Švagriná zneužíva pomoc starých rodičov?
Mam mladšieho brata 25r,ja mám 30r.Byvam s manželom a s deťmi v zahraničí.Cez leto a na sviatky chodíme domov na dlhšie k rodičom.Moj brat spoznal terajšiu manželku keď mali 18r,chodili spolu na zábavy diskotéky,opijali sa atď.Svagrina ostala tehotná,dieťa nechceli ani jeden ešte sa na to necítili.No rodina ich prehovorila že im pomôžu.Tak aj bolo,od bábätka dcéru dávali raz jednej babke raz druhej.Vzdy našli niečo raz bolo treba ísť na nákup,potom na nechty, kaderníčke,cez víkend s partiou von a dcéru stále len odkladali.Ked babky sa ozvali švagriná povedala "Ste mi sľúbili že pomôžete a teraz chcete sa na mňa vykašľať.Bud mi budete pomáhať alebo vnučku už nikdy viac neuvidíte".
Babky sa zľakli a naďalej jej pomáhajú.Ich dcéra bude mať 6 rokov,v septembri nastúpi do školy.Svagrina pracuje na smeny,moja mama nosí vnučku do škôlky aj ju vyzdvihuje.Potom ju prebera druhá babka a na večer ju zanesu svagrovcom.Cez víkend každý víkend je malá u babky.Kedze moji rodičia sú už na dôchodku tak viac býva u nich.Druhy starý rodičia ešte pracujú.Moja mama už je predsa staršia a nevládze toľko behať za vnučkou,má aj nejaké zdravotné problémy.No švagriná to nechápe aj tak stále k nim dáva dcéru.Horsie je že malej chýbajú rodičia a má radšej starých rodičov keďže ony sa o ňu starajú od bábätka.Neviem ako vyriešiť túto situáciu?
@ibatanecnica kto nezazil nepochopi. Mame nieco podobne v rodine. Sice mama upratovat ani nic nechodi, ale svagrina sa ani nepozdravi nic. Ale ked potrebuju pomoct s detmi, tak su im rodicia dobri. A ak chceme deti my, tak nehrozi. Kolkokrat som bola na navsteve u nasich a moj syn chcel vidiet bratranca a za 3 tyzdne ho videl raz. Akoze mame spolocny plot, takze je to fakt "daleko"... ale svagrina ked zaveli :( nuz a synovec je uz velky, 12r ale ak neposluchne, mama mu narobi zo zivota peklo a to ziadne dieta nepotrebuje. Ona ho vlastne nema rada od narodenia.
@morgane1975 a preco to robia rodicia? Kvoli vnucatam, pretoze ich maju radi, pretoze tie deti za nic nemozu
@cookie29 máme aj my niečo podobné v rodine, takže to chápem na jednej strane. Ale ja som sa do toho zatiahnuť nenechala. Povedala som nie a je mi jedno čo si kto myslí. Nemyslím si, že by trocha švagriná necukla, keby bola zrazu na všetko sama.
Uplne chapem autorku, ze sa jej zle pozera na situaciu v rodine - ide predsa o zdravie jej rodicov. Len zial, pokial rodicia nezakrocia, neda sa nijako pomoct. Svagrina si pojem "pomozeme vam s dietatom" vylozila, po svojom - zbavila sa ho. Je uplne bezne ze stari rodicia sa zapoja do varovky, odniest-vyzdvihnut dieta zo skolky a pod. ale toto je uplne nezodpovedne. Sice ju oni prehovorili aby si dcerku nechala, ale finalne rozhodnutie si vybrala ona sama, a je teda na mieste aby za nu prevzala aj zodpovednost. Aj s manzelom samozrejme. Ja neuznavam ten pristup - ze vy ste rozhodli, vy sa starajte, ved preboha mala 18r, dieta je tu, zive, zdrave, ona je matka, zodpovedna! Postupom casu starym rodicom dochadza energia, maju vlastne problemy so zdravim a sami potrebuju pomoc a nie este mat non stop na krku male dieta. Aspon tie vikendy by si ju mohla nechavat a starat sa, ked cez tyzden pracuje a nevychadza jej to. Za mna je prirodzene starat sa o svoje dieta, Zachvilu budu stari rodicia potrebovat pomoc a je normalne ze sa obratia na mladych a co im mlada povie? zaujme ten isty pristup ako ku svojej vlastnej dcere? ze su na svete aj ked ich ona nechcela?? No v kazdom pripade tu tazko radit, sami sa musia vzopriet aj za cenu toho, ze vnucku neuvidia, o com ja pochybujem ze by sa stalo.
