Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam
Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).
Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.
Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?
vysvetli mi niekto, prečo sa minekak a lostinorova raz oslovuju v ženskom a hned na to v mužskom rode?
@lostinorava prosím? Nepatrilo to niekomu inému? Netuším o čom točíš
@anonym_e66bca

vysvetli mi niekto, prečo sa minekak a lostinorova raz oslovuju v ženskom a hned na to v mužskom rode?
@karolinakr henten lostinorava je chlap,cudzinec,on asi nerozlišuje ženský a mužský rod,prípadne mu to prekladá google,lebo to,čo on tu trepe...on vôbec nepochopil,čo píše autorka
vam už hrabe na entu? kto nechce ist plakat na cintorin, ma očakavať karmu? však svokra je vitana v rodine so synom ktori travia sviatky v zahraniči..je pozvana, tak nech jej zaplatia aj letenku, nech nežereme
ak chce smutiť može so sestrou vdovou straviť tento deň smutočnym spôsobom
nie ona si vybrala syna a ten sa ma s cellou rodinou i ženou prispôsobiť jej a ked nie tak karma uderí?
toto sú iné vydieračské páky
@karolinakr henten lostinorava je chlap,cudzinec,on asi nerozlišuje ženský a mužský rod,prípadne mu to prekladá google,lebo to,čo on tu trepe...on vôbec nepochopil,čo píše autorka
@anonym_798b01 Veľmi dobre som to pochopil. Len preto, že s tebou nesúhlasím, neznamená to, že ti nerozumiem. Nebuď taký arogantný.
@anonym_798b01 a čo vraviš na toto? väčšinou toho smejka pridavam, ale tentokrat duplovaného
"nemáš byť taký arogantný"
@anonym_autor este ty nevies ako sa budes spravat, ked sa raz ocitnes v takej situacii, ako tvoja svokra. Nikdy nehovor nikdy. Karma nemusi cakat do staroby. O tom je zivot, prisposobovat sa situaciam, ktore prinasa, robit kompromisy. Ak je niekto neempaticky sebec, nech neide do vztahov. Vydajom, zenbou si neberies len chlapa/zenu, ale aj ich rodinu. A konkretme ty bud rada, ze slovensku, nie arabsku. Tam by si si neskrtla.
@anonym_ffad10
Tiež som pridal komentár, že sobáš s niekým znamená sobáš s jeho rodinou a tiež porozumenie. Moja mama zomrela už dávnejšie, takže v takejto situácii nebudem.
Som k sebe tiež úprimný. Je možné, že milujem ženu a že len kvôli odlišným osobnostiam a preferenciám to nevyjde. Je to ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie.
Ako som spomenul v jednom z mojich prvých komentárov... je hlúpe oženiť sa s nekompatibilnou situáciou.
A požiadavka, aby žena bola zodpovedná a niesla zodpovednosť, nie je moslimským zákonom. Ak sa pozriete, som jednoznačne beloch. Len preto, že nie som zástancom ženského absolutizmu, neznamená, že som proti ženskej slobodnej vôli.
Len som poukázal na fakt, že jej slobodná vôľa ju dostala do situácie, v ktorej sa nachádza. Sloboda voľby tiež znamená požiadavku akceptovať dôsledky zlých rozhodnutí.
@lostinorava mizogýnny rigidný moralista, ktorý tváriac sa racionálne a úprimne, obviňuje ženy za ich pocity a rozhodnutia, projektuje svoje defenzívne presvedčenia o poslušnosti a lojalite, a používa „slobodu a zodpovednosť“ ako morálny bič na umlčanie každého nesúhlasu.
@lostinorava mizogýnny rigidný moralista, ktorý tváriac sa racionálne a úprimne, obviňuje ženy za ich pocity a rozhodnutia, projektuje svoje defenzívne presvedčenia o poslušnosti a lojalite, a používa „slobodu a zodpovednosť“ ako morálny bič na umlčanie každého nesúhlasu.
@anonym_798b01 Toto je úplne nepravdivé. Povedal som, že ak chceš, aby vzťah fungoval, musíš zvážiť všetky jeho aspekty. Povedal som, že musíš akceptovať, že keď sa oženíš, rodina je teraz súčasťou tvojho vzťahu.
A je to jednoducho fakt, ako funguje zákonnosť a svet. Ak chceš slobodu, prijímaš zodpovednosť, ktorá s ňou prichádza. Máš slobodu robiť akékoľvek rozhodnutia, ale to má svoje následky.
