icon

Svokra a problémy s bývaním: Ako ďalej?

Včera o 09:37

Ahojte vec sa ma tak že som sa rozviedla, našla som si nového partnera a navrhol nám s dcérou nech sa nastavujeme ku nemu. Nepovedal nám ale že pol domu vlastní svokra čo by bolo v poriadku lenže ona nás od zaciatku nenávidí, sme tam navyše a dáva nám to poriadne vyžrať. Nazýva ma ku*vou pretože už som bola raz vydatá a mám dieta, robí nám naschvaly, budí malú poobede keď spi a naschval telefonuje a najnovšie nám povedala že sme v tam navyše a mali by sme zvážiť odchod lebo ona tam kur** s deckom nechce… zo dňa na deň sme odisli samozrejme partner išiel s nami a mame dočasne ubytovanie u mojej rodiny, ale je to naozaj len provizórne. Svokra dala samozrejme na druhý deň rano vymeniť zámky na dverách a keď budeme chciet svoje veci že jej ma partner zavolať a ja tam nesmiem už ani vkročiť

Samozrejme 1/2 domu je partnerova a ma tam trvalý pobyt a teda ma právo tam byvat a vlastniť aj kľúčik ale nechceme sa vadit tak si hľadáme vlastne normálne bývanie. Zaujimalo by ma či si môže partner požiadať o vyplatenie 1/2 z domu, pripadne by sme vyplatili ju a my by sme sa nasťahovali naspat je to reálne? Alebo ak sa s nami nedohodne to nikam nevedie? Hypotéku nám dajú veľmi nízku kedze ja som na rodicaku a partner ma priemerný plat, takze nevieme ako ďalej

zuzana76
Včera o 15:59
@anonym_autor

@anonym_71f5b0 postavit sa na vlastne nohy? Bývala som sama s malou a starala som sa o nás obidve sama, takze nechápem aký sponzoring. Nepotrebujem pomoc od mojich rodičov mám dcéru a partnera takze nevidím dôvod prečo by nám mali moji rodičia pomahat.

@anonym_autor vyjadrim sa ako nadejna svokra, mam dvoch synov. Cize nepacilo by sa mi, keby si moj syn doniesol ku mne domov zenu s dietatom. Nejde o dieta, ze uz bola vydata a pod. Ide o to, ze ten dom zrejme stavala svokra s manzelom a syn ho zdedil, cize peniaze investovane do domu boli svokrine. A syn sice zdedil polovicu domu, ale nema moralne pravo ziadat svoju mamu, aby ho ona vyplatila z domu, ktory financovala ona. Ani vy nemate co vyplacat ju, ona si postavila dom (zrejme, kedze si nic nepisala o situacii aka bola ) Moralne je ten dom jej a tvojho priatela bude po jej smrti. Dalsia vec, ona ti nie je nic, nie je tvoja svokra, nie ste zobrati a na to, ze si na rodicaku si toho stihla dost, rozviest sa a aj si najst priatela aj snim ist byvat k nemu. Ja by som s tebou tiez nechcela byvat a hoci by dom bol mojho syna, teda polovica, dala by som si tam pravo dozitia a arrivederci, moze potom dedit.

anonym_e362d4
Včera o 16:06

Predpokladam, ze matka tvojho partnera nadobudla barak s jej manzelom, ktory pravdepodobne zomrel a syncek zdedil polovicu baraku. Naozaj dufam, ze matka ma podmienku dozitia vo svojom tazko nadobudnutom dome, aby ju pripadne nevesty nemohli len tak vystrcit pred dvere. Ked ste chceli spolu byvat mali ste zacat byvat spolu v tvojom byte a tam by si bola pañou

heidi4
Včera o 16:08
@anonym_1a3cf0

@anonym_a44f7e len bezcharakterná chudera by sa nasťahovala do domu bez súhlasu oboch majiteľov.

