icon

Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam

19. dec 2025

Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).

Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.

Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?

Strana
z12
anonym_1baaec
21. dec 2025

@anonym_autor čiže vy musíte akceptovať jej prianie, ona tvoje prianie akceptovať nemusí a ty zas sa nezaujímaš o to, čo vlastne chce/nechce tvoj manžel, lebo zdá sa mi, že jemu to aj celkom vyhovuje, tie tradičné vianoce s matkou (alebo s ňou proste súcití a nechce ju nechať samu, lebo ona by s vami proste na tie Vianoce nikam nešla). No, riešenie je, len sa musí chcieť... Ja napr. mám v robote 25 dní dovolenky, neviem či máš 20 alebo 25, každopádne, tie výlety čo spomínaš, si evtl. vieš naplánovať aj na iný čas a dokonca každý rok. Vianoce by som si v hlave proste mentálne nastavila ako predĺžené "dušičky" a svoje "Vianoce" by som si spravila inokedy, pokojne vo februári na Valentína napríklad spraviť týždeň voľna 🤷 a ísť kam len chcem. Chce to len otvorenú myseľ. Svokre to nemusíte spomínať, ako ste to poňali. Predpokladám, že deti nemáte, takže ešte ste relatívne flexibilní, nemusíte látať dovolenkou prázdniny a choroby, čiže stačí len sa mentálne prestaviť... Porozmýšľaj. Možno jedného dňa aj ty budeš stará vdova, ktorá bude túžiť len sedieť doma a mať pri sebe svoje deti (nie sestru). Neviem.

mizoko
21. dec 2025
@anonym_1baaec

@anonym_autor čiže vy musíte akceptovať jej prianie, ona tvoje prianie akceptovať nemusí a ty zas sa nezaujímaš o to, čo vlastne chce/nechce tvoj manžel, lebo zdá sa mi, že jemu to aj celkom vyhovuje, tie tradičné vianoce s matkou (alebo s ňou proste súcití a nechce ju nechať samu, lebo ona by s vami proste na tie Vianoce nikam nešla). No, riešenie je, len sa musí chcieť... Ja napr. mám v robote 25 dní dovolenky, neviem či máš 20 alebo 25, každopádne, tie výlety čo spomínaš, si evtl. vieš naplánovať aj na iný čas a dokonca každý rok. Vianoce by som si v hlave proste mentálne nastavila ako predĺžené "dušičky" a svoje "Vianoce" by som si spravila inokedy, pokojne vo februári na Valentína napríklad spraviť týždeň voľna 🤷 a ísť kam len chcem. Chce to len otvorenú myseľ. Svokre to nemusíte spomínať, ako ste to poňali. Predpokladám, že deti nemáte, takže ešte ste relatívne flexibilní, nemusíte látať dovolenkou prázdniny a choroby, čiže stačí len sa mentálne prestaviť... Porozmýšľaj. Možno jedného dňa aj ty budeš stará vdova, ktorá bude túžiť len sedieť doma a mať pri sebe svoje deti (nie sestru). Neviem.

@anonym_1baaec no len nie každý chce sláviť sviatky. Sú ľudia ktorí to fakt nemusia. Prečo by sa mali kvôli rodine prispôsobovať? Alebo aspoň prečo vždy? Nie je to len o dovolenke. Je to aj o Tom že snáď sa môže každý rozhodnúť či chce alebo nechce daný sviatok sláviť. Kompromis raz tak a nabudúce tak je snáď fajn. No len to by musela chcieť kompromis aj druhá strana a ťa nechce.

anonym_cc09af
21. dec 2025
@eleanor2510

A este pre vsetky, ktore sa tu ohanaju krestanstvom a tradičnými hodnotami a neviem este cim a pisu autorke, naco sa vydavala: v Biblii sa okrem ineho pise aj toto: Muz opusti svojho otca i svoju matku a bude so svojou zenou jedno telo a jeden duch. Pre tie, ktore ma zase idu brat doslovne: samozrejme to neznamena, ze matku nema uz nikdy v zivote vidiet! Ale znamena to, ze ani matka, este pomerne mlada, nema vydierat svojho syna a ze syn ma brat do uvahy aj svoju manželku, ked uz sa dobrovolne ozenil, vsakano.
@anonym_autor urobila si viac, nez by mozno urobili ini. Ponukla si alternativy, neboli prijate, nie je to tvoja vina. Ja by som na tvojom mieste isla aj sama, alebo zober mamu, sestru. Nenechaj sa donutit do niecoho, co nechces, zivot je na to prilis kratky. Svokra sa rozhodla, je to jej pravo, ale nema pravo do tohto rozhodnutia zatahovat inych. Drzim palce, zi svoj zivot tak, ako chces ty, nie tak, ako chcu ini.