To nemá nič spoločné s myzogýniou. Takto funguje život. Funguje to tak, či si muž alebo žena. Ak chceš, aby tvoje vzťahy fungovali, sebectvo a zohľadňovanie len vlastného uhla pohľadu zaručene skončí zle. Existuje rovnováha.
Nazvi to Arábiou, nazvi to myzogýniou, ale potom naozaj neviem, v akom svete chceš žiť. Ale neočakávaj, že ťa ostatní budú mať radi alebo rešpektovať, ak nezohľadníš ich situáciu. Obľuba a rešpekt sú obojsmerné. A pokiaľ som tu ja, dostávam len urážky.
Môžeš ma nazvať morálnym absolutistom, je mi to jedno. Nikdy som nepovedal, že som dokonalý. Ale držím sa vysokých štandardov a snažím sa brať do úvahy ťažké situácie iných a robiť múdre a vyvážené rozhodnutia. Neznížim sa na tvoju úroveň. Odmietam urážať a útočiť na ľudí.
@anonym_autor este ty nevies ako sa budes spravat, ked sa raz ocitnes v takej situacii, ako tvoja svokra. Nikdy nehovor nikdy. Karma nemusi cakat do staroby. O tom je zivot, prisposobovat sa situaciam, ktore prinasa, robit kompromisy. Ak je niekto neempaticky sebec, nech neide do vztahov. Vydajom, zenbou si neberies len chlapa/zenu, ale aj ich rodinu. A konkretme ty bud rada, ze slovensku, nie arabsku. Tam by si si neskrtla.
@anonym_ffad10 a nemali by kompromis robiť všetci, aj svokra? Nezdá sa ti to príliš jednostranné, že si svokra niečo vynucuje? Keby svokor zomrel tento rok, minulý, ešte to chápem, mám pár rokov do dôchodku, nikdy by som takto neobmedzovala syna a nevestu. Nech si trávia Vianoce po svojom, keď sa vrátia, nech prídu a porozprávajú zážitky. Kľudne by som bola na Vianoce sama, zašla na cintorín zapáliť sviečky, zjedla by som večeru, zapla telku, zase nerobme okolo Vianoc také haló
@anonym_798b01 najlepšie je ho ignorovať
a rozmýšľam, čo by bolo najlepšie..bola tu "huge" diskusia minuly rok a v 90% sa každy vyjadril, že je nemoralne nechat rodičov na Štedrý deň samych...my sme neboli zvyknuti rodinne sešlosti, ani si to dost dobre neviem predstaviť a tuto je situacia, že cestovanie zažitky versus svokra...fakt neviem, čo by bolo najlepšie, aby sa nikto necitil ukrivdeny,,,ale z vlastnej skusenosti, ked aj postarší ľudia vykročia zo svojej komfortnej zony, možu prežit mimoriadne zažitky, ked bola mama za mnou v Londyne, čo inak sa strati aj 10,m od domu a do dnešneho dňa na to spomina
Jany som jej skúsila s citom ale zároveň jasným stanovením hraníc oznámiť, že jeden rok bude tráviť vianice s nami a druhy rok budeme odcestovaní. Vie to rok dopredu, môže sa zariadiť, môže byť do sestrou, ešte to neskúsila, ani nevie, ake by to bolo. Má čas sa na to psychicky pripraviť a zariadiť sa. Pokiaľ vy nestanovite hasne hranice, nič sa nezmení. Musíte ju "hodiť do vody", pretože ona je 5rokov fixovaná na to , že bez vás vianoce nie su vianoce, popritom možno by to vôbec nebolo také zlé s tou sestrou, len sa jej nechce vyjsť z jej pohodlnej bubliny. Môžete jej navrhnúť spoločné vianoce pred odcestovaní - áno, čítala som, teórie ňu štedrý deň je 24ho, ale musí sa trosku naučiť prispôsobiť sa. A ak nechce, nemôže očakávať, ze vo všetkom sa vy ostatní prispôsobiť jej.
Inak netrpí depresiou, čo by mala liečiť psychiatrom?
@anonym_autor kym som nemala deti,ˇ s rodicmi som bola max 24.12. a potom ma nevideli az do 10.1.. vzdy som bola prec. A aj toho 24.12. som tam bola, lebo som to chcela ja. Keby som nechcela, tak tam nie som a spravime si Vianoce iny den. Skus sa dohodnut s muzom, ze si spravite Vianoce s babkou nejaky iny den a cez sviatky proste pojdete prec. Akoze preco by ste mali teraz 20 rokov oslavovať Vianoce ako nechces. To zase nie je fer voci tebe. A babke sa nic nestane, ked bude sama. Ved hadam aj ona chce pre vas dobre a oslávili sviatky po svojom.