@anonym_1a3cf0 nuz, moja krstna tak spravila napr. - no vsetci sa tvaria, ze vsetko je na poradecku 🙂 uz x dekad. Babka cusi, lebo si nevie otvorit usta, cely zivot. Tak trpi. Co uz. Aj taki chodia po svete, u nas je to podobne ako v tomto pripade, len teda s tym, ze nevesta sa nakvartirovala k babke, lebo sak len polovica je babkina 🤷🏻🙄🙄🙄👌🏻 ale ja sa do toho nestaram, to si musia resp. mali vyriesit oni spolu, ja ale byt svokrou, babkou atd. nikdy v zivote toto neakceptujem. Moj domov - moj klud a presne, nielen plat je bezpredmetny, ale aj mnozstvo casu straveneho doma, snad su na to nejake tabulky, ze kolko musim byt doma, aby som na to mala narok tu byvat??? Wtf

zuzana76
Včera o 16:10

Hrozne, tak clovek postavi dom a potom partner zomrie a decko si mu tam dovedie votrelca, ktoreho tam nechce mat a este sa ho snazia vystrnadit z vlastneho, moralne ten dom bude synov az po smrti matky, u nas sa manzel vzdal dedicstva a byt isiel cely jeho mamine a to my sme manzelia roky rokuce, ale ona to tak chcela a dalo sa to takto urobit, ja by som ziadala synovu polkku domu, aby mi daroval naspat a potom to zdedi, pri taktomto pristupe.

anonym_e362d4
Včera o 16:13
@anonym_a44f7e

@katkazatka stara pani je vlastníkom polovice, syn vlastník druhej polovice. Takže ak sa do svojej polovice syn privedie priateľku, partnerku, manželku, priateĺa+ 4 deti, stará pani sa môže aj na hlavu postaviť, neurobí nič. Pani je paňou vo svojej polovici 😉 Kde tvrdím, že mladá tam niečo vlastní? Aha MK fantázia a čítanie s porozumením 😀

@anonym_a44f7e a ty si naivne myslis, ze maju dom zabezpecemy ako dve samostatne bytove jednotky? Matka so synom, a hlavne takym co zabudol svojej znamosti povedat, ze v baraku byva s matkou a matke asi zabudol povedat, ze jej donesie do baraku zenu s dietatom - ma vlastny apartman a s maatkou sa stretavaju pri caji o 5 ked mu mamka posle pozvanku

heidi4
Včera o 16:14
@anonym_a44f7e

@katkazatka stara pani je vlastníkom polovice, syn vlastník druhej polovice. Takže ak sa do svojej polovice syn privedie priateľku, partnerku, manželku, priateĺa+ 4 deti, stará pani sa môže aj na hlavu postaviť, neurobí nič. Pani je paňou vo svojej polovici 😉 Kde tvrdím, že mladá tam niečo vlastní? Aha MK fantázia a čítanie s porozumením 😀

@anonym_a44f7e nieco ako "idealny podiel" ti nic nehovori, ze?
Vsetko v tom dome patri rovnako obom. Kazda jedna stena, okno, dvere, strecha, chodnik. Rovnako.
Ci myslis, ze presne 50:50 si dom "rozsekli" na polovicu nejakou stenou a chlapovi prischla kuchyna, obyvacka a detska izbicka a matke kupelna, wcko, spalna a chodba??? Detto s oknami, dverami atd. proste skrz ne rovna ciara ako hranice v USA?
Viac tu vidim takychto komentarov, zial, tak to nefunguje.

anonym_340f52
Včera o 16:18
@anonym_autor

@anonym_71f5b0 postavit sa na vlastne nohy? Bývala som sama s malou a starala som sa o nás obidve sama, takze nechápem aký sponzoring. Nepotrebujem pomoc od mojich rodičov mám dcéru a partnera takze nevidím dôvod prečo by nám mali moji rodičia pomahat.

@anonym_autor bývala si sama a takto si dopadla? Preboha ziv3ho preco si isla byvat ku partnerovi ktorejk tiez zrejme dlho nepoznas? Preco nesiel on teda k vam? Aleno preco ste sa len nestretavala chuda dieta

heidi4
Včera o 16:18
@anonym_71f5b0

@anonym_1a3cf0 Aj ta polovica je otazna,pretoze dieta nededi po smrti rodica automaticky polovicu,ale tu polovicu dedi s matkou a ostatnymi surodencami.

