odborníčka? Pošli mi ju, nech zdiagnostikuje aj môjho. Bude mať 2,5 roka, tiež rozpráva hatlaninou, rozumie všetkému, ešte nie je 100% odplienkovany... ale poviem ti, že aj so štátnicou s vývinovej psychológie (za 1! 🙂 si nie som istá, či je zaostalý alebo nie. (Inak pekný zastaralý výraz, ktorý používajú len necitliví laici a staré učiteľky ktoré kašlú na celoživotné vzdelávanie 😉 ... No, skrátim to. Pošli švagrinú do ri.i nech sa stará o svoje detičky a jej mužovi (tvojmu bratovi ?) poraď, nech ju viac chváli ako matku, pretože sa cíti nedocenená a potrebuje si zvyšovať svoje sebavedomie a vôbec pocit kompetencie v role matky. Na to používa všetky matky okolo, pri ktorých cíti, že si to môže dovoliť. ... Inak, nemusíš sa s ňou hádať, stačí ak jasne, zreteľne a asertivne s pokojom povieš. STARAJ SA O SEBA A SVOJE DETI. NEPYTALA SOM SA NA TVOJ NAZOR. 🙂
Jooj, neprijemne, ale to skor svagrina trochu zaostava v informaciach alebo si potrebuje nieco dokazovat, ci riesit nejaky komplex, zavist.
Mas uplne zdraveho chlapceka, tie tri veci, ktore spominas neznamenaju ziadne zaostavanie.
A aj moj maly bol v jeho veku na tom rovnako.
Keď pôjde do školy s plienkou, nebude rozprávať a sám jesť, vtedy bude zaostalý. 🙂 inak, vynára sa mi taká vec - v rodine mame osobu, čo strašne riešila, že náš malý (brat) nerozpráva keď mal skoro 3 roky. A jej syn kecal odušu. Náš malý sa rozkecal, jediný problém je L, jej malý chodí po logopédiách, lebo mu nie je rozumiet a kazde slovo hovori 5 sekúnd, ako mu to nejde z pusinky von. Takže ono sa to vie vrátiť. :/
@maslenka47 ty si čo zač?Moje nervy 😆...aké žalovať na koníka?Každej matky by sa takáto poznámka dotkla, a v každej by vyvolala pochybnosti a strach...ale tvoja poznámka svedčí o tom, že deti nemáš, a nevieš ako to chodí...a vlastne aj o tom že sama si ešte decko 😆😆😆
Moj syn má 10 mesiacov a tiež mi jedna mamička povedala, že aký je malý. Normalne by som toto porovnávanie detí zakázala!!! Z každého dieťaťa vyrastie dospelý človek, ktorý sa naje, vyciká, umyje, porozpráva a vobec nezáleží na tom, či sa to naučí o pár mesiacov skor alebo neskôr. Pre každú maminu je jej dieťa "najlepšie" na svete, ako aj moj syn pre mňa. Takéto úbohé vymýšľanie si chýb na druhých deťoch je len dôkazom zakomplexovanosti a "dokonalého" intelektu.
@maria584 úplne súhlasím s príspevkom od @magduska2 ... presne tak... tvoja švagriná, ktorá má 4 deti ... ešte raz zdôrazňujem ...4 DETI ... len POROVNALA, čo robili jej deti a čo robí tvoj malý resp. ako sa vyvýja oproti jej deťom ... a zaostalý znamená, že to, čo tie jej deti už vo vývoji dosiahli, tak on to má ešte pred sebou ... a čo...je to tvoje prvé dieťa, tak sa snažíš ako my všetky 😉 ...
mám dve deti a ešte k tomu dievča a chlapca a napriek tomu ich neustále v duchu POROVNÁVAM (nevyhneš sa tomu a možno sa sama o tom presvedčíš, keď budeš mať ďalšie dieťa) ... veď aj ty sama sa pýtaš, či je tvoj syn až tak pozadu a my ti odpovedáme tak, že ho tiež porovnávame s našími deťmi ... takže...moja rada je ... predýchaj švagrinú a keď sa ti zdá, že je príliš múdra a nebudete si rozumieť, tak sa spýtaj radšej tu napr. tu ako baby učili svoje deti cikať do nočníka a ako sa im to podarilo ....ale, ak by si si s ňou - švagrinou našla spoločnú reč, tak sa popýtaj u nej ako ona svoje 4 deti odnaučila od plienok ...máš informácie rovno pod nosom a nevyužiješ to?..veď nech ti poradí ...
nič by som ti sem nepísala, keby že je to len nejaká premúdrelá mamička s jedným dieťatkom, ktorá sa tiež učí (tak ako my všetky) ...ale ona by ti už vedela poradiť...veď keď nám môžu radiť (aj keď o to niekedy nestojíme-resp. väčšinou nestojíme) naše mamy a svokry (ktoré mali deti - nás pred 20timi rokmi...), tak prečo nie niekto , kto má deti skoro tak staré ako tie naše, možno o pár rokov staršie ...
