Svokra a jej peniaze
Na uvod chcem napisat, ze svoju svorku lubim, je to jeden z najlepsich ludi v mojom zivote a pre nase dieta je tou najlepsou babkou. Dala by jej aj to posledne z neba. Ale posledne 2 mesiace ju dost nechapem. Rozumiem, ze so svojimi peniazmi moze robit co chce, ale ja to ako matka neviem pochopit. Nechcem aby ste si mysleli, ze som nejaka zatrpknuta nevesta alebo podobne. Ide o to, ze moja svokra ma vela penazi, zdedila ich po svojich rodichoch.
A vlastne ked korona začala, tak turistická sezóna ani nebola, nie? Tak ste museli vedieť, ze nebudete mať peniaze tak skoro
@s_a vies, nikto s tym neratal a vzdy sme vychadzali. Mali sme 5000 rezervu, ze ak by nieco...lebo muz ma kazdy mesiac 5 ponuk prace, takze aj keby ho z jednej vyhodili, o hodinu by bol v dalsej. Neviem, preco sa do nas tolko navazate. Keby som napisala, ze som predavacka a zarobim 380 a muz vo fabrike a ma 600 tak je asi vsetko ok. Nikdy sme si nevyskakovali, radsej sme si doma ugrilovali 2 stehna, aj ked sme malu chut na steaky. Ja len proste nechapek svokru. 75 000×2 moze vyhodit ale pozicat 20 je vela
@s_a noe, nezacala, preto sme mali 5000 odlozenych, ze keby o mesiac neskor.
Nuz, tak sa musite uskromnit, alebo cimskor zacat makat. Treba sa spoliehat na seba, nie na svokru.
Tak hadam MAL 5 ponuk prace...nie ze ma. A ked ste cely cas zarabali, to kde bolo to male dieta?
tiez si myslim ze to prehanate a pytate od svokry moc aj ked na to ma ... ona vam predsa pomaha ako pises aby deti mali co potrebuju, berie vas na nakup kde plati ... vy ste na podpore takze nie uplne bez penazi, teraz pocas korony sa dali hypoteky, leasingy a uvery odlozit bez sankcii, ludia pracujuci v turizme a postihnutych odvetiach mohli pytat odskodne od statu ze na 0-le neostali. popripade neviem ake stare dieta ale ci uz materska/rodicak alebo OCR tiez pomoze pri malych vydavkoch... ked ani tak neostane na zaklad co sa mi nechce velmi verit lebo energie+zakladne potraviny by ste mali utiahnut aj z podpory ci obcasnej brigady ...a 20 000 je na jeden rok ako pomoc vela ja tolko s manzelom nemam rocne ani mimo korony a biedu veru netrieme a este aj usetrime cosi....
Lebo nechápeme, načo je vam 20.000 ked turistický ruch sa rozbieha a môže ísť muž do jednej z tých 5 prác.. Predpokladám, že ked si vypýtate, tak svokra vam požičia v pohode koľko v ten mesiac potrebujete a myslím si, ze ich ani tak skoro nebude pýtať späť.. Podľa mna len mate prehnane nároky, nepoznám vela ľudí, co majú 2000 e mesačne vydavky a nežijú v nadstandarde 🙂 toľko peňazí co mate vy vydavky dokopy, nezarobi ani bežne pracujúci par za mesiac
Hoci ju aj tisíckrát nechápeš, tak má na svoje rozhodnutie právo.
Nechápem veľa ľudí, ale nevyžadujem, aby sa správali podla mojich predstáv.
@gelifil vsak to je jasne, ze mal, za normalnych okolnosti. Kde bolo dieta? Prve 4 mesiace so mnou, potom sme sa striedali, ja som robila rano a muz poobede. Nie vsade je rodicak 3 roky.
Za 7 rokov sme nasetrili 100 000, hypoteku mame mame 1000, alarm, internet a telefony, postenie 350, leasing 250 , strava min 400 a sme na 2000.
no, lebo si to napisala, ze dom mate z uspor...nie ze mate hypoteku...asi nezijete na slovensku....
@gelifil no z uspor na hypo.. nie nezijeme na SK, tam by nam uspory stacili na dom. 50% uspory a 50% hypo a aj to sme kupili stari batabiznu len kvoli pozemku. Keby ze chceme novy, tak len pozemok stoji raz tolko co kupa a rekonstrukcia.
Teda, nečítala som všetko, dostala som sa potiaľ, kde píšeš, že svokra má na účte okolo milióna. Nedokážem to pochopiť! Keby som ja bola na jej mieste, tak Vám tie peniaze tiež nepožičiam. Dám Vám ich! Vy máte finančné problémy, ona sa doslova váľa v prachoch a odmietne vlastnému dieťaťu pomôcť? A Ty o nej píšeš, že je to jeden z najlepších ľudí? No, ja mám inú predstavu o dobrom človeku.
na slovensku by ste vsak tolko ani nezarobili....a svokra je cudzinka?
@s_a vidno, ze nerobis v turistickom ruchu. Ak sa rozbehne v polke jula, tal max v polke septembra konci. Potom pride len par dochodcovskych dvojic a do aprila nic. 2 mesiace nezachrania rodinu, any prezila.
