Svokra a vnúča
Mam uplnu alergiu na svokru. Naozaj. Ked k nej ideme mam krce v bruchu. A po navsteve 2 dni neviem v noci spat co mi tak vycicia energiu jej recami a pouceniami co mam ako robit. Ako fakt to si je aj tazke predstavit tie jej reci. Chodim k nej kvoli manzelovi, lebo chce aby sme k nej chodili vsetci. Mame par mesacnu dceru. Je mi velmi neprijemne, ako tato osoba pusinkuje nase dieta, ktore som ja nosila pd srdcom a porodila. Ako zvladate, ked mate taku zlu svokru a mojka vase dieta? A davate svoje dieta takejto osobe na strazenie? Chodime k nej kazde 2 tyzdne na take 3 hodiny, a mne je zle z kazdej navstevy.
nemáš inú možnosť, len sa skúsiť nad to povzniesť. Nájdi si nejaký spôsob, ako sa naučíš nevyžiadané rady a obkecy odfiltrovať. tieto pusinkové blbosti a rady trvajú hlavne keď sú deti malinké, potom to už tie svokry až tak nebaví. A hlavne väčšie deti už babku odstrčia, keď im nie je príjemné bozkávanie.
Tiež som si všimla, že takéto aktívne sú spravidla tie, ktoré mali dieťa veľmi skoro a málo sa mu venovali a akoby si to kompenzovali potom na vnúčati. Žena, ktorá si materstvom prešla v plnom nasadení a užila si ho naplno ani nemá potrebu radiť alebo sa nejako angažovať, je rada, že jej dieťa už vyrástlo a dospelo.
Asi sa jej o deti niekto staral v takomto veku, keď nemá poňatia o stravovaní a starostlivosti o takéto dieťatko. Nuž, bude treba dávať na ňu stále pozor, aby tým koláčom nekŕmila a nedávala do sedu atď, vysvetľovať jej to nemá význam, keď si myslí, že vie všetko najlepšie a pritom v skutočnosti nevie nič.
Hlavne od nej nemajte nejaké očakávania, že sa postará o choré dieťa, postráži ho a podobne, lebo to ona nebude vôbec zvládať. Evidentne jej strážil deti niekto iný a bol dosť vyťažený.
Niektoré matky veľmi ťažko znášajú, keď ich dieťa vyrastie, dospeje a vstúpi do manželstva, oni prežívajú krízu z prázdneho hniezda.
tieto komentare typu, aka si, mas generalny problem, ty sama sebe si problemom, si dalsia co sa jej ma klaniat svokra - toto su podla niektorych rady no.
ja som to takto mala, lebo ty ako mama citis, ze co je ok a co nie. Pokial ta jej energia vycerpava, nechod na tu navstevu z casu na cas alebo pomaly skus hovorit svokre, co konkretne ti vadi, inak sa to bude v tebe hromadit a vtedy tym budu trpiet ty, svokra, deti a aj muz. Zvladnes to! teraz mas male babo a si na neho citliva a je to v poriadku.
Syndróm prázdneho hniezda. Tie ženy jednoducho neteší, že si ich dieťa založilo rodinu, oni sa cítia strašne osamelo a doslova lipnú na návštevách svojich dospelých detí. Ich nezaujíma život mladej rodiny, potreby mladej rodiny, lebo nevedia sa zmieriť s tým, že ich dieťa má už svoj vlastný život. To je také celé komplikované potom.
@viestta preco by sa mala IBA povzniest? ty pises tak, ze keby to vsetci ludia vedeli, tak nie su vztahove tazkosti. Kazdy vztah ma iny pribeh. Autorka tu ide dusu vyplut, ako sa citi a namiesto toho jej to vypisujete, ze bude za divnu, ze sa prisla zalovat a je hentaka a taka. Takze nie, nie je jedina cesta sa povzniest a nie nepokazi si vztahy, ked sa postavi za seba a pekne krasne sin zada hranice. Ona je mama a ona si bude zit svoj zivot a nikto nema pravo jej davat rady v style kedy ju chce ponizit a ukazat jej aka je neschopna. Takto sa clovek nemoze dobre citit a ked je clovek v takej energii, nemoze sa nad to povzniest, niekedy treba na to roky a nieco si v tom vztahu odzit.
