Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam
Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).
Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.
Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?
@anonym_autor No ved 20.12 odletis a 23-24.12. priletis. Stale nerozumiem kde je problem.
@beata_k ona nechce štedrý večer tráviť so svokrou, ale niekde inde. To je pointa. Najlepsie mimo, lebo vie, ze svokra nepôjde. To je pointa. Dúfam, ze raz tak dopadne aj ona.
My sme asi dvojo vianoc stravili na chate v prirode, ale chata luxusna, virivka, stromcek a niektori moji kolegovia doteraz sa pytaju ci sme doma na sviatky lebo ze chodime prec 🙂 Pritom sme boli len 2x pred 8 rokmi tusim. A urobili sme si tam normalne komplet vianocnu veceru, no nejako to utkvelo v pamati kolegov. Teraz mame na starosti svokra, kedze svokra umrela pred 3 rokmi a tam sa striedame, ze rok je u svagra, rok bol s novou priatelkou a tento rok bude u nas. Tiez zvazujeme cez sviatky niekedy do teplych krajin ze take spestrenie. Takze tvoju slobodnu dusu chapem, ale kvoli detom sa snazim mat aj tradicne sviatky so vsetkymi tradiciami .
@anonym_autor tak načo si sa vydávala do rodiny, ktorá nezdiela tvoje myslienky, plány a nadšenie? Toto ja nikdy nepochopím. Ano, ty si ta super a svokra ta sedlana. A vieš čo, asi som tiež ta sedlana, aj keď z mesta. Lebo sviatky sú obdobie, kedy má rodina možnosť byť spolu pri stedrovecrnom stole. A nie sedieť niekde vonku na podlahe. Tam si sedkaj hocikedy inokedy.
@anonym_12a8fb my sa striedame raz u mojich rodičov raz u svokri. Ak je svokor v robote tak bohužiaľ je sama lebo dceri k nej chodia až na druhý deň. A ja si myslím že svokra by mala pochopiť že ste dospelí ľudia ktorý majú svoj život. Áno je to jeho mama ale vy nemáte právo žiť ako vy chcete? Toto milujem, mne svokra v živote nič nediktovala, vie veľmi dobre že aj tak si vždy urobíme podľa seba. Povie si niekedy ale aj tak povie urobte ako vy chcete. Podľa mňa jeden rok by mohla byt s svojou sestrou aby vy ako MANŽELIA A RODINA. Ste si užili Vianoce po svojom. A druhý rok s ňou byť. Áno rodičom treba pomáhať ale len do mieri kedy aj vy máte trocha vlastný život. A keď muž nechce proste išla by som sama. Nech akceptujú aj teba aj ty akceptuješ ich že druhý rok budeš tráviť Vianoce doma.
@anonym_12a8fb my sa striedame raz u mojich rodičov raz u svokri. Ak je svokor v robote tak bohužiaľ je sama lebo dceri k nej chodia až na druhý deň. A ja si myslím že svokra by mala pochopiť že ste dospelí ľudia ktorý majú svoj život. Áno je to jeho mama ale vy nemáte právo žiť ako vy chcete? Toto milujem, mne svokra v živote nič nediktovala, vie veľmi dobre že aj tak si vždy urobíme podľa seba. Povie si niekedy ale aj tak povie urobte ako vy chcete. Podľa mňa jeden rok by mohla byt s svojou sestrou aby vy ako MANŽELIA A RODINA. Ste si užili Vianoce po svojom. A druhý rok s ňou byť. Áno rodičom treba pomáhať ale len do mieri kedy aj vy máte trocha vlastný život. A keď muž nechce proste išla by som sama. Nech akceptujú aj teba aj ty akceptuješ ich že druhý rok budeš tráviť Vianoce doma.
@hviezdicka002 je to len o výchove a ucte k rodičom. O nicom inom. Vidime to aj tu na fore, co sa tyka napr.pomoci s postrazenim vnucat. Nikto nie je nic povinný. Môže ísť preč pokojne 25. A bude aj vlk sýty aj ovca cela. Ale jasne, musí sa ísť 24, lebo autorka tak chce! Rozumej, nechce byť so svokrou. To je cele.