Áno starý rodičia sa ponúkli že pomôžu ale pomôžu ako občas pokocikovat, postrážiť vnučku alebo keď rodičia budú mať niečo príklad ísť k doktorovi alebo vybaviť niečo v banke atď že postrážia. Občas, nie každý deň a každý víkend. Či starý rodič nemá právo na oddych? Už si svoje deti vychovali teraz by mali užívať si vnúčatá, užívať nie vychovávať lebo rodičia nemajú záujem. Chápete ten rozdiel, tie čo ste písali že čo sa do toho starám. Je to úplne nefér k mojim rodičom a vadí mi keď niekto využíva dobrotu ľudí.
autorka - jasné že majú ale taktiež nemajú sa montovať do života druhým a nútiť niekoho aby si nechal dieťa, keď to obaja nechceli. Takto len majú to, na čo si zarobili.
Veď obaja tvrdili, že sa na deti ešte necítia. A takto aj vyzerá. mali ich nechať ísť si svojou cestou.
@kikulienka94 a švagriná nezarába? Zaujímavé. A najmä to ako autorka všetko do podrobností vie. Nuž milá autorka,ja by som sa starala o svoj život a o život svojej rodiny. Tvoji rodičia prišli o svojprávnosti prípadne rodičia švagrinej. Za 6.rocnym dietatom sa už nezvykne behať inak. Je to dosť veľké dieťa a starostlivosť o neho nevidím ako nejako fyzicky extra náročnú.
@cookie29 pravdaže kvôli vnúčatám. Ale keď vyše 40 ročná žena si volá svokru 70 ročnú aby jej trikrát denne prišla prebaliť dieťa, lebo ona nevládze… a vyše 70 ročná žena ma vladat? Toto je normálne? Alebo príde a decko posr..ne, post..ane az po matrac a ona pozerá farmu a oteckov? Načo jej boli deti? Aby sa mohla doma váľať. Stohy šiat po celom dome, nevyzehlene, päťdňové riady v dreze a to ma madam umývačku! Lenže keď je niekto lenivá voš, tak s tým nepohnete. A to ide o ženu čo sa stala matkou po 40!
@maciatkolulu Zaujímavé ako viem všetko do podrobnosti? Veď si s mamou voláme každý deň a ona mi všetko vyrozpráva. A že nemám sa starať o ňu podľa teba, prečo nie? Veď aj moji rodičia sú moja rodina. Čo keď som uz dospela a mám vlastnú rodinu, rodičov mám rada tak isto a zaujímam sa o nich. Tiež ma to štve čo stvára švagriná. A si vo veľkom omyle keď si myslíš že 6r dieťa presedi pol dňa pred telkou. Táto je dosť akčná behá skáče všade jej je. Keď není vychovaná je dosť nezvládnuteľna a áno rodičia behajú za ňou aby sa jej niečo nestalo. Bolo uz také že malá spadla z gauča a švagriná vynadala rodičom ako si dávali na ňu pozor keď spadla.
Nestaraj sa, mama je svojpravna nech riesi. Ale to su typy ludi, jednej dcere sa telefonicky postazuje a nasledne bezi dobrovolne robit babysitterku vnucke.
@autorka ja osobne si myslim, ze stari rodicia maju pravo na oddych a ze vnucence si maju uzivat a nie vychovavat. ALE v tomto konkretnom pripade Ty sama pises citujem "Svagrina ostala tehotná,dieťa nechceli ani jeden ešte sa na to necítili.No rodina ich prehovorila že im pomôžu" Takze zrejme si kazdy tu pomoc predstavoval inak, ze ano... mozno svagrina sa nechala ukecat, ze si dieta necha lebo si to predstavovala presne tak ako to je... a jej to takto vyhovuje. A je to hnusne, ale mozno na druhe sa bude citit pripravena alebo mozno si mysli, ze ked to tak super funguje pre prve preco nie druhe. Bohuzial v tomto suhlasim na 100% s @ibatanecnica nemali sa do toho montovat, alebo mali jasne vysvetlit co si pod pomocou predstavuju a nie nad ramec. Co zjavne neurobili.
Nikde nespominas brata otca dieťaťa. Ako keby on s tým nič nemal. On je rovnako vinný ako jeho žena. Vinný sú aj starý rodičia lebo nevedia ústa otvoriť a povedať stačilo.
Naďalej budú frflat a sťažovať sa tebe do telefónu ale reálne nič neurobia.
Veď zvihni telefón a hoď reč s bratom.
Ja neviem,kde si bola,keď tvrdili,že budú pomáhať,mala si upozorniť tiež rodičov,že pomáhať s dieťaťom nie je len 2x do týždňa pokocikovat,najmä,keď otec je v cudu 3 týždne z mesiaca. Riešila si s bratom nech láskavo mení prácu? Veď to dieťa nie je iba švagrinej. Ona chodí do práce. Kebyže sedí doma a babkovci s a starajú,nepoviem. Ale takto to nevidím na desivú situáciu. Ak to rodičom nevyhovuje,majú snad usta a povedia obom rodičom,nie len švagrinej,keďže dieťa má zjavne aj otca,že nevládzu. Nad čím teda mali rozmýšľať predtým, kým nútili nevyzretych ludi si nechať dieťa. A pardon,to sa ako behá za 6 ročným deckom,aby nespadlo,ja som myslela,že sa to robí iba za bábätkami,čo sa naučili chodiť. A klobúk dole,že sa starí rodičia venujú a dieťa nie je na tv pol dňa. Je to fakt smutné,že ty zjavne nemôžeš použiť rodičov v svoj prospech ako švagriná. Ale veľ a starých rodičov zvláda aj dve,tri vnúčatá. A pokiaľ by teda nezvladali, tak by sa snáď ozvali sami a neriesili cez dcéru,ktorá je niekde mimo sk.
