Švagriná využíva môjho brata
Mam obavy že moja švagriná využíva môjho brata. Je od neho 8 rokov mladšia, nikdy nepracovala, VŠ prerušila keď bola tehotná s prvým synom. Oni majú raz v týždni večer babysitterku aby si mohli ísť do reštaurácií, asi párkrát v mesiaci príde babysitterka na cely deň lebo to mladšie 2 ročne ešte nie je v škôlke aby mamička mohla ísť shoppingovat a robiť yogu a chodiť do kaviarne a čo ja viem čo. Mesačne im chodí aj upratovatelka a podotýkam že švagriná nepracuje takže by to mohla robiť aj sama. Sme 4 súrodenci a vzťahy v rodine boli komplikovane, nezamestnanosť, alkoholizmus atd môj brat išiel do zahraničia a tam si niečo vybudoval a od vtedy ako keby sa vzdialil od rodiny. Keď spoznal tuto a zobral si ju, nasťahovali sa späť na Slovensko. Ako mu mam otvoriť oči?
@lakebabe presne deti rastu veľmi rýchlo. Ja si neviem predstaviť napr. Chodiť niekde do prace. Lebo jeden syn ma poruchy učenia NKS je integrovany celý svoj čas,keď je doma venujem jeho učeniu. Do Togo malinký je ešte podľa mňa malý,nemusí ísť do jaslí,je na mne naviazany stredný syn je prvák,tiež potrebuje pozornost a toto všetko stihat popri nejaké práci ktorá má bude vnútorné ničiť. Akože halooo to za toto napr.je žena zlatokopka? Véd tu sa úplne mýlia dojmy s pojmami
@rebekamarcusko Ja som sa naucila spohliehat najma na seba, az potom na inych. A tam je cely problem. Mam to trosku inak nastavene.
Raz budes mozno v zivito v situacii, ked sa budes musiet spolahnut len na seba. A potom sa ukaze, ako to zvladnes.
@lakebabe A kde si prisla na to, ze sa neda venovat obom? To je to konikovske klise, ze len zena v domacnosti je dobra matka?
@rebekamarcusko to sú pojmy zatrpknutej ženy, ktorá sama priznala, že muža nemá. Moja mama sa vzdala kariéry kvôli mne lebo ma mala skoro v 40 tke a ja na to doteraz spomínam ako som do 6 rokoch bola doma a miesto do škôlky ma vozila po výletoch sama autom , kým otec zarábal. Pre mňa
Su to nezabudnuteľné spomienky a som jej doteraz za to vďačna
@mircalla ja tiez absolutne nerozumiem. Nerozumiem zenam ako si ty, zjavne sa ta tato tema v comsi dotkla, pretoze uz prvym prispevkom si vystartovala a este vitazne dodala, ze chapes, ze to nie je vacsinovy nazor,....akoze ''vlky zjecte si ma''
Pricom uprimne my tu o svagrinej nevieme vobec nic, my ani len netusime ci to parkrat do mesiaca nie je presne 2x
Oni maju doma zle vztahy, alkohol a medzi inym aj nezamestnanost, teda podobne ako u teba aj tu je tema citliva, ale inak, tebe nejak vadia zeny, ktore mali viac stastia ako ty
Pretoze vyzeras byt chytra dost a asi tiez by si nechcela dostavat useckove otazky ako tu teraz doslova ''vypocuvas'' @rebekamarcusko a je zlata kocka, ze ti vobec odpoveda, ak by sa teba niekto rovnako useckovo pytal.
Ako moze ostat zena na vsetko sama? Ako chces zabezpecit vsetko sama? Ako chces dat vzor vo vztahoch, ked si ho sama neudrzala a aj tu reagujes neadekvatne ostro? Ako reagujes obvykle, ak dostanes inu odpoved ako chces pocut ty, doma od deti? Ako vies, ze kruzky a dovolenka je to, co robi deti stastne? Ako si dovolis nazvat ineho cloveka bez poznania kontextu lenivym? nie je to na rozdiel od autorky grobianske ako reagujes ty? a pod.