Aj ty pusinkujes jej dieťa, ktoré porodila 🤣🤣🤣
Mala by si začať čítať príbehy tu na koni, aké vedia byť svokry. Tvoja svokra je síce trochu otravná, ale určite nie zlá. Ale prezradím ti tajomstvo, každý jeden človek je niečím otravný 😉 predstav si, že aj ty sa niekomu na 100% zdáš taká neznesiteľná 😉 ja akurát učím moju škôlkarku, že nemôžeme byť kamoši s každým a stane sa, že nám niekto nesedí, ale musíme si trénovať trpezlivosť a naučiť sa fungovať aj vedľa týchto ľudí. U teba to asi bolo v škôlkarskom veku zanedbané, tak to musíš horko ťažko dobiehať teraz v dospelosti 😄
@nikyball komentár dňa 😂topka ⬆️
Keby mala svokra viac detí, viac neviest a viac vnúčat, tak by nemala toľko času a energie všetkých riešiť, maximálne by stihla všetky vnúčatá vybozkávať zatiaľ čo by sa nevesty bavili medzi sebou.
Ty hlavne pochop, že sa snaží byť potrebná, užitočná. Myslím že 2x do mesiaca na tri hodiny by si mohla dokázať byť slušná k matke tvojho muža. Ja mám svokru už druhú, veľmi zle obe, viem porovnať, keďže moja mama je svokra výborná. Moja svokra vylievala deťom nesladeny čaj odo mňa, aby ich osladila ,,medikom", a potom mali zcernele zúbky. Toto čo zažívas zďaleka nie je problém, predstav si tie čo s nimi aj bývajú.
Chápem, že také múdre reči sú na nervy. Žiadna mama to nemá rada. Najmä keď sú často od starších ľudí, ktorí si už vôbec nepamätajú, ako to presne bolo a hlavne KEDY. Potom ma človek pocit, že je nanič rodič. Ale ber to tak, že svokra je veľmi šťastná, že ma vnucatko a veľmi ho ľúbi a chce pre neho všetko najlepšie a samozrejme pomôcť vám. Treba si vymedziť hranice a neriešit jej rady, ktoré sú zbytočné. Ja viem, že je to ťažké, ale treba trosku asertivity. Časom budeš rada za pomoc a lásku, ktorú dáva babu.
Napr moja svokra ma kopec blbych rad, ale záujem žiadny. Býva ďaleko.syn bude mať 2 roky, ani raz neboli u nás. My sme tam boli na týždeň a videli sme ju raz... Nemala čas.
Nechcem maľovať čerta na stenu, ale tam isté riziko. Treba dávať veľký pozor, lebo deti rodičov, trpiacich syndrómom prázdneho hniezda nemávajú šťastné manželstvá a zvyknú sa aj rozvádzať. Lebo sú po čase vyčerpaní z tých večných roztržiek so svokrou, ktorá vidí len nedostatky alebo sa nechajú ovplyvňovať, jednoducho všetko v tom manželstve sa deje pod vplyvom tých rodičov, ktorí trpia syndrómom prázdneho hniezda. To je strašná záťaž a strašné sklamanie, lebo nežijú podľa svojich predstáv. Akoby ten manžel nežil pre svoju manželku, ale pre svoju matku a všetko prispôsobuje len jej, jej názorom, jej potrebám a o manželku sa akoby prestane zaujímať, nevenuje jej toľko pozornosti ako by mu náležalo, lebo musí neustále riešiť svoju osamelú matku.
Takže hlavne sa nenechať zatiahnuť do takých tých škriepok, kto z koho...to je zbytočné a hlavne vyčerpávajúce strašne. S manželom ste samostatná jednotka, máte dieťa, o ktoré sa spoločne staráte. Samozrejme, že vašu rodičovskú starostlivosť bude stále niekto spochybňovať, teraz svokra, potom učitelia to budú, kadejakí zdravotníci budú spochybňovať všetko čo robíte a radiť vám čo kedy a ako máte robiť...tam stále budete v konfrontácii s niekým, aj keď budete robiť všetko čo najlepšie ako viete a ako vládzete, budete stále ako rodičia kritizovaní, stále tam bude mať niekto svoj názor na vašu výchovu a starostlivosť. S tým sa treba naučiť žiť. Rodičovstvo sa skladá z množstva pochybností, či robím to či ono správne, či sme to nemali urobiť inak, to je normálne. Od niekoho si necháte poradiť, od niekoho nie a budete si žiť ako sami uznáte za vhodné. To nie je o tom, že musíte s každým koho stretnete so všetkým súhlasiť.
