Svokra na návšteve
Baby prisla som sa poradiť.. mám 2m dcérku,s mužom zijeme sami, zatiaľ to zvládame, síce na obed nemáme tri chodu plus zákusok ale vieme si navarit aj oddýchnuť a upratať.. svokra chce strašne vidieť malu,fotky a videá nestačia,chce prísť na x dní tu.. ja sa toho bojím a síce s úctou ku nej ale nechcem tu žiadne prespavajuce návštevy, už vôbec nie ju. Je na mna dobrá, vychádzame ale extra kamošky niesme, a keď tu boli so svokrom naposledy pred mesiacom na asi 4 dní, to bol horor. O nich sa trebalo starať, to som počula celé dni len to ze- čo budeme variť, kedy budeme variť, čo budeme jesť.. len jedivo a sorry bachore riešila, s malou trochu nunu a to bolo celé. My už máme svoj rytmus a v prvom rade sa postaráme o malú, až potom riešime naše brucha, musela by som upratať,nachystať jej izbu, navariť,byť v pozore,žiadna pohoda, fest sa mi to nechce a chcem si užiť materskú svoju a tento čas..nieje problém návšteva na 2-3 hodky ale toto ozaj nie, máte to aj vy takto alebo som ja ta zla?
@0kristina0 moji rodicia sami navrhli, ze si vezmu v prvych mesiacoch izbu, aby sme sa navzajom videli, potesili, ale neliezli si na nervy. Navyse, moja mama je typ, ktory poznam cely zivot, vieme, kde ma ktora z nas hranice...ona ked rano vstane o siestej, spravi si kavu, precita noviny a netrieska v kuchyni dverami, aby vsetci vstali. A tiez je to otazka intimity-pred mojou mamou sa pokojne mozem promenadovat aj v nemocnicnym poporodnych nohavickach aj bude treba, svokra takeho veci okomentuje, ako to ona vtedy ako 20-rocna vsetko super zvladala a co to mam na sebe😂.
Prídete k príďte k nej vy.
My sme tiež ďalej a radšej sme prišli my.
Len oni majú dom, atd
Návšteva na víkend sa dá prežiť. Píšeš že ti muž pomáha. Na mne bolo vždy všetko, a to nemám ani z polovice taký vzťah so sv.ako ty plus mi doma nikto nevarí ani nič, keď máme návštevu. Nemám to rada. Maximálne mi moja mama žehlí.. alebo čo ju požiadam. sv.by som nedala robiť ani už
@rivini toto iste moze povedat tvoj muz na tvoju mamu, ze ju tam nechce lebo ju tak dobre nepozna a nema pocit sukromia. Nemysli sebecky!
Moji svokrovci byvali od nas 200 km ked sa nam narodila prva dcerka a prisli aj na navstevu, na tri dni, ale spali v hoteli 🙂. Ku nam chodili na cca 3 - 3.5 hodky za den a potom isli na hotel, na prechadzku sami dvaja, proste urobili si aj vylet. Mala som velmi chapavu svokru a vedela, ze aj my chceme mat svoje sukromie a uzit si sami dietatko a nemali sme dom, kde by som mala hostovske izby. Za toto som ozaj vdacna, ze moja svokra bola taky chapavy clovek.
pevne verím, že keď vy pôjdete aj s dieťaťom navštíviť svokru, tak tiež len na 2 - 3 hodinky, nakoľko aj ona má svoj rytmus a svoje súkromie.
A si totálne sebecká.
Môže jej to syn vysvetliť, a ist vy ku nim na par dni, myslím ze v prípade mamy by si asi tak ale nereagoval.
Druhá moz Ost jej zaplatiť hotel a dní tráviť spolu a vôbec nemusíš mať tip top, na čo sa pred rodinou pretvarovať.