@maciatkolulu Brat robí v zahraničí aby zarobil a uživil rodinu, švagriná chce dom postaviť a to stojí veľa peňazí. Na brata nemajú rodičia zlé slovo lebo sa stará finančne. Mama povie že jej nepomáhal nikto s deťmi musela sama sa starať aj pracovať. Preto nechápe čo švagriná nevládze venovať sa dcére keď má len jedno dieťa.
@autorka, toto sú také úbohé výhovorky, že až. Brat sa zásobe v zahranici, má pokoj od celej rodiny a povinnosti a ešte je u rodičov pomaly svätorečeny. Nie je žiadna povinnosť mať dom, s kým v ňom bude bývať? S tou ženou, ktorá si dávno zvykne na život bez neho? S dieťaťom, ktoré nevidel vyrastať? A zrazu je to švagriná, kto chce dom. Presne tá, ktorej sa nikto ani nepýtal, či chce dieťa, bolo rozhodnuté za ňu. Teraz bývajú kde? Evidentne nie ani pri jedných rodičoch. Prečo? Mala by to oveľa ľahšie s vesanim vnúčata na krk. A ušetrili by tiež viac, než takto. Proste tu nebude všetko tak, ako tvrdíš.
Prosím? 🤣🤣🤣Švagriná teda nepracuje,hej? Či jej peniaze sa neberú do úvahy... Hmm,vieš čo,odporúčam švagrinej ist tiež pracovať na tri týždne do zahraničia.
@vroni Byva v podnajme.
@maciatkolulu Pracuje robí na smeny a zarobí cca 800 eur. No keby chcela mohla by zmeniť si prácu a tráviť čas s dcérou. Brat dobre zarobí posiela jej peniaze.
Tak fajn,zarobí,veď kľudne nech ide brat naspäť a nájde si dobrú prácu na sk. A bude ja s rodinou a pomáhať aj on.
No podobne..az nato ze: z mojej svagrinej je uz ex, a mojich rodicov vyuziva este viac, brat je v zahranici je tu zriedka, maju spolu dve deti, ktore su vecne u nasich. Aktualne je vikend co vikend vonku na diskotekach,v baroch a v senkoch,,deti su u nasich. Vyuziva ich, a ona si uziva.vyuziva aj brata. Viem ake to je, viem ako sa citis, ale rodicia / tvoja mama - su slepy a to je smutne
Tá švagriná je daka zvláštna. Robí na smeny, lebo sa jej chce, (ktora zena by za tie prachy nadšene nepracovala na smeny?), býva v podnájme a stará sa o vlastnú domácnosť, lebo to je pohodlnejšie ako sa nechať obskakovať rodičmi a svokrovcami a jej skvelý muž by jej zo zahraničia posielal na všetko peniaze a popri tom zarábal na dom, živit dve domácnosti je z jeho platu úplná malina, evidentne tam robí riaditeľa vesmíru. Proste určite más nezainteresovaný pohľad a veci skutočne vyzerajú tak, ako ich vidíš. 🤦🏼♀️
No tak dohovor bratovi, aby sa zacal on starat o svoje dieta ako rodic. Bude prec este kolko rokov? Staviat dom pre rodinu bude ako dlho? Ved aj pri samotnej stavbe domu nebude doma,teda ziadne rodicovske povinnosti a dieta bude v puberte kde bude potrebovat silny rodicovsky vzor nie babky a dedkov. Ta pride este tehotna v puberte a bude vymalovane.
@maciatkolulu nie je to nic neobvykle. Moja drbla svagrina tiez vynadala nam, ze mame koberec, lebo jej decko co sa nesprace do koze sa on potklo. Povedala ze ked su na navsteve tak mame dat prec koberec a ostrihat kvety co vonku pretrcaju na chodnik. 🤦♀️ lebo jej syn sa one moze poskriabat vraj!!! natolko je sprosta. Hlavne ze ako prvak na zakladnej skole stale nevie jest priborom a musi ho krmit ! À vela dalsich veci. Ale to uz asi bude genetika lebo ona je tiez leniva takze asi je po nej.

@morgane1975 na mieste tvojej mamy by som sa na ňu vykašlala. Školák má predpokladám telefon, tak sa môže s ním dohodnúť, že ho bude chodiť brávať zo školy a takto budú spolu a mladšieho by som brávala na kočíkovanie. Ostatné nech si robí sama