icon

Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam

19. dec 2025

Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).

Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.

Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?

anonym_b8af25
Včera o 12:11
@beata_k

@anonym_b8af25 Nezijem cely zivot v Petrzalke. Nechytaj sa slamky. Este raz. Bavime sa o letoch v ramci EU, nie o zaoceanskych letoch. Nebudem sa tu s tebou dotahovat. Kto chce, cestu si najde. Kto nechce, hodi to na fuj fuj svokru.

@beata_k podľa tvojich názorov asi cestuješ len s prstom na mape.

mizoko
Včera o 12:13
@anonym_b8af25

@mizoko neútočím na autorku, som 100% na jej strane. Nie je správne aby sa prispôsobovala sebeckej svokre, ale neurážam ani diskutujúce s iným názorom a nevolám ich " hlupane, harpie... " diskutovať sa dá slušne, ale podľa tvojich príspevkov to ty nevieš. Určite by som s tebou nikam necestovala, hanbila by som sa za tvoje správanie.

@anonym_b8af25 kde som ich nazvala hlupane? Nájdi mi Kde som komentujúce nazvala hlupane. A keď mne niekto napísal vulgarizmus tak to je zjavne v poriadku. Kde som komu nadávala? A ich správanie je hodne harpii. A čo tvoje správanie? Povedať o niekom že má psychické problémy iba preto,že reaguje rovnako na agresívne odpovede je dosť mimo nemyslíš? Sama autorka písala komentujucim že ich reakcie sú mimo a majú si prečítať kódex komentujúceho. Nie,si rovnaká ako tieto ženy čo si myslia že sú niečo viac lebo dodržiavajú tradície ktoré inak tiež vznikali postupne a každý ich má iné. Sama so vulgárna voči mne ale pred vlastným prahom si nepozmetas že ano.

minenkaa
Včera o 12:13
@anonym_12a8fb

@mizoko ešte raz, Vianoce slávia všetci na svete, nielen KRESTANIA! A slávia sa na 24 pripadne pravoslávni neskor. Ty si ich preb mna za mna slav aj 10.novembra, keď si mimo. A na jedlo si daj kung pao s ryzou, keďže predpokladám ze tradičný šalát a kapra ty neneuznávas. Ty si tak zaslepena nenávisťou ze az. Co ta v mladosti niekto ublizil? Fakt ako ti tu píšu, daj sa liečiť.

@anonym_12a8fb a ty kde zijes,my tu pol baraku mame svedkov Jehovových a neslávia Vianoce a kapor, ta ryba sa ani nedá jesť

beata_k
Včera o 12:17
@anonym_b8af25

@beata_k podľa tvojich názorov asi cestuješ len s prstom na mape.

@anonym_b8af25 Cestujem s 2 skolkarmi 8 hodin a nikto, ale nikto sa ma nepyta, ci som unavena. Vystupit s muzom z lietadla s jednym kufrikom v Barcelone a stazovat sa na cestovatelsky den je usmevne. Ale kludne si vypisuj dalej. Viem co viem a ty ma neurazis. Pekny den.

minenkaa
Včera o 12:17

Dosť často sa omiela úcta k rodičom a láska k ním ,kde sú dospelé deti a úcta k ním

mizoko
Včera o 12:18
@anonym_12a8fb

@mizoko ešte raz, Vianoce slávia všetci na svete, nielen KRESTANIA! A slávia sa na 24 pripadne pravoslávni neskor. Ty si ich preb mna za mna slav aj 10.novembra, keď si mimo. A na jedlo si daj kung pao s ryzou, keďže predpokladám ze tradičný šalát a kapra ty neneuznávas. Ty si tak zaslepena nenávisťou ze az. Co ta v mladosti niekto ublizil? Fakt ako ti tu píšu, daj sa liečiť.

@anonym_12a8fb nie,slávili sa vždy v čase zimného slnovratu. Ešte za čias rimanov. Saturnalie ti asi nič nevracia že áno. Slovania tiež slávili zimný Slnovrat, a. Tiež ďalšie kmene.Nie,neslravia sa všade na svete a tam kde sa slávia tak sa oslavujú rôzne. Nie je jeden uzus na slávenie tohto sviatku. Plná nenávisti si akurát tak ty voči ľuďom,čo nezdieľajú tvoj pohľad na svet. Ja nie som mimo,tento sviatok je starší ako kresťanstvo. Len ty si zaslepena. A čo jem alebo nejem na Slnovrat je snáď jedno. V každej krajine to majú inak. A možno aj to kung pao si davaju

mizoko
Včera o 12:20
@minenkaa

@anonym_12a8fb a ty kde zijes,my tu pol baraku mame svedkov Jehovových a neslávia Vianoce a kapor, ta ryba sa ani nedá jesť