Uplne ta chapem a podla mna su tvoje pocity uplne v poriadku. Osobne by som sa nezvladla postarat o navstevu, ked nal drobec dva mesiace,bola som rada, ze zijem a jedla som az vecer, ked prisiel muz z roboty. Malá plakala prve mesiace takmer nonstop. A jasne, pomoc netreba odmietat, ale je ine, ked ta pomoc pride na par hodin a ine, ked mas svokru za zadkom cele dni.. Ja mam fajn svokru, ale ked mi po porode prisla2x neohlasene na navstevu, pekne som jej vysvetlila, ze takto to fungovat nebude. Odvtedy mi vzdy vola ci moze prist a este donesie aj navarene😁❤Skus svokre vysvetlit, ze ju chapes, ze chce byt s vami, ale zrovna toto nie je vhodna doba na pobyt u vas..pripadne nech jej to vysvetli tvoj muz.
@0kristina0 moj muz zvlada moju mamu tiez lepsie ako svoju😂. Sam vydiskutoval so svojimi rodicmi, ako si to predstavujeme. A snazime sa obaja, aby vztahy fungovali na oboch stranach a boli dobre. Tyka sa to aj poctu pozvani na navstevu, aj sviatkov, aj vsetkeho ostatneho. Ak by u nas mohla prenocovat moja mama, mohla by aj svokra. Aj ked celkovo take vydieracky ako treba svokru brat ako vlastnu mamu nemusim-nie je to vlastna mama a nemozno ocakavat podobny vztah. Ani od nej neocakavam, ze ma bude mat radsej ako svojho syna, aj ked sme teda v kontakte castejsie ako moj muz s nou😉. Ak by muzovi jeho mama chybala tak, ze by chcel castejsie navstevy, hladali by sme tiez riesenie aby ju videl castejsie. Situacia s malym dietatom prvych par mesiacov je podla mna cas, ked maju potreby mladej rodiny prednost. Ak ma niekto iny nazor, moze sa podla toho zariadit sam, tak aby mu to vyhovovalo. My zijeme viac ako 15 rokov pomerne daleko od rodicov a nie je to pre nas kazdodenna rutina, ked pridu na navstevu. Mame uz dvoje zvyky a ritualy, rovnako ako maju oni dvoje. A problem nie je v nachystani izby, ci navareni, skor v tom, ze ked pridu na navstevu, alebo sme my tam, prisposobujeme sa plne ich rutine, kedze si myslim, ze nam to v nasom veku padne lahsie ako im. Teraz nastane na isty cas obdobie, ked chceme, aby mali nase plany, predstavy a ritualy prednost, kym sa zzijeme ako nova rodina. Cize mam nulove vycitky svedomia, zariadit sa podla toho... Ja nevidim ziadnu vyhodu v tom, zatat sa a mat tu 3 dni nasackovanych svokrovcov, ak je to pre nas stres, aj to vlastne ani nechceme, namiesto uprimneho priznania, ze ich uvidime radi, ale v takom a takom casovom rozpati. A potom sa na tu navstevu aj naozaj tesime. Este podotykam, ze peniaze na penzion tiez na oboch stranach nie su absolutny problem..
@jaja20 áno je sebecká. Jej rodina by jej určite nevadila tak ako svokra. Jednoducho tá žena má smolu len v tom, že nie je matka dotyčnej ale svokra. Ty choď na návštevu cez pol Slovenska na 2 hodinky. A myslím si, že tu by mal riadne zakročiť jej manžel a povedať príde matka a hotovo.
To by som chcela vidieť tú tému, keby sa vôbec svokra ku nim nehrabala. Zasa by bol oheň na streche, že nechce vidieť jej dieťa.
