icon

Svokra neakceptuje moju výchovu

kukakaj
26. aug 2016

Idem sa vam vyzalovat, lebo uz neviem ako sa dalej zachovat a takisto pocut nestranne nazory. Mame 2 rocnu dcerku, je to dobrucke dievcatko, samozrejme povzdoruje, povystraja, ale nie je rozmaznana. My ju s manzelom vedieme k samostatnosti, aspon akej takej primerane veku...najest sa sama aspon trosku, potom dokrmime, upratat si po sebe hracky, ist sama na nocnik, potom ju poutieram a poobliekam ja, vyzut topanky a nech skusa uz aj obuvat, vyzliect mikinu ked prideme zvonku, umyt ruky...proste zakladne veci, samozrejme ze ked nejde pomozeme jej. No moja svokra vobec neakceptuje, ze chceme, aby ju nechala tie zakladne veci robit samu. So vsetkym jej pomaha ako rocnemu dietatu a ked poviem nech ju necha, ze ona to uz zvladne sama, ignoruje to, povie ze je malicka a obsluzi ju alebo sa oduje, otoci na pate a tresne dverami. Z toho ma dcera riadny chaos preco odisla. Poslednou dobou ked malej poviem, ze nieco nesmie, pred nou mi svokra povie ze ona je este malicka nech ju necham. Uplne mi zacala podrazat autoritu. Teraz ma zacala ohovarat po rodine, minule mi manzelova sestra, s ktorou sa takmer nevidime, prisla dohovarat, aby som na dceru nebola tak prisna. Odkial to asi ma ked s nami je velmi malo? Stve ma to, manzel svokre nic nepovie lebo sa jej boji a ked jej poviem nieco ja, je ohen na streche. Je to moje dieta a chcem ju vychovavat podla seba. Ako ste donutili vase svokry, aby zacali akceptovat vasu vychovu?

Strana
z2
jana_eyre
26. aug 2016

ja ta celkom chapem, aj ked neviem ci to tu mozem napisat, lebo ma tu zeny budu brat ako nevdacnicu nevdacnu, hoci to tak nie je..

ja mam so svokrou celkom dobry vztah a donedavna aj nase vychovne metody akceptovala - chodili sme k nim menej - tak 2x mesacne /ona ma totizto zdr. problemy a zvacsa dava pozor na druheho vnuka, tak sme jej nechceli pridavat a ani sme nepotrebovali pomoc/ a vzdy sme boli pritomni my rodicia.. vzdy sme sa vedeli dobre dohodnut, aj ked mala na nieco iny nazor ako ja - tak som to akceptovala ja, popripade sme si len vymenili nekonfliktne nazor a tak to bolo uplne super..

teraz, som kvoli tretiemu tehotenstvu s detmi prvy krat potrebovala od nej trocha viac pomoci - gynekologa mam blizko nej a muz nemohol vzdy si brat dovolenku, tak som deti nechavala u nej /a dva krat sme si dokonca s muzom sami vysli von, po 4rokoch/..

cim viac u nej deti boli, tym viac sa prehlbovalo to, ze prestala akceptovat to iste co u teba - cize moje vedenie deti k samostatnosti.. starsi syn ma 4, dcera 3 a keby mohla za ne dychat, tak dycha.. oboch, oblieka, oboch krmi, hojda ich na ihrisku aj ked to uz same vedia atd.. a vzdy ked sa vratime domov, tak sa s nimi musim handrkovat a presviedcat ich, ze u mna to tak ako u babky nefunguje.. /nechodia totiz do skolky a keby som ich takto obskakovala, tak z nich asi zosaliem, jednoducho musia byt samostatne/ podotykam, ze ako tehotnej mi z toho presviedcania ide vybuchnut dekel na hlave...

moj muz jej uz viac krat povedal, ze vieme, ze je babka, ze je na "rozmaznavanie", ale aj rozmaznavanie ma svoje hranice, babka sa troska citila dotknuta.. ale to som sa aj ja citila, ked som minule len tak milo prehodila, ze edi sa uz obuvat vie a ona mi odvrkla, ze ona ho obuvat bude vzdy.. 😠 alebo ze sa s detmi dohodla, ze ona ich krmit moze, rovno predomnou.. beriem to ako podkopavanie autority a to sa mi nepaci.. som velmi rada, ze mi pomoze, naozaj ju mam rada ako zenu, ale nepaci sa mi, ze zacala s takymto spravanim voci mne a nerozumiem tomu, co sa zrazu zmenilo..