@anonym_71f5b0 takto to uz davno nefunguje. Vsetci pozostali dedici delia rovnakym dielom, nezavisle od toho, ci ide o manzelku, dceru, syna atd.
Za to, ze to tak bolo niekedy v 1980, neznamena, ze aj teraz to funguje stylom polka majetku je manzelkina a este z tej druhej polky ma manzelka svoju alikvotnu cast podla poctu deti. 🙄
(Samozrejme co pisem, plati samozrejme v pripade, ak nie je zanechana zavet so specifickym rozdelenim majetku, komu co a kolko nebohy zanechava.)

zuzana76
Včera o 16:19

v tomto pripade by som asi aj na mieste svokry kontaktovala pravnika, dala si zavolat syna riesila to s nim, ze to hadam nemysli vazne, ked peniaze, za ktore bol dom postaveny, kupeny boli moje a mojho manzela. Ponaucenie, ak vam zomrie manzel, ziadajte nehnutelnost vyslovene na seba a deti nech sa vzdaju dedicstva v prospech matky/otca a budu dedit po jeho/jej smrti.

heidi4
Včera o 16:25
@zuzana76

v tomto pripade by som asi aj na mieste svokry kontaktovala pravnika, dala si zavolat syna riesila to s nim, ze to hadam nemysli vazne, ked peniaze, za ktore bol dom postaveny, kupeny boli moje a mojho manzela. Ponaucenie, ak vam zomrie manzel, ziadajte nehnutelnost vyslovene na seba a deti nech sa vzdaju dedicstva v prospech matky/otca a budu dedit po jeho/jej smrti.

@zuzana76 ziadat mozu :D a koho vlastne? Svoje deti? "Deti nech sa vzdaju dedicstva" 😁 to im akoze chces prikazat, ci? Na zaklade akeho prava, zakona?
Skusit mozes, ale to je tak vsetko. Oni nie su povinni posluchnut. Su rovnaki pravoplatni dedici ako samotna manzelka.
Rovnako ako sa oni "len" narodili, tak manzelka takisto sa "len" vydala a dedi nehnutelnost po muzovi. Rovnako su na tom svojim "pricinenim".

zuzana76
Včera o 16:26
@heidi4

@zuzana76 ziadat mozu :D a koho vlastne? Svoje deti? "Deti nech sa vzdaju dedicstva" 😁 to im akoze chces prikazat, ci? Na zaklade akeho prava, zakona?
Skusit mozes, ale to je tak vsetko. Oni nie su povinni posluchnut. Su rovnaki pravoplatni dedici ako samotna manzelka.
Rovnako ako sa oni "len" narodili, tak manzelka takisto sa "len" vydala a dedi nehnutelnost po muzovi. Rovnako su na tom svojim "pricinenim".

@heidi4 moj manzel sa vzdal v prospech mamy, samozrejme, zdedia, ked zomrie aj druhy rodic, tu vidime dosledky, pride votrelec a ziada vyplatit z domu? ty kokos nasrala som sa poriadne.

heidi4
Včera o 16:28
@zuzana76

@heidi4 moj manzel sa vzdal v prospech mamy, samozrejme, zdedia, ked zomrie aj druhy rodic, tu vidime dosledky, pride votrelec a ziada vyplatit z domu? ty kokos nasrala som sa poriadne.

@zuzana76 tak ano, votrelec nema co ziadat o vyplatenie domu, to je pravda, ano, suhlasim. To je drzost najvyssieho kalibru. To by nasralo aj mna, keby nejaka cudzia "soplana" si narokovala na moj majetok a este k tomu moj domov.
Tam ale asi aj koncim. 😅
Ak su 2 dedici a nevedia spolu vychadzat a jeden je nuteny vystahovat sa a teda nehnutelnost absolutne neuzivat a kompletne uvolnit pre plne uzivanie druhemu dedicovi, musia sa dohodnut, ci sudne ci mimosudne, na spravodlivej kompenzacii ci rozdeleni majetku. Je to nefer, ze 1 dedi vsetko a druhy nic. To by ma nasralo veru tiez.
Ale rozumiem aj tvojmu pohladu, neboj. A asi mas aj ty pravdu. Podla mna dost dost zavisi od konkretnych vztahov v tej rodine.