@anonym_autor a kde mate deti? Co tie na to?
@anonym_autor tak načo si sa vydávala do rodiny, ktorá nezdiela tvoje myslienky, plány a nadšenie? Toto ja nikdy nepochopím. Ano, ty si ta super a svokra ta sedlana. A vieš čo, asi som tiež ta sedlana, aj keď z mesta. Lebo sviatky sú obdobie, kedy má rodina možnosť byť spolu pri stedrovecrnom stole. A nie sedieť niekde vonku na podlahe. Tam si sedkaj hocikedy inokedy.
@anonym_12a8fb to čo je za názory? Ona sa nevydávala do rodiny, ona sa vydávala za človeka, ktorý jej bol názorovo blízky. Len sa mu zmenila situácia, keď zomrel jeho otec a nechceli mamu nechať samu, Prvé, druhé Vianoce chápem, teraz je to už trochu citové vydieranie, Ja som sa vydala do rodiny veriacich, nie som veriaca, roky s tým nikto nemal problém, tomu sa hovorí rešpekt, vieš? Ja som rešpektovala, že svokra ide každý večer do kostola, keď bolo zlé počasie, tak som ju tam zaviezla, ona rešpektovala, že ja do toho kostola idem iba na Vianoce z úcty k nej. Muž autorky bol plne stotožnený s trávením Vianoc mimo Slovensko, len teraz má dilemu.
@svetlonos Dobrá matka bude vždy chcieť mať syna po svojom boku. S tým však mám celkom pochopenie, pretože ako starší ľudia starnú, ich rovesnícka skupina začína miznúť. Sviatky, ktoré by mali byť o rodine, sú pre nich preto veľmi osamelé a izolujúce.
Čo však považujem za patetické a úplne neprijateľné a čo by nikto v USA nerešpektoval, je to, že veľa 35-ročných mužov žije doma so svojimi rodičmi.
Radšej by som sa nechal zaživa zbiť z kože, ako by som bol dospelý a žil s rodičmi. Na druhej strane extrému, v mojej generácii rodičia hovorili: „Choď do armády, plať nám nájom, alebo vypadni a nájdi si prácu.“
@lostinorava v Americe nemate 4€/hod a byty za 640 000 a tým je povedane všetko...100 000€ máš mat nasporene v 18ke? blazniš? skús z brigady za 4€ platit najom, električenku, skripta, stravu a nasporit 100 000€...ked sa ti to podari, oficiqlne budeš uznany ako prvy avatar na Slovensku
@anonym_12a8fb to čo je za názory? Ona sa nevydávala do rodiny, ona sa vydávala za človeka, ktorý jej bol názorovo blízky. Len sa mu zmenila situácia, keď zomrel jeho otec a nechceli mamu nechať samu, Prvé, druhé Vianoce chápem, teraz je to už trochu citové vydieranie, Ja som sa vydala do rodiny veriacich, nie som veriaca, roky s tým nikto nemal problém, tomu sa hovorí rešpekt, vieš? Ja som rešpektovala, že svokra ide každý večer do kostola, keď bolo zlé počasie, tak som ju tam zaviezla, ona rešpektovala, že ja do toho kostola idem iba na Vianoce z úcty k nej. Muž autorky bol plne stotožnený s trávením Vianoc mimo Slovensko, len teraz má dilemu.