@lostinorava Čo??
Zase AI
@anonym_798b01
presne, ved to píše ako nemlehet! To ujrajinci su iní páni, aj ti pisu lepsie po slovenski ako toto ai čudo.
Ja by som navrhovala vytvorit nove pofobne forim bez robotikov tvariacich sa ludsky. Lebo ai ho... vie o pocitoch a realnom zivote.
@anonym_798b01 Toto je úplne nepravdivé. Povedal som, že ak chceš, aby vzťah fungoval, musíš zvážiť všetky jeho aspekty. Povedal som, že musíš akceptovať, že keď sa oženíš, rodina je teraz súčasťou tvojho vzťahu.
A je to jednoducho fakt, ako funguje zákonnosť a svet. Ak chceš slobodu, prijímaš zodpovednosť, ktorá s ňou prichádza. Máš slobodu robiť akékoľvek rozhodnutia, ale to má svoje následky.
To nemá nič spoločné s myzogýniou. Takto funguje život. Funguje to tak, či si muž alebo žena. Ak chceš, aby tvoje vzťahy fungovali, sebectvo a zohľadňovanie len vlastného uhla pohľadu zaručene skončí zle. Existuje rovnováha.
Nazvi to Arábiou, nazvi to myzogýniou, ale potom naozaj neviem, v akom svete chceš žiť. Ale neočakávaj, že ťa ostatní budú mať radi alebo rešpektovať, ak nezohľadníš ich situáciu. Obľuba a rešpekt sú obojsmerné. A pokiaľ som tu ja, dostávam len urážky.
Môžeš ma nazvať morálnym absolutistom, je mi to jedno. Nikdy som nepovedal, že som dokonalý. Ale držím sa vysokých štandardov a snažím sa brať do úvahy ťažké situácie iných a robiť múdre a vyvážené rozhodnutia. Neznížim sa na tvoju úroveň. Odmietam urážať a útočiť na ľudí.
@lostinorava
prosim ta ty si akej narodnosti?? Teda pokial nie si z skutocne AI!
@lostinorava
prosim ta ty si akej narodnosti?? Teda pokial nie si z skutocne AI!
@svetlonos Ja som American ale ved uprimne je to hlupa otazaka lebo aj AI moze pisat hocico 😅
@svetlonos Ja som American ale ved uprimne je to hlupa otazaka lebo aj AI moze pisat hocico 😅
@lostinorava
to mas uplnu pravdu 😄 Tak skus napisat ako si sa tu "stratil" na Orave a co tu vlastne robis?
@lostinorava
to mas uplnu pravdu 😄 Tak skus napisat ako si sa tu "stratil" na Orave a co tu vlastne robis?
@svetlonos Strata je len vtip. Poslala ma spoločnosť, pre ktorú som pracoval, a plánujem tu bývať. Celkom ma pobavilo, že si ľudia mysleli, že som Arab, len preto, že som poukázal na to, že by som mal myslieť komplexnejšie. Na Modrom Koníku... som očakával niečo úplne iné, keďže toto je môj prvý deň tu.
Som skôr človek, ktorý miluje prírodu a keďže pracujem na diaľku, radšej som mimo mesta.
Mimochodom, som autorom dvoch kníh a pracujem na tretej, ktorá sa týka umelej inteligencie.
@svetlonos Strata je len vtip. Poslala ma spoločnosť, pre ktorú som pracoval, a plánujem tu bývať. Celkom ma pobavilo, že si ľudia mysleli, že som Arab, len preto, že som poukázal na to, že by som mal myslieť komplexnejšie. Na Modrom Koníku... som očakával niečo úplne iné, keďže toto je môj prvý deň tu.
Som skôr človek, ktorý miluje prírodu a keďže pracujem na diaľku, radšej som mimo mesta.
Mimochodom, som autorom dvoch kníh a pracujem na tretej, ktorá sa týka umelej inteligencie.
@lostinorava
A ked sem píses, preklafa t8 to google ci hovoris po slovensky? Lebo vies, je to netypicky styl vyjadrovania sa, preto si viaceri mysleli, ze si ai. Ake knihy si napísal?
@anonym_autor
blba situacia, to by chcelo hlbsi rozhovor s muzom. Drzim palce.
