icon

Svokra dovolí synovi všetko

andikaaa
26. júl 2021

Ahojte mamicky.Chcela by som si precitat vase skusenosti s pristupom vasich svokier /mamin k vasim detom.Dovolia im ,,vsetko"?alebo na nich vedia byt aj prisnejsie ?zakazu im nieco,zvysia hlas,alebo ich rozmaznavaju? A ako casto sa stretavaju s nimi?
Totiz moja svokra sa s nasim synom stretava dost casto 3,4 alebo aj 5-6krat tyzdenne. A hneva ma,ze mu nevie povedat NIE. Ked chce sladkosti aj viackrat za ten cas,ked sme u nej na navsteve,tak mu da. Povedala,ze nechce aby plakal.Ze nech mu zakazujem ja,ona to nevie. Ale neide len o sladkoati. Celkovo je k nemu(podla mna) slaba.Nato,ze sa tak casto stretavame, by mohla byt podla mna nanho prisnejsia. A nie takto si nechat skakat po hlave. Vy mate nato aky nazor?dakujem

nikpa
26. júl 2021

@andikaaa u nás to isté 🙄 nepomáha ani dohováranie.

maro1995
Autor odpoveď zmazal
maro1995
Autor odpoveď zmazal
maro1995
Autor odpoveď zmazal
kkovacovak
26. júl 2021

@andikaaa to máš tak...rodičia sú na to aby vychovávali a babky aby rozmaznávali. Sama svokra mi povedala že nedokáže byť na vnúčatá taká prísna ako bola na vlastné deti lebo je s nimi menej a radšej im znesie aj modré z neba ako keby mala riešiť niečo negatívne. Vraj to pochopím keď budem mať aj ja vnúčatá 🤷‍♀️ Asi je to údel rodiča trpieť výchovné metódy babiek na ich vnúčatách.

martina1201
26. júl 2021

@andikaaa moja svokra dokonca nedokáže môjmu 4 ročnému dieťaťu povedať ani to že po nej nemá skákať a váľať sa na ňu, lebo ju nevládze a má slabé ruky. Nedokáže na ňu zvýšiť hlas. Možno sa bojí toho aby sme sa ako rodičia neurazili že s ňou robí poriadky ale furt keď niečo zle mala robí alebo jej ubližuje hádže po nás očami či zasiahneme my rodičia.....

h2
26. júl 2021

@andikaaa Babky sú už raz také. Navrhujem obmedziť stretávanie, nie len kvôli tomu, samozrejme, ale 5-6x týždenne mi príde fakt dosť veľa. Alebo bývate spolu? Jedine v takom prípade by som chápala takmer denný kontakt.

miadi
27. júl 2021

@martina1201 Ved to by si jej ty ako mama mala povedat ze nema skakat ci ublizovat babke. Ked tam nie si babka si musi nastavit hranice ale ked si tam tak si hlavna autorita ty a tvoj muz . Ked sa len prizerate ako dieta skace babke po hlave mà od vas tichy suhlas k takemu chovaniu. To nie je len ze svokra nevie povedat nie a vsetko si necha. Vy ako rodicia to mate stopnut skor nez na vas hodi zufale pohlady.

asia83
27. júl 2021

@andikaaa Vitajte v klube. Najhoršie na tom je to, že keďže vy to dieťa aj vychovávate, nedovolíte mu teda všetko, tak ste tá zlá a starká ta dobrá, čo je, z pohľadu dieťaťa, pochopiteľné.

asia83
27. júl 2021

@miadi Nemáte pravdu. Keď si starká nechá skákať po hlave v neprítomnosti rodičov dieťaťa, dieťa vie, že to starkej nevadí a teda správa sa ku nej tak, ako môže, ako mu to dovolí. Keď sú prítomní rodičia, zakazujú mu správať sa tak a onak ku starkej, dieťa nechápe, nepočúva rodičov, lebo však ono sa tak predsa môže správať ku starkej, starkej to nevadí. Ergo, rodičia z toho vyjdú ako tí zlí, lebo zakazujú a starká ako tá dobrá a milá, lebo ona si dovolí aj po hlave skákať.