@anonym_e66bca ako vieš, že muž bol s tým stotozneny? Ako vieš, že to chce aj on? Lebo 1x s nou išiel? Možno išiel práve preto, lebo mu liezla na nervy, tak sa podvolil. Nemáme tu jeho názor, len skreslený názor autorky. Skreslený jej pohľadom.
a tiez si myslim ze vycestovat po sviatkoch a radsej dat viac za letenku ako byt rozhadany s celou rodinou. Alebo vziat svokru so sebou, ak nechce tak po sviatkoch by som sla. Pride mi to trochu drsne ju nechat naozaj samu ked sa da aj inak uz nech je aka je ale aspon hodinu s nou poveceriat, dat si darceky ....Ak viete, ze by plakala keby bola sama to by som neurobila asi..Lebo nas svokor napriklad jemu je jedno ci je sam alebo nie, on tie sviatky nejako nepreziva, nechcel robit ani stromcek nakoniec si ho urobil a pride tesne pred vecerou ku nam a pobudne dake 2 hodinky a pojde domov pozerat televizor.
kompromis je, ze ked svokra chce byt s rodinou a rodina chce letiet niekde, nech sa svokra prida .čo sa cintorina tyka, sviečka sa da zapalit aj pred odletom a kludne cela rodina nech ide tam s ňou a potom spoločne stravit sviatky
toto by som brala ako kompromis z každej strany, buduci rok doma, potom u nej a zas letiet spolu
určite lepšie, ako vždy robit čo nechceš pre pokoj v rodine
mamu a otca som strpela a raz som videla program, kde Deana Horvathova travila sviatky s celou rodinu 15 za stolom a dokonca niekde je to zvykom, byt všetci spolu..mne to až tak nevyhovuje, možno by som sa prispôsobila par x, ale keby ma niekto vydieral, že som zla dcera, lebo to nechcem robiť vždy, by som sa nezučastňovala toho vôbec
@minenkaa Dobre, takže namiesto toho, aby si sa len vyjadril k môjmu názoru... ďalšia urážka.
Myslím tým, aký klam?
„Nesúhlasíš so mnou“ -> Urážka
„Nesúhlasíš so mnou a ja tvoje argumenty nemôžem vyvrátiť faktami“ -> si falošný.
@lostinorava ty cudzinec a ska je to to urážka ,že to nepíše človek,priam tá ak chceš písať tak poriadne ,ako fakt ibcas vymeniť písmenko ,nedať dlzeň ale meniť rody ,to sa strašne číta človek netuší o čom píšeš
Wau, keď to čítam ,sa zas riadna konšpirácia stala z tohto
vysvetli mi niekto, prečo sa minekak a lostinorova raz oslovuju v ženskom a hned na to v mužskom rode?
@karolinakr ja?
@karolinakr ja?
@minenkaa 😀 raz ste pisali v ženskom, raz mužskom rode, som nevedela o čo ide
@minenkaa 😀 raz ste pisali v ženskom, raz mužskom rode, som nevedela o čo ide
@karolinakr ved ja som nevedela kto on je ,či chlap či žena,či robot a je to len Američan ,čo vie presne kde je chyba a akí sú Američania múdri
@anonym_autor chápem tvoju svokru že možno nezvláda tu situáciu a fakt najhoršie obdobie sú Vianoce každý je v rodinnom kruhu všetci sú šťastní spokojní a ona sama. Ma len tvojho manžela. Ja ju chápem. Chápem aj teba že ešte to nevieš pochopiť čo prežíva a chápem Taze ty nie si zodpovedná za jej život a chceš si žiť svoj. Skúste sa možno otvorené porozprávať čo cíti ona prečo to tak ma. Či možno nechce navštíviť nejakého odborníka ktorý by ju nasmeroval. Lebo byt takto prikovaná (ku cintorínu a nikam neísť tiež nieje ok) povedzte čo chcete vy aké máte predstavy a chápem aj tvojho muža. Ja som teraz v pozícii tvojho muža. Zomrela mi mamka otec je sám. A proste mi ho je ľúto musím už aj na nho pozerať. Nieje to o tom že som sa vydala a teraz zabudnem na svoju pokrvnu rodinu. Chce to určite otvorený úprimný rozhovor.
To musis byt prave 24. v zahranici? Ved chodte 25.