@minenkaa no nedá,mne to chutí ako bahno. Ale ono to bola kedysi najdostupnejšie ryba pre chudobných. Takže preto ten zvyk

eleanor2510
Včera o 12:22
@anonym_12a8fb

@anonym_12a8fb ty si nejaka mudra, ukaz mi ZIDA, MOSLIMA, BUDHISTU ALEBO HINDUISTU, ktory slavi Vianoce. Vianoce realne slavi tak stvrtina sveta, aj to som mozno prehnala.

minenkaa
Včera o 12:23
@mizoko

@minenkaa no nedá,mne to chutí ako bahno. Ale ono to bola kedysi najdostupnejšie ryba pre chudobných. Takže preto ten zvyk

@mizoko ja nepoznam nikoho kto je kapra na Vianoce ,ja keď som bola fakt mala,naši kúpili a doteraz sa pamätám,že aj moj gržgroš foter to vypľula a vyhodil
Ale ano tradícia ,to treba dodržiavať

anonym_b8af25
Včera o 12:31
@mizoko

@anonym_b8af25 kde som ich nazvala hlupane? Nájdi mi Kde som komentujúce nazvala hlupane. A keď mne niekto napísal vulgarizmus tak to je zjavne v poriadku. Kde som komu nadávala? A ich správanie je hodne harpii. A čo tvoje správanie? Povedať o niekom že má psychické problémy iba preto,že reaguje rovnako na agresívne odpovede je dosť mimo nemyslíš? Sama autorka písala komentujucim že ich reakcie sú mimo a majú si prečítať kódex komentujúceho. Nie,si rovnaká ako tieto ženy čo si myslia že sú niečo viac lebo dodržiavajú tradície ktoré inak tiež vznikali postupne a každý ich má iné. Sama so vulgárna voči mne ale pred vlastným prahom si nepozmetas že ano.

@mizoko to vážne si neuvedomuješ ako sa tu vyjadruješ ?? V príspevku o 09.50 si napísala "nevšímaj si tieto hlupane..." Upozornili ťa viac krát diskutujúce aj v iných témach, aby si sa nad sebou zamyslela. Admini ti často mažú nahlásené príspevky s urážkami, vulgarizmami...

anonym_12a8fb
Včera o 12:46
@mizoko

@minenkaa a ja zase nepoznám nikoho kto ho v mojom okolí neje.
@mizoko tak si daj sushi. Pani nechudobna. Ako som už napisala, ty si ale ze uplne mimo.

minenkaa
Včera o 12:50
@anonym_12a8fb

@minenkaa a ja zase nepoznám nikoho kto ho v mojom okolí neje.
@mizoko tak si daj sushi. Pani nechudobna. Ako som už napisala, ty si ale ze uplne mimo.

@anonym_12a8fb tak asponnteraz viem ,že to nie je tradícia

missviolet
Včera o 12:58

Uplne uprimne, kazde druhe ci tretie Vianoce by som sa zbalila teda bez muza a sla. Odmieta urobit kompromis, naplno sa podvoli matke - ok, nehadala by som sa ani nic, jednoducho si zbalila kufor raz za par rokov a sla. Nikto nevieme, kolko mame casu a aby som vyslovene trpela a trepala sa po cintorinoch na Vianoce... nie. Kedze ako pises muz vedel, ze rada cestujes, pacilo sa mu to, tak je to jeho problem, ze bude ofucany. Ech je. Ja sa na taketo nehram. Kedze ty zo svojej strany twn kompromis robis - jedny Vianoce na na cintorine, ine v zahranici. Nikto iny nechce ziaden kompromis, tak nech si trhnu

mizoko
Včera o 12:59
@missviolet

Uplne uprimne, kazde druhe ci tretie Vianoce by som sa zbalila teda bez muza a sla. Odmieta urobit kompromis, naplno sa podvoli matke - ok, nehadala by som sa ani nic, jednoducho si zbalila kufor raz za par rokov a sla. Nikto nevieme, kolko mame casu a aby som vyslovene trpela a trepala sa po cintorinoch na Vianoce... nie. Kedze ako pises muz vedel, ze rada cestujes, pacilo sa mu to, tak je to jeho problem, ze bude ofucany. Ech je. Ja sa na taketo nehram. Kedze ty zo svojej strany twn kompromis robis - jedny Vianoce na na cintorine, ine v zahranici. Nikto iny nechce ziaden kompromis, tak nech si trhnu