Nie, nejde tu o to že je to svokra a svoju mamu by som tu vítala s kyticou.. akákoľvek navsteva na prespatie z akejkoľvek strany sa mi teraz nechce riešiť.. svokra je na dôchodku už, stále chorá, to ju boli hento ju boli, aj minule tu vymenúvala čo všetko ju boli a potom mi to bolo ľúto že tu prišla "pomôcť s malou" a pritom ju dačo boli... Akože tak nech sedí doma keď ju dačo boli, ale ona za každú cenu tu chce ísť, povedala som mužovi že ok, nech príde na 2 dní ale len keď on bude doma tiez, nech sa postará o maminku aj on.. muž robí tri dni, potom je dva dni doma, bude mi lepšie keď by tu bol aj on, vtedy som asi ochotná mať návštevu na noc-dve
takže ju všetko bolí a aj napriek tomu chce prísť za svojou vnučkou. Váž si to. Mnohé by sa na tvoje dieťa vykašlali. A ty si fakt takú ženu chcela len na 2-3 hodiny a nech ide zasa naspäť v takom stave toľko km?
@rivini nikto ti nekaze vrat svokru ako svoju mamu, citala si vobec co sme tu niektore pisali. Vestko je to o dohode, vydiskutovani si ale odmietat svokru vo svojom byte vo vseobecnosti je neuctive, takisto robit rozdiely medzi jej rodinou a rodinou muza. Preco jej sestra tam moze nocovat ale svokra uz pochuti nie je?
Akože moja svokra je tiež kapitola sama o sebe, ale len tak rozmýšľam, že ozaj kde je problém?
1. Pripraviť izbu znamená čo? Navliecť periny? 10 min. max. Ved normálne upratané máte vždy
2. Keď sa stále starajú o svoje bachory, tak ich nechaj, veď jej povedz nech navarí a máš od nej pokoj na čele doobedie, vy sa naranajkujte a choďte na prechádzku.
3. Nech prídu keď ma muž voľno a nech sa viac-menej on stará.
4. Čo vám naruší? Veď ked ste zvyknutí napr. kúpať o 19.00 tak ju okupte o 19.00
5. Prečo treba byť na pozore?
V takýchto situáciách sa nedá paušalizovať. Záleží to od ľudí, ich pováh s vzájomných vzťahov.
Je rozdiel mať svokru pomocníčku - sama navarí pre všetkých a dačo uprace a popri tom vezme do kočíka malú a pohrá sa s ňou. Alebo mať svokru "majsterka sveta", ktorá všetko ofrfle a musí byť podľa nej a za jej čias stíhala ešte aj na pole chodiť s svine nakŕmiť a ty si mestská lenivá panička, alebo svokra "autistka" čo má svoj režim a keď nie je o 12:00:00 stredoeurópskeho času navarené tak panický záchvat..
Jednoducho niekto u seba svokru rád privíta, niekto nie.. dôležité je byť asertívny a slušný a komunikovať.. ja principiálne nevidím na Tom nič zlé, že svokra chce vidieť svoje vnúča. Buď rada, sú aj svokry, ktoré majú svoje vnúčatá totálne na háku..
@0kristina0 nedramatizujme, moja maminka zije v zahraničí cize ked pride zvycajne aj na dlhšie bezne si na par dni beru aj penzion. Maju to s muzom aj ako dovolenku. Niekedy to skombinujeme ze par su u nas, par dni v penzione. Vedia, ze by mohli ostat aj u nas ak by bol nejaký problem s penzionom ale aj pre nich je to fajn, aj pre nich to znamena trosku viac súkromia. Sestra ide zachvilu rodit, ponukla sa ak bude potrebne ze pride pomoct ale sama navrhla ze bude zatial byvat u brata a ku sestre len pride pocas dna podla potreby.
Ja napr velmi citim rozdiel ci je u mna na navsteve sestra, ktora si sama spravi postel, spolu varime, alebo sme len tak vedľa seba a kazda si robime svoje alebo niekto kto vela rozprava, vyzaduje pozornost, program, servis. Som introvert a viac ma to vycerapava. Aj ked súhlasím s nazorom, ze treba trosku popracovať na tom vnimani ze svokra je supervizor, kontrolór a treba sa ucit sa pri nej uvolnit...