Rada cestujem ale ci som v Barce 24.12 alebo 24.10. Je mi jedno. 24.12. Su predrazene letenky, ja za tu cenu mam 2 vylety. Odkedy decka nechodia do skoly ani nelyzujeme cez prazdniny.
@anonym_autor ale vieš vôbec o tom, že v tomto príbehu si ty tá, ktorá môže za túto situáciu? To ty vymýšľas, ty sa chceš odtrepať na vianoce niekde do tramtarie, a všetci sa musia prispôsobiť tebe.... Tak prestaň vymýšľať, a zostaň doma so svojou rodinou tak, ako sa cez vianoce patrí.
@anonym_autor ale vieš vôbec o tom, že v tomto príbehu si ty tá, ktorá môže za túto situáciu? To ty vymýšľas, ty sa chceš odtrepať na vianoce niekde do tramtarie, a všetci sa musia prispôsobiť tebe.... Tak prestaň vymýšľať, a zostaň doma so svojou rodinou tak, ako sa cez vianoce patrí.
@anonym_dce22e a to je kde napísané,že sa patrí byt na Vianoce s rodinou
@anonym_autor ....rodičov som už nemala,žil iba svokor a nechodili sme na sviatky k nemu,ale on chodil k nám na pár dní. Bolo to niekedy ťažké,ale ....neľutujem to. Samotné Vianoce boli pre mňa tazke, kvôli spomienkam,možno preto som svokra nechcela nechať samého. Lebo síc manzell ho vždy túžil mať pri sebe,čo chápem,ale...vždy som z toho mohla vykľučkovať (a my ženy teda vieme hrať divadla,čo tak sledujem MK,ako na mužov).
Veď život je krátky. Nie iba na zážitky a na vlastné šťastie,ale aj na možnost prežívať šťastie s najbližšími.
Svet vieš spoznávať aj po 24.12. ,tam tých dní je ešte veľa.
Ľudia ,vám tu už niektorým riadne prepína z tých vianoc,viete ,že sú to dni pokoja a lásky a nie teroru a vydierania?
Ľudia ,vám tu už niektorým riadne prepína z tých vianoc,viete ,že sú to dni pokoja a lásky a nie teroru a vydierania?
@minenkaa byť na Vianoce s rodinou je teror a vydieranie?
@anonym_e66bca ako vieš, že muž bol s tým stotozneny? Ako vieš, že to chce aj on? Lebo 1x s nou išiel? Možno išiel práve preto, lebo mu liezla na nervy, tak sa podvolil. Nemáme tu jeho názor, len skreslený názor autorky. Skreslený jej pohľadom.
@anonym_12a8fb ved aj pisala, ze muzovi vyhovuje, ze nemusi cestovat
@minenkaa byť na Vianoce s rodinou je teror a vydieranie?
@terezka1947 ak takým štýlom , ako to robí napríklad tu svokra tak áno
@terezka1947 ak takým štýlom , ako to robí napríklad tu svokra tak áno
@minenkaa ...asi ešte musíš v živote zažiť veľa,aby si ju aspoň s časti chápala.
@minenkaa ...asi ešte musíš v živote zažiť veľa,aby si ju aspoň s časti chápala.
@terezka1947 a ako vieš čo som zažila a nezažila
Čo presne mám na tom chápať ,vydieranie a akceptovanie iba jednej strany rodiny som nikdy nechápala
Jedine riešenie je vysvetliť manželovi nech sa odtrhne od mamičky… iné riešenie to nemá … my chodíme každý rok 24-26 na dovolenku lebo ja od 27 väčšinou pracujem … a rodičia z oboch strán štrajkovali teda matky nech som presná … ale sme s manželom proste neoblomný a každý rok si vypočujeme ale nedáme sa ovplyvniť a ideme si svoje krásne Vianoce… a sme s tým maximálne spokojný MY
@terezka1947 ešte sa tá opýtam a keď bude aj autorkina mama vyžadovať povinnú návštevu na Vianoce ,čo potom spraví svokra?