Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam
Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).
Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.
Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?
@mizoko nechcela a ani by som tam nesla.pockala by som v dome. A keby mam mamu samu, trepala by som ju k svokre, abo svokru a mamu k nam. Nikoho by som nenechala sameho. Kebyze sa ale 1z nich rozhodne, ze spolocnu veceru nechce, nech si sedi doma, zapne tv,.. kolki ludia su na stedru veceru sami.. neboli by prve ani posledne..
@anonym_494bc5 no ale ona chce aby boli stále u nej. A reči o mŕtvych pri štedrej večeri - no ja ti neviem. Autorka ponúkala kompromis ale neuspela
@anonym_autor Vianoce maju kuzlo, kym su v dome male deti. Cim som starsia, tym viac si vazim ten pokoj a klud od vsetkeho, takze je mozne, ze casom prejdeme aj my k traveniu sviatkov mimo domu. Co sa tyka navstev pocas sviatkov, rok ma 365 dni, ak chcem s niekym travit cas, nemusi to byt zrovna 24.12.
@deedol Nešla, chce byť blízko cintorína. Jeden rok urobila výnimku a bola v našom byte v susednom meste. O vycestovaní ani počuť, ona všeobecne odmieta letieť a ísť za hranice. Je to pani z dediny, novoty nechápe.
@anonym_autor tak to uz len pockat kym pojde za manzelom
@terezka1947 ty si mi ešte stále neodpovedala na otázku ,čo keď bude aj mama autorky vyžadovať ,každoročnú návštevu na Vianoce,čo potom so svokrou
Keď už máš toľko odžite,mala by si mať skúsenosti zo života a dokázať mi odpovedať
@terezka1947 ty si mi ešte stále neodpovedala na otázku ,čo keď bude aj mama autorky vyžadovať ,každoročnú návštevu na Vianoce,čo potom so svokrou
Keď už máš toľko odžite,mala by si mať skúsenosti zo života a dokázať mi odpovedať
@minenkaa prestaň,lebo aj teba zahrnie do MTVP 😌 to bude asi nejaká kresťanská skupina lebo neverím, že taká bohabojna žena by používala takéto zvratene vulgárne výrazy ☺️
@anonym_79f8cf ale toto neni pekne. Ked ma mama len jeho. Preco by ju mal nechat samu. Musia hladat kompromisy, aby bol kazdy spokojny..
@anonym_494bc5 svokra dostala niekoľko možností na výber mohla by k sestre, mohla by cestovať s nimi. Ale ona si vybrala cintorín a vyplakavanie. Rok po smrti blízkeho ok. Ale ak som dobre cítala uplynulo päť rokov a to už vôbec nie je zdravé
@anonym_e66bca ako vieš, že muž bol s tým stotozneny? Ako vieš, že to chce aj on? Lebo 1x s nou išiel? Možno išiel práve preto, lebo mu liezla na nervy, tak sa podvolil. Nemáme tu jeho názor, len skreslený názor autorky. Skreslený jej pohľadom.
@anonym_12a8fb prečo sa nedržíš toho, čo napísala? Načo konšpiruješ?
@minenkaa prestaň,lebo aj teba zahrnie do MTVP 😌 to bude asi nejaká kresťanská skupina lebo neverím, že taká bohabojna žena by používala takéto zvratene vulgárne výrazy ☺️
@anonym_e66bca koho mysliš
@minenkaa @terezka1947, tiež mám odžité, ale jej názory sú ako zo stredoveku
Akurat teraz citam, ze autorka ani z detstva netravila Vianoce v tradicnom duchu tak ozaj to ma z domu, takze tam jedine sa prisposobit ako u nas. Manzel mal Vianoce len kvoli darcekom odjakziva to nevnimali ako krestansky sviatok a ja som zas z nabozensky zalozenej rodiny, tradicie a my sme nasli kompromis v tom ze raz za cas mozno kazde 2 az 3 roky chodime do zahranicia a raz za cas sme doma a mame vianoce tradicne. Neprezil ujmu nikto z rodiny, na polnocnu chodim s detmi sama manzel je doma lebo mu to nic nevravi a zijeme spolu 20 rokov. Je to len o kompromise a naozaj netrpi ani ta druha strana ze tento rok sme doma a nejdeme nikam na dovolenku a buduci rok sme mimo republiky..ja si vianoce urobim aj v Barcelone aj ked nie su tradicne ved omse maju vsade.