zuzana76
Včera o 16:29
@heidi4

@heidi4 a ked zdedi tvoje dieta a pregembluje, prehra polovicu tvojho domu, potom co, budes vyplacat cudzich z vlastneho? ten zakon je zly, ma uprednostnit pozostaleho partnera/manzela a nie deti, tie do toho domu neprispeli nicim a budu dedit po smrti druheho rodica

anonym_05470b
Včera o 16:31

To, že ti hovorí ako ti hovorí, v poriadku nie je. Od starostky by som očakávala, že bude na trocha inej úrovni. Ale tvoje požiadavky mi prídu maximálne drzé. Predpokladám, že dom si zaobstarala ona s mužom, ten zomrel a časť zdedil syn, tvoj priateľ. Ste spolu chvíľu a ty už kalkuluješ a chceš ju vyplatiť ako keby sa jednalo o tvoju nehnuteľnosť. Možno ťa tak osočuje lebo máš podobné drzé poznámky aj pred ňou. Nepáčilo by sa mi, ak by si syn priniesol chvíľkovú známosť a začali by spolu riešiť vyplatenie mojej osoby z MOJEJ nehnuteľnosti, na ktorej sa nevesta nepodieľala absolútne ničím. Možno nepopulárny názor, ale o svoje bývanie a bývanie svojho dieťaťa sa máš postarať ty sama. Za mňa si spravila chybný krok, ak si sa vzdala svojho bývania a išla bývať k niekomu koho ani dobre nepoznáš a nemáš žiadne záruky, že ťa aj s dieťaťom nevyšmarí von.

sense
Včera o 16:33
@zuzana76

@zuzana76 presne aj my sme sa tak vzdali otcovho podielu keď dedko zomrel v prospech banky. By ma hanba fackovala čakať že má babka ktorá tam prežila prakticky svoj život vyplácala. Veď keď sa babka jedného dňa pominie, tak dediť budeme a ak so svojím majetkom urobí čokoľvek za svojho života , tak dediť nebudeme a nič sa nedeje , život ide ďalej , jej majetok,jej rozhodnutie či si s ním spravi

heidi4
Včera o 16:34
@zuzana76

@heidi4 a ked zdedi tvoje dieta a pregembluje, prehra polovicu tvojho domu, potom co, budes vyplacat cudzich z vlastneho? ten zakon je zly, ma uprednostnit pozostaleho partnera/manzela a nie deti, tie do toho domu neprispeli nicim a budu dedit po smrti druheho rodica

@zuzana76 zial ano, tam je risk, ked zdedim dom pol na pol s dietatom (ci hocikym inym, to je snad jedno), vzdy je moznost, ze sa tam "neznesieme" v zmysle napr. odlisneho zivotneho stylu, nepracovania, spiny, podielu prace a platenia energii atd. rozne "sockovske veci" - cize ano, ak by ten blb svoju polku prechlastal ci inak vyhodil do luftu, je to jeho problem, prehajdakal si SVOJE dedicstvo. Moju polku (hodnotu mojej polky) by som chtiac nechtiac ziskala dufam spat predajom domu, kupila si nieco mensie (plus hypo ci uspory atd atd.)
Ale ano, ak si prehajdaka svoje, jeho problem.
Moje by som predala a sla by som byvat sama do mensieho.
Dufam, ze tak by to slo. Nastastie nemam s tymto skusenosti :D
A nie, nie je to ze CELY dom je MOJ. Cize nepregembloval by polovicu MOJHO domu. To by bolo, keby som bola na LV vylucne len ja.
Pregembloval by SVOJU polovicu. Jeho vec. Nebude mat.

zuzana76
Včera o 16:34
@sense

@zuzana76 presne aj my sme sa tak vzdali otcovho podielu keď dedko zomrel v prospech banky. By ma hanba fackovala čakať že má babka ktorá tam prežila prakticky svoj život vyplácala. Veď keď sa babka jedného dňa pominie, tak dediť budeme a ak so svojím majetkom urobí čokoľvek za svojho života , tak dediť nebudeme a nič sa nedeje , život ide ďalej , jej majetok,jej rozhodnutie či si s ním spravi