maju byt u nej aj ked pojdem do porodnice - a ak moj pobyt bude prebiehat tak ako vzdy, tak sa vratim minimalne o tyzden.. a to sa potom este len zblaznim - lebo budem mat dalsie babo a dve deti, ktore budu ocakavat, ze sa postaram.. /najma syn je taky pohodlny, ked mu hodis prst, berie celu ruku, lahko si zvyka na rozmaznanie/

treba sa podla mna hlavne zhodnut s muzom a ten by jej to mal citlivo povedat - je to predsa jej syn a ona jeho mama, kto iny uz k sebe moze byt viac uprimny ak nie takto blizko postaveni ludia? moj muz jej to povie normalne, druha vec je, ze to potom neskor viac menej aj tak pokracuje.. a tak jedine co mi ostava je, prekusnut to, aj ked ma to trapi, nebudem v tom klamat..

alaguema
26. aug 2016

@celasapremenim pochybujem, že by to bolo na niečo dobré, nech by to povedali akokoľvek pekne a nech by aj ona prikývla, vo vnútri bude na nevestu naštvaná za to, že proti nej obrátila aj syna a pri tom je to úplne zbytočné, lebo žiadny veľký problém neexistuje a dá sa vyriešiť aj bez konfrontácií a dohovárania. Mlčať je veru často zlato.

celasapremenim
26. aug 2016

@alaguema no ale nie je kazda svokra krava, mozno by sa nahnevala na zaciatku a potom by jej to doplo....

sense
26. aug 2016

u nas nie je svokra ta co vie vsetko najlepsie ale moja matka, na to mam jednu vec vzdy jejpoviem ze ona si svoje deti vychovala a vychovu mojej dcery nech prenecha mne ak sa urazi uz ju ignorujem...a apropo deti v dvoch rokoch uz velmi dobre vedia ku komu si mozu co dovolit... cize aj tvoja dcerka bude velmi dobre vediet alebo vie co ku komu si moze dovolit a kto je s cim kolko pomoze

alaguema
26. aug 2016

@celasapremenim vôbec nemusí byť krava tá, čo sa jej to dotkne. Sme len ľudia. Tebe by sa to možno tiez nepáčilo, keby ťa nevesta riešila spolu s tvojim synom. Ja osobne toto nepovažujem za zásah do výchovy, že starý rodič urobí aj to, čo už mama od dieťa vyžaduje, aby robilo samo. Samozrejme, iná situácia je, ak sa babka pravidelne o vnúčatá stará, tam sa treba dohodnúť. Ale keby že je to sporadicky, tak by som to robila presne ako som napísala bez toho, aby som do takých malicherností ťahala muža. De facto, som to tak aj robila, lebo babka tiež mala sem tam potrebu vyjadriť svoj názor. No, nech si ho má... 😀

katkalubkova
26. aug 2016

@kukakaj nejdem pisat svoju skusenost, ako to bolo u nas, radsej...
S tym, ze stari rodicia rozmaznavaju svoje vnucata, asi nenarobime nikto nic.
Mala by vsak poznat hranice. Nevidim nic zle na tom, ze jej zapne mikinu, aj ked jej povies, ze to zvladne, to uz musis prehryznut...
Ale to ked sa oduje a urazi a tresne dverami, by nastartovalo aj mna. No a tie reci po rodine 😠 😠 😠 . Hlavne neustupuj, je to tvoje dieta, a ty ho vychovavas. Ma respektovat Teba a otca a nie svokru. Samozrejme babku bude respektovat, ked ju bude strazit. Podriva Ti autoritu, to si napisala spravne.
Deti to v neskorsom veku, vedia pekne vyuzit vo svoj prospech, vyberu si zo situacie, tu stranu, ktora im viacej vyhovuje.
Takze, ked bude mat mala 4 roky, a babka jej bude davat cokoladu a ty povies nie, ides jest chleba s maslom a ona si to s cokoladou bude pred malou presadzovat, mala vezme cokoladu, alebo bude len kopec kriku a placu. Poznam to sama velmi dobre. Jednoducho sa ukludni, ked mala uvidi, ze babka zostresuje a ty zostanes v klude, urcite pocuvne... hlavne klud, mala to pochopi.
Nech sa s nou muz porozprava, idealna debata by bola ty, svokra a aj manzel. Ty jej sama nevrav nic, postavila by to vo svoj prospech. A vlastne by si povedala aj to, co si nepovedala! Nechcem sa jej dotknut, alebo ju osocovat, ale z prispevku tomu takto chapem.
Len na tvrdo jej povedat, ze dieta vychovavate vy a nie ona a ze dcera bude respektovat Vas a nie ju!
Lebo nakoniec by chcela, aby si ju posluchala este aj ty. Drzim palce