Moznosti je kopec : mozu ist 25, 26..mozu vziat svokru so sebou a ist pred sviatkami..mozu ostat pre zmenu doma a ist buduci rok....alebo moze ist sama a urobi si tak ako chce ona...
@anonym_3fd5be ja som z kresťanskej rodiny, Vianoce sme mávali tradičné, no dnes medzi veriacich nepatrím, z tradičných Vianoc mám minimum. Človek sa vekom a vplyvom toho, čo prežije mení.
Nesla by som tam. Dala si im viac navrhov, vsetko nie, tak nech si ostatne na vianoce s mamickou plakat na cintorine, a ty si sptav dovolenku
@anonym_494bc5 no ale ona chce aby boli stále u nej. A reči o mŕtvych pri štedrej večeri - no ja ti neviem. Autorka ponúkala kompromis ale neuspela
@mizoko vieš čo je MNV?
@anonym_066a18 Nikdy som nepovedal, že autor by mal mlčať a ísť ďalej. Vzťahy sú však komplikované. Možno v tom čase bol v poriadku, alebo je možno unavený z toho, že vždy robí to, čo ona chce. Nie je tam žiadny kontext, o ktorom by mohol niekto špekulovať.
Ale to, čo vidím, je nekonečné sťažovanie sa, že nie vždy dosiahne svoje. Cez Vianoce strávila nejaký čas v zahraničí a teraz jej to niekedy nevychádza?
Problémom je jednoducho to, že nemôže mať veci vždy presne tak, ako by chcela. A potom chcete viac kompromisov?
Ak bolo pointou autorky sťažovať sa na svojho manžela a vysmievať sa mu a nájsť si iné sliepky, ktoré by ju podporili a povedali, aký je hrozný chlap, nájdete to. Ale ked pride rozvod, lebo ma narok a stale nedostava co chce, tak sa necuduj, ked je aj ona rozvedena a mizerna.
V dospelom živote je fakt, že nie vždy sa dá veci vyjsť podľa predstáv.
@lostinorava 5 rokov sa cez Vianoce prisposobuje. Svokra odmieta travit Vianoce so sestrou - vdovou. Je na case, aby si aj autorka po 5. rokoch Vianoce uzila.
Jediný s kým si treba vydiskutovať situáciu je manžel. To, či niekto iný má netradičný postoj k Vianociam je irelevantné, dobré fakt akurát na potľapkavanie po pleci aké sme my cool a iné, keď nechceme tráviť nejaké trapné Vianoce doma s rodinou. I keď teda o autorke témy ťažko hovoriť o tom, že by v minulosti trávila Vianoce nejak výnimočne. Posledných 5 rokov sa prispôsobuje manželovi a jeho matke, dovtedy, čiže do 35 rokov, mohla každé jedny Vianoce tráviť v zahraničí na dlážke nejakeho starého, či inak jedinečného kostola, ale ona bola, ako sama píše, na Vianoce mimo “až” 2x!
Je mi smiešne, ako práve teraz musí byť presne 24. decembra na nejakom úžasnom mieste v zahraničí, lebo po zvyšných 364 dní je to nemožné. Na dovolenkách musí byť na telefóne (samozrejme okrem Vianoc) a 25. cestovať nemôže, lebo je všetko drahé. (Lebo 24. býva všetko za facku a super deals).
Svokra môže byť so synom hocikedy počas roka, ale Vianoce sú len raz do roka a pre mnohých ľudí majú stále význam a sú pre nich nielen náboženským sviatkom, ale aj sviatkom pokoja, lásky, ľudia ich chcú tráviť s tými najbližšími, napríklad svokra s jediným synom.
Osobne by som ten jeden deň v roku obetovala, nestálo by mi to za rozbroje a išla na dovolenku hocikedy inokedy.
A áno, chodím na dovolenky kde manžel nechce ísť sama, alebo so synom, ale tvrdohlavo trvať na nejakom dátume/sviatku na ktorom viem, že manželovi záleží tak to by mi osobne za to nestalo.