777januska777
27. júl 2021

Áno dovolia všetko, rozmaznavaju, kupujú veci a hlúposti. Mne osobne je to jedno, kým im to neškodí na zdraví. Oni si s ním budujú vlastný vzťah a aký si budujú, taky aj budu mat. Ked robia deti v mojej prítomnosti starým rodičom niečo zle, tak deti upozornim, ale inak neriešim. Deti nie sú hlúpe a to co si môžu dovoliť ku starym rodičom si nemôžu dovoliť ku nám, aj keď skúšajú aj na nás, ale my im to nedovolíme. Myslím si, ze deti sa učia kluckovat medzi vzťahmi aké majú so starými rodičmi a rodičmi. Ja osobne do vzťahov deti s akýmkoľvek človekom zasahujem len minimálne a nechávam každému budovať sú vlastný vzťah s detmi.

zuzitko74
27. júl 2021

Ja som sa snažila deti vychovať tak, aby dodržiavali moje pravidlá bez ohľadu na to, kto sa o ne stará. Okolo troch rokov to viac menej už fungovalo.

rubinka
27. júl 2021

@andikaaa - aký problém? Si tam prítomná a len ticho pozeráš ako tvoje dieťa dáva do úst už neviem kolku sladkosť a šťazuješ sa tu? Veď to rieš priamo namieste. Jednoducho poviem môžeš sladké keď zješ obed, vyber si jednu sladkosť iba jednu !!! Návštevy obmedz na víkend a máš po probléme. A dieťaťu neustále vysvetľovať dokolecka dokola že ho bude bolieť bruško keď sa bude prejedať, zúbky sa ku pokazia atď. A pokiaľ ide o iné veci ak ona nevie povedať NIE tak ho povedz ty.

simca06022011
27. júl 2021

@andikaaa no nie, tak to u nas nefunguje a ked svokra nemoze zakazat, tak by sme sa tak casto nestretavali. Lebo viest 6x do tyzdna vojny, ako nie nemozes tie sladkosti co ti babka dava, by som nechcela.

marzuz89
27. júl 2021

@kkovacovak nie je udel rodica trpiet vychovne metody babiek, preco by mal byt? 🙂

Autorka, neviem, aky stary je chlapcek, ale ja som urcite netrpela, aby rocnemu synovi davali sladkosti, nastastie naozaj velmi krasne pochopili, ze na sladkosti ma este kopu casu. To ma doteraz a ma 2,5. Chceli vodit za ruku, kym este nechodil, dohodli sme sa, ze to nie je spravne a nech tak syna nevodia, kym nechodi sam. Teraz uz je to za ruku samozrejme ok. Posadzovanie detto, nikdy ho pasivne neposadzovali, aj ked nas ako svoje deti samozrejme ano, aj pavuk bol standard.

A obidve babicky vedia povedat aj nie, ked robi nieco neslusne, nebezpecne, nebudem sa napriklad ani pozerat na to, ako babicka dovoli behat po byte so spinavymi rukami od jedla, a vsetko ocapkavat. Nastastie obidve ho tak ako my doma usadia s jedlom ku stolu a po jedle umyt rucicky. A tak je to vo "vsetkom".

Vsetko ma svoje pravidla, samozrejme babicky povolia viac, je to ine ako vychovavat vlastne dietatko, ale zakladne pravidla musia fungovat, ved to dietatko sa ako rychlo nauci, ze placom si vydobije u babicky vsetko, tak preco by to nefungovalo aj doma, nie? 😉😉 A potom je cela nasa vychova "zbytocna" ❤️

A teda stretavanie sa skoro kazdy den je prilis, treba mat aj vlastny klud, travit cas viac ako rodina (mama, otec, dieta) a hlavne byt asertivna. Ved ti tym padom krmi dieta cele dni sladkostami, to potom urcite ani nic normalne papat nechce. To je ok? 😉

natalala
27. júl 2021

@andikaaa ja som alergicka na reci “rodicia su na vychovavanie a babky na rozmaznavanie” 🤦🏼‍♀️ Ja malej vela veci nezakazujem, co mozno ine mamicky ano. Este je vo veku, ze nerobi cirkus v hrackarstve alebo si nevynucuje ze nieco mam kupit atd. Na com si ale potrpim je zdrava strava aj kvoli atopickemu ekzemu kt ma a aj z presvedcenia. Takze ked mi svokra namoesto vecere nakrmila 16 mesacnu dceru karamelovou/cokoladovou zmrzlinou a chrumkami som sa ohradila a povedala, ze si to neprajem. Muzovi som povedala, nech s nou vydiskutuje ake stravovanie mala ma a preco. Ak to nebude akceptovat, tak hold malu s nou nechavat samu nebudem. Treba si stanovit hranice, aby aj rodicia aj stary rodicia boli s tym ok, ale konecne a posledne slovo ma rodic a hotovo.