@sense presne tak

heidi4
Včera o 16:41
@anonym_e362d4

Predpokladam, ze matka tvojho partnera nadobudla barak s jej manzelom, ktory pravdepodobne zomrel a syncek zdedil polovicu baraku. Naozaj dufam, ze matka ma podmienku dozitia vo svojom tazko nadobudnutom dome, aby ju pripadne nevesty nemohli len tak vystrcit pred dvere. Ked ste chceli spolu byvat mali ste zacat byvat spolu v tvojom byte a tam by si bola pañou

@anonym_e362d4 tiez to takto vidim, ze dom ostal po nebohom otcovi a syn a mama to teraz maju pol na pol. Nuz, neprijemne

heidi4
Včera o 16:43
@zuzana76

Hrozne, tak clovek postavi dom a potom partner zomrie a decko si mu tam dovedie votrelca, ktoreho tam nechce mat a este sa ho snazia vystrnadit z vlastneho, moralne ten dom bude synov az po smrti matky, u nas sa manzel vzdal dedicstva a byt isiel cely jeho mamine a to my sme manzelia roky rokuce, ale ona to tak chcela a dalo sa to takto urobit, ja by som ziadala synovu polkku domu, aby mi daroval naspat a potom to zdedi, pri taktomto pristupe.

@zuzana76 lenze vedia sa aj take "kiksy" udiat, ze ano, syn (nemyslim konkretne tvojho, ale vseobecne) daruje z dobrej vole mame svoju polku, ze ved raz ju aj tak predsa zdedi.
No to nema nikde zarucene. Tudle.
Mame/babke moze v 80tke rupnut v bedni, najst si 20r milenca (obrazne povedane) a prepisat mu cely majetok, alebo dr. v nemocnici alebo aj spoluobcanom. Smejdom, smetiarovi, susedke, spoluziacke zo zakladky, Ficovi,... To je jedno, komu, moze svoj majetok prepisat za svojho zivota, komu len chce a chudak syn uz svoju polku nikdy v zivote neuvidi. Toto akceptovat, akoze jej rozhodnutie, hmm, no neviem neviem, ci by kazdy lahko dokazal a stravil.
Neriskovala by som. Co je jeho, nech si necha. Ma na to pravo, ved nie cely dom je matkin.
Druha vec je uz vztahy a celkove spolunazivanie v dome, ale to je uz dalsia tema.

zuzana76
Včera o 16:47
@heidi4

@zuzana76 lenze vedia sa aj take "kiksy" udiat, ze ano, syn (nemyslim konkretne tvojho, ale vseobecne) daruje z dobrej vole mame svoju polku, ze ved raz ju aj tak predsa zdedi.
Mame/babke moze v 80tke rupnut v bedni, najst si 20r milenca (obrazne povedane) a prepisat mu cely majetok, alebo dr. v nemocnici alebo aj spoluobcanom. Smejdom, smetiarovi, susedke, spoluziacke zo zakladky, Ficovi,... To je jedno, komu, moze svoj majetok prepisat za svojho zivota, komu len chce a chudak syn uz svoju polku nikdy v zivote neuvidi. Toto akceptovat, akoze jej rozhodnutie, hmm, no neviem neviem, ci by kazdy lahko dokazal a stravil.
Neriskovala by som. Co je jeho, nech si necha. Ma na to pravo, ved nie cely dom je matkin.
Druha vec je uz vztahy a celkove spolunazivanie v dome, ale to je uz dalsia tema.