@eleanor2510 presne tak,Vianoce ako iný deň,čo tá chudera,čo ostala sama chce,má jediného syna s ten jednoducho chce byť inde. Nech si ide ku sestre. Alebo nech ju zavolá na Vianoce nejaká jej kamarátka. Je to jej chýba,že je sama. Ma si žiť svoj život. Nikto nie je povinný počúvať jej vyplakavanie počas Vianoc.
Lenže i autorka mama môže byť raz vdova s sama. Dokonca aj autorka môže byť raz vdova,mať deti,kt.ju nechajú saméa radila by som jej už teraz sa utešovať tým,že je to úplne v poriadku. Veď je to deň ako každý iný. Načo to tak tragicky brať. A možno bude mať sestru. Nech ide ku nej.
Taký je život. Pre tieto prípade je predsa linka dôvery a kadejaky dobrovoľníci,čo sa nám starajubo rodičov,kým my si žijeme nad kľudný život.

mizoko
21. dec 2025
@anonym_cc09af

@eleanor2510 presne tak,Vianoce ako iný deň,čo tá chudera,čo ostala sama chce,má jediného syna s ten jednoducho chce byť inde. Nech si ide ku sestre. Alebo nech ju zavolá na Vianoce nejaká jej kamarátka. Je to jej chýba,že je sama. Ma si žiť svoj život. Nikto nie je povinný počúvať jej vyplakavanie počas Vianoc.
Lenže i autorka mama môže byť raz vdova s sama. Dokonca aj autorka môže byť raz vdova,mať deti,kt.ju nechajú saméa radila by som jej už teraz sa utešovať tým,že je to úplne v poriadku. Veď je to deň ako každý iný. Načo to tak tragicky brať. A možno bude mať sestru. Nech ide ku nej.
Taký je život. Pre tieto prípade je predsa linka dôvery a kadejaky dobrovoľníci,čo sa nám starajubo rodičov,kým my si žijeme nad kľudný život.

@anonym_cc09af atorkina mama je vdova. Ale k tej zjavne chodiť netreba keďže jej svokra si permanentné vyžaduje aby boli u nej. Čo tam máš ďalšie?

mizoko
21. dec 2025
@anonym_cc09af

@anonym_cc09af a áno,ak sa moje deti rozhodnú že na sviatky pôjdu inde zbalim sa a pôjdem na výlet aj ja 😌 ono to chce mať aj nejaké koníčky a záujmy a nie byť ako guľa na nohe a chcieť po deťoch,aby robili animátora. Oni sa na svet nepýtali.

eleanor2510
21. dec 2025
@anonym_cc09af

@anonym_cc09af svokra dostala možnosť ist s nimi, nechce ju vyuzit. Nie je taka stara, aby sa zahrabala doma na vecne veky. Alebo ak chce, nech to tak robi. Ale preco to caka aj od inych? Hlavne ked syn k nej dvakrat do tyzdna prenocovat, co znamena, ze sa jej venuje. Proste moznosti ma, odmieta ich. Preco sa ma clovek stale prisposobovat inym, ked ti ini sa odmietaju aspon raz prisposobit im?

eleanor2510
21. dec 2025
@anonym_cc09af

@anonym_cc09af a este: co maju povedat ludia, ktori z roznych dovodov nemozu slavit Vianoce v ten jeden konkretny den? Napriklad aj ti na linke dovery, ktorych spominas, zachranari, lekari, policajti a milion inych. Keby jej syn robil taketo povolanie, aj vtedy by ho nutila vymeniť si sluzbu? Ked za niekym smutis, preco musis ist nutne na jeho hrob prave 24. 12.? Preco nemozes ist inych 364 dni v roku? Alebo preco vobec tam musis chodit, ked smutok nosis v srdci? Rovnako mozes smutit na opacnom konci sveta, a este dokonca mozes mat pri tom aj uplne iny duchovny zazitok, lebo mozes byt napriklad v krasnom kostole alebo pre mna za mna na Namesti svateho Petra vo Vatikáne. Lenze zit vo svojej tvrdohlavosti, ze niektore veci sa proste robia takto a nijako inak, lebo to tak robim 65 rokov, a este prenasat tu tvrdohlavost na svoje okolie, to ma byt jedine spravne?

anonym_51d8dc
22. dec 2025

tiez si myslim, ze vianoce su precenovane. Teraz ludia inak slavia sviatky. Chcu mat klud od zhonu, zazitky, cestuju. Svokra je este mlada zena, aby si vynucovala taku pozornost, alebo by si nevedela urobit program. Niekto tu pisal, ze mladi mozu cestovat, ked tu svokra nebude. Lenze teraz sa ludia dozivaju 90+ rokov, kludne moze byt 10 rokov leziaca pacientkaa a mladi sa uz vobec nikde nedostanu. Treba robit kompromisy aj z jednej aj z druhej strany. Stara generacia rada diriguje tu mladsiu. Manzel by sa mal prisposobit aj tebe.

katkazatka
22. dec 2025
@lostinorava

@anonym_0e9765 Ide o to, že jednotlivec by mal poznať sám seba. Vydať sa, keď viete, že je to proti vašej povahe a tlačiť na niekoho, kto má iný názor ako vy, dúfajúc, že ​​sa zmení...to sú dva hlúposti.

