Svokra chce dať vnúčaťu potraviny s alergiou?
Caute, potrebujem sa len vyzalovat. Dieta ma skoro 2r. Alergiu na mlieko,vajcia,soju,;koren.zeleninu atd... Ked sa nieco islavuje, svokre je vzdy luto,ze nemoze dat malemu tortu,kolac, hoci mu vzdy donesieme nieco sladke, co moze (bez vajec,mlieka atd).
Minule nam hovori,ze mu tu tortu da,ked nebudeme pozerat a ze ked bude mat nejaku bolest bricha ( to byva pri intolerancii, nie pri alergii,tam su daleko zavaznejsie priznaky), ze to si uz budeme sami riesit ,ked mu nieco bude. Samozrejme,sme jek obaja povedali svoje, aj to nech sa neopovazi ( ze ci chce sppzobit dietatu anafylakticky sok?) A potom sa cuduje,preco ho s nou nechceme nechat samu. To naozaj uz ludia po 70tke nerozmyslaju ci co?!
Nie ľudia po 70. Ale konkrétne tvoja svokra tomu očividne nechce rozumiet
Ach, to nie je o veku... To su ludia. Moj syn ma tiez alergiu ma niektore potraviny a moj muz (jeho otec) mu nema problem nieco take dat, lebo jeho argument je: vsak len trosku. Ide ma rozdrapit. Sto krat som mu to vysvetlovala... Nastastie on sa ma vzdy spyta, ci mu nieco moze dat.
Uplne ta chapem... Je to na nervy. Vobec to nie je sranda a riesit to potom budete vy😥
Ja som tiež alergik a tiež mi zatajili, že pridali surovinu na ktorú som alergická (zámerne, veď tam je toho málo, to nevadí) a až keď videli, čo so mnou to málo urobilo, odvtedy mám našťastie pokoj. Ale vie ma to absolútne vytočiť. Extrémny prípad, ale povedala by som jej, že jej dám preháňadlo keď sa nikto nepozerá a keď bude mať kŕče a hnačku, tak to už je jej problém....
Ja ti uplne rozumiem, kedze mam syna alergika, ja som na to extremne hakliva, kedze mal uz aj nieco ako sok pri zjedeni orechov. V skolke a v skole sa ale stravuje a upozornujem ho samozrejme, co nesmie. Nemoze ani pit mlieko, max zjest polievku s troskou mlieka. A ma toho viac ...zeler a podobne. Keby mu niekto chcel dat zjest, na co ma alergiu napr orechy, po ktorych by mohol aj zomriet, tak neviem neviem.
Nie je to o veku, ale.o nastaveni cloveka. Mne par rokov dozadu zistili celiakiu a hocikam pridem sa vsetci snazia mi ponuknut co mozem, dokonca moja vyse 80 rocna babka kupuje balene salamy, oznacene ako bezlepkove a pyta sa , co este mozem a dava mi jedlo osobitne. Takze je to naozaj len o tom, ako ludia vnimaju
@autorka no moj muz xy antibiotik, v kuse zahlieneny, sople mu tiekli, kasel...svokra alergik, astmaticka, gakisto jej mama. No a povedali jej, ze sa netestuje, len neskor, ze to je "len" chory. Ked mal 2 roky, sa nasrdila, vybavili nejakeho lekara, profesora v BA, boli to 80-te roky a potom uz aj doktorka v BB okolo nich skakala. Dieta malo astmu. Od 2 rokov teda berie lieky a je v podstatr ako zdravy clovek,...samozrejme, sople ma, v sezone reaguje, prechod, jar, jesen, to ma horsie, plus ekzem. Nase deti zatial nic, ale dcera ked zacne kaslat, tak sa nevie dokaslat, zatial jej nezistili nic, ale myalim, ze u nej sa to prejavi...☹. Na potravinynie je alergicky, az na 2 veci. 1 z nich, co je sezam, tak to si obcas da dole z burgra a par semienok aj zje, co mna vytaca a stresujem. Zvykne mu najnovsie puchnut jazyk z cierneho piva 😵💫. Ako pisem, moja mama si ho chrani, dava pozor, toto nie je o veku, to je o tom, aki su ludia. Hrozne, ked je taka, ze by naschval ublizila dietatu.
Podla mna to nevysvetlis. Ja nastastie nemam alergie, len zvysenu citlivost na nejake veci. Od starsej generacie mi bolo povedane, ze som len premazana, vymyslam a keby som jedla vsetko, nic by mi nebolo. Tolko si starsi myslia o alergiach. Ze su preto, lebo tie veci nejes a keby si ich jedla, alergie by ti zazracne presli. Takze nenechavala by som s babkou dieta same. Viem, ze vela babiek dava detom poza chrbat rodicov naschval presne tie veci, ktore nesmu a rodicom potom do oci zaklamu, ze nic take nedavali. Lebo to robia v dobrej vierey ze tomu dietatu liecia alergiu. A vacsina neuveri ani lekaromy hlavne ak su mladsi ako oni. Neviem ci sa s tym nieco da. Len davat pozor na dieta. Starsi ludia byvaju velmi tvrdohlavi s v dobrej viere ze pomahaju vedia spravit niekedy fakt nebezpecne veci.
@cervenaruza123 Nemyslim si, ze je to o dobrej viere, ze pomahaju. To je skor taky zvlastny zvyk pchat do dietata (cim mladsie tym lepsie) nieco sladke alebo nevhodne veku za pocit akejsi satisfakcie. Akokeby ta cokolada, keksik, segedin boli super jedla. Ti ludia to nerobia kvoli dietatu, ale kvoli sebe.
To mi pripomina moju exkolegynu. Jej vnucka nemala rada sladkosti, ale zakazdym jej musela nieco kupit. Akoze nechapem. Ved ked nechce sladkosti, kupim jej radsej ovocie, ak ho ma rada.
@dejka77 U niektorych mozno, ale sama poznam takych, ktori su vyslovene presvedceni o tom, ze zli rodicia z nejakych modernych dovodov nedavaju nieco dietatu jest a to ma preto alergiu a nema teda dostatok zivin v strave. Ved alergie kedysi neboli, oni davali vsetko detom jest a boli zdrave. Preto podla ich logiky aj detom keby sa vsetko davalo, by nemali predsa ziadnu alergiu. A viem, ze vyslovene sa niektori boja o svoje vnucata, ze zla mamka im nedava nejake jedlo a to dieta chuda bude slabe a chore, lebo mu chybaju ziviny. Tak poza jej chrbat natlacia do dietata, aby bolo zdrave. Babky jedlo velebia nad vsetko a jedlo vsetko lieci a nechapu co je to alergia. Myslia si, ze je to len nezvyknute travenie a preto boli dieta brusko a musi si na to iba zvyknut.

To starym ludom nevysvetlíš. Oni si idu svoje. Prababkam uz vobec nie. Len strazit, nic ine ti neostáva.