@heidi4 jasne, ze aj ten rodic moze byt taky, ale ten dom to dieta nestavalo, nedalo tam ani korunu ci cent, rodic ma de facto pravo urobit so svojim majetkom co chce, kludne aj darovat utulku. Skor ako ma to dieta pravo na dedicstvo na niecom, na com sa nepodielalo a jeho jedinym prinosom je, ze sa narodilo. Dufam, ze zrozumitelne vysvetlujem, naštval by ma aj ten rodic, ale toto a este v pripade, ze o tom co i len uvazuje autorka, ktora by nemala priatelov majetok riesit ni len v myšlienkach.

heidi4
Včera o 16:48
@heidi4

@heidi4 najma taketo "kiksy" by sa uz duplom nemali robit a stavat v tejto dobe, kedy kazde euro je dobre a ake cenovo nedostupne su byvania pre mladych. (Nie ako ked sa dedili 4 polia, 2 domy, 1 chata, jasne, ze vtedy sa lahsie vzdavalo v prospech rodiny, clovek by to nestihal, nevladal ani vyuzit tolko hektarov.) Zadlzia sa na min. 2 zivoty, aby mali kde byvat (opat, nie vsetci, ok?) a nakoniec ani nezdedia to, co bolo a malo byt ich, na co mali narok, lebo sa vzdali svojho dedicstva. To zamrzi, ked cely zivot musia muklovat a splacat svoju hypoteku a po strate oboch rodicov je dedicstvo nenavratne v prdeli.
Moj nazor proste je, ze kto co zdedi, nech si to vazi, zide sa mu to najma v tychto casoch, budu mat "par" eur k dobru, velmi by to mrzelo asi, keby nie...

zuzana76
Včera o 16:50
@heidi4

@heidi4 najma taketo "kiksy" by sa uz duplom nemali robit a stavat v tejto dobe, kedy kazde euro je dobre a ake cenovo nedostupne su byvania pre mladych. (Nie ako ked sa dedili 4 polia, 2 domy, 1 chata, jasne, ze vtedy sa lahsie vzdavalo v prospech rodiny, clovek by to nestihal, nevladal ani vyuzit tolko hektarov.) Zadlzia sa na min. 2 zivoty, aby mali kde byvat (opat, nie vsetci, ok?) a nakoniec ani nezdedia to, co bolo a malo byt ich, na co mali narok, lebo sa vzdali svojho dedicstva. To zamrzi, ked cely zivot musia muklovat a splacat svoju hypoteku a po strate oboch rodicov je dedicstvo nenavratne v prdeli.
Moj nazor proste je, ze kto co zdedi, nech si to vazi, zide sa mu to najma v tychto casoch, budu mat "par" eur k dobru, velmi by to mrzelo asi, keby nie...

@heidi4 ale pocas tivota matky, pokial si tam ona nezela cudziu osobu, nema pravo ju tam priviest byvat a ziadat vyplatit

heidi4
Včera o 16:53
@zuzana76

@heidi4 ale pocas tivota matky, pokial si tam ona nezela cudziu osobu, nema pravo ju tam priviest byvat a ziadat vyplatit

@zuzana76 to praveze neviem, lebo zial myslim, ze zakon toto nezakazuje. Najma, ked su vlastnici 50:50.
Ze nikto nema navrch a nemoze rozhodovat a schvalovat, ako bude a co moze, nemoze byt (ako ked je mensinovy a vacsinovy vlastnik 25:75 napr. - v takom pripade tusim aj sud by sa priklonil na stranu vacsinoveho samozrejme, pri spore).
Myslim, ze obaja maju pravo si tam pozyvat, koho len chcu, kludne aj tlupu spoluobcanov atd. Pokial 1 vlastnik ich pusti a nerusia nocny klud, nenicia majetok, neohrozuju zivot, zdravie atd.
Zial raz som podobne musela riesit, preto nieco malo viem, ale samozrejme viac by poradil pravnik.
Len myslim, ze sme presne v tej situacii, ked si obaja vlastnici mozu vodit, koho chcu. To je to, co som pisala, ze druha vec je uz vztahy, celkove spolunazivanie atd.
🤷🏻🤷🏻 Zial.
Nehovorim, ze s tym suhlasim. Len myslim, ze takto je to zial nastavene a zakon nic neurobi s takouto "navstevou". 🤷🏻 Este raz pisem, ze sa ani mne by sa to nepacilo, cudzia osoba v mojom domove (polke domu).
A nechcem autorke moc prihravat a davat rozumy.......
Nech sa nestara do cudzieho majetku, toto si ma poriesit syn, nie "nevesta".