@anonym_12a8fb ty si nejaka mudra, ukaz mi ZIDA, MOSLIMA, BUDHISTU ALEBO HINDUISTU, ktory slavi Vianoce. Vianoce realne slavi tak stvrtina sveta, aj to som mozno prehnala.
@eleanor2510 nemám ti ako ukazať, lebo rozhodne sem nemienim dávať fotky kamarátok/kolegýň, ale poznám moslimky, hinduistky a aj budhistku, ktoré majú doma vianočné stromčeky a aj sa 25. decembra obdarúvajú. Berú to ako tradíciu, ktorá je súčasťou kultúry krajiny do ktorej sa prisťahovali a nemajú s tým problém a páči sa im.
My s mužom sa nehlásime k žiadnemu náboženstvu a tiež máme doma Vianoce - ozdoby, stromček, večera, darčeky. Akurát to mame ako tradíciu, nie ako náboženskú udalosť.
@anonym_autor zakladatelka - ved z Bratislavi mi teraz Pelikan ponuka napr barcelonu s odletom 25.12. a navratom 4.1. za 122 € na osobu .... alebo Neapol za 83. pravda, ze som nehladala exotiku ....
Dnes som citala nazor psychologicky - podobny problem nevesty so svokrou (chodi ku nam prilis casto atd atd ... ) a odpoved bola, ze tak, ako nevesta ma predstavy a ocakavania od manzela, tak ich ma aj matka od syna. Ja na tvojom mieste by som mamu nenechala 24 samu, ale 25 rano by som uz s cistym svedomim stala na gate s pasom v ruke ....
Plus skute svokruzapojit do nejakych seniorskych aktivit, ci klub dochodcov, alebo nieco podobne, co ma v okoli. Nech sa socializuje.
@anonym_autor zakladatelka - ved z Bratislavi mi teraz Pelikan ponuka napr barcelonu s odletom 25.12. a navratom 4.1. za 122 € na osobu .... alebo Neapol za 83. pravda, ze som nehladala exotiku ....
Dnes som citala nazor psychologicky - podobny problem nevesty so svokrou (chodi ku nam prilis casto atd atd ... ) a odpoved bola, ze tak, ako nevesta ma predstavy a ocakavania od manzela, tak ich ma aj matka od syna. Ja na tvojom mieste by som mamu nenechala 24 samu, ale 25 rano by som uz s cistym svedomim stala na gate s pasom v ruke ....
Plus skute svokruzapojit do nejakych seniorskych aktivit, ci klub dochodcov, alebo nieco podobne, co ma v okoli. Nech sa socializuje.
@ukulela ups ta hrubka hned v uvode ... sorry, nejako mi usla

@eleanor2510 nemám ti ako ukazať, lebo rozhodne sem nemienim dávať fotky kamarátok/kolegýň, ale poznám moslimky, hinduistky a aj budhistku, ktoré majú doma vianočné stromčeky a aj sa 25. decembra obdarúvajú. Berú to ako tradíciu, ktorá je súčasťou kultúry krajiny do ktorej sa prisťahovali a nemajú s tým problém a páči sa im.
My s mužom sa nehlásime k žiadnemu náboženstvu a tiež máme doma Vianoce - ozdoby, stromček, večera, darčeky. Akurát to mame ako tradíciu, nie ako náboženskú udalosť.
@sisaka v poriadku, na Slovensku alebo v inej prevazne krestanskej krajine, do ktorej sa pristahovali, to je normalne. Su to niektori jednotlivci. Ja som reagovala na tvrdenie anonymnej prispievatelky, ze cely svet, rozumej 8 miliard ludi, slavi Vianoce, co ani zdaleka nie je pravda.
@sisaka v poriadku, na Slovensku alebo v inej prevazne krestanskej krajine, do ktorej sa pristahovali, to je normalne. Su to niektori jednotlivci. Ja som reagovala na tvrdenie anonymnej prispievatelky, ze cely svet, rozumej 8 miliard ludi, slavi Vianoce, co ani zdaleka nie je pravda.
@eleanor2510 možno myslela cely kresťanský svet… ty si tiež napísala ukáž mi moslima, ktorý oslavuje a teraz píšeš, ale nie takého, čo žije v krajine s kresťanskými koreňmi …
@minenkaa @terezka1947, tiež mám odžité, ale jej názory sú ako zo stredoveku
@anonym_e66bca ?
