Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam
Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).
Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.
Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?
@anonym_autor čiže vy musíte akceptovať jej prianie, ona tvoje prianie akceptovať nemusí a ty zas sa nezaujímaš o to, čo vlastne chce/nechce tvoj manžel, lebo zdá sa mi, že jemu to aj celkom vyhovuje, tie tradičné vianoce s matkou (alebo s ňou proste súcití a nechce ju nechať samu, lebo ona by s vami proste na tie Vianoce nikam nešla). No, riešenie je, len sa musí chcieť... Ja napr. mám v robote 25 dní dovolenky, neviem či máš 20 alebo 25, každopádne, tie výlety čo spomínaš, si evtl. vieš naplánovať aj na iný čas a dokonca každý rok. Vianoce by som si v hlave proste mentálne nastavila ako predĺžené "dušičky" a svoje "Vianoce" by som si spravila inokedy, pokojne vo februári na Valentína napríklad spraviť týždeň voľna 🤷 a ísť kam len chcem. Chce to len otvorenú myseľ. Svokre to nemusíte spomínať, ako ste to poňali. Predpokladám, že deti nemáte, takže ešte ste relatívne flexibilní, nemusíte látať dovolenkou prázdniny a choroby, čiže stačí len sa mentálne prestaviť... Porozmýšľaj. Možno jedného dňa aj ty budeš stará vdova, ktorá bude túžiť len sedieť doma a mať pri sebe svoje deti (nie sestru). Neviem.
@anonym_1baaec no len nie každý chce sláviť sviatky. Sú ľudia ktorí to fakt nemusia. Prečo by sa mali kvôli rodine prispôsobovať? Alebo aspoň prečo vždy? Nie je to len o dovolenke. Je to aj o Tom že snáď sa môže každý rozhodnúť či chce alebo nechce daný sviatok sláviť. Kompromis raz tak a nabudúce tak je snáď fajn. No len to by musela chcieť kompromis aj druhá strana a ťa nechce.
A este pre vsetky, ktore sa tu ohanaju krestanstvom a tradičnými hodnotami a neviem este cim a pisu autorke, naco sa vydavala: v Biblii sa okrem ineho pise aj toto: Muz opusti svojho otca i svoju matku a bude so svojou zenou jedno telo a jeden duch. Pre tie, ktore ma zase idu brat doslovne: samozrejme to neznamena, ze matku nema uz nikdy v zivote vidiet! Ale znamena to, ze ani matka, este pomerne mlada, nema vydierat svojho syna a ze syn ma brat do uvahy aj svoju manželku, ked uz sa dobrovolne ozenil, vsakano.
@anonym_autor urobila si viac, nez by mozno urobili ini. Ponukla si alternativy, neboli prijate, nie je to tvoja vina. Ja by som na tvojom mieste isla aj sama, alebo zober mamu, sestru. Nenechaj sa donutit do niecoho, co nechces, zivot je na to prilis kratky. Svokra sa rozhodla, je to jej pravo, ale nema pravo do tohto rozhodnutia zatahovat inych. Drzim palce, zi svoj zivot tak, ako chces ty, nie tak, ako chcu ini.
@eleanor2510 presne tak,Vianoce ako iný deň,čo tá chudera,čo ostala sama chce,má jediného syna s ten jednoducho chce byť inde. Nech si ide ku sestre. Alebo nech ju zavolá na Vianoce nejaká jej kamarátka. Je to jej chýba,že je sama. Ma si žiť svoj život. Nikto nie je povinný počúvať jej vyplakavanie počas Vianoc.
Lenže i autorka mama môže byť raz vdova s sama. Dokonca aj autorka môže byť raz vdova,mať deti,kt.ju nechajú saméa radila by som jej už teraz sa utešovať tým,že je to úplne v poriadku. Veď je to deň ako každý iný. Načo to tak tragicky brať. A možno bude mať sestru. Nech ide ku nej.
Taký je život. Pre tieto prípade je predsa linka dôvery a kadejaky dobrovoľníci,čo sa nám starajubo rodičov,kým my si žijeme nad kľudný život.
@eleanor2510 presne tak,Vianoce ako iný deň,čo tá chudera,čo ostala sama chce,má jediného syna s ten jednoducho chce byť inde. Nech si ide ku sestre. Alebo nech ju zavolá na Vianoce nejaká jej kamarátka. Je to jej chýba,že je sama. Ma si žiť svoj život. Nikto nie je povinný počúvať jej vyplakavanie počas Vianoc.
Lenže i autorka mama môže byť raz vdova s sama. Dokonca aj autorka môže byť raz vdova,mať deti,kt.ju nechajú saméa radila by som jej už teraz sa utešovať tým,že je to úplne v poriadku. Veď je to deň ako každý iný. Načo to tak tragicky brať. A možno bude mať sestru. Nech ide ku nej.
Taký je život. Pre tieto prípade je predsa linka dôvery a kadejaky dobrovoľníci,čo sa nám starajubo rodičov,kým my si žijeme nad kľudný život.
@anonym_cc09af atorkina mama je vdova. Ale k tej zjavne chodiť netreba keďže jej svokra si permanentné vyžaduje aby boli u nej. Čo tam máš ďalšie?
@anonym_cc09af a áno,ak sa moje deti rozhodnú že na sviatky pôjdu inde zbalim sa a pôjdem na výlet aj ja 😌 ono to chce mať aj nejaké koníčky a záujmy a nie byť ako guľa na nohe a chcieť po deťoch,aby robili animátora. Oni sa na svet nepýtali.
@anonym_cc09af svokra dostala možnosť ist s nimi, nechce ju vyuzit. Nie je taka stara, aby sa zahrabala doma na vecne veky. Alebo ak chce, nech to tak robi. Ale preco to caka aj od inych? Hlavne ked syn k nej dvakrat do tyzdna prenocovat, co znamena, ze sa jej venuje. Proste moznosti ma, odmieta ich. Preco sa ma clovek stale prisposobovat inym, ked ti ini sa odmietaju aspon raz prisposobit im?

@anonym_autor čiže vy musíte akceptovať jej prianie, ona tvoje prianie akceptovať nemusí a ty zas sa nezaujímaš o to, čo vlastne chce/nechce tvoj manžel, lebo zdá sa mi, že jemu to aj celkom vyhovuje, tie tradičné vianoce s matkou (alebo s ňou proste súcití a nechce ju nechať samu, lebo ona by s vami proste na tie Vianoce nikam nešla). No, riešenie je, len sa musí chcieť... Ja napr. mám v robote 25 dní dovolenky, neviem či máš 20 alebo 25, každopádne, tie výlety čo spomínaš, si evtl. vieš naplánovať aj na iný čas a dokonca každý rok. Vianoce by som si v hlave proste mentálne nastavila ako predĺžené "dušičky" a svoje "Vianoce" by som si spravila inokedy, pokojne vo februári na Valentína napríklad spraviť týždeň voľna 🤷 a ísť kam len chcem. Chce to len otvorenú myseľ. Svokre to nemusíte spomínať, ako ste to poňali. Predpokladám, že deti nemáte, takže ešte ste relatívne flexibilní, nemusíte látať dovolenkou prázdniny a choroby, čiže stačí len sa mentálne prestaviť... Porozmýšľaj. Možno jedného dňa aj ty budeš stará vdova, ktorá bude túžiť len sedieť doma a mať pri sebe svoje deti (nie sestru). Neviem.