glorikarebeka
26. aug 2016

@kukakaj ja so to vyriesila s detmi tak: ste u babky tak posluchajte babku ste doma posluchajte rodicov tak babka obuvala,obliekala,krmila a doma sa deti obuvali,obliekali aj papali same a ako deti rastli babky to nerobia proste som to neriesila,hlavna vec,ze deti boli stasne u st.rodicov

bubelko
26. aug 2016

@kukakaj
@jana_eyre nechat svokry s detmi dlhsie ako na par hodin. moja mala chalanov na tyzden sama. teda muz chodil vecer domov, ale cez den bola na nich sama. a tiez bola zo zaciatku, ze sme prisni, a ze ich mame nechat.
po par dnoch si sama uvedomila, ze nevladze a ze to takto nejde a zrazu zacala sama od seba pritvrdzovat, alebo ked sme s muzom nieco povedali, tak uz neprotirecila.

jana_eyre
26. aug 2016

@bubelko no už si to od dnes môže veru moja svokrusa vyskúšať.. 😂 uz som v nemocke, kvôli vysokému tlaku, deti u nej a čakáme co sa bude diať..

anatalia77
26. aug 2016

@jana_eyre drž sa

jana_eyre
26. aug 2016

@anatalia77 ďakujem 😊

monikaparson
26. aug 2016

Odstrihnúť alebo vysvetliť, že buď to bude po vašom alebo nebude. U nás je v jednom kuse aká je úžasná, ako urobí to a ono, ale chúďa sa s nikým nekamaráti (má 2 roky). Mne to príde úprimne smiešne, čakať od 2 ročného decka, aby vytrávalo akékoľvek vzťahy.
A teda za mňa, každý ti môže kecať do výchovy, len ako dovolíš. Čo čakáš? Sama to nechápem. Ty si dospelá, tvoje je to dieťa, ty rozhoduješ.

kukakaj
autor
27. aug 2016

@jana_eyre drzim palce nech vsetko dobre dopadne...a svokra nech si uziva 🙂

jana_eyre
27. aug 2016

@kukakaj ďakujem 😊

janickacrazy
27. aug 2016

@kukakaj tak možno by pomohlo, keby sa nestretávate tak často, ja teda vidím svokru tak raz za 2-3 mesiace a úplne mi to stačí, každý den to by ma asi zabilo 😀

bubelko
27. aug 2016

@jana_eyre vela zdaru 😉 v oboch zalezitostiach 😉

kukakaj
autor
27. aug 2016

@janickacrazy uprimne mne osobne by naozaj stacilo aj na sviatky :D ale jednoducho byvame pri sebe blizko, k nam dnu nechodi alebo velmi minimalne iba ked je manzel doma, ale ked sme vonku na zahrade, stale je tam....dcera sa z nej tesi tak to rozdychavam kvoli nej...no stve ma ze mi podraza autoritu, lebo dcera teraz paradne skusa co jej kedy prejde a vzdoruje potom ako certica 🙂

celasapremenim
27. aug 2016

@alaguema lenze ja rozoberam presne to, co vadi autorke temy a to je
ze ked dcere dohovarala a riesila ju, ked bola agresivna, svokra jej pred nou povedala, ze ju ma nechat tak, lebo je mala

to ostatne, co asi riesis ty, to som v prispevku, na ktory si mi reagovala, vobec neriesila

myslim si, ze ked babka hycka vnucku, je to uplne v pohode a toto by som osobne vobec neriesila
ale ked babka okrikuje mamu, ktora si vychovava dieta, ak je dieta prave agresivne, v pohode nie je

dufam, ze uz nevzniknu nejake sumy v nasej kratkej komunikacii, lebo sa mi NECHCE STALE VYSVELOVAT, AKO SOM TO MYSLELA, tu je do mrtvoly tocene to, co kto napise, fuj