Aby som nebola tak jednostranna, kamaratka, slobodna matka, majitelka jazykovej skoly, roky zije slobodne, plati hypo, spolocenstvo, jasle, ... skolu musela do septembra zavriet, ziadny prijem, dalej plati najom za skolu, dcere jasle, aby jej nezobrali miesto, trasie sa pd strachu, lebo nie je turizmus, ludia nebudu mat 70€ mesacne na anglictinu, bude musiet zavriet skolu, nebude mat prijem, vystahuju ju. Nie len ten, kto zije priamo z turizmu je ohrozeny. Ale uplne kazdy jeden.
@h2 ved to... moja mamina nema a ked kupi malej saty z pepca za 3 eura, tak jej to vycitam, preco si robi starosti. A svokra ma, a nezarobila si ich. Tiez ich zdedila.
Čiže vám chýba 500 mesačne? × 12 je 6000 - skúste pýtať len toľko presne s týmto odôvodnením že toľko vám chýba. Prípadne sa jej pýtajte aká forma by jej vyhovovala. Možno to potrebuje mať viac pod kontrolou, mozno to chce riešiť na mesačnej báze, čo ak sa situacia zmení.
V podstate chápem tvoje pocity, no miešaju sa do toho peniaze tak je potrebné sa odosobnit.
A asi by som jej ukázala aj to, že ste sa pokúsili niektoré výdavky znížiť ( napr.zmeniť paušál..) prípadne predat pár vecí z domu a pod..
Svokra je z bohatej rodiny, a ty si pre nu taka chudobna pribuzna ktora sa nerozumie peniazom - a asi aj celkom opravnene 🙂 Prepac, ale pisat ze vam chyba 500e mesacne, a chciet po niekom 20 000eur, je seriozne sibnute. Bez rozdielu kolko ma ten clovek penazi. Aj ja mam dobry plat, a mam nieco bokom, ale keby mi mama povedala - hej stratila som koli corone pracu a chyba mi 200e mesacne, ale daj mi 10 000eur, lebo som tvoja mama. Lebo ty mas a ja uz nie, tak sa na nu pozriem ci spadla z mesiaca. Tvoja poziadavka kompletne vulgarna.
To nevysvetlis....tak, keď to bude veľmi zle hanba nehanba budeš si teda pýtať každý mesiac, keď píšeš, že Vám dá mesačne koľko chyba.Svokra je iná mentalita.Ak si to ty čo myslím, tak to bude veľmi ťažké aj tým, že obaja ste závislí na turizme a bývate kde bývate.Neda sa ponížiť splátka hypo?bola by pokuta či nevýhodné splátky?
Ja si myslím, že keď muž povie svokre na rovinu a vyčísli Vaše výdavky, tak Vám pozícia možno netuší aké to je urgentne
Je uplne jedno, ci svokra zarobila, alebo zdedila, peniaze su jej. Treba sa prikryvat takou perinou na aku mate.
@dskjhfdlkdjhl takže by si predala dom?podľa mňa to tak vypálilo kto vedel čo pride, že prídu o prácu, nebudú turisti...vtedy mali a nebola to bezhlava kúpa, čo už teraz naspekuluju jedine poznižovať vydavky čo sa dá, keď sa dá...
Ked budes stara, budes mat mozno tiez ten milion. Ked budete po nej dedit. Zatial bud trpezliva a nechci mat jej milion hned teraz ... Pomaha vam? Pomaha.
Chces vsetko naraz, aj dom, aj byt na materskej, aj tucne dotacie od rodicov ...
@eliska13 Nie, vzala by som akukolvek pracu. Proste riesila by som to bez svokry.
Zeny ja ro chapem a presne ta veta o perine je moje motto a vzdy sme sa nou riadili. Lenze ako viete, podpora jedneho dna konci. Preto tolko penazi.
Teraz nam chce svokra zaplati letenky, aby sme ju prisli pozriet 400€
To mame my na mesiac a pol a jedlo. Ze nech si nerobime starosti a mame prist.
Lenze ja nechcem pomoc kazdy mesiac ja chcem normalnu pozicku, aby som jej to mohla vratit. Takto si pisek kazdy mesiac 200 £ a ma to ubija
@eliska13 Tu nejde o to, ze im nepomaha, pisala, ze im predsa pomaha, len nechce dat naraz tolko a tolko ani (podla toho, co pise) nepotrebuju.
Ja chcem, ja chcem...
No a ona drží peniaze a chce niečo iné.
Prepac, ale zijete si divoko nad pomery a svokra je akoze stara sv.na, co sa nevie starat o svoje peniaze? 🙂 Nastavili ste si poriadne vysoko latku a ste dost mimo vo financiach. Robi iba jeden, druhy na materskej a nastavite si taketo harakiri vydavky?
"hypoteku mame mame 1000, alarm, internet a telefony, postenie 350, leasing 250 , strava min 400 a sme na 2000."
Znizte si hypoteku na 500 eur - predlzte si splatnost, preboha zruste poistenie 350 eur (poistenie bytu stoji 50 eur rocne, domu max 100 eur), nakupujte skromnejsie potraviny a bude vam stacit 1000 mesacne.
Neviem, ale neprejde den, aby sa tu neobjavilo nieco toho typu, ze svokra nie je ochotna financovat, opatrovat deti, teda roznym sposobom pomahat. A pisu to dospele zeny, ktore si zalozili rodiny a teraz potrebuju opateru. Nie je to trochu divne?

@pudlahudla nie, nepotrebujem peniaze na hluposti. Umele nechty som mala len na svadbe. U kozmeticky som bola 2 krat- aby ma nalicila na svadbu a raz uprava obocia. U kadernicky som nebola 4 roky. Lenze nase vydavky si zhruba 2000€ a momentalne mame 1500.