zuzana76
Včera o 16:57
@heidi4

@zuzana76 to praveze neviem, lebo zial myslim, ze zakon toto nezakazuje. Najma, ked su vlastnici 50:50.
Ze nikto nema navrch a nemoze rozhodovat a schvalovat, ako bude a co moze, nemoze byt (ako ked je mensinovy a vacsinovy vlastnik 25:75 napr. - v takom pripade tusim aj sud by sa priklonil na stranu vacsinoveho samozrejme, pri spore).
Myslim, ze obaja maju pravo si tam pozyvat, koho len chcu, kludne aj tlupu spoluobcanov atd. Pokial 1 vlastnik ich pusti a nerusia nocny klud, nenicia majetok, neohrozuju zivot, zdravie atd.
Zial raz som podobne musela riesit, preto nieco malo viem, ale samozrejme viac by poradil pravnik.
Len myslim, ze sme presne v tej situacii, ked si obaja vlastnici mozu vodit, koho chcu. To je to, co som pisala, ze druha vec je uz vztahy, celkove spolunazivanie atd.
🤷🏻🤷🏻 Zial.
Nehovorim, ze s tym suhlasim. Len myslim, ze takto je to zial nastavene a zakon nic neurobi s takouto "navstevou". 🤷🏻 Este raz pisem, ze sa ani mne by sa to nepacilo, cudzia osoba v mojom domove (polke domu).
A nechcem autorke moc prihravat a davat rozumy.......
Nech sa nestara do cudzieho majetku, toto si ma poriesit syn, nie "nevesta".

@heidi4 ved ja chapem, ja by som to nikdy neurobila, ze by som si narokovala na nieco cudzie, preto aj moj manzel nemal problem bytu sa vzdat a mna ako jeho manzelky sa ani nepytal a to je uplne v poriadku. Co mam ja co rozhodovat o jeho dedicstve.

heidi4
Včera o 16:58
@anonym_05470b

To, že ti hovorí ako ti hovorí, v poriadku nie je. Od starostky by som očakávala, že bude na trocha inej úrovni. Ale tvoje požiadavky mi prídu maximálne drzé. Predpokladám, že dom si zaobstarala ona s mužom, ten zomrel a časť zdedil syn, tvoj priateľ. Ste spolu chvíľu a ty už kalkuluješ a chceš ju vyplatiť ako keby sa jednalo o tvoju nehnuteľnosť. Možno ťa tak osočuje lebo máš podobné drzé poznámky aj pred ňou. Nepáčilo by sa mi, ak by si syn priniesol chvíľkovú známosť a začali by spolu riešiť vyplatenie mojej osoby z MOJEJ nehnuteľnosti, na ktorej sa nevesta nepodieľala absolútne ničím. Možno nepopulárny názor, ale o svoje bývanie a bývanie svojho dieťaťa sa máš postarať ty sama. Za mňa si spravila chybný krok, ak si sa vzdala svojho bývania a išla bývať k niekomu koho ani dobre nepoznáš a nemáš žiadne záruky, že ťa aj s dieťaťom nevyšmarí von.

@anonym_05470b top koment 👌🏻 vsetko si zhrnula do bodky, presne takto isto to vidim aj ja

heidi4
Včera o 17:03

@zuzana76 ano, absolutne vidim aj tvoj pohlad, nebojujem s tebou :D mas aj ty pravdu. Ty vidis najma to moralne pravo, z moralneho a ludskeho hladiska (a zdraveho rozumu) a ano, ze syn nevrazil ani cent do domu, "iba sa narodil", vsetko budovala len matka a otec. Nuz ale po nebohom otcovi ci ostali ci uz peniaze alebo jeho peniaze v podobe investicii a casti domu, stale ma na ne potomok narok. Nezveladoval sa ten dom totiz cisto len z matkinych penazi. Ale aj otcovych. Preto aj to dieta dedi.
Kazdopadne rozumiem tvojmu pohladu. Presne toto je taka tema z tych chulostivejsich a "diskutabilnejsich", co sa roznych uhlov pohladu tyka. Kazdopadne smerodajne je to, co hovori zakon a pohlad z pravneho hladiska.
Vzdy a stale bude niekto pri dedicstve ukrateny, neuspokojeny, ukrivdeny, zial. 🤷🏻