@missviolet ❤️

michaela329
Včera o 13:07
@minenkaa

@mizoko ja nepoznam nikoho kto je kapra na Vianoce ,ja keď som bola fakt mala,naši kúpili a doteraz sa pamätám,že aj moj gržgroš foter to vypľula a vyhodil
Ale ano tradícia ,to treba dodržiavať

@minenkaa my tiež nemávame kapra, je zubáč, losos, mali sme aj okúňa a keď už fakt nič nie je, mávam radšej tresku. Kapor nám fakt nechutí, ani sused, ktorý je rybár, ho nemá rád 😃

natalka13
Včera o 13:24
@michaela329

@minenkaa my tiež nemávame kapra, je zubáč, losos, mali sme aj okúňa a keď už fakt nič nie je, mávam radšej tresku. Kapor nám fakt nechutí, ani sused, ktorý je rybár, ho nemá rád 😃

@michaela329 ked uz nic nieje, treska je z toho najlepsia

anonym_b8af25
Včera o 13:39
@beata_k

@anonym_b8af25 Cestujem s 2 skolkarmi 8 hodin a nikto, ale nikto sa ma nepyta, ci som unavena. Vystupit s muzom z lietadla s jednym kufrikom v Barcelone a stazovat sa na cestovatelsky den je usmevne. Ale kludne si vypisuj dalej. Viem co viem a ty ma neurazis. Pekny den.

@beata_k wow, za to si zaslúžiš medailu, určite ste tam nezostali 2 dni ako odporúčaš autorke. Nechcem ťa uraziť , len aby si sa zamyslela nad tým čo tu radíš. Aj tebe prajem pekný deň 🙂

beata_k
Včera o 14:02
@anonym_b8af25

@beata_k wow, za to si zaslúžiš medailu, určite ste tam nezostali 2 dni ako odporúčaš autorke. Nechcem ťa uraziť , len aby si sa zamyslela nad tým čo tu radíš. Aj tebe prajem pekný deň 🙂

@anonym_b8af25 Radim jej 4 dni lebo prilet po EU u mna nie je oddychovy den. A ano, bezne sa po Europe chodi na predlzeny vikend. Dufam, ze sa ti uz minuli vsetky vyhovorky.

anonym_b8af25
Včera o 14:25
@beata_k

@anonym_b8af25 Radim jej 4 dni lebo prilet po EU u mna nie je oddychovy den. A ano, bezne sa po Europe chodi na predlzeny vikend. Dufam, ze sa ti uz minuli vsetky vyhovorky.

@beata_k toto nie je predĺžený víkend typu poznávacieho zájazdu. Je to dovolenka kde si chce oddýchnuť ako všetci počas Vianoc.

mandzula
Včera o 14:53
@anonym_autor

@anonym_12a8fb Zaujimave je, ze moj muz si cielene vybral volnomyslienkarku a nie tradicnu zenu. Vzdy tvrdil, ze ho to na mne bavi. Vzdy mal vkus na taketo zeny mimo konvencii. Ta oklamana som tu ja. Lebo svokra sa po smrti muza upla na syna a pestuje si z neho nahradneho manzela. Jeden-dvakrat v tyzdni k nej chodieva aj nocovat, voci tomu napr. nic nemam a nebranim mu. Ked nie su spolu, vypisuju si na messengeri a min. 1x za den si volaju. Aj o uplnych stupiditach, napr. kedy vetrat a aky zvuk vydava bateria. To mi pride trochu divne, ale tiez tomu nebranim. Zjavne sa ale ten nepretrzity kontakt prejavuje aj v nahlej zmene k traveniu sviatkov a mojej nekonvencnosti. Asi budem casom nutena na tie sviatky chodievat obcasne sama. Mne to nevadi, hoci by mi chybal, ale manzelovi to napr. vadi, on bezo mna na sviatky byt nechce. Mala by som potom po navrate tichu domacnost. Svokra ma 65 rokov, na dochodku je cerstvo, nie je to nejaka nevladna starenka. Uprimne si ani nechcem predstavit, co bude o 10-15 rokov, ked sa nou ozaj stane. Zeny, co mate synov jedinacikov, prosim, nenicte im zivoty tym, ze si z nich budete pestovat nahradnych manzelov. Ak ich zena opusti, lebo vy sa stanete prioritou, mozno ich caka opustena smutna staroba, az sa vy pominiete.