Veľmi dôležité je, aby ste s manželom a dieťaťom vytvorili samostatnú jednotku, aby ste boli zohratí, mali spoločné zážitky, radosti i starosti, tak spoločne všetko riešili, aj sa pohádali aj sa pomerili. To vás bude potom neskôr spájať. Pokiaľ si necháte svokru zasahovať do všetkého a riešiť len ju, tak sa nedopracujete k tomu nikdy.
Sama som prekvapená koľko je medzi staršími deťmi alergikov na rôzne zložky potravín, na rôzne ovocie atď. Takže je na zvážení a zodpovednosti rodiča, čo, kedy svojmu dieťaťu zaradí do jedálneho lístka. Naozaj nie sú to tak zanedbateľné záležitosti ako sa to javí.
Inak, ty nemáš vo vlastnej rodine vzťahy na poriadku a inej žene tu ideš nadávať do sprostých 🤷♀️ evidentne si veľmi hasteriva, keď si dokážeš robiť nepriateľa nielen zo svokry ale aj tu s cudzej ženy. A ešte k tvojmu problému. Ja to skutočne nechápem, si dospelá a nevieš si presadiť svoj názor a robiť si pi svojom. Ja aj pri najväčšom nepriateľovi (nie ešte pri matke svojho muža) si dokážem zachovať chladnú hlavu, rešpekt voči tej osobe a zachovať normálnu atmosféru, v ktorej nevyvolavam napätie. Svoj názor si zároveň dokážem kľudne povedať a robím si po svojom. Ťažkú hlavu si z názorov, s ktorými nesúhlasím, nerobím.
Teraz si napr. vyberám porodnicu. Svokra tu moju vybratu mi neodporúča, lebo ona tam nebola spokojná. Pred 20 rokmi tam rodila 🤷♀️ ani pol slovom som jej neoponovala, ju som si vypočula, spolu sme si povzdychli, ake ťažké to mala a som ju pochválila ako obdivuhodne to tam za takých strašných podmienok zvládla. ale ja tam rodiť určite pôjdem bez ohľadu na jej názor, nemám za potreby ju presviedčať. Ci ti poviem, moja svokra ma zbožňuje 😅
Zabavna diskusia. Autorka, ty si sa prisla postazovat na svokru a dostala si nalozene ty. Ja tu vsak vidim dva problemy, jeden z nich mame v rodine aj my:
1) Svokra nechape slovicku NIE. Moja mama je uplne rovnaka. Tri krat jej manzelka povie, ze aby malej nedavala caj z flasky, ona jej ho vtedy aj tak dala. Chyba tam respekt voci manzelke, ze co sa tyka dietata, treba jej rozhodnutia a vychovu respektovat. Toto sa da tazko napravit, niekto jednoducho nie je zvyknuty respektovat inych ludi a ide si "svoje". Riesit sa to da jedine trpezlivostou a asertivitou - 5x jej povedz ze nech nedava malej kolac, 6x alebo aj 8x az kym to pochopi. Treba to povedat razne, asertivne - precitaj si daco o asertivite. Ked to porusi, treba ju "potrestat" tak, ze dva tyzdne neprides na navstevu (budeto pre nu dost velky trest, vnuca ma ocividne rada).
2) Tvoje sebavedomie. Kazda jedna matka dostava nevyziadane rady. Sesternica ma na tuto temu pobavila, ked na navsteve u svokrovcov riesili problemy s dojcenim a svokor sa na nu obratil a hovori jej, ze co je take tazke na dojceni, "ved to takto prilozis na cecok, co je na tom tazke" 😅 jednym uchom dnu druhym von. Musis pochopit, ze vysoko pravdepodobne ti svokra nechce zle a rady (nevyziadane) NIE SU utokom na teba. Okrem toho, radim ti tie rady si aspon vypocut, nie vsetky su odveci (aj ked vacsina mozno), nikto uceny z neba nespadol, treba sa poucit zo skusenosti inych.
Tak drzim palce.