heidi4
Včera o 17:07
@zuzana76

@zuzana76 ano, ta cudzia osoba nema ziadne pravo, to suhlasim.
Ci ten syn ma pravo, zial, myslim, ze nejake ma.... Ale nevyznam sa v tom..... Len pisem, zial, v tomto pripade aj inych, aj on je "rovnocenny" dedic, minimalne na LV a aj z pravneho hladiska.
Pisem, ako to je, nie, ze to schvalujem (aby tu nedoslo ku konfliktu, to fakt nechcem 😁), pisem, podobne som davno pradavno riesila a "nacrtla" som do podobnej "problematiky".
Ked su 2 dedici, nie je to lahke, vacsinou prichadza ku konfliktu (preto pisem o tych vztahoch, ze na nich dost zavazi, ako sa situacia aj zivot dalej vyvrbi).
Fakt by bolo super, keby sa k tomuto vyjadril pravnik.
Ale ano, faktom je, ze cudzia osoba tam nemoze nic (co autorka je). Diskutujem tu skor len vo vseobecnej rovine.
Nieco 'malo' si pamatam, lebo aj ja som mala par sedeni s pravnickou, preto pisem, ze vacsinou toto, co pises, nie je take len ciernobiele... :-/

heidi4
Včera o 17:13
@zuzana76

@zuzana76 a najma, hned vo vedlajsich dverach byva babka hadaj s kym 🙂 vo vlastom byte ma dekady nasackovanu nevestu, myslis, ze s tym suhlasila?? 🙂
Este z celeho bytu babkine veci scvrkli (chap 99.99% jej veci vyhodili, bez opytania a ani len oznamenia) do 1 pidi kobky, cize chudera zije si vo vlastnom byte ako posledna mys.
Nuz ale pisem, ze ona si ale neotvorila usta a nechala po sebe skakat, nezastala si svoje ani seba. Toto nie je OK.
Ja nemozem ani pol slova povedat, lebo je to medzi nimi, nie je to moj majetok. Len sa na to roky prizeram a obcas to babke okomentujem a ona len kuka. Ze Hm. 🤷🏻
Pointa tu bola ale, ze cudzia osoba sa praveze zial MOZE nasackovat 🙂 do cudzieho majetku, ak ho vlastni este iny vlastnik.
Zial.
Toto by si mali ludia osetrovat, sakra.

heidi4
Včera o 17:18

Toto su velmi osemetne a neprijemne situacie, celkovo spolocne majetky, dedenie, pocity krivdy atd. Rozbroje v rodinach pre majetky, vsak to tu je od pociatkov veku a aj bude. Sarvatky v rodinach pre prachy a majetky su vraj tie najhorsie. Vsak kolko rodin sa uz totalne rozkmotrilo na zivot a na smrt, cele rodiny spolu nehovoria cely zivot, vidim to stale niekde v okoli.
Je to velmi chulostiva zalezitost, a umenie, a mozno aj stastie, nieco vediet spravodlivo rozdelit, aby bol kazdy spokojny. Preto tu su zakony a pravo na to. Pritom pocit skody a krivdy tu ma urcite vzdy kazda strana.
Vlastne nepoznam asi ani vacsie sarvatky v rodinach nez prave kvoli majetkom a prachom :D kto neni rozhadany, je vlastne stastny clovek :D a stastna rodina 🙂

heidi4
Včera o 17:19
@zuzana76

@heidi4 ved ja chapem, ja by som to nikdy neurobila, ze by som si narokovala na nieco cudzie, preto aj moj manzel nemal problem bytu sa vzdat a mna ako jeho manzelky sa ani nepytal a to je uplne v poriadku. Co mam ja co rozhodovat o jeho dedicstve.

@zuzana76 spravne ❤️ kazdy nech sa stara do svojho (dedicstva napr.)