Skus vklude si nad tym popremyslat....MK je velakrat zrkadlo, to, ze si povedala, ze nemas rada zeny, ktore su doma to uz sme poculi, ale na co to potrebujes opakovat na kazdej strane a obhajovat sa? ci len sa potrebujes v tomto vyhadat? chces medailu a diplom na stenu, ze ano mas pravdu, ak niekto nie je schopny zarobit tolko penazi ako ty, tak je leniva lemra, urobi ta to stastnou?
Asi ti uslo, ze sa pise ine tisicrocie a ludia mozu zit rozne, ako oni chcu a ako sa doma dohodnu, je to na nich, ta lemra, moze robit vsetko doma, ta lemra sa moze starat aj o inych ludi v okoli, my to nevieme a nie kazda o tom dava hned statusy, mozno je to skutocne niekto s ambiciou spisovatela, mozno studuje....ktovie, kedze sa nerozpravaju tak tam moze byt tolko veci, co za tym vsetko je.
Zvlastne na tebe a rovnako tak na autorke je to, ze sudis, davas svoje domnienky za jedine pravdy bez toho, aby si ju poznala, spoznala, aby jej autorka dala sancu vobec si k tomu nieco povedat, prv nez ju tu riesi a odsudi. A na takych zenach je najzaujimavejsie to, ze prve by potom chceli pre seba pochopenie, pre vsetko co robia aj pre tu absolutnu tvrdost, ktorou tu ''sijes'' aktualne do dievcat, o ktorych ozaj nic nevies, pretoze aj to, ze ktosi cosi napisal na kona este to neznamena, ze to tak ozaj je.
Ty nechces byt doma, mas pocit hodnoty cez pracu, ktoru robis, si na seba hrda, je to vsetko vporiadku, ale nie je to jedina hodnota, ktoru clovek ma a mozno to niekto citi inak a dnes uz je nastastie ina doba, kedy ta nik nenazenie na 8hodin do prace a ano su ludia, ktori to volia inak. Chces ty zatlieskat, ze tolko makas, ze mas tolko penazi, ze by si mohla sediet doma, ale neurobis to. Mozno je to preto, ze by si nevydrzala sama so sebou v klude bez toho tempa, tazko povedat ci je to dobre, kazdopadne parada ak si to takto dala sama. Si skvela, ale co sa tyka inych tvrda a to neumerne a si presadzujuca svoje a je to otazne ci dobre. Znies zranena zo vztahu, tiez to mozem z jednej vety vyvodit ako ty predtym - pretoze dovera je zaklad a mne je luto, ze si sa asi nikdy spolahnut na nikoho nemohla kedze pises - uz len veta spolahnut sa vo vsetkom na niekoho ineho znie zle.
Moct sa na niekoho spolahnut je bazal, je to zaklad, je to nieco co dieta ziskava v rodine a je super ak to najde vo vztahu, znamena to, ze su dvaja jeden - nie uplne romanticky jedno telo, jedna dusa, ale pevny partnersky zvazok a to ze ty si to nenasla, este neznamena, ze to musis hned zakazat vsetkym.
@mircalla a ty ma poznáš že vieš ze som sa nemohla spoľahnúť sama ma seba.? Musela ,ale napriek tomu je pekný pocit sa spoľahnúť na druheho
@mircalla
@mircalla niekto to tak nechce, skus pochopiť a akceptovať aj iný názor. Niekomu to tak vyhovuje, to ze tebe nie je len tvoj problém. Každá kariéra a práca zaberá väčšinu času z dňa. Niektoré rodiny chcú ten čas využiť inak, lebo nie si odkázané na zenin príjem. Opakujem sa dôležité je ,aby to vyhovovalo tým co spolu žijú a platia spolu účty.
@rebekamarcusko
Ale ty máš zase asi od štátu opatrovateľský, takze tiež prispievaš. Toto je iná situácia.