jo a este dodam, nikto, ani dobra svokra si nemoze mysliet, ze bude zasahovat do vychovy vnucat bez toho, aby si obcas nieco nemuseli s detmi vysvetlit, nejake pravidla, predstavy.... ak toto svokra alebo svokor nepochopia, vzdy vzniknu dusne atmosfery ....volakedy bolo normalne hulit pri detoch az do bielej hmly este aj pri jedle, pre vacsinu starych slovakov je normalne ukradnut v robote fasovane veci a nepovazuju to za kradez, vacsina starych ludi uz nema take reakcie, ako zamlada, aby bolo napr. dieta s nimi na ulici uplne v bezpeci a podobne, nazory na vychovu sa diametralne lisia tiez...aj predstavy o zivote

ich deti a nevesty a zatovia su uz dospeli ludia a nie trojrocne sople

celasapremenim
27. aug 2016

@kukakaj urcite ta nesmie svokra okrikovat, ked dieta usmernujes v spravnej veci.....a hlavne pred tym dietatom, asi nie je dostatocne inteligentna, ked si toto neuvedomuje

alaguema
27. aug 2016

@celasapremenim veď netoč do mŕtva, nevysvetľuj 😀 V konečnom dôsledku je to úplne jedno. Mne určite 😎 Ak to žena nutne musí prebrať s mužom, tak nech preberá. Ja som to nikdy nerobila a myslím, že som urobila dobre.

sunny8
27. aug 2016

To je najhorsie ked stari rodicia chcu nahradit rolu rodicov ... mas pravdu nemas pravo im vnucatko brat a obmedzit to na sviatky ale s tym sa asi len musis zmierit ked slusne napomenutie nepomaha hlavne neustupuj od svojej vychovy podla toho co si pisala to robis dobre 🙂 ak chces napis spravu tam lepsie popiseme mam skoro ten isty problem tak sa aspon vyzalujeme a snad aj.nieco vymyslime ;)

janickacrazy
28. aug 2016

@kukakaj No tak potom jedine chodiť niekam inam , napr. na vzdialenejšie ihrisko, tam za vami hádam nebude chodiť.

danica2711
28. aug 2016

@kukakaj kdesi som čítala krásny výrok: "Milá svokra, nechajte si svoje rady o výchove detí pre seba. Mám jeden produkt vašej výchovy doma - a úprimne? Nevydaril sa vám..."
Zarámovať, podarovať na Vianoce...

jojci29
28. aug 2016

Ja neriesim ako sa k vychove stavia svokra ,ked su u nej je to na nej,tiez im vsetko az pod nos da a obskakuje a ja ju necham a neriesim ani ked jej obrazne po hlave skacu,to nech si takisto riesi ona.Deti vedia ako to je doma a nelubia ma preto menej,ked od nich vyzadujem urcite spravanie a cinnosti.

celasapremenim
28. aug 2016

@jojci29 presne toto je podla mna ten spravny postoj

celasapremenim
28. aug 2016

@alaguema je dobre, ked otec a matka vychovavaju dieta jednym systemom a tiez, ked si riesi situaciu s rodicom prioritne jej decko, cize manzel so svojou matkou a zena so svojou, je menej stretov v rodine potom
nepoznam rodinu, kde by sa nerozpravali vobec o tom, ak sa im nieco nepozdava v pristupe k dietatu, zda sa mi to take zdrave no

celasapremenim
28. aug 2016

@danica2711 vidis a moja svokra vychovala mojho manzela super, lenze ono je to ovplyvnene aj genetikou, ako sa clovek chova a to je mix, mozes rovnako vychovavat styri deti a budu sa chovat inym sposobom v rovnakych situaciach, zivot je hovado :D:D:D

danica2711
29. aug 2016

@celasapremenim veď to bolo len tak na odľahčenie...

lujza123
30. aug 2016

@kukakaj babky a dedkovia proste rozmaznavaju, tak to je..aj ty to budes robit, neboj, aj ty budes stara, senilna a to vnucatko co uvidis raz za tyzden bude takeee chutnucke ze tiez uplne stratis sudnost 😉

Mne to tiez dost vadilo ale nejako som to prekusla a zvykla si. Deti jasne ze si potom chvilu skusaju vydobit rovnake vyhody ako u starkych, ale velmi rychlo zistia ze u rodicov to nepojde a je pokoj...

Moja bude mat teraz 7 rokov a ja sa strasne zabavam na tom ako diriguje starkych, jednych aj druhych... toto mi uvarte, toto mi kupte, tam chce ist, tam nechce a oni skacu ako cvicene opicky.. vzdy s usmevom poznamenam ze ako ste si vychovali, tak mate, doma sa takto nesprava

Strana
z2