rubinka
27. júl 2021

@natalala - ja takisto lebo je to veľmi nespravny názor, normálne je rešpektovať výchovu rodiča a nekazit ju.

kkovacovak
27. júl 2021

@marzuz89 tak to závisí od konkrétnej babky či si dá povedať alebo nie. Keď si niekde s nimi tak vieš zasiahnuť ale keď je dieťa u babky a skáče babke po hlave a tá nič nepovie tak neurobíš nič. Môžeš babke aj 1000x hovoriť aby bola ráznejšia. Niektorým babkam je to ľúto karhať vnúča. Takže ak má niekto takýto prípad tak nezostáva nič iné len sa s tým zmieriť. Mne jedna babka vedela aj šlahnúť po hube a druhá by ma vyvážila sladkosťami. Skratka iné povahy. Mama sa mohla nadrapovať koľko chcela. Baba si vždy išla svoje.

lija22
27. júl 2021

svokrovci a tak isto aj moja mama dava sladkosti pre deti mne tak aby nevideli,nech ja dam, ked budevhodne. aj vzdy poviem toje od starkych. zda sa, ze v tomto som vyhrala

andikaaa
autor
27. júl 2021

@maro1995 to mu hlvorievam,ale velmi ho to metrapi.jednym uchom dnu,druhym von.

andikaaa
autor
27. júl 2021

@h2 nie je to stale tak casto.lenze ho nosievala do skolky,tak sa vtedy kazde rano stretli ked ho braala.to neznamena ze unas kazdy den presedela 3 hodiny.ja som tym chcela skor poukazat nato,ze kedze je s nim v castom kontakte,tak by nemala byt babkou,ktora rozmaznava,ale uz by mala byt takou,co vie povedat aj nie.

andikaaa
autor
27. júl 2021

@asia83 tak vy mi teda asi rozumiete.presne aj ja mam niekedy taky pocit.ze ja som ta zla a prisna.no nie len v jeho ociach. ale este mam niekedy taky pocit,akoby si to aj ona myslela😕.Ved snad mu nemozem vsetko dovolit a tvarit sa ze napr. hadzat vankuse po izbe je normalne.ona sa len usmeje a ide sa dalej.a mna to taaaak stve.mysli si,ze ked mu vsetko dovoli a da,tak je najlepsou babkou na svete.

andikaaa
autor
27. júl 2021

@rubinka to,ze ho bude boliet brusko a tie pokazene zuby mu opakujem dokola. Ja jej to zakazdym poviem,ze nech mu to nedava.sem-tam ma pocuvne a da mu to, ale iba akoze nadoma - nezje to u nej hned ale dame to do tasky a vezme si to domov. Potom tam chodieva len s muzom,tak vtedy nemam sancu zakazat. Da mu,co chce. A ked uz napr. zjedol keksik a da mu este aj dzus (comu sa ja moc netesim),tak vtedy uz nemam naladu sa dotahovat so synom.on by vrieskal,lebo to uz akoze dostal od nej a ja ta ,,zla" mu to beriem. Tak ho mam presviedcat,ze vrat to a daj si vodu?tak je to na nervy. A este aj ona sa na mna pozera,, cez prsty" ze ,,chudatku" nedoprajem. Ale tie sladkosti bol len priklad. Proste mu strasne vela dovoli. Ver mi,ja by som.navstevy obmedzila aj na 1x mesacne 🙈. Ale ako som pisala,nosila ho do skolky plus ked s nim isiel chlap k nej,tak tomu ja nevuem zabranit.nebudem mu hovorit,aby ho nebral v sobotu,lebo chodila s nim kazde rano do skolky. Ked ho brala rano do skolky,tak ho nepcgala sladkostami.to netvrdim,len na to narazam,ze kedze su velmi casto spolu,tak by mohla byt semtam prisnejsia a vediet si aj dupnut. Nie len - ano mozes,ano dam tie,nie nevadi,nechces tak nemusis...proste ako jemu vyhovuje.len nech je v jeho ociach ona ta dobra.