Verim, ze aj tvojej svokre je zle z toho, ked vidi, ako TY PUSINKUJES JEJ DIETA! Mam dvoch synov, zacinam sa modlit za normalnu nevestu fakt. Budu mat 3 a 5, snad este nie je neskoro
Najsmutnejšie je, aký dopad má takáto situácia na vnúčatá samotné. Lebo ako tie vnúčatká podrastú, už sú manipulované takýmito osamelými starými mamami. To je pre takéto deti hrozne ťažké, lebo ešte nevedia ako sa majú brániť. Na jednej strane deti chcú tráviť svoje detstvo so svojimi rodičmi, kamarátmi a na druhej strane je tu osamelá stará mama, ktorá plače za svojimi vnúčatami a neustále im vyčíta, že ju nenavštevujú, že sú zradcovia a podobne.
Postupne treba dieťatku vytvárať okruh kamarátov a neodkladať ho k takejto starej mame, ale naopak tráviť, čo najviac času s ním. Keď podrastie a začnú sa u svokry prejavovať manipulátorské črty, už bude vedieť kam patrí a poradí si.
A inak, ty nemas problem so svokrou ale sama so sebou. Samu seba nerespektujes! Preto ta nerespektuju druhi... prepac, 2 dni po porode, potrhana, znicena sa trepes s novorodencom k svokre, aby sa ona potesila??? Toto nie je normalne. Nauc sa postavit SLUSNE sama za seba a hotovo. (Tz nie nadavanim druhym ludom do sprostych)
Teba by som ako nevestu prijala mojej svokre a svokrovi, čo si stále myslia že som zla :D 3hodiny za 2 týždne ? :D kraaaasa .. ale tak, ak máš ty zlý vzťah so svokrou, neprenášaj to na svoje dieta .. ono si zaslúži mat svoju starku a mat snou pekny vzťah
@domininini No len aby starká neskôr, keď dieťa podrastie, neprenášala ten zlý vzťah s nevestou na nič netušiace vnúča. Nechcem strašiť, že niektoré starké sú také pomstychtivé, ale vedia to veru vnúčatám "vytmaviť".
Tak teraz si na plno prejavila svoju "inteligenciu" keď si tu anonymné tak sa "odvážiš" nadávať celkom cudziemu človeku do sprostych, ale pri svokre si hubu neotvoríš, ale potom si tu prídeš hubu o svokru anonymné obtierat aká si ty chudinka máš ťažký život s tou svokrou....! Hanba ti!
Ahoj na jednu stranu chápem ale na druhú stranu ako prepáč je to matka tvojho muža ... Takže nieje tak cudzia...niesom síce za to aby sa také bábätká bozkali na pery ale na líčko alebo čelo v tom zas taký problém nevidím ... Moj muž má z matkou taký vzťah že povie že to je len žena čo ho porodila a preňho to končí ... Roky sa nebavili zavrhla ho kvôli blbostiam čo porobil v mladosti ... A keď zistila že sme spolu tak sa ukazovala a predvádzala ako je jeho mamička a podobne ...trápne ale čo už a keď som bola tehotná tak sa urzaila že sme jej to neprišli povedať osobne len napísala že sa veľmi teší ale celých 9m sa nezaujímala ani čo mala či je všetko v poriadku len teda chcela vedieť pohlavie aby "mohla nakupovať"... A keď sa malá narodila tak ani nenapísala nič a tak som jej napísala aby prišla keď chce že jej nebránim aj napriek tomu že muž moc nechcel...vieš kedy prišla až keď mala dcéra myslím mesiac alebo dva ... Ale nevadí a odvtedy nič len sem tam zavolala mužovi a len pýtala fotky aby ukázala fotky kolegyniam ...a potom časom keď mala dcéra 9m začala volať cez WhatsApp aby ju teda aspoň videla ... Potom sme tam chodili iba my lebo ona nemôže prísť a pred inými sa robí babka roka...ale nevadí neriešim akceptujem aj keď tiež má rady ako toto jej deti nerobili a prečo toto z malou robím a prečo ju nedám do postele a nezatovrim dvere alebo prečo nechodila už hneď v roku ale o niečo neskôr prečo ešte má plienky jej deti už v roku nemali ... Prečo ju neostriham lebo to sa má a takéto veci vieš čo jej poviem vy už ste svoje deti vychovali teraz to nechajte na nás ale slušne z úsmevom poprípade zasiahne muž a je pokoj 🙂takže asi tak nejako máme my vzťahy vedela by som to rozprávať do nevidím o nej ako sa správa a podobne ale raz je to jeho matka a musím to akceptovať tiež by sa mi nepáčilo keby on takto hovorí o mojej rodine a nezabúdaj že aj my raz budeme babky a mať nevesty alebo zaťov a trápilo by nás ak by sa takto správali ...✌️