@maria584 a k tvoje otázke, či mám pocit, žeby bol tvoj malý na tom až tak zle ...porovnám s tými mojími a ...dcérka bola komplet odplienkovaná, keď mala rok a trištvrte, slovnú zásobu mala 50 slov zrozumiteľných a používala aj svoje detské výrazy cca 30 (písala som si to všetko, lebo to bolo moje prvé dieťatko) a vo veku tvojho syna, keď mala 2 roky a 4 mesiace spievala svojmu dvojmesačnému bratovi uspávanku...jedla sama v jedálenskej stoličke - lyžicou aj detským príborom (ešte ho mám na pamiatku odložený)🙂 ... bola s láskou ostro sledovaná a bola som citlivá na akúkoľvek poznámku k jej vývoju a k jej správaniu a k jej vzhľadu hlavne od cudzích ľudí (tiež som agresívne reagovala, ak sa mi nepáčil nejaký komentár🙂...)
@maria584 Tak na uvod dieta v tomto veku by to podla tabuliek malo vediet... Vdakabohu sme kazdy iny individualny...A ze to tvoj drobec este nevie? No a co? Navyse dieta sa kazdym dnom uci a to co nevedelo vcera zrazu vie zo dna na den. Takze nestresuj sa, venuj sa drobcovi a svagrinka nech sa stara sama o seba a svoju rodinu 😀
Moj syn chodil ako 3 r do skolky a este mal na noc plienku a mesiac pred nastupom sa zacal sam od seba pytat na zachod rovno. A naucil sa...Mladsi ma 2,5 vypyta sa. Netreba sa stresovat
@maria584 a teraz synček bol komplet odplienkovaný, keď mal 2 roky a 2 mesiace, slovnú zásobu mal 18 slov zrozumiteľných a používal aj svoje detské výrazy cca 10 (tiež som to písala, lebo som mala pocit, že oproti našej dcérke je úplne niekde mimo a teda ma to dosť desilo), vo veku tvojho syna, keď mal 2 roky a 4 mesiace príliš nekomunikoval, len sledoval naše dielógy, sem tam povedal to svoje jedno-dve slová a ukázal, zato bol vrtký a šikovný-a vyšplhal sa na kuchynskú linku, ani som nestihla povedť NO-NO ...jedol v jedálenskej stoličke - lyžicou aj detským príborom, aj rukami-ako sa mu podarilo a čo to bolo aj mimo stoličky ... tiež som ho s láskou a obavami sledovala a stále dookola učila, aby aspoň trochu "dobehol" tú svoju sestru ... pred nástupom do škôlky začal rozprávať - celé súvetia, používa zložité slovné spojenia a cudzie výrazy, teraz melie po anglicky (bez námahy) a rozpráva sa s nami ako dospelý ...a samozrejme rozpráva stále ...ako jeho sestra ...takže to z čoho som mala najväčšie obavy - že sa nebude vedieť komunikovať - je už za nami ...ale ...zase máme pred sebou iné - školu - a zase porovnávam-veď ako inak by mohli tie deti napredovať, len je potrebné si uvedomiť, že sú to len výzvy, keď jedna mamička napíše, že jej dieťa vie čítať v 5 rokoch - tak skúsiš, či aj tvoje náhodou nie je také šikovné...dôležité je, že ak zistíš, že ti kašle na čítanie a radšej sa bude hrať, tak ho nebudeš nútiť nasilu ... ale skúšať budeš stále - veď my matky sme také-všetky máme šikovné a múdre deti
No to nie, určite nie je zaostalý. Moje 2roky 4 mesiace majú tiež plienky a síce ako tak rozprávajú, ale väčšinou im rozumiem len ja. Papajú samé, ale aj napriek to.u tvoj určite nie je zaostalý. Raz dva to doženie. V tomto veku robia detičky pokroky doslovne zo dňa na deň.
Nepočúvaj švagrinú a hlavne neporovnávaj svoje dieťatko!!! Každý sme jedinečná bytosť a niečo nám ide rýchlejšie a niečo pomalšie. Našťastie, pretože by bol svet len čierno-biely 🙂 ...... A podľa toho čo dokáže, je úplne v pohode.
@ivett1 krasne si to napisala. Stale sa vravi, neporovnavaj, ale ano, ja vravim, stale porovnavame. Alebo skor, sledujeme. My mame 4 deti a "porovnavam". Aj moj muz. Je to normalne a prirodzene. Ale porovnavame len svoje deti. Ine by som si nedovolila. Clovek nikdy nevie ake to dieta vobec je, ako vyrasta, ake ma impulzy, ako sa s nim rodicia ci surodenci bavia, hraju, atd.
A zakladatelke poviem tak, pri jednom deitati je clovek este nesvoj a vela si berie k strdcu. Jednym uchom dnu a druhym von. Kazde nase dieta bolo a je ine. Kazde je sikovne a ale kazde v niecom inom. A taktiez je rozdiel v pohlavi (starsi su 3 chalani, najmaldsia ma cerstvych 14 mesiaciv a je do mala copana). Je naozaj pravda, ze dievcata su TAKMER vo vsetkom popredu. A su akesi empatickejsie uz od narodenia.
Ale zase zalezi aj na dom, ako su deti od prveho dna vedene.

moj ma 2 r. a 9 mesiacov, chodi do skolky a sam jest nevie...krmim ho doma a krmia ho aj tam...neriesim...sak raz sa nauci.....