andikaaa
autor
27. júl 2021

@simca06022011 ale tie sladkosti bol len priklad.to nemame pri kzdom stretnuti.a ako som pisala vyssie,nie je pravidlom ze sa stretavame KAZDY tyzden 6x.to bolo vtedy ked ho rano nosievala do skolky.skor tak celkovo vidim na nej ze jej je jedno co robi.vsetko mu dovoli len aby bola v jeho ociach tou dobrou.ja jej darmo poviem.ona len ze nech mu ja zakazujem.ona mu nevie povedat nie.ved by PLAKAL !!!🙈

andikaaa
autor
27. júl 2021

@marzuz89 ako som pisala tak tie sladkosti bol len priklad.tosa nedej kazdy den. A to caste stretavanie bolo prwd prazdninami.vtedy ho nosievala do skolky.mne by stacili navstevy aj 1x mesacne,ver tomu. A ano,take veci ako nechodit so spinavymi rukami,a to co ho ohrozuje samozrejme nedovoli ani ona. ale nieco co jemu a ani nikomu/nicomu neublizi,tak to u nej MOZE. A ja to poviem nech to nerobi a aj jej nech mu to zakaze.ona len mavne rukou a neriesi. Niekedy uz nemam nervy sa s nou dotahovat,ale potom som uz na prasky.

andikaaa
autor
27. júl 2021

@natalala ak by som jej aj povedala nieco take,ze ked mu da/dovoli co sa mne uz nepaci, tak tam neprideme ked neprestane. asi by to len nerobila v mojej pritomnosti a za chrbtom ano. Alebo by sme sa s muzom kvolintomu hadali a chodil by tam s malym len on.a ja by som mohla ostat doma a to by som uz fakt nemohla ani teocha zasiahnut.

andikaaa
autor
Autor odpoveď zmazal
andikaaa
autor
27. júl 2021

@kkovacovak presne.mozem do nenj hucat.ona si ide aj tak svoje

andikaaa
autor
27. júl 2021

@lija22 tak to by sa u nas nemohlo stat.

natalala
28. júl 2021

@andikaaa tak tvoj problem nie je svokra ale tvoj muz 🤷🏼‍♀️ Vy dvaja musite byt jednotni vo vychove, pripadne sa nejako dohodnut a to dalej prezentovat ako fakt, ci uz pred dietatom alebo aj pred svokrou a ostatnymi. Ja mam svokru najmudrejsiu na svete a raz zacala bliakat po mne, ze som nezodpovedna matka, lebo moje doeta chodi doma bose (predtym ju 5x isla obuvat a davat ponozky stylom pod ty chudatko babka ta obuje, aby si nebola chora, naco som jej s kludnym hlasom hovorila, nech to nerobi a na 6x uz aj mne stacilo) a cely zivot bude mat kvoli mne zapal mocovych ciest, tak to som s nou urobila take rosambo ze co si to dovoluje, hlavne ked ona v tehotenstve fajcila ( a jej syn riesi cely zivot respiracne problemy a aj srdce nema uplne ok) mne rozpravat o nezodpovednosti 🤦🏼‍♀️ Moj muz chudak len stal s otvorenymi ustami a ona sa potom zbalila a odisla. Ja som sa jej snazila vysvetlit, ze sa este len uci chodit, ze mame doma teplo a ja aj muz sme bosi, ze sa jej aj v protismykovych ponozkach smyka na parketoch alebo ked mi niekam chce vyliezt, ale co s niekym sa neda slusne a bude si stale mliet svoje. Tvoje dieta je tvoja zodpovednost a ked sa mu nieco stane alebo ochorie ty s nim budes behat po doktoroch a riesit to. Nenechaj sa nikdy spochybnovat ako matka mudrlantami, co vedia lepsie co mas a nemas so svojim dietatom robit bez toho aby si sa ich pytala na nazor alebo radu!