@anonym_autor Este by som to iste pridala o dcerach - nerobte si z nich animatorky, dajme detom moznost rozprestriet kridla, ony sa k nam na nich potom s vdakou a radostou vratia aj so svojim novym krdlom.

autor
Včera o 15:08
@mandzula

@anonym_autor Este by som to iste pridala o dcerach - nerobte si z nich animatorky, dajme detom moznost rozprestriet kridla, ony sa k nam na nich potom s vdakou a radostou vratia aj so svojim novym krdlom.

@mandzula ❤️

mizoko
Včera o 15:18
@mandzula

@mandzula ❤️

mircalla
Včera o 15:26

Nechala by som manzela so svokrou a odcestovala. Zivot je prilis kratky, aby som sa neustale niekomu prisposobovala. Skoro kazdy z nas niekoho stratil, ale treba sa pohnut dalej a nie utapat v sebalutosti

mizoko
Včera o 15:49

@anonym_autor fuuuu,a teraz musím uznať neviem ktorej komentujucej, že som napísala že si autorka nemá všímať hlupane ktoré sa tu do nej navážajú 😁 ale nikomu konkrétnemu som to nepisala. Že by sa v tom autorka komentu čo mi to vytkla našla? A rozhodne je to na úrovni ako ma tu jedna pani počastoval MTVP ☺️ to bolo adresované mne osobne 😁 ale ja mám byť v pohode,ja si to tak asi nemám brat. Mne sa osobne nadávať môže,castovať má kde akými prívlastkami od žien ktoré si tu vylievajú frustráciu 🤣 tak šťastné a veselé ženám ktoré tu pľujú jed na jednu,ktorá si žije po svojom. SOL INVICTUS "dámy" ☺️

karolinakr
Včera o 16:09
@mizoko

@anonym_autor fuuuu,a teraz musím uznať neviem ktorej komentujucej, že som napísala že si autorka nemá všímať hlupane ktoré sa tu do nej navážajú 😁 ale nikomu konkrétnemu som to nepisala. Že by sa v tom autorka komentu čo mi to vytkla našla? A rozhodne je to na úrovni ako ma tu jedna pani počastoval MTVP ☺️ to bolo adresované mne osobne 😁 ale ja mám byť v pohode,ja si to tak asi nemám brat. Mne sa osobne nadávať môže,castovať má kde akými prívlastkami od žien ktoré si tu vylievajú frustráciu 🤣 tak šťastné a veselé ženám ktoré tu pľujú jed na jednu,ktorá si žije po svojom. SOL INVICTUS "dámy" ☺️

@mizoko čo je MTVP? Skôr MNV

mizoko
Včera o 16:10
@karolinakr

@mizoko čo je MTVP? Skôr MNV

@karolinakr má to v xxxxx. A vraj tam s autorkou patríme obe 😅

anonym_494bc5
Včera o 16:17
@anonym_79f8cf

@anonym_autor v celom tvojom príspevku hľadala názor tvojho muža. Zrejme muž bude radšej s mamičkou ako s tebou v zahraničí. Ale to nie je nechápavosť tvojej svokry

@anonym_79f8cf ale toto neni pekne. Ked ma mama len jeho. Preco by ju mal nechat samu. Musia hladat kompromisy, aby bol kazdy spokojny..

mizoko
Včera o 16:20
@anonym_494bc5

@anonym_79f8cf ale toto neni pekne. Ked ma mama len jeho. Preco by ju mal nechat samu. Musia hladat kompromisy, aby bol kazdy spokojny..

@anonym_494bc5 ale muž kompromis robiť nechce. A aj autorka má matku ktorá je sama. A tiež má svoj život. Toto mi príde ako vydieranie zo strany jeho matky. Opýtam sa ťa: chcela by si tráviť Vianoce na cintoríne a počúvaním o mŕtvych?

anonym_494bc5
Včera o 16:20

A muz nevie najst kompromis? Prinajhorsom by som to absolvovala a 25.letela.. nech je aj on spokojny...

anonym_494bc5
Včera o 16:22
@mizoko

@anonym_494bc5 ale muž kompromis robiť nechce. A aj autorka má matku ktorá je sama. A tiež má svoj život. Toto mi príde ako vydieranie zo strany jeho matky. Opýtam sa ťa: chcela by si tráviť Vianoce na cintoríne a počúvaním o mŕtvych?

@mizoko nechcela a ani by som tam nesla.pockala by som v dome. A keby mam mamu samu, trepala by som ju k svokre, abo svokru a mamu k nam. Nikoho by som nenechala sameho. Kebyze sa ale 1z nich rozhodne, ze spolocnu veceru nechce, nech si sedi doma, zapne tv,.. kolki ludia su na stedru veceru sami.. neboli by prve ani posledne..