@lostinorava
A ked sem píses, preklafa t8 to google ci hovoris po slovensky? Lebo vies, je to netypicky styl vyjadrovania sa, preto si viaceri mysleli, ze si ai. Ake knihy si napísal?
@svetlonos pisem lebo viem po slovensky. A ak nemaju to radi to je ich ploblem. Hlavne nepacili to ze ked mas slobodnu volbu mas aj s tym zodpovedost. Vyzera to tak ze je to kryptonit pre tie zeny. Ale uplne ignorvali tie ostatne zeny ktore mali uplne prijemny pristup k manzela.
@anonym_autor ako vždy, kľúčový je postoj tvojho muža.
@svetlonos pisem lebo viem po slovensky. A ak nemaju to radi to je ich ploblem. Hlavne nepacili to ze ked mas slobodnu volbu mas aj s tym zodpovedost. Vyzera to tak ze je to kryptonit pre tie zeny. Ale uplne ignorvali tie ostatne zeny ktore mali uplne prijemny pristup k manzela.
@lostinorava
vies, tu na Sk sa dost casto stava, ze mama chce mat uz dospeleho syna stale pri sebe. Neberie ohlad na jeho potreby a potreby, priania jeho zeny.
Tiez som to zazila, inak dobri ludia, zlatí 🙂 Len by ho chceli kazdy vikend mat doma a to uz sme byvali sami v inom meste. Ale jeho otec bol iny, ten chapal, ze uz ma dospeleho syna. Len mama ho akosi nechcela pustit.
Nepozname svokru autorky, no mozno by aj ona mohla prihliadnut na prianie nevesty. Ced uznaj, ze byt smutny na stedry den tiez nie je super.
@lostinorava
vies, tu na Sk sa dost casto stava, ze mama chce mat uz dospeleho syna stale pri sebe. Neberie ohlad na jeho potreby a potreby, priania jeho zeny.
Tiez som to zazila, inak dobri ludia, zlatí 🙂 Len by ho chceli kazdy vikend mat doma a to uz sme byvali sami v inom meste. Ale jeho otec bol iny, ten chapal, ze uz ma dospeleho syna. Len mama ho akosi nechcela pustit.
Nepozname svokru autorky, no mozno by aj ona mohla prihliadnut na prianie nevesty. Ced uznaj, ze byt smutny na stedry den tiez nie je super.
@svetlonos Dobrá matka bude vždy chcieť mať syna po svojom boku. S tým však mám celkom pochopenie, pretože ako starší ľudia starnú, ich rovesnícka skupina začína miznúť. Sviatky, ktoré by mali byť o rodine, sú pre nich preto veľmi osamelé a izolujúce.
Čo však považujem za patetické a úplne neprijateľné a čo by nikto v USA nerešpektoval, je to, že veľa 35-ročných mužov žije doma so svojimi rodičmi.
Radšej by som sa nechal zaživa zbiť z kože, ako by som bol dospelý a žil s rodičmi. Na druhej strane extrému, v mojej generácii rodičia hovorili: „Choď do armády, plať nám nájom, alebo vypadni a nájdi si prácu.“
Tak ja neviem. Ale nepride mi vhodné, aby vám svokra určovala ako a kde máte stráviť Vianoce. Prečo si ich neurobíte tak, ako to vyhovuje vám? Svokra by to určite prežila..aj moja mama bude sama na Vianoce, my budeme u svokry a teraz mám mať kvôli tomu zle svedomie? Striedame sa takto každý druhý rok.
Ja by som na vašom mieste išla. Vy ste u nej celé sviatky alebo len 24.12?
A ona nikdy na 24.ho nerobila? Ja som koľko x mala večeru s mamou v iny den, lebo bud pracovala ona alebo ja!!!
Zas nie je malé dieťa, prežije to. A hlavne najhoršie je, že ich aj má s kym tráviť, ale naschvál bude trucovať ako malé dieťa.
@anonym_autor v žiadnom prípade to nie je netradične, skôr super. Svokra už svoje deti vychovala, nemusí vychovávať vás a vaše deti😉 slušne by som jej to vysvetlila….
A to su vianoce jedine obdobie kedy sa da cestovat???

@lostinorava Nikdy ste nevideli manželov, čo zijú netradičný život spolu? My si rozumieme v množstve vecí, brali sme sa dávnejšie. Že svokor umrie skoro a svokra sa začne okamžite správať majetnícky som netušila. Nie som veštec.