Manžel je taký, aký je. Správne alebo nesprávne. Mala tiež na výber, že sa zaňho vydá. Rozhodla sa a teraz sa sťažuje, že ľudia sa neprikláňajú k jej želaniam. Sebeckí aj hlúpi. Svet nie je v súlade s našimi túžbami. Musíme žiť vo svete, kde existujú iní ľudia.

@lostinorava ty si tiez jeden z bigotnych? Akoze sa nemala vydavat? Vies ake je storocie? Co s tym maju vianoce?

gerrwie_girl
24. dec 2025
@lostinorava

@anonym_autor Ak ste chceli slobodu, prečo ste sa vydali Mať manžela znamená, že sa musíte zaoberať aj jeho rodinou.

@lostinorava tak ak som dobre čítala, tak on mal rovnaký postoj ako ona kym jeho mama neovdovela. Takze to nie je ze ona si ho brala ineho a chce zmenu. Nemylte si to.

anonym_70f0c4
24. dec 2025

@anonym_autor veď vy ste rovnaké aj ty aj ona si presadzujete svoj názor chudák muž🤪cestuj sama, alebo s rovnako slobodomyselnou kamarátkou a muž nech je s mamou

carolynka
24. dec 2025
@anonym_1baaec

@anonym_1baaec z vianoc si ma spravit predlzene dusicky kvoli svokre? Znie to uplne dysfunkcne a nezdravo. Vo vztahoch treba robit kompromisy.

karolinakr
24. dec 2025
@carolynka

@anonym_1baaec z vianoc si ma spravit predlzene dusicky kvoli svokre? Znie to uplne dysfunkcne a nezdravo. Vo vztahoch treba robit kompromisy.

@carolynka 😀

karolinakr
24. dec 2025

@anonym_autor ozaj, ako si dopadla autorka? boli ste na cinteri?
alebo si z Kanárov poslala svokre hlasovku?

evkatk
25. dec 2025

A čo tak si zariadiť vianoce niekde mimo domu a zobrať sebou aj svokru. Nemusí to byť ďaleko aj u nás sa dajú celkom príjemne stráviť. Najhoršie bude ju presvedčiť prvý krát. Treba ju priviesť na iné myšlienky ako trúchlenie. Po smrti ocka som mamu všade brala so sebou. Najprv sa zdráhala, potom jej vyhovovali aj víkendy, kde si mohla zaplávať, wellnessy, rôzne pobyty, kde nebolo treba veľa chodiť, lebo po 80-ke už veľmi nevládala, ale išlo sa. Občas sa spýtala, kam sa najbližšie vyberieme. Úplne sa zmenila a mala chuť do života. Takto chodila do 91 rokov. To, že je staršia a sama, neznamená, že má sedieť doma.

evkatk
25. dec 2025

Kanárske ostrovy nie sú počas vianoc výhrou. Oceán je aj v lete podstatne studenší ako moria a v decembri ...

karolinakr
25. dec 2025

inak ja mam znameho ktory chodi na Velku Noc i Vianoce na cintorin, najprv ma to zarazilo, ale kedže je sirota, asi to preňho veľký význam, dodržiava to pravidelne..Ja som mala baječny Štedrý deň včera, uplne nebesky, no a ako ste vy dopadli? Raz sme boli na Vianoce vo Vysokach Tatrach, byť tvojou svokrou, tak sa necham nahovoriť

mizoko
25. dec 2025
@karolinakr

inak ja mam znameho ktory chodi na Velku Noc i Vianoce na cintorin, najprv ma to zarazilo, ale kedže je sirota, asi to preňho veľký význam, dodržiava to pravidelne..Ja som mala baječny Štedrý deň včera, uplne nebesky, no a ako ste vy dopadli? Raz sme boli na Vianoce vo Vysokach Tatrach, byť tvojou svokrou, tak sa necham nahovoriť

@karolinakr aj my sme boli raz na Vianoce vo VT a bolo to super ☺️ o nič sme sa nemuseli starať,večera nachystana,stromček nachystaný program nachystaný 😁 deti boli vtedy ešte malinké takže sme si skvelo oddýchli

autor
28. dec 2025

@anonym_autor Ako to nakoniec dopadlo? Manžel sa k svokre na štedrý deň otočil autom, bol s ňou od rána, zašli na cintorín a dali si spolu sviatočný obed (vymyslela som to takto ja). O dve hodiny bol doma, stihli sme ešte mimo všetkých tradícií malú túru (to zase nadchlo mňa). A večeru sme mali ako dvojica. 25. sme navštívili moju mamu, 26.-27. sme boli spolu u svokry. Nezabudla ukrivdene podotknúť, že štedrú večeru mala prvýkrát (!!!) v živote osamotenú (!!!), ale inak to prebehlo pokojne, myslím, že kompromis zafungoval. A s manželom letíme 1.1. na týždňovú dovolenku, na Maltu 🙂

Ďakujem všetkým pokojným a konštruktívnym diskutujúcim za príspevky.

Strana
z12