@eleanor2510 možno myslela cely kresťanský svet… ty si tiež napísala ukáž mi moslima, ktorý oslavuje a teraz píšeš, ale nie takého, čo žije v krajine s kresťanskými koreňmi …
@sisaka "ešte raz, Vianoce slávia všetci na svete, nielen KRESTANIA! A slávia sa na 24 pripadne pravoslávni neskor. Ty si ich preb mna za mna slav aj 10.novembra, keď si mimo."
Toto je presny citat, na ktory reagujem, a nielen ja, napisali jej to aj ini.
@sisaka "ešte raz, Vianoce slávia všetci na svete, nielen KRESTANIA! A slávia sa na 24 pripadne pravoslávni neskor. Ty si ich preb mna za mna slav aj 10.novembra, keď si mimo."
@eleanor2510 ok, ja reagujem na tvoje ukáž mi moslima, hinduistu atď. Je mi jedno, čo napísala ona
Toto sú naše prvé vianoce bez svokra a teda neviem si ani len predstaviť nechať svokru na vianoce samú doma a my ist niekam na dovolenku. Vianoce sú len raz a sú o rodine, o tom, byť spolu. Svokra má sestru, vdovu, ale nenavšsevuju sa. A dieťa je viac, ako surodenec. My vidime, ako svokra upada ako je vdova. Srdce by mi nedovolilo nechat ju samú. My sme pripraveni nechat svoj byt a ist k nej do domu. Pomoct a bit pri nej. Rodičov máme len jedných.
@anonym_066a18 Nikdy som nepovedal, že autor by mal mlčať a ísť ďalej. Vzťahy sú však komplikované. Možno v tom čase bol v poriadku, alebo je možno unavený z toho, že vždy robí to, čo ona chce. Nie je tam žiadny kontext, o ktorom by mohol niekto špekulovať.
Ale to, čo vidím, je nekonečné sťažovanie sa, že nie vždy dosiahne svoje. Cez Vianoce strávila nejaký čas v zahraničí a teraz jej to niekedy nevychádza?
Problémom je jednoducho to, že nemôže mať veci vždy presne tak, ako by chcela. A potom chcete viac kompromisov?
Ak bolo pointou autorky sťažovať sa na svojho manžela a vysmievať sa mu a nájsť si iné sliepky, ktoré by ju podporili a povedali, aký je hrozný chlap, nájdete to. Ale ked pride rozvod, lebo ma narok a stale nedostava co chce, tak sa necuduj, ked je aj ona rozvedena a mizerna.
V dospelom živote je fakt, že nie vždy sa dá veci vyjsť podľa predstáv.
@lostinorava ani hlavy, ani paty, ani logika, nic... odporucam neradit cudzim ludom, pokial nie si vyrovnany s vlastnym zivotom.
@eleanor2510 wtf? zidia, budhisti, hinduisti, ani moslimovia vianoce ako sviatok nemaju. v niektorych krajinach su vianoce dokoncazakazane. v niekorych krajinach ich poznaju ako kulturny, nie nabozensky sviatok, niekde sa on ani neobtru. takze nie - cely svet neoslavuje vianoce.
@lostinorava ale prosím ťa, to čo trepeš?? Nevidím jeden-jediný dôvod, pre ktorý by sa autorka nemala vydávať, pokiaľ chcela Vianoce tráviť inak a inde ako doma. Jasne napísala, že zo začiatku s tým bol aj manžel ok a až po smrti otca sa priklonil na trávení Vianoc doma a s matkou. Toto predsa autorka na začiatku nemohla ani len tušiť, takže nastala úplne noval sutuácia a ona v ňom potláča svoje túžby a radosti len kvôli spokojnosti svojho muža a svojej svokry. Kde tu vidíš, že by rovnako potláčali svoje túžby oni dvaja?? Prečo by mala autorka len držať hubu a krok??
@anonym_066a18 ja už ani nemusím písať komentár, Vy mi hovoríte úplne z duše👍!

@anonym_79f8cf ale toto neni pekne. Ked ma mama len jeho. Preco by ju mal nechat samu. Musia hladat kompromisy, aby bol kazdy spokojny..
@anonym_494bc5 P nie je kompromis jeden rok tu druhý tam? Veď ponúkla svokre aj možnosť cestovať s nimi atď....