@rebekamarcusko Pokial si nastavena, ze ta praca bude vnutorne nicit, ta to je tvoj problem
Zeny, dalej necitam. Nehnevajte sa, nebavi ma to. Stale dokola tie iste dristy o partnerskom zvazku a ponuke byt doma. Vobec to nechapete.
Ja proste som rada uzitocna a rada najdem aj pracovne uplatnenie
Ze by ste doma, lebo bud nemate na to, aby si nasli dobru pracu alebo Vas zivi manzel, to je Vasa vec.
Treba tak 20 rokov cucat stat, vsak danovi poplatnici sa postaraju. Koncim, idem von a fakt toto nema zmysel.
@mircalla Pozri, tiez pracujem a mam pomerne slusnu karieru, ale to ma este neopravnuje s despektom sa vyjadrovat k tym, ktore ziju inak. Nefinancujes ich, tak naco do nich kopes?
@katkami123 ja nemám žiadny opatrovateľský,mám rodicak
@mircalla pises: ''Ja som sa naucila spohliehat najma na seba, az potom na inych. A tam je cely problem. Mam to trosku inak nastavene.
Raz budes mozno v zivito v situacii, ked sa budes musiet spolahnut len na seba. A potom sa ukaze, ako to zvladnes.''
a mozno by si inym mohla dopriat aj to, co sa nepodarilo a nebolo dopriate tebe, teda ze sa nikdy nebudu musiet spolahnut len sami na seba, ze mozno stale budu mat podporu okolia, ktore ich nenecha tak ako si to musela zvladnut ty.
Mozno by si len potrebovala pocut, ze si toho dokazala vela a sama a samozrejme aj mama, ktora pracuje, dokonca aj ta ktora je samozivitelka je skvela mama, robi maximum a to je dolezite, deti to vzdy ocenia.
a uplne posledna vec, nie kazdy kto je doma tak ho zivia danovy poplatnici ako? ved musis byt niekde vedena na urade prace...aby ta zivili ostatni, teda ak je niekto doma a je zena v domacnosti, tak ju max zivi jej manzel to je uplne absurdne tvrdenie co si dala, teda ak mas pocit, ze vsetky tie zeny zivis a ze pracujes aj za ne, tak si dnes spokojne oddychni, nepracujes. Ak je niekto dlhsie doma ako mu umoznuje materska a rodicovsky tak ho nezivis ty. Alebo aspon vacsinu co je doma riadne a netvari sa ze hlada zamestnanie, ked ho nehlada.
@katkami123 a tým rodicakom teda do domácnosti naozaj neprispievam zaplatím deťom školu,sebe paušál a za deň je to cele v riti. Lebo idem do.obchodu do drogérie a aj sebe napríklad niečo kupit
Inak, v kórejskej mentalite je napríklad hanbou, ak žena pracuje a nie je doma pri ďetoch. Také zeny tam len ťažko zastávajú vrcholové pozície a o mužoch o ktorích sa vie, že ich ženy pracujú, tým sa vysmievajú a sú na pracoviskách doslova šikanovaní. Bežný model je tam taký, že muži sú v kuse v praci, tam nefunguje 8h prác.čas, ale musí byť v praci od rana do večera, aj keby mal na tej stoličke iba sedieť. A zeny sa starajú o domácnosť a deti. Realne deti otca ani poriadne nevidia. Takze, iný kraj, iný mrav.
@rebekamarcusko
Aha, ja že máš na staršieho niečo vybavené, keď si písala niečo v zmysle, že ma poruchy učenia a ak som správne pochopila, že je integrovaný.
@katkami123 ano,ale ani ma nenapadlo pýtať nejaký opatrovatelsky😅 lebo zas si nemyslím,že na toto by som ho dostala
@rebekamarcusko
Čo viem, ono to nejak rieši komisia na základe záznamov v zdravotnej karte, ale to píšem veľmi všeobecne, neviem kto a koľko na základe čoho dostáva.
@mircalla ty mi tu dávaš,že mám nejaký problém. Ja nemám problém,chápeš to?😂
@katkami123 no nejak extra to riešiť nebudem,ale skúsim sa popýtať teda. Dakujem
@rebekamarcusko Ani ja. Len pochopte, nezavidim. Pohrdam tym.
@atinkaa Nie, zena, co je doma ju nezivi len jej manzel.
To si kde zobrala? Neplati dane. Predpokladam, ze vyuziva zdrvotnictvo, skolstvo atd....verejny sektor. Kto si myslis, ze ten verejny sektor financuje? Ona nie, danovi poplatnici. Len berie, nic neprispieva. Ktorej casti akoze nerozumies? Makroekonomika. Keby sme vsetci nerobili, kto by to asi financoval?
To si myslela vazne?
@rebekamarcusko
Ja osobne si myslím, ze nie si povinná tu nikomu nič vysvetlovat, pokým ti tu samozrejme niekto z dotyčných, finančne neprispievajú. Čo sa asi nedeje, takze pokým ti dana osoba € na chleba nedava, tvoja vec… ja tiež nemám k dispozícii babky, ktoré sú zadarmo, mám 3 malé deti. A iba 2 možnosti - ostať doma alebo Opatrovatelka.
@mircalla ten manzel ,ktorý taku ženu živí z nejakej úspešnej firmy prispieva na daniach a odvodoch štátu desaťnásobne viac ako ty v tvojom obyčajnom zamestnani kde zarobíš nejakych 1500 - 2000 eur.
A zas sme pri tom , že spoločnosť tvoria aj rodiny ,nie len jednotlivec a tým ,že chce mať muž ženu doma a ta vychováva ďalších daňových poplatníkov btw taky muz prispieva štátu za celu rodinu viac ako ty sama matka samozivitelka.
@lakebabe Ja sa nebavim o manzelovi. My prispievame obaja. Nepoznam osobu, co je x rokov doma okrem MK.
Nie som matka samozivotelka. Uz som to napisala. Dokonca zijeme v spolocnej domacnosti, i ked spolu nic nemame. Cize napisem to este raz - byvam u partnera a vsetky naklady na auto a byt plati on. Ja mam samozrejme na starosti ine naklady. Capiche?
A fakt nechapem, ze tu niekto zahlasi, ze vsak ju zivi len manzel. Nie. Ved aj tie socialne davky sa na ne niekto sklada. A teda ak niekto za cely zivot prispeje nula eur, tak ....
@mircalla precitaj si ešte raz co som napísala, spoločnosť tvorí rodina, nie jednotlivec ked rodina funguje za všetkých , keď sa ten manžel rozhodne život rodinu sám platí aj náklady za svoju ženu .
To ze ty žiješ v skrachovanom vzťahu s mužom, ktorý ťa zjavne financne nepodporil a čakáš ,ze ti budu všetci tlieskať ,ze sa o deti vieš postarať sama je zle.
Nemá to zmysel s tebou riešiť,lebo zjavne si zatrpknuta z toho ako si sa musela postarať o všetko sama. Ja ti len v dobrom prajem do budúcna stretnúť muža pri ktorom zistíš aký je to pocit môcť sa na niekoho spoľahnúť aj finančne.
@mircalla ale ved ty si sa musela postarat, lebo niekde si pisala, ze otec tvojich deti je lakomec.
Tak si sa toho s vervou chytila, a si na to pravom hrda, to ti verim. Ak by otec tvojich deti lakomec nebol, mozno by si bola nastavena trocha inak.
Ja tiez nonstop pracujem, mam beznu pracu, ziadna extra kariera a naplnanie ambicii. Ale nepohrdam nikym. Kazdy to ma inak vo svojom nastaveni a kazdy ma pravo to mat inak. A pohrdat niekym? Dost silne zbytocne emocie, ale tak tvoja volba.

Autorka už asi od nervov aký náklad tu dostala išla bratovi “otvárať oči.” Dostane od neho druhy náklad aj možno so švagrinou a